Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź. To mam jeszcze jedno - mój układ to 10 grzejników ( działa grawitacyjnie ) i 3 nitki podłogówki ( 2 o dł. ok. 60 metrów i jedna ok. 40m ).

Całość gania na jednej pompie i podłogówka w połowie jest chłodna niemal zimna. Myślałem że zapowietrzona, ale nie podniosło to temp. Czy bez drugiej pompy na samą podłogówke nic się nie poprawi ?

Cała instalacja powinna chodzić na jednej pompie ale czy podłogówka jest na RTL czy dobrze są strzałki czy są zamontowane na powrocie obiegu podłogówki jak masz zrobiona sama podłogówkę tzn. w jaki sposób masz prowadzona pętle jest to ślimak czy może mijanka

Może by zdławić trochę najbardziej gorące grzejniki

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WITAM!!! Na ogrzewanie mam taki pomysł: wersja przejściowa (…system otwarty)

http://img369.imageshack.us/img369/5349/wprzejciowaoz7.gif

Kominek: http://www.lechma.com.pl/pl/20.php w wersji na rynek niemiecki

http://www.lechma.com.pl/pl/aktualnosci.php?artid=3& połączony z http://www.elektromet.com.pl/14/pl/14.2.html

za pomocą 3drogowego zaworu mieszającego + siłownik + sterowanie lub

http://www.termoventiler.se/upload/dokument_PDF/lm21_p_W.pdf

Kolektory - jakie???( jeszcze nie myślałem).

Centrala na 95% BRINK: http://www.budgar.com.pl/strona.php?dzial=modelerbrink&npow=rekuperatory

wersja docelowa (…system zamknięty)

http://img406.imageshack.us/img406/2894/52288205qz6.png

W schematach (to moje(laika) edycje z: http://www.atmos.cz/poland/ekvitermni-elektronicka-regulace ) mogą być błędy.

Będę wdzięczny za ich wskazanie … z góry DZIĘKUJĘ.

Co o tym myślicie???

POZDRAWIAM!!!

Mam c.o. jeszcze na grzejnikach żeliwnych , rurkach stalowych około 500 litrów wody do tego piec węglowy i gazowy ( używam w 90% gazowy ).Dom piętrowy około 130 m2 .I moje pytanie to czy po zmianie rurek na miedziane węższe i grzejników na płytowe purmo były by jakieś oszczędności na zużyciu gazu i jakie ?

I mam jeszcze jeden problem z grzejnikiem bo zabudowałem taras nad werandą i tam już jest puszczony pion na miedzi i z grzejnikiem purmo i dodatkowa pompka do tego pionu.Ale zauważyłem że w tym pionie grzejnik na piętrze ( purmo 45cm sz. na 180 dł.) grzeje dobrze tylko od połowy górna część grzejnika ,a ta dolna część jest lekko ciepła co zrobić by grzejnik cały się nagrzewał a nie jego górna część ?

dzięki i pozdro

Mam mały dylemat, dość istotny bo jestem eszczeprzed zalaniem chudziaka, po zalaniu będzie po ptokach.

Do rzeczy.

Rure odpłuwową pod domem z kanalizacji (fi 160) Bbęde miał jedną, z niech będzie wychodzić jeden pion do kuchni (fi 110) i pion do łazienek (fi 160).

Zastanawiam się teraz tak:

czy bedąc jeszcze przed chudziakiem lepiej wyprowadzić osobny pion fi 50 do brodzika króry będzie ok 1,5 m od pionu kanalizacyjnego, czy lepiej bawić się w czwórniki i ciągnąć rure odpływową z brodzika do jednego pionu?

Coś mi sie wydaje że lepiej było by osobną rurę wypuścić z pod chudziaka, niż później kombinować z połączeniami.

Parzyłem na ofertę Wavina i nie mają za dużego wyboru czwórników.

A odpływ z ubikacji i brodzika przydał by sie jak najniżej żeby uzyskać spad.

Co radzicie?

Prosze o szybkie sugestie.

Pozdro !!!

Poczytaj o zasadach prowadzenia rur kanalizacyjnych , a wszysko zrozumiesz . Nie radzę mnożyć ilości pionów . Podstawowe rady , które pamientam to : prowadząc odpływy do pionu, wc dajemy najniżej . Wc max 1~1.5 m. od pionu . Rury umywalki, itp. 3m od pionu , więcej jak dwa punkty należy zwiększyć np. z fi 50 na fi 70 . Więcej nie pamiętam . :) Będzie dobrze.

Witam. Jak dobrać moc grzejników?

Mam dom parterowy o pow. 120 m2. Na ok. 80 metrach jest ogrzewanie podłogowe. Centralą grzewczą jest kocioł kondensacyjny o mocy 15 KW. Temperatura zasilania 55/45/20. Ściany domu mają konstrukcję trójwarstwową – cegła klinkierowa, wełna firmy Rockwool o gr 15 cm i pustak ceramiczny Poroton o gr 24 cm.

Grzejniki chciałem założyć w trzech pokojach o pow.

1. 12,3 m2

2. 9,3 m2

3. 15,8 m2.

Wysokość pomieszczeń 2,86 cm. W każdym pomieszczeniu znajduje się okno pięciokomorowe z trzema szybami o szerokości 230 cm.

Jestem zainteresowany zakupem grzejników stalowych płytowych, najlepiej płaskich z centralnym dolnym podłączeniem w kolorze RAL.

Proszę dobrać moc grzejników do tych trzech pokoi biorąc pod uwagę temp. zasilania i ocieplenie domu.

Proszę o pomoc w obliczeniu mocy grzejników.

PS. Jeśli będą potrzebne inne dane to proszę o kontakt.

co może być przyczyna tego, że na poddasze nie dochodzi nam ciepła woda? :cry:

wydawało nam się że, przeprowadzka jest tuż tuż i tu nagle taki "gwóźdź" nie dość, że do wanny mamy bardzo słabe ciśnienie wody, to ciepła woda na poddasze nie dopływa, po odkręceniu kurka leci około minuty ciepła woda i tyle ;(

Witam,

Jaka większość osób trafiłem tu z powodu problemu z c.o. Mój jest następujący: Mam viessmana vitogas200, dwa obiegi grzewcze - grzejnikowy i podłogówka. Podłogówka jest zasilana przez mieszacz 3 drogowy danfossa. Oba obiegi są połaaczone powrotami. Przy włączonym obiegu grzejnikowym a wyłączonej podłogówce, lub pracujących obu gorąca woda "porzechodzi" przez zamkniety mieszacz i trafia na rozdzielacz podłgówki ... Zauważyłem że gdy piec dogrzewa obwód grzejników podwyższona temperatura pojawia się na zasilaniu mieszacza (normalna sprawa) później ciepły robi się powrót (przy zamknietym mieszaczu woda z zasialnia trafia bezpośrednio na powrót) a pochwili ciepło pojawia się również za mieszaczem - na zasileniu podłogówki. Macie pomysł gdzie tkwi błąd? Mieszacz "puszcza" czy może coś z pompami? (mam jedną pompę na powrocie tuż przed wejściem do pieca a drugą za mieszaczem na zasilaniu podłogówki). W efekcie przy właczeniu obiegu grzejników regulacja podłogówki odbywa się ręcznie za pomocą zaworów na rozdzielaczu.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi

Pozdrawiam

Tamlin

W jaki spsób napowietrzyć kanalizację w łazience na parterze (nad nią pokój na poddaszu). W łazience WC, umywalka i prysznic, wentylacja mechaniczna. Robię dach, praktycznie każde z poniższych rozwiązań jest łatwo wykonalne.

1. ciągnąć pion do kominka wentylacyjnego przez piętro?

2. przebić się do kanału wentylacyjnego komina za ścianą (jest kanał wentylacji grawitacyjnej garażu, można wyprowadzić nad dach)?

3. zawory napowietrzające? (jak schować, żeby nie były widoczne; ?)

Z góry dzięki za fachową pomoc.

Witam,

Ja proponuje pociągnąć osobną rurę do kominka wentylacyjnego - mój hydraulik absolutnie sie sprzeciwiał i nie chciał zrobić odpowietrzenia do komina wentylacyjnego, a że jest "ze starej szkoły" to zawory odpowietrzające uważał za nieskuteczne.

Pozdrawiam

tamlin

P.S Ktos może mi pomuc w mojej sprawie?

Chyba sie nie zrozumieliśmy, najlepiej moim i instalatora zdaniem jest zrobienie osobnewo wyciągu (wyprowadzenia rury kanalizacyjnej nad dach i zakończonej dachówką z kominkiem lub czymś podobnym w przypadku innego pokrycia. niedobrze jest łączyć kanalizację z kominem wentylacyjnym, a wspomniane zawory to faktycznie ostatecznosć

Tamlin

Od komina do okna dachowego/wyłazu jest ok. 1m. musiałbym kominek wentylacyjny wmontować między okno i komin. Okno to nie problem (pomieszczenie-graciarnia; wentylacja mechaniczna więc z reguły zamknięte) ale czy problemem nie jest bliska odległość i faktyczne przysłonięcie kominka wentylacyjnego przez szeroki komin?

A może warto przesunąć kominek metr -dwa w stronę szczytu dachu?

Czy może ktoś potwierdzić, że w łazience przy odległosci dwóch pionów kanalizacyjnych około 300-310 cm wystarczy jeden kominek wentylacyjny (w miejscu które jest bliżej szczytu dachu) ?

Witam,

Ja proponuje pociągnąć osobną rurę do kominka wentylacyjnego - mój hydraulik absolutnie sie sprzeciwiał i nie chciał zrobić odpowietrzenia do komina wentylacyjnego, a że jest "ze starej szkoły" to zawory odpowietrzające uważał za nieskuteczne.

Pozdrawiam

Tamlin

P.S Ktos może mi pomuc w mojej sprawie?