Hydraulik 04.09.2005 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 odp.dla Kolia firma Rehau do wiodąca firma jeśli chodzi o tworzywa na naszym rynku dotyczy to też rur jak też i okien ( prawda Jareko) Odp. dla August 2 Jeśli instalacja jest w dobrym stanie technicznym to jej wymiana opłaci się tylko dla instalatora Moc żeberka żeliwnego przyjęło się dobierać na około 100 W a aluminiowe sporo mniej w granicach 75 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobotka 04.09.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Niezły mam pytanko wykonałem samodzielnie instalację zimnej i ciepłej wody w domu rurki z tworzywa skręcene złączkami. zasilanie umywalki, itp wykonałem z 16 wanna brodzik itp 20 czy to nie za mała średnica? co myślisz na temat metody skręcanej? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.09.2005 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Generalnie jest zasada że złączek skręcanych nie powinno dawać się w posadzki lub ściany ale możesz spać spokojnie jeżeli wykonałeś to prawidłowo będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 12.09.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Mam pytanko dotyczące problemu odpowietrzania pionów kanalizacji. Czy pion musi mieć zakończenie ponad dachem, czy może być zawór napowietrzajacy pozostwiony w przestrzeni strychy.To rozwiązanie by mi bardzo pasowało i nie chciałbym wystawiać czegoś ponad dach. Czy jest to skuteczne i kiedy może się okazać nieskuteczne? Dodam, że będzie szambo. Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 17.09.2005 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Przynajmniej jeden pion powinien być wyprowadzony nad dach Powinien to być pion główny tzn. ten do którego jest podłączony kibelek na piętrze lub na poddaszu Idealnie było by wyprowadzić go w pewnej odległości od komina wentylacyjnegoZawory napowietrzające automatyczne montowane na pionach mają za zadanie jedynie powodować by nie powstawało podciśnienie w pionie z całymi tego konsekwencjami Zawsze można na poddaszu zamontować odpowietrzniki i zobaczyć co będzie się działo jakby co można wyprowadzić nad dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 24.10.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Mam pytanie odnośnie wybiegu pompy. Posiadam kocioł Immergas Hercules Condensing. Zauważyłem, że po zgaśnięciu palnika w kotle pompa zasilająca kaloryfery pracuje nadal. Moje pytanie jest takie: jak długo po zgaśnięciu palnika powinna pracować pompa i czy w tym kotle jest możliwość regulacji tego czasu. Dzięki z góry za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 27.10.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 niezły Czy zbiornik 150l poradzi sobie z filtrem do odżelazienia i odmanganienia wody, typ pompy to Speroni RS 5, 80l/h wys. podnoszenia 60m. Jakie następstwa mogą być ze zbyt małego zbiornika?Zbiornik zakupiłem taki mały ze względu na możliwości kubaturowe pomieszczenia hydroforowego (miejsce pod schodami).Miałem do wyboru zbiornik 150l i możliwość dołożenia filtra, lub większy zbiornik, ale bez filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 27.10.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 niezły, czym pomalować rurki miedziane-lutowane, by zacieki i utleniajęce sie luty nie wzbudzały we mnie tak wielkiego obrzydzenia ? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 27.10.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Czy zbiornik 150l poradzi sobie z filtrem do odżelazienia i odmanganienia wody, To nie zbiornik ma sobie radzić z filtrem ale w zbiorniku ma być tyle wody by zawarte w niej żelazo zdążyło utlenić się i wytrącić w postaci rdzawego osadu. Osad ten dopiero odkłada się na filtrze. Jeżeli masz duże zapotrzebowanie wodne to czas przebywania w natlenionym zbiorniku wody może być zbyt krótki by znajdujące się w niej zanieczyszczenia zdażyły się wytrącić. Tyle teorii, co do praktyki to domena niezłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Corwin 27.10.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Musze u siebie zainstalowac gazowy pojemnosciowy podgrzewacz wody (ogrzewanie mam w osobnym module). Slyszalem, ze warto zainwestowac wiecej kasy i kupic podgrzewacz duzej mocy (16 KW zamiast np. standardowych 7 kW). Czy slyszales cos o podgrzewaczach firmy Richmond? Zastanawiam sie nad kupnem ich podgrzewacza duzej mocy o pojemnosci 16 KW i 189 L pojemnosci (dla 4 osobowej rodziny, 2 lazienki z wannami i panel prysznicowy). Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 29.10.2005 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 Odp. Dla JANKZ tego co zdołałem się zorientować to Herkules nie ma możliwości regulacji wybiegu pompy co Jednak nie będzie ona pracować ciągle Dla PATOSA Niestety nie podam jednoznacznej odpowiedzi Temat coraz bardziej na czasie i niestety kosztowny do rozwiązania W przypadku wody zażelazionej zbiornik ma za zadanie napowietrzyć wodę i zawarte w niej żelazo (jak pisze ppp.j ) ale potrzebny był by jeszcze drugi zbiornik z odpowiednim złożem do wytrącenia rdzawego osadu i do pozbycia się innych zanieczyszczeń ( mangan) Stacje do uzdatniania wody ( bez względu na to jak powinna ona wyglądać lub się nazywać) należy dobierać biorąc pod uwagę wyniki badań wody jak i jej rozbiór Właśnie mam klienta u którego mangan i żelazo przekracza normy ponad 20 krotnie i tu też wszystko muszę zmieścić pod schodami i będą dwie stacje bo jedna sobie nie poradzi Cały taki układ należy zakończyć filtrem węglowym Dla RafallogiRury miedziane możesz pomalować każdym rodzajem farby pasującym do pomieszczenia Jest jeszcze jeden sposób tzw. miedz w płynie Stosowana przeważnie do malowania instalacji gazowych wykonanych z miedzi na lut twardy bardzo długo wygląda jak zrobiona z nowych rur Dla Corwina Najlepszym rozwiązaniem było by zamontować zasobnik do kotła c.o. ale jeśli jest to niemożliwe to pozostaje inne źródło grzania ciepłej wody Równie dobrze może to być urządzenie o którym piszesz niestety nie miałem z nim do czynienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 29.10.2005 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 Cześć Niezły.otworzyłem temat: wodociąg + kanalizacja = jaki kosz? (z błędem w literówce) w wymianie doświadczeń.Jeżeli mógłbyś zerknąć - przepraszam ale już ktoś mi odpowiedział, ja również dodałem nowe informacje i tam chyba jest mój problem bardziej szczegółowy.Nie wiem czy TY zajmujesz się takimi pracami ale może masz doświadczenie w takim problemie Ps. innych również serdecznie zapraszam. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 29.10.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 Patos do niezłego, dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Argo 03.11.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Witam Niezły Mam ogromna prosbę abyś ocenił moją koncepcje modernizacji CO w łazience i wyjasnił mi kilka nurtujących mnie problemów W tej chwil stoję przed dylematem wyboru grzejnika. Zamiast jednego, dotychczas żeliwnego, myślę o zamontowaniu grzejnika aluminiowego i drabinki łazienkowej Instal Projektu bądź Enixa. Sam jestem przekonany do grzejników żeliwnych ale w tym wypadku muszę , że względu na rozmiary i moce zrezygnować z żeliwa. Z tego co się orientuję w łazienkach nie proponuje się zresztą montażu grzejników panelowych / metalowych/, stąd mój wybór aluminium. Cała instalacja CO w układzie zamkniętym jest plastikowa z PP/z firmy Hydroplast/, wszystkie grzejniki poza jednym panelowym / marki SUPALINE angielskiej firmy Patterton Myson / są żeliwne, piec CO typ DTG 116 S NEZ marki DietrichCzy takie rozwiązanie jest poprawne.? W ulotce firmy FERRO napisano, że grzejniki FONDITAL nie powinno łączyć się w instalacji z żeliwnymi bez sprawdzenia jakości wody w instalacji. Co oni mogą mieć na mysli.? Może znasz odpowiedź? Drugi problem to kwestia podłączenia drabinki. Czy mozna podpiąć ją do istniejącej gałązki / o srednicy zewnętrznej 20mm / grzejnika zeliwnego w łazience / własnie tego do wymiany na aluminiowy/ . Trzeci problem to kwestia odpowietrzenia układu.Grzejnik drabinkowy podłączony, poprzez wspólną z grzejnikiem łazienkowym gałązkę, do jednego z pionów CO, który jest zakończony odpowietrznikiem automatycznym /taki z przykręcanym grzybkiem -korkiem na wierzchu/, bedzie obecnie najwyzszym punktem w instalacji. Czy również w niego nalezy wkręcać taki odpowietrznik.?Ponieważ będzie on widoczny może istnieją jakieś inne modele tego typu urządzeń, bardziej estetyczne i pasujące do łazienki. I jeszcze jedno pytanie.Kiedyś taki odpowietrznik zepsół się i sporo wody wylało się z układu CO na dom. U mnie odpowietrzniki wkręcone są bezpośrednio poprzez mufę do pionu. Przy jakiejkolwiek ich awarii muszę spuszczać wodę. Czy takie podłączenie jest zgodne z zasadami sztuki instalatorskiej, czy nie powinny przed nimi znajdować się jakieś zawory? Będę Ci bardzo zobowiązany za odpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 03.11.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Do starej instalacji c.o. z żeliwnymi grzejnikami wybieram kocioł o małych gabarytach zewnętrznych (mała kotłownia - potrzebny nieduży i sprytny kocioł). I mam wytypowane 3-4 kotły żeliwne , stojące. A mianowicie:1/ Termet TermoComfort 20-29 kW (modulowany palnik 20-29 kW i pogodówka w cenie, .... SITA, Wila) - netto 4.000 zł2/ Saunier Duval "Niedźwiedź" 26 kW (czeski, 2-stopniowy palnik, ponoć bardzo prosty ?!) sprzedawca sam nie wie co jest w komplecie - 3.600 zł3/ Vaillant AtmoVit 24 kW 4.300 zł (golec) palnik 1-stopniowy4/ Junkers Superline 4.300 zł (golec) palnik 1-stopniowy Je też z podlasie, prawie sąsiad i oprzez tzw. "patriotyzm" lokalny proszę Ciebie o poradę, bo sprzedawcy niewiele pomagają. Szukam kotła niedrogiego, niekłopotliwego, nie szukam bajerów i superkomfortu, nie przegrzewam się .... itd. Nie chciałbym też płacić za "archaizmy". Zastanawiam się mocno czy nie przyłączyć kotła w syst. "otwartym"? Wtedy węglowy jako awaryjny."Napaliłem sie " na palniki 2-stopniowe i "Termet" wydaje mi się O.K. i fajnie wyposażonym, ponoć nowoczesniejszy od "Niedzwiedzia", ale ..... jest tylko 1 serwisant Termeta w moim mieście !!!!! Co byś poradził ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 03.11.2005 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Argo Odnośnie pieca jaki doboru całej instalacji powinno być OK. Jeszcze się nie spotkałem z uwagami producenta że żeliwa nie można łączyć z aluminium ( może dlatego że nie czytam broszur i instrukcji żartowałem) Chcesz do jednej gałązki podłączyć dwa różne grzejniki (łatwizna )w pomieszczeniu takim jak łazienka gdzie wszystko widać i ma być eleganckie Oj Twój hydraulik będzie musiał chwile popracować umysłowo Odpowietrzenie, ładny biały grzejnik a u góry żółta bańka Możesz go ( odpowietrznik) pomalować np. na biało poszukać może są w chromie albo oddać do chromowania albo skoro jest to c.o. gazowe wkręcić korek odpowietrzający którego nie widać i czasami odpowietrzać go ręcznie to prawda takie odpowietrzniki czasami potrafią się zawiesić i leci z nich woda ale powinny być montowane na pionie poprzez zawór stopowy taka mała złączka jeśli z niej wykręcisz odpowietrznik to woda nie leci ale tak się robi teraz a Ty już remontujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 03.11.2005 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Oj Darku 63Śledzę twoje posty od jakiegoś czasu i właśnie przybierałem się by zabrać swój głos w tej sprawie ale brak czasu i dostępu do Internetu w znacznym stopniu ogranicza mój dostęp do forumBardzo duży procent Forumowiczów piszących do mnie zaczyna od słów że Forum zamiast dać odpowiedź dostarcza nowych pytań, może lepiej przestań czytać ten wątek w tym momencie Myślę że wiem mniej więcej jaką masz instalację i jakie masz oczekiwania od kotłowni ale ja radzę Ci kupić .....................wiszący kondensacyjny bo tylko taki będzie najbardziej optymalnym rozwiązaniem dla Twego domu i dla Twojej kieszeni bo oprócz całej listy (nie całej) argumentów dostarczonych przez 1950 dodam jeszcze najważniejszy jak piszesz grzejniki są przewymiarowane i kocioł będzie pracował na niskich parametrach ok. 50 st C Kondensat idealny a co będzie się działo z żeliwnym Moja rada przed zakupem kotła żeliwnego zadzwoń (napisz) do kilku różnych serwisantów odsługujących piece żeliwne i rzetelnie przedstaw swój problem Chciałeś rady to ją masz Vaillant eco Tec lub Immergas Victrix Na Twoje szczęście jak zrobisz głosowanie lub ankietę to będę w znacznej mniejszości Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 04.11.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Niezły - bardzo, ale to bardzo dziękuję Ci za rzeczową podpowiedż i chyba masz bardzo dużo racji w tym co piszesz. Chyba muszą odpocząć od tematu i w spokoju jeszcze raz poukładać te klocki. Problem w tym, że razem z małżonką nie fascynujemy się nowinkami, ale też gdzieś w głębi duszy tkwi obawa, że w rzeczach skomplikowanych jest "tyle rzeczy do popsucia", a to kosztuje.Dlatego wymysliliśmy sobie taką opcja (nie bez podpowiedzi na forum) - duży zład to duży kocioł (płaszcz wodny) i prosta konstrukcja. Nasz stalowy stoi od 12 lat i działa - to żeliwny postai 20-25 lat. I będzie taniej. Serwisowanie też wydaje się mniej kłopotliwe a więc i wyobrażenie, że może być tańsze. Mam 300 litrów w zładzie, pewnie sporo syfów. Czy kondensat sobie poradzi? A i kocioł węglowy chciałoby się "jakoś" awaryjnie podpiąć (do żeliwniaka chyba łatwiej). I czy za 10 lat znowu nie wydam ok 7 tys. na nowy piec + serwisowanie (chyba droższe) 10lat x200-300 zł + ewentualne naprawy ??? = 10-12 tys zł / 10 lat = 1-1,2 tys/rok.Dla żeliwniaka wyobraziłem sobie, że kolejny zakup bedzie za 20 lat (jak dożyję). A więc 5 tys. /kocioł/ + 20lat x150zł = 8 tys/20 lat= 0,4 tys/rok. Nie zrozumiałem ostatniego Twojego zdania co ono oznacza ? :"Na Twoje szczęście jak zrobisz głosowanie lub ankietę to będę w znacznej mniejszości". Odpisz proszę i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 04.11.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 PATOS Mamy podobny problem (mało miejsca na instalację) i pewnie z podobną wodą. Z gospodarzem niniejszego wątku będziemy to jakoś rozwiązywać - a doświadczeniami się podzielimy, może się komuś przydadzą Za to od razu z mojej - a jak się okazało, także Niezłego - praktyki jedna rada: podstawowa rzecz przy wyborze sposobu uzdatniania to wyniki badań wody. Przy czym te z sanepidu, przynajmniej warszawskiego, są mało wiarygodne (dyplomatycznie mowiąc). Ja posiłkowałem się WIHiE http://www.wihe.waw.pl/ - trochę taniej, znacznie dokładniej (sprawdzone) a i miejsce ma swój (specyficzny) urok. Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.11.2005 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Dawno się nie odzywałem, trochę mnie ominęło na tym Forum Miałem na myśli to ż e zawsze możesz do podjęcia decyzji zrobić ankietę a wówczas będę w znacznej mniejszości Nie jestem zagorzałym wielbicielem kotłów żeliwnych bez znaczenia gazowe czy na opał stałyW twoim przypadku kocioł kondensacyjny będzie bardziej oszczędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts