anulcia 1234 12.09.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 wszystko było dobrze z piecem i ogrzewaniem dopóki nie przegrzałam wody w piecu do temperatury prawie 100 stopni.dodam ze piec jest z 10 letni na węgiel ale instalacja(kaloryfery i rury) ma ze 20,mamy zwykły piec bez pąmpki tylko w tamtym roku podpięliśmy bojler dwu płaszczowy do ciepłej wody.dodam że mamy zrobiony mały obieg zamykany na bojler i na tym zamkniętym obiegu wtedy mi się ta woda przegrzała.,od tej pory rozpalając w piecu temperatura momentalnie rośnie a ciepła woda i centralne prawie się nie nagrzewają!mąż wielokrotnie spuszczał wodę z całego układu bo myśleliśmy że się gdzieś coś zapowietrzyło ale to nic nie pomogło!proszę o pomoc co to może być!czy bez hydraulika się nie obędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluton 13.09.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Mam pytanie. W projekcie mam juz dobrane kaloryfery, rury i kocioł. Problem w tym, że jest tam system trójnikowy, którego nie chcę. Z kotła wychodzi fi18, później rozgałęzia się na fi15 a do grzejników dochodzi fi12 (rury pex-al-pex). Ja chcę system rozdzielaczowy i stąd moje pytanie: Czy dać rury fi18 do rozdzielaczy i fi12 do kaloryferów (tak na logike mi wyszło) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 14.09.2008 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 JATANER Witam "niezły"! Mam prośbę: Czy mógłbyś mi podesłać schemacik hydrauliczny kotłowni składającej się z niżej wymienionych elementów: 1) Kocioł gazowy na propan Vaillant ecoTEC 246 VC plus 2) Zasobnik ACV HL160 3) Rozdzielacz ogrzewania podłogowego ze wskaźnikami przepływu (ogrzewanie podłogowe na całym parterze domu) 4) Rozdzielać ogrzewania grzejnikowego (ogrzewanie grzejnikowe na poddaszu użytkowym) 5) Grupa pompowa Bimsa (do obiegu podłogówki) z zaworem mieszającym 6) grupy bezpieczeństwa 7) Automatyka: CalirMATIC 430 + modół VR 61 do podłogówki Do tego oczywiście naczynie przeponowe, grupy bezpieczeństwa Instalację w kotłowni chcę wykonać w miedzi. C.w.u. będzie wyposażona w cyrkulację. Prosze o podpowiedzi ile i jakich pompek należy użyć, gdzie wymagane sa zaworki i filterki no i jak połączyć automatykę. A może jeszcze czegoś potrzebuję do tego wszystkiego?? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam Krzysiek Podaj adres to coś podeślę Ale jeśli ma być grupa pompowa Bimsa do podłogówki to również druga do obiegu grzejników no mi jeszcze sprzęgło hydrauliczne albo zamiast grupy pompowej można to wykonać samemu z miedzi tak jak na tym zdjęciu http://mendrycki.pl/galeria/image.php?photo=kotlownia 01.jpg&galeria=kotlownie&podpis=kotlownia 01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 14.09.2008 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 magdab7 Witam serdecznie wszystkich budujących i fachowców wspierających tych pierwszych poradami. Ja również zwracam się z prośbą o poradę. Wczoraj hydraulicy zamontowali mi piec 1 funkcyjny Vaillanta atmotec plus wraz z zasobnikiem z cyrkulacją (dom 200m2, 3 łazienki, podłogówka 60m2). Radość z kolejnego etapu budowy który jak myślałam mam już za sobą przyćmił nieco wygląd ustrojstwa które powstało po połączeniu wszystkich urządzeń, które jak nic przypomina mi kontrukcję z TESTOSTERONU. Proszę powiedzcie mi czy taka ilość rurek jest konieczna, czy można ją jakoś zmniejszyć, czy konieczne jest nałożenie na rurki osłonek i czy ta niebieska piłka (podobno jakiś zbiornik i odpowietrzacz w jednym) nie powinna być przypadkiem wyżej. Być może jeszcze jakieś inne spostrzeżenia będziecie mieli. Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź. Pozdrawiam, Przecież to kotłownia popatrz na te które ja wykonałem Generalnie jest kilka uwag podstawowa to mieszanie złączek ocynkowanych z miedzią Wadą może być po pewnym czasie zniszczenie złączek ocynkowanych w skutek kontaktu z miedzią a dodatkowo może to powodować zapowietrzanie się instalacji ale uwaga wodorem Naczynie przeponowe to niebieskie może być w dowolnym miejscu kwestia gustu Z tego co widzę to jest tez dodatkowy obieg grzewczy (podłogówka )z zaworem 3 drogowym i własną pompką ale w takim przypadku dał bym dodatkową pompkę na grzejniki ponieważ mogą być okresowo niedogrzane ( ciepło z kotła może zabrać pompka od podłogówki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 14.09.2008 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 anulcia 1234 wszystko było dobrze z piecem i ogrzewaniem dopóki nie przegrzałam wody w piecu do temperatury prawie 100 stopni.dodam ze piec jest z 10 letni na węgiel ale instalacja(kaloryfery i rury) ma ze 20,mamy zwykły piec bez pąmpki tylko w tamtym roku podpięliśmy bojler dwu płaszczowy do ciepłej wody.dodam że mamy zrobiony mały obieg zamykany na bojler i na tym zamkniętym obiegu wtedy mi się ta woda przegrzała.,od tej pory rozpalając w piecu temperatura momentalnie rośnie a ciepła woda i centralne prawie się nie nagrzewają!mąż wielokrotnie spuszczał wodę z całego układu bo myśleliśmy że się gdzieś coś zapowietrzyło ale to nic nie pomogło!proszę o pomoc co to może być!czy bez hydraulika się nie obędzie? Podeślij fotkę kotłowni najlepiej tak z dala aby było widać podłączenie bojlera Prawdopodobna przyczyna nieprawidłowej pracy instalacji jest jakieś uszkodzenie elementu wykonanego z plastiku Może kula w zaworze różnicowym się zapiekła albo zablokował się zawór odcinający grzejniki do grzania samego bojlera Dawaj jakaś fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 14.09.2008 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 pluton Mam pytanie. W projekcie mam juz dobrane kaloryfery, rury i kocioł. Problem w tym, że jest tam system trójnikowy, którego nie chcę. Z kotła wychodzi fi18, później rozgałęzia się na fi15 a do grzejników dochodzi fi12 (rury pex-al-pex). Ja chcę system rozdzielaczowy i stąd moje pytanie: Czy dać rury fi18 do rozdzielaczy i fi12 do kaloryferów (tak na logike mi wyszło) ? A w jakim systemie takie średnice Nie wiem ile masz grzejników na jeden rozdzielacz i jakiej mocy ale z kotłowni do rozdzielaczy dał bym rure fi 20 lub 25 Bardziej tą drugą a od rozdzielacza do grzejników fi 16 ale mogą być też i wyjątki i od rozdzielacza do grzejnika można dać fi 20 zależy to generalnie od mocy grzejników i długości rur od rozdzielacza do grzejnika i jeszcze jedna uwaga staraj się robić instalację z materiałów dostępnych na danym terenie ( sprawa dość ważna w przypadku przeróbek rób awarii ) Jeśli w domu jest więcej niż jeden rozdzielacz zasilam go oddzielnie z kotłowni a nie łącze na trójnik po drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzoo 14.09.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam mam taką sytuację:W domu wyjdzie ok. 60 m2 ogrzewania podłogowego:na dole salon, kuchnia, korytarz - pomiędzy nimi nie ma drzwi, łazienka przy sypialni. W sypialni grzejnik.Na górze 3 pokoje grzejniki, 2 garderoby grzejniki, łazienka podłogowe.Dom typu stodoła, dach dwuspadowy, bk 400 36,5 + styro 5-6 cm (styro w planie), podłoga ocieplona 15 cm styro, dach ocieplony będzie ok. 20-22 cm wełna. Komin przystosowany do kotła kondensacyjnego (2 przepływowy).Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem.Chciałbym zastosować kocioł kondensacyjny i grzejniki zwymiarowane na niższą termp. Czy warto tak wymiarować? Czy lepiej zastosować jakiś układ mieszający przy podłogówce i temp. do grzejników 70-75?No druga rzecz jaka mnie nurtuje. Wg instalatora wychodzi 6 obwodów podłogówki (2 salon, 1 kuchnia, 1łazienka parter, 1 łazienka piętro, 1 korytarz)Jak powinno wyglądać sterowanie takim układem? aby można było z tym żyć? Czy wystarczy termostat przy rozdzielaczu podłogówki? Czy też lepiej zamontować w reprezentatywnym punkcie domu czujnik pomiaru temperatury połączony z elektrozaworami?W salonie będzie kominek (palenisko zamknięte) tradycyjny. Czy tam w związku z okresowym paleniem w kominku (nie wiem jak częstym) może zamontować na jego obwody te elektrozawory, a na resztę podłogówki zastosować nastawy stałe na przepływach w rozdzielaczu?No i pozostaje jeszcze kwestia kotła - chciałbym 1 funkcyjny z zasobnikiem. Jest mały kłopot z miejscem - albo będą oba wiszące i kocioł i zasobnik (ok. 100-120 l czy są takie wiszące?), albo kocioł by musiał być ze zintegrowanym zasobnikiem - instalator poleca Vitodens 222. Jaki kocioł będzie optymalny w moim przypadku? Rodzina 2 z planowaną rozbudową do 4 osób.Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 14.09.2008 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 taka mała kombinacja Kociołek gazowy i na opał stały z zasobnikiem ftp://fotka%40mendrycki.pl:[email protected]/vaillant%20i%20zebiec.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulcia 1234 15.09.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 jakim sposobem tu sie wrzuca fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 15.09.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Niezły, może Ty podpowiesz. Jak sterować dopływem wody do bojlera gdy spada temperatura w instalacji (bo gaśnie kominek) a pompy jeszcze chodzą.Jakie zastosować zawory by bojler nie działał jako bufor ciepła. Czyli grzejniki chłodne, a w bojlerze jest ciepła woda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JATANER 15.09.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 JATANER Witam "niezły"! Mam prośbę: Czy mógłbyś mi podesłać schemacik hydrauliczny kotłowni składającej się z niżej wymienionych elementów: 1) Kocioł gazowy na propan Vaillant ecoTEC 246 VC plus 2) Zasobnik ACV HL160 3) Rozdzielacz ogrzewania podłogowego ze wskaźnikami przepływu (ogrzewanie podłogowe na całym parterze domu) 4) Rozdzielać ogrzewania grzejnikowego (ogrzewanie grzejnikowe na poddaszu użytkowym) 5) Grupa pompowa Bimsa (do obiegu podłogówki) z zaworem mieszającym 6) grupy bezpieczeństwa 7) Automatyka: CalirMATIC 430 + modół VR 61 do podłogówki Do tego oczywiście naczynie przeponowe, grupy bezpieczeństwa Instalację w kotłowni chcę wykonać w miedzi. C.w.u. będzie wyposażona w cyrkulację. Prosze o podpowiedzi ile i jakich pompek należy użyć, gdzie wymagane sa zaworki i filterki no i jak połączyć automatykę. A może jeszcze czegoś potrzebuję do tego wszystkiego?? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam Krzysiek Podaj adres to coś podeślę Ale jeśli ma być grupa pompowa Bimsa do podłogówki to również druga do obiegu grzejników no mi jeszcze sprzęgło hydrauliczne albo zamiast grupy pompowej można to wykonać samemu z miedzi tak jak na tym zdjęciu http://mendrycki.pl/galeria/image.php?photo=kotlownia 01.jpg&galeria=kotlownie&podpis=kotlownia 01 Witam Mam grupe pompową do podłogówki a na kaloryferki planuję dać pompkę dodatkową. Proszę coś więcej informacji na temat sprzęgł hydraulicznego bo nie bardzo kumam o co z tym chodzi. I jeszcze dwa pytanka: - czy grupę bezpieczeństawa na obiegu CWU zakłada się na dopływie zimnej wody do zasobnika? - czy do tego pieca wymagane jest naczynie przeponowe na obieg ogrzewania?? Acha mój adresik to: [email protected] Za wszystkie podpowiedzi serdecznie dziekuję i pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdab7 15.09.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Wadą może być po pewnym czasie zniszczenie złączek ocynkowanych w skutek kontaktu z miedzią a dodatkowo może to powodować zapowietrzanie się instalacji ale uwaga wodorem Serdecznie dziękuję Niezły i Skrol, Trochę się przeraziłam tym ocynkiem w połączeniu z miedzią i możliwością wydzielania się wodoru. A chciałam do kotłowni wstawić kuchenkę gazową, aby była na wszelki wypadek jakby prądu zabrakło. Rozumiem, że powinnam zmusić wykonawcę do zmiany złączek na miedziane? No i co, z przewodem od pompki - czy poprawiać, aby wchodził od dołu. Pozdrawiam i przepraszam, że tak dręczę. Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulcia 1234 15.09.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/68aeb172d6ad9aa2.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1a6a17e43e6eaec5.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e588186a72c4816.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulcia 1234 15.09.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 proszę mi powiedzieć(na [email protected]) ile by mnie kosztowało gdyby pan zechciał przyjechać i zrobić mi to centralno bo zrobiło się zimno a w domu nie daje się wytrzymać a mam jeszcze małe dziecko!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 16.09.2008 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Wadą może być po pewnym czasie zniszczenie złączek ocynkowanych w skutek kontaktu z miedzią a dodatkowo może to powodować zapowietrzanie się instalacji ale uwaga wodorem Serdecznie dziękuję Niezły i Skrol, Trochę się przeraziłam tym ocynkiem w połączeniu z miedzią i możliwością wydzielania się wodoru. A chciałam do kotłowni wstawić kuchenkę gazową, aby była na wszelki wypadek jakby prądu zabrakło. Rozumiem, że powinnam zmusić wykonawcę do zmiany złączek na miedziane? No i co, z przewodem od pompki - czy poprawiać, aby wchodził od dołu. Pozdrawiam i przepraszam, że tak dręczę. Magda Wystarczy zamienić jego wyjście z pompki... powinien być w dół żeby ewentualny wyciek wody nie spowodował porażenia prądem, lub zwarcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdab7 16.09.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Serdeczne, stokrotne dzięki. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbynioR 19.09.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 ZbynioR Wysłany: 05 Lut 2008 11:23 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Witaj Niezły czy może mi wytłumaczyć jak wyregulować podlogówkę? mam rozdzielacz z 5 obwodami każdy posiada przepływomierz wyskalowany w l/min. obwod 1. - ma długosc około 70 m z pex 20 0bwod 2. - ma dlugosc okolo 70 m z pex 16 obwod 3. - ma dlugosc okolo 40 m z pex 16 obwod 4. - ma dlugosc okolo 30 m z pex 16 obwod 5. - ma dlugosc okolo 20 m z pex 16 pozdrawiam i dzieki za pomoc zbyszek Przepływomierze powinny wskazywać na poziomie 11/2 do 2 l/min szybszy przepływ oczywiście na dłuższych pętlach Hello Niezly wracam z dodatkowym pytaniem do pytan sprzed 6 miesiecy a mianowicie jak mam na rozdzielaczu przeplywomierze ktore sa wyskalowane w l/m i mozna nimi krecic oraz mam na dolnej belce pokretla to czym trzeba krecic aby uzyskac wlasnie taki przeplyw. troche przykrecic przeplywomierz oraz kurek na dolnej belce ?? czy moze inaczej pozdro i dzieki za pomoc zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 19.09.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 uklad otwartu, kociol na ekogroszek. kotlownia w piwnicy a dom 3 poziomowy bulgocze, kapie i ogolnie glosno w kaloryferach i mowia zeby odpowietrzac powietrza zawsze nieco wyskoczy ale pozniej woda leci majster mowil zebym nawet z 1-2 litry spuszcza z kaloryfera to bedzie dobrze - tylko ma dpouszczac wody do naczynia na strychu od kad mam zaczac odpowietrzanie. od poddasza, parteru czy piwnicy?? faktycznie az tyle ytrzeba spuszczac aby wywalic cale powietrze ktos wspomnial o jakims separatorze ale to dodatkowe kilka stowek - jak trzeba bedzie to zamontuje ale o tym ewentualnie pozniej instalacja na twardej miedzi, grzejniki purmo, rozdzielacz tylko do podlogowki na osobnej pompie zawor chyba 4-drozny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 19.09.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 pytanie do niezłyegoCzy praktykuje sie łączenie instalacji podłogowej z grzejnikami typy Regulus?Dom jest mały: na parterze 50m2 podłogówki + 2 grzejniki (w garazu i kotłowni) i mały drabinkowy w łazience wspomagajacy podgłowke.Na pietrze 3 pokoje po 15 m2 plus mała garderoba, korytarz i łazienka.W sumie na pietrze 5 grzejnikow + jeden drabinkowy.Kociał CO Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C jednofunkcyjny + Zasobnik CWU 120 litrow.Podłogowka ze sprzegłem hydraulicznym.Dom nieduzy, dobrze ocieplony.Czy połączenie grzejnikow zawierajacych mała ilosc wody (Regulusy) z podłogówka w ktorej tej wody jest raczej sporo ( 8 mb przewodow grzejnych na 1 m2 powierzchni) ma sens?Czy da sie korzystac w tej sytuacji z zalety Regulusow (szybkie nagrzewanie, mała pojemnosc wody) lecz jednoczesnie nia tracic na zbednym "taktowaniu" kotła?Grzejniki chciałbym aby pracowały w trybie niskotemperaturowym 55/40/20.Ma to "rece i nogi" czy tez pomysł jest do bani?Kocioł kupiony, podłogowka ułożona, stoje przed zakupem grzejnikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joamor 19.09.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Ja mam pytanie odnośnie kombinacji ze zdjęcia, tzn kocioł gazowy razem z kotłem na paliwo stałe. Chcielibyśmy zrobić coś takiego, ale ostatnio człowiek robiący przyłącze gazu stwierdził, że nie można łączyć w jednym pomieszczeniu takich kotłów, że producent kotła gazowego nie da na tak zamontowany kocioł gwarancji. Jak to wygląda?Drugie pytanie, czy kocioł na paliwo stale pracuje w takim zestawieniu jako układ otwarty, a gazowy jako zamknięty? Podobno tak powinno być aby było bezpiecznie? Bardzo proszę o rady jak rozwiązać takie połączenie, nasz hydraulik ciągle myśli nad tematem i coś nic nie może wymyślić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts