sailor_ro 27.11.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 No wlasnie ocieplenie,jestem w trakcie i przy moim nawale obowiazkow i krótkim dniu,jeszcze troche mi zejdzie.Co do kompresora,to czyli rozumiem,ze biore na rozdzielaczu rozpinam zasilanie i powrót i dmucham,czy tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 27.11.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Ja miałem taką sytuację że w zimie była podłączona woda natomiast nie miałem podłączonego CO ale dom miałem już ocieplony i przy lekkiej zimie temperatura w domu nie spadła poniżej 3 stopni czasem rozpalałem kominek ale głównie żeby spalić jakieś drewniane pozostałości po budowie . Co do sposbu podłączenia to tak żeby wyszła woda z podłogówki najprościej będzie na rozdzielaczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 29.11.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 witam mam problem i sama muszę sobie z tym poradzić, a nie potrafię proszę o radę w zakresie: w studni pompa głębinowa omnigena TM 10 ciągnie wodę z 16 m, w domu hydrofor przeponowy 100 litrowy i wyłacznik ciśnieniowy woda ze studni do hydroforu i na dom, po drodze napotyka na ten wyłącznik i zaraz potem na dwa filtry- mechaniczny 1mikron i żelazisty dom mały parterowy- tylko 7 punktów poboru wody- ubikacja, wanna, umywalka, pralka, zmywarka, zlew i na ogród; odcinki rur krótkie- wszystkiego z 20 m? pompa załącza się się przy 1 atmosferze, a wyłącza przy 2 (gdy ustawi się inny zakres to pompa pracuję bardzo długo...) manometr mam, pompować potrafię i kręcić śrubką też... Niezły poradź- ile mam mieć atmosfer w hydroforze, jakie nastawy na wyłączniku, żeby w końcu nie mieć problemów z wodą (było już u mnie 3 hydraulików) pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alupin 02.12.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Witam serdecznie Problemów z kotłownią ciąg dalszy.. Tak więc: Posiadam 2 obwody ( zamknięty i otwarty ). Zamknięty -> kocioł gazowy, otwarty -> kocioł na paliwo stałe.. Podłączone przez wymiennik. i teraz pojawia się problem.. Przy wymienniku sa 2 pompy ( jak Pan Bóg przykazał ).. Kocioł gazowy mam ustawiony na 20 stopni poprzez programator pokojowy.. Kocioł grzeje także CWU poprzez zawór trójdrożny.. Problem pojawia się w momencie palenia w kotle na paliwo stałe. Jeżeli kocioł gazowy zacznie grzać CWU, to po zakończeniu zawór trójdrożny nie przełącza się spowrotem na C.O. Muszę ręcznie na czujniku pokojowym podnieść tempperaturę powyżej aktualnej, wtedy kocioł gazowy włącza się na kilka sekund, pompa w nim rusza i zasysa podgrzaną wodę z wymiennika płytowego i przełącza zawór tródrożny. W tym momencie przez kocioł przepływa woda podgrzana przez wymienik i wszystko gra... Złości mnie to przełączanie, ponieważ po wygaszeniu kotła na paliwo stałe, musze pilnować aby przestawić starownik pokojowy na niższą temperaturę , ponieważ w innym przypadku kocioł gazowy po wystygnięciu kotła na paliwo stałe grzeje mi do zadanej ( wyższej temperatury )... Co z tym fantem można zrobić żeby było po ludzku..? Czy ktoś wpadł na pomysł co z tym fantem zrobić? Szukam fachowca, który pomoże rozwiązać problem i zrobi to po ludzku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 02.12.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 niezły chyba poszedł na urlop , Beaty z mojego doświadczenia wynika że dobre ciśnienie jest w granicach 2-3 atmosfery Ciśnienie reguluje się na wyłączniku ciśnieniowym od góry ciśnienie wyłączenia od dołu załączenia . Natomiast to że pompa pracuje jak to określiłaś bardzo długo po zmianie ustawień może być przez filtry, jeżeli jest taka możliwość to zdemontuj wkłady i sprawdź czy nastąpiła poprawa .Tak na wszelki wypadek dodam że nie jestem hydraulikiem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 02.12.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 idzie zima a ja mam problem z instalacją może ktoś pomoże:kocioł 2 funkcyjny instalacja grzejnikowa , kocioł włacza i wyłacza się bo podobno nie ma obiegu wody w instalacji , serwisant od kotła powiedział że kocioł jest ok , natomiast nie mam powrotu wody do kotła dlateo grzeje lub raczej podgrzewa wode w grzejnikach jak w czajniku bo nie ma obiegu.Jaka moze być przyczyna, ktoś może miał podobnie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.12.2008 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 a sprawdzałeś filtr na powrocie,dobrze też jest sprawdzić czy wszystkie zawory są otwarte oraz czy masz dobrze odpowietrzoną instalację, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 03.12.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Alupin napisał: Witam serdecznie Problemów z kotłownią ciąg dalszy.. Tak więc: Posiadam 2 obwody ( zamknięty i otwarty ). Zamknięty -> kocioł gazowy, otwarty -> kocioł na paliwo stałe.. Podłączone przez wymiennik. i teraz pojawia się problem.. Przy wymienniku sa 2 pompy ( jak Pan Bóg przykazał ).. Kocioł gazowy mam ustawiony na 20 stopni poprzez programator pokojowy.. Kocioł grzeje także CWU poprzez zawór trójdrożny.. Problem pojawia się w momencie palenia w kotle na paliwo stałe. Jeżeli kocioł gazowy zacznie grzać CWU, to po zakończeniu zawór trójdrożny nie przełącza się spowrotem na C.O. Muszę ręcznie na czujniku pokojowym podnieść tempperaturę powyżej aktualnej, wtedy kocioł gazowy włącza się na kilka sekund, pompa w nim rusza i zasysa podgrzaną wodę z wymiennika płytowego i przełącza zawór tródrożny. W tym momencie przez kocioł przepływa woda podgrzana przez wymienik i wszystko gra... Złości mnie to przełączanie, ponieważ po wygaszeniu kotła na paliwo stałe, musze pilnować aby przestawić starownik pokojowy na niższą temperaturę , ponieważ w innym przypadku kocioł gazowy po wystygnięciu kotła na paliwo stałe grzeje mi do zadanej ( wyższej temperatury )... Co z tym fantem można zrobić żeby było po ludzku..? Witam takich układów mój mąż już podłączył sporo i technicznie sobie to opracował . Więcej szczegółów postaram się podać później jak uda mi się szczegóły wyciągnąć od męża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 03.12.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Mam mały dylemat, dość istotny bo jestem eszczeprzed zalaniem chudziaka, po zalaniu będzie po ptokach.Do rzeczy.Rure odpłuwową pod domem z kanalizacji (fi 160) Bbęde miał jedną, z niech będzie wychodzić jeden pion do kuchni (fi 110) i pion do łazienek (fi 160). Zastanawiam się teraz tak:czy bedąc jeszcze przed chudziakiem lepiej wyprowadzić osobny pion fi 50 do brodzika króry będzie ok 1,5 m od pionu kanalizacyjnego, czy lepiej bawić się w czwórniki i ciągnąć rure odpływową z brodzika do jednego pionu?Coś mi sie wydaje że lepiej było by osobną rurę wypuścić z pod chudziaka, niż później kombinować z połączeniami.Parzyłem na ofertę Wavina i nie mają za dużego wyboru czwórników.A odpływ z ubikacji i brodzika przydał by sie jak najniżej żeby uzyskać spad.Co radzicie?Prosze o szybkie sugestie.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 03.12.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 a sprawdzałeś filtr na powrocie, dobrze też jest sprawdzić czy wszystkie zawory są otwarte oraz czy masz dobrze odpowietrzoną instalację, Filtr sprawdził serwisant kotła, zawory są raczej ok bo coś tam przez nie leci ale na 100% nie odpowiem , też sie zastanawiałem o tym na powrocie myślałem, ale to kiedyś chodziło , odpwoetrzanie zrobiłem ale czy dobrze to nie wiem ciśnienie jest stabilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 03.12.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Mam problem z ciepłą wodą - Kocioł na ekogroszek, z ogrzewaniem jest ok, a ciepła woda raz jest - najczęściej rano - potem jej nie ma prawie cały dzień i na wieczór się pojawia ale nie jest tak ciepła jak być powinna. Temperatura na kotle zadana 55 stopni - i tak sie utrzymuje, zadana w wymienniku 45 stopni i jeszcze nigdy nie osiągnęła tej temperatury. Nie mam coprawda wskaźnika temperatury na wymienniku, ale w momencie osiągnięcia zadanej temperatury powinna automatycznie wyłączyć się pompa, a jeszcze nigdy się nie wyłączyła. Czytam i czytam forum ale nie zauważyłażm żeby ktoś miał podobny problem. Dodam jeszcze, że nie mam zaworu trójdrożnego bo instalator twierdził że to nie jest konieczne - czy to może być przyczyną? I jeszcze jedna ważna (tak mi się zdaje) informacja - po wyłączeniu kotła, nawet jeśli wyłączany jest co 5 minut - zawsze syczy mi odpowietrzacz przez jakąś minutę. Odpowietrzaliśmy już setki razy - skąd to powietrze w instalacji? Dodam jeszcze że wymiennik jest z płaszczem wodnym i rura odprowadzająca wodę z płaszcza przeważnie jest letnia (czytaj bardziej zimna niż ciepła), a w momencie kiedy wyłączamy kocioł dopiero staje się gorąca. Paramerty na kotle ustawione są prawidłowo - błąd tkwi najprawdopodobniej w instalacji ale nasz instalator twierdzi że wszystko jest ok i to wina najprawdopodobniej kotła.Co robić? - pomóżcie. Chciałabym się w końcu wykąpać wtedy kiedy ja tego chcę, a nie wtedy kiedy chce tego mój kocioł lub moja instalacja.Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly789 03.12.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 witam mam problem i sama muszę sobie z tym poradzić, a nie potrafię proszę o radę w zakresie: w studni pompa głębinowa omnigena TM 10 ciągnie wodę z 16 m, w domu hydrofor przeponowy 100 litrowy i wyłacznik ciśnieniowy woda ze studni do hydroforu i na dom, po drodze napotyka na ten wyłącznik i zaraz potem na dwa filtry- mechaniczny 1mikron i żelazisty dom mały parterowy- tylko 7 punktów poboru wody- ubikacja, wanna, umywalka, pralka, zmywarka, zlew i na ogród; odcinki rur krótkie- wszystkiego z 20 m? pompa załącza się się przy 1 atmosferze, a wyłącza przy 2 (gdy ustawi się inny zakres to pompa pracuję bardzo długo...) manometr mam, pompować potrafię i kręcić śrubką też... Niezły poradź- ile mam mieć atmosfer w hydroforze, jakie nastawy na wyłączniku, żeby w końcu nie mieć problemów z wodą (było już u mnie 3 hydraulików) pzd 1,5 atmosfery w bańce przeponowej(nabij przy pustej instalacji) na włączniku ciśnieniowym załączanie 2 atm wyłączanie 4 atm jak będzie woda w wentlu do nabijania powietrza-to pęknięta mmembrana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly789 03.12.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Mam mały dylemat, dość istotny bo jestem eszczeprzed zalaniem chudziaka, po zalaniu będzie po ptokach. Do rzeczy. Rure odpłuwową pod domem z kanalizacji (fi 160) Bbęde miał jedną, z niech będzie wychodzić jeden pion do kuchni (fi 110) i pion do łazienek (fi 160). Zastanawiam się teraz tak: czy bedąc jeszcze przed chudziakiem lepiej wyprowadzić osobny pion fi 50 do brodzika króry będzie ok 1,5 m od pionu kanalizacyjnego, czy lepiej bawić się w czwórniki i ciągnąć rure odpływową z brodzika do jednego pionu? Coś mi sie wydaje że lepiej było by osobną rurę wypuścić z pod chudziaka, niż później kombinować z połączeniami. Parzyłem na ofertę Wavina i nie mają za dużego wyboru czwórników. A odpływ z ubikacji i brodzika przydał by sie jak najniżej żeby uzyskać spad. Co radzicie? Prosze o szybkie sugestie. jak masz możliwość to wypuść, ale potem raczej też nie będzie problemu. czwórniki niedobre, lepsze trójniki Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 04.12.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Maly789- jesteś WIELKI! (szlag trafił membranę...tylko jak to się stało?) WIELKIE DZIĘKI! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antonof 05.12.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Witam Posiadam piec na ekogroszek pracujący w ukladzie otwartym. W czasie gdy następuje podgrzewanie wody CUW następuje wzrost ciśnienia w ukladzie, tak że na zamontowanych manometrach zaczyna brakować skali ponad 6bar. Wystarczy, że odkręcę kurek z ciepłą wodą następuje spadek ciśnienia, lecz po około 5-10min ciśnienie zaczyna powoli rosnąć (nie jest to zjawisko ciągłe). Chciałbym dodać, że obecnie temp na piecu mam ustawioną na 50C, natomiast temp podgrzania wody ok. 45C. Temperatura w domu sterowana przez regulator pokojowy - przez co temp w piecu spada czasami nawet do 20C i jeśli spadnie temp CUW poniżej zadanej to piec zawsze będzie podgrzewał wodę do 62C - aż do uzyskania temp zadanej CUW. Piec żeliwny Fakora KZR-25KW, sterownik ST-37, zamontowany reduktor ciśnienia. Zaobserwowałem, że wzrost ciśnienia następuje wtedy, gdy piec jest mocno wystudzony (20C) i ktoś z domowników brał kąpiel wylewając niemal całą ciepłą wodę. Nie jestem specem od tych spraw ale wydaje mi się, że za ten wzrost ciśnienia odpowiada powietrze. Dodam, żę mam cyrkulację CUW - na razie niepracującą z wyłączoną pompą (muszę dorobić sterowanie). Ostatnio w miejscach, gdzie ma stać prysznic i wanna na poddaszu zamontowałem kraniki w celu odpowietrzenia - ale to nie pomogło. Mam jeszcze jedno miejsce na parterze, gdzie jest zaślepka - dziś zamontuję tam kranik. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 06.12.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 WitamPotrzebuję porady jak można odblokować pompę w piecu gazowym Termetu, przez ponad półroku był wyłączony i teraz nie uruchamia się pompa, dopiero po fakcie doczytałem że powinno się go cały czas trzymać pod napięciem żeby mógł raz na jakis czas uruchamiać tę pompkę. Czy w ogóle można ją odblokować czy trzeba demontować i czyścić lub co gorsza wymieniać na nową??? (pompka wilo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 06.12.2008 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Witam Potrzebuję porady jak można odblokować pompę w piecu gazowym Termetu, przez ponad półroku był wyłączony i teraz nie uruchamia się pompa, dopiero po fakcie doczytałem że powinno się go cały czas trzymać pod napięciem żeby mógł raz na jakis czas uruchamiać tę pompkę. Czy w ogóle można ją odblokować czy trzeba demontować i czyścić lub co gorsza wymieniać na nową??? (pompka wilo) Poza odpowietrzaniem grzejników odblokowywanie pompki jest najczęstszym zajęciem wykonywanym w domowej instalacji grzewczej Sprawa jest bardzo prosta potrzebny nam będzie duży płaski śrubokręt i dostęp do pompki Z tym drugim prawie zawsze nie mamy problemów nawet w przypadku pompek zamontowanych w kotłach Czynność odblokowywania wykonujemy na pompce pod ciśnieniem i pod napięciem ( powinna pracować ) W korpusie pompki jest taka duża okrągła chromowana śruba i to właśnie ją musimy wykręcić po wykręceniu śruby mamy dostęp do wirnika pompki ( bez obawy nie grozi nam żadne zalanie co najwyżej kilka kropli wody) W otwór po wykręceniu śruby wkładamy śrubokręt i powinniśmy czuć obracający się wirnik (też śmiało możemy to wykonać bez ryzyka jakiegokolwiek wypadku czy wkręcenia ) ale tak jest przy pracującej pompce jeśli pompka jest zablokowana wkładamy śrubokręt do otworu opieramy o wirnik i drugą dłonią mocno uderzamy w rączkę śrubokręta w większości przypadków za pierwszym razem uda się nam odblokować pompkę jeśli nie zabieg powtarzamy Jeśli pompka jest podłączona do sieci wirnik zacznie się kręcić wkręcamy chromowaną śrubę i dalej możemy przystąpić do czytania Forum Jeszcze jedna ważna sprawa tą chromowaną śrubę dokręcamy do wyraźnego oporu a nie do momentu aż przestanie kapać woda z korpusu pompki ponieważ uszczelnieniem śruby jest gumowy oring i zbyt mocne dokręcanie może go zniszczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hollly 06.12.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Witammam pytanie, czy istnieje jakiś skuteczny sposób na wykrycie przecieku w instalacji c.o. ? To że wyciek jest to już wiem, plamy piętro niżej na suficie, spada ciśnienie na piecu (vitopend 333), rurki alu-pex (czy jakoś tak). Przestał grzać jeden kaloryfer (ostatni w obiegu), reszta grzeje w połowie (górna część daje ciepło). Instalacja bez rozdzielaczy. Odkułem dziś kawałek posadzki, niestety pod folią, niezła kałuża. Czy da się jakoś (bez kucia całej podłogi)zlokalizować miejsce wycieku ? Jeszcze jednak ciekawa rzecz, po rozkuciu kawałka podłogi, niepsodziewanie kaloryfer zaczął grzać. Czeka mnie rozkuwanie całej podłogi ? instalacja ma 3 lata....ciśnienie na piecu około 2B, temperatura kotła max 60 st C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.12.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 zastosuj uszczelniacz, http://www.britex.netidea.pl/index.php?a=opis&k=0&id=93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 06.12.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Dzięki bardzo niezły za radę, jutro spróbuję to zrobić, a już się przestraszyłem że to poważna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts