Hydraulik 06.01.2009 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Dzięki za odpowiedź. To mam jeszcze jedno - mój układ to 10 grzejników ( działa grawitacyjnie ) i 3 nitki podłogówki ( 2 o dł. ok. 60 metrów i jedna ok. 40m ). Całość gania na jednej pompie i podłogówka w połowie jest chłodna niemal zimna. Myślałem że zapowietrzona, ale nie podniosło to temp. Czy bez drugiej pompy na samą podłogówke nic się nie poprawi ? Cała instalacja powinna chodzić na jednej pompie ale czy podłogówka jest na RTL czy dobrze są strzałki czy są zamontowane na powrocie obiegu podłogówki jak masz zrobiona sama podłogówkę tzn. w jaki sposób masz prowadzona pętle jest to ślimak czy może mijanka Może by zdławić trochę najbardziej gorące grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 06.01.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Moja podłogówka jest trochę nietypowa, rozdzielacz na trzy nitki ułożonej na mijankę znajduje sie w piwnicy poniżej pętli co prawda jest możliwość odpowietrzenia ręcznego. Przed znajduje się zawór trójdrożny Esbe i to chyba tyle- nie jestem znawcą w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 09.01.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 WITAM!!! Na ogrzewanie mam taki pomysł: wersja przejściowa (…system otwarty) http://img369.imageshack.us/img369/5349/wprzejciowaoz7.gif Kominek: http://www.lechma.com.pl/pl/20.php w wersji na rynek niemiecki http://www.lechma.com.pl/pl/aktualnosci.php?artid=3& połączony z http://www.elektromet.com.pl/14/pl/14.2.html za pomocą 3drogowego zaworu mieszającego + siłownik + sterowanie lub http://www.termoventiler.se/upload/dokument_PDF/lm21_p_W.pdf Kolektory - jakie???( jeszcze nie myślałem).Centrala na 95% BRINK: http://www.budgar.com.pl/strona.php?dzial=modelerbrink&npow=rekuperatory wersja docelowa (…system zamknięty) http://img406.imageshack.us/img406/2894/52288205qz6.pngW schematach (to moje(laika) edycje z: http://www.atmos.cz/poland/ekvitermni-elektronicka-regulace ) mogą być błędy. Będę wdzięczny za ich wskazanie … z góry DZIĘKUJĘ.Co o tym myślicie??? POZDRAWIAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splinka 11.01.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Wykonawca zaproponowal nam rozprowadzenie CO do każdego grzejnika oddzielnie a nie tradycyjnie czyli szeregowo. czy to dobre rozwiązanie? czy warto inwestowac w cos takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 11.01.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Jasne że warto ja właśnie sobie tak zrobiłem ogrzewanie na poddaszu do rozdzielacza idą piony, a od niego do każdego grzejnika osobne rury. Przy takim systemie można odciąć całkowicie poszczególne pętle grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucha50 11.01.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Mam c.o. jeszcze na grzejnikach żeliwnych , rurkach stalowych około 500 litrów wody do tego piec węglowy i gazowy ( używam w 90% gazowy ).Dom piętrowy około 130 m2 .I moje pytanie to czy po zmianie rurek na miedziane węższe i grzejników na płytowe purmo były by jakieś oszczędności na zużyciu gazu i jakie ?I mam jeszcze jeden problem z grzejnikiem bo zabudowałem taras nad werandą i tam już jest puszczony pion na miedzi i z grzejnikiem purmo i dodatkowa pompka do tego pionu.Ale zauważyłem że w tym pionie grzejnik na piętrze ( purmo 45cm sz. na 180 dł.) grzeje dobrze tylko od połowy górna część grzejnika ,a ta dolna część jest lekko ciepła co zrobić by grzejnik cały się nagrzewał a nie jego górna część ?dzięki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 11.01.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Ja w kwestii oszczędności, oczywiście że po wymianie rur i grzejników,bedziesz miał mniejsze zużycie gazu.Zmniejszysz pojemność instalacji, kocioł będzie krócej pracować,a to prowadzi do mniejszego zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grreeg 11.01.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Mam pytanie ile może kosztować:- podłączenie 7 kaloryferów,- podłączenie pieca na eco gr. + zasobnik CWU ? +/- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 11.01.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Mam mały dylemat, dość istotny bo jestem eszczeprzed zalaniem chudziaka, po zalaniu będzie po ptokach. Do rzeczy. Rure odpłuwową pod domem z kanalizacji (fi 160) Bbęde miał jedną, z niech będzie wychodzić jeden pion do kuchni (fi 110) i pion do łazienek (fi 160). Zastanawiam się teraz tak: czy bedąc jeszcze przed chudziakiem lepiej wyprowadzić osobny pion fi 50 do brodzika króry będzie ok 1,5 m od pionu kanalizacyjnego, czy lepiej bawić się w czwórniki i ciągnąć rure odpływową z brodzika do jednego pionu? Coś mi sie wydaje że lepiej było by osobną rurę wypuścić z pod chudziaka, niż później kombinować z połączeniami. Parzyłem na ofertę Wavina i nie mają za dużego wyboru czwórników. A odpływ z ubikacji i brodzika przydał by sie jak najniżej żeby uzyskać spad. Co radzicie? Prosze o szybkie sugestie. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 11.01.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Poczytaj o zasadach prowadzenia rur kanalizacyjnych , a wszysko zrozumiesz . Nie radzę mnożyć ilości pionów . Podstawowe rady , które pamientam to : prowadząc odpływy do pionu, wc dajemy najniżej . Wc max 1~1.5 m. od pionu . Rury umywalki, itp. 3m od pionu , więcej jak dwa punkty należy zwiększyć np. z fi 50 na fi 70 . Więcej nie pamiętam . Będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mir-mur 12.01.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Witam. Jak dobrać moc grzejników? Mam dom parterowy o pow. 120 m2. Na ok. 80 metrach jest ogrzewanie podłogowe. Centralą grzewczą jest kocioł kondensacyjny o mocy 15 KW. Temperatura zasilania 55/45/20. Ściany domu mają konstrukcję trójwarstwową – cegła klinkierowa, wełna firmy Rockwool o gr 15 cm i pustak ceramiczny Poroton o gr 24 cm. Grzejniki chciałem założyć w trzech pokojach o pow. 1. 12,3 m2 2. 9,3 m2 3. 15,8 m2. Wysokość pomieszczeń 2,86 cm. W każdym pomieszczeniu znajduje się okno pięciokomorowe z trzema szybami o szerokości 230 cm. Jestem zainteresowany zakupem grzejników stalowych płytowych, najlepiej płaskich z centralnym dolnym podłączeniem w kolorze RAL. Proszę dobrać moc grzejników do tych trzech pokoi biorąc pod uwagę temp. zasilania i ocieplenie domu. Proszę o pomoc w obliczeniu mocy grzejników. PS. Jeśli będą potrzebne inne dane to proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 14.01.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 co może być przyczyna tego, że na poddasze nie dochodzi nam ciepła woda? wydawało nam się że, przeprowadzka jest tuż tuż i tu nagle taki "gwóźdź" nie dość, że do wanny mamy bardzo słabe ciśnienie wody, to ciepła woda na poddasze nie dopływa, po odkręceniu kurka leci około minuty ciepła woda i tyle ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 17.01.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 mam problem z pionem albo i pionami bo albo grzeje mocno jeden albo drugi jak wyrownac temp. na obydwoch ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 17.01.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Witam, Jaka większość osób trafiłem tu z powodu problemu z c.o. Mój jest następujący: Mam viessmana vitogas200, dwa obiegi grzewcze - grzejnikowy i podłogówka. Podłogówka jest zasilana przez mieszacz 3 drogowy danfossa. Oba obiegi są połaaczone powrotami. Przy włączonym obiegu grzejnikowym a wyłączonej podłogówce, lub pracujących obu gorąca woda "porzechodzi" przez zamkniety mieszacz i trafia na rozdzielacz podłgówki ... Zauważyłem że gdy piec dogrzewa obwód grzejników podwyższona temperatura pojawia się na zasilaniu mieszacza (normalna sprawa) później ciepły robi się powrót (przy zamknietym mieszaczu woda z zasialnia trafia bezpośrednio na powrót) a pochwili ciepło pojawia się również za mieszaczem - na zasileniu podłogówki. Macie pomysł gdzie tkwi błąd? Mieszacz "puszcza" czy może coś z pompami? (mam jedną pompę na powrocie tuż przed wejściem do pieca a drugą za mieszaczem na zasilaniu podłogówki). W efekcie przy właczeniu obiegu grzejników regulacja podłogówki odbywa się ręcznie za pomocą zaworów na rozdzielaczu.Będę wdzięczny za wszelkie uwagiPozdrawiamTamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 20.01.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 W jaki spsób napowietrzyć kanalizację w łazience na parterze (nad nią pokój na poddaszu). W łazience WC, umywalka i prysznic, wentylacja mechaniczna. Robię dach, praktycznie każde z poniższych rozwiązań jest łatwo wykonalne. 1. ciągnąć pion do kominka wentylacyjnego przez piętro? 2. przebić się do kanału wentylacyjnego komina za ścianą (jest kanał wentylacji grawitacyjnej garażu, można wyprowadzić nad dach)? 3. zawory napowietrzające? (jak schować, żeby nie były widoczne; ?) Z góry dzięki za fachową pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 21.01.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witam,Ja proponuje pociągnąć osobną rurę do kominka wentylacyjnego - mój hydraulik absolutnie sie sprzeciwiał i nie chciał zrobić odpowietrzenia do komina wentylacyjnego, a że jest "ze starej szkoły" to zawory odpowietrzające uważał za nieskuteczne. Pozdrawiamtamlin P.S Ktos może mi pomuc w mojej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.01.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 mylisz się,odpowietrzenie powinno się wyprowadzać nad dach,a zawory napowietrzetrzające a nie odpowietrzające to ostateczność,instalator mówił dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 21.01.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Chyba sie nie zrozumieliśmy, najlepiej moim i instalatora zdaniem jest zrobienie osobnewo wyciągu (wyprowadzenia rury kanalizacyjnej nad dach i zakończonej dachówką z kominkiem lub czymś podobnym w przypadku innego pokrycia. niedobrze jest łączyć kanalizację z kominem wentylacyjnym, a wspomniane zawory to faktycznie ostatecznosć Tamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 24.01.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Od komina do okna dachowego/wyłazu jest ok. 1m. musiałbym kominek wentylacyjny wmontować między okno i komin. Okno to nie problem (pomieszczenie-graciarnia; wentylacja mechaniczna więc z reguły zamknięte) ale czy problemem nie jest bliska odległość i faktyczne przysłonięcie kominka wentylacyjnego przez szeroki komin? A może warto przesunąć kominek metr -dwa w stronę szczytu dachu? Czy może ktoś potwierdzić, że w łazience przy odległosci dwóch pionów kanalizacyjnych około 300-310 cm wystarczy jeden kominek wentylacyjny (w miejscu które jest bliżej szczytu dachu) ? Witam, Ja proponuje pociągnąć osobną rurę do kominka wentylacyjnego - mój hydraulik absolutnie sie sprzeciwiał i nie chciał zrobić odpowietrzenia do komina wentylacyjnego, a że jest "ze starej szkoły" to zawory odpowietrzające uważał za nieskuteczne. Pozdrawiam Tamlin P.S Ktos może mi pomuc w mojej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 24.01.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Z innej beczki:Spotkaliście sie z mniejszymi pompami CO?Szukam zgrabnej pompy CO.Czy takie istnieją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts