Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

Dzień dobry.

Widzę, że chyba dobrze trafiłem, gdyż mam problem ze spłuczką podtynkową grohe, a konkretnie z cieknącą cały czas wodą.

Problem polega na tym, że po naciśnięciu "guzika" zawór spustowy podnosi się do góry, ale nie opada.

Początkowo myślałem, że to wężyki łączące przyciski z przeszkadzają, ale jednak to nie to.

Może szanowny hydraulik mi coś doradzi? (jak naprawić). Będę bardzo wdzięczny.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może tutaj lepiej mi pójdzie :wink: :roll:

Witam.

Przymierzam się do wykonania kanalizy. Wyszło pare zmian i potrzebuje porady.

Najpierw rzut parteru (nie ma proporcji, ale nie o to chodzi :roll: )

http://images25.fotosik.pl/317/b3814cca128deb15.jpg

1 zlewozmywak

2 zlew w łazience

3 prysznic

4 kibel

5 akwarium

Na czerwono oryginalny projekt kanalizy. Na zielono moje "wypociny" :roll: I chodzi o:

Czy do zlewu w kuchni może być trasa A czy B? A jak żonie zachce się zmywarka to jak jeszcze pociągnąć odpływ(jakiej średnicy) I kiedy przeskoczyć ze 110 na 70/75?

Podobnie rozchodzi się w łazience? Czy poprowadzić C czy D?

No bo do akwarium 5 to chyba dobrze?(F) Jaką średnicą polecieć? 50 wystarczy?

I najważniejsze (zlikwidowalismy scianę nośną między salonem , a pokojem, linia przerywana)a tam leciał jeden z pionów do łazienki na poddaszu.

http://images41.fotosik.pl/53/e949f7db475511a7.jpg

1kibel

2 jeden lub dwa zlewy

3 prysznico-wanna

4 pralka

Czy można wszystkie te odbiorniki podłaczyć to jednego pionu(tego na ścianie między garażem a salonem?)

Albo jak już ten pion musi zostać to zamienić stronami (zlew z kiblem) na prawą strone łazienki)bo w projekcie rura 75, bo będzie ją łatwiej ukryć(myśłlałem o przdłużeniu tej scianki działowej)

Co o tym myslicie? Może macie inny pomysł?

A więc po kolei:

Tak troszkę nie potrzebnie na około poszedłeś z ta kanalią do tej dolnej łazienki ;/ no ale jak już tak narysowałeś to do tego się dostosuje :)

1)Do zlewozmywaka w kuchni może być spokojnie trasa A Podjedź w konkretne miejsce rurą o średnicy 110 :) Jak już później będziesz wiedział dokładnie gdzie będzie zmywarka i zlewozmywak to zawsze można podjechać te kilkadziesiąt centymetrów po posadzce :) i wtedy już średnicą fi 50 ;)

2)W łazience może być śmiało C :)

3)Do akwarium może być 50 ale jakbym to sobie robił to bym dał 75 :D jak to mówią dla bezpieczeństwa ;) no ale 50 jest na prawdę wystarczająca :)

4)Moim zdanie na górną łazienkę wystarczy jeden pion - ten w rogu przy tym kominie po prawej stronie :) Czyli po prawej stronie łazienki miałbyś kibelek i umywalkę a po lewej prysznico-wanne i pralkę :)

P.S - tak dla wyjaśnienia bo dużo osób się myli zawsze

zlewozmywak - jest w kuchni

umywalka - jest w łazience

Pozdro

8)

A więc po kolei:

Tak troszkę nie potrzebnie na około poszedłeś z ta kanalią do tej dolnej łazienki ;/ no ale jak już tak narysowałeś to do tego się dostosuje :)

1)Do zlewozmywaka w kuchni może być spokojnie trasa A Podjedź w konkretne miejsce rurą o średnicy 110 :) Jak już później będziesz wiedział dokładnie gdzie będzie zmywarka i zlewozmywak to zawsze można podjechać te kilkadziesiąt centymetrów po posadzce :) i wtedy już średnicą fi 50 ;)

3)Do akwarium może być 50 ale jakbym to sobie robił to bym dał 75 :D jak to mówią dla bezpieczeństwa ;) no ale 50 jest na prawdę wystarczająca :)

4)Moim zdanie na górną łazienkę wystarczy jeden pion - ten w rogu przy tym kominie po prawej stronie :) Czyli po prawej stronie łazienki miałbyś kibelek i umywalkę a po lewej prysznico-wanne i pralkę :)

Pozdro

8)

Dzięki za fachową porade. Na czerwono to projektant narysował, i też mi nie pasuje, że tak dookoła kominka ma iść ta kanaliza.

Ja myślałem zaraz za ścianą oddzielającą salon od garażu skręcić w lewo. I po prostej polecieć do zlewozmywaka w kuchni a po drodze "skanalizować" łazienke na dole. Co o tym myślicie? Jak można to jeszcze inaczej i prościej zrobić?

muszę dobić powietrza do hydroforu

Rozumiem że trzeba wyłączyć pompę, spuścić wodę (tylko do końca czy do tego 1bara?) i wentylkiem dobić powietrze (do 2barów czy mniej)?

Ja znalazlem na internecie instrukcje do swojego hydrofora i bylo powiedziane ze przy spuszczonej wodzie i otwartych zaworach ma byc 1.5 atmosfery.

Jako ze nie za bardzo mialem chec spuszczac wode z calej instalacji (moze daloby sie tez odciac sam hydrofor, nie wnikalem) wiec zrobilem tak:

(Cisnienie zalaczania pompy - 2 atm. wylaczania - 4).

Gdy cisnienie spadlo do odrobine ponad 2 czyli lada chwila pompa by sie zalaczyla - dopompowalem ja pompka samochodowa do 4.

Pozniej, gdy zuzylem troche wody i znowu bylo ponad 2 - jeszcze raz to samo.

Po 3 razach czestotliwosc zalaczania sie hydrofora wrocila do podobnej jaka pamietalem ze byla na poczatku - uznalem ze wystarczy.

Troche w tym partyzantki ale zabawy z woda w zimie to malo zabawna rzecz. Mialem obawe ze spuszcze wode a potem pompa nie zassie i po kilku godzinach byloby calkiem niewesolo jesli chodzi o temperature w domu.

.

A więc po kolei:

Pozdro

8)

Dzięki za fachową porade. Na czerwono to projektant narysował, i też mi nie pasuje, że tak dookoła kominka ma iść ta kanaliza.

Ja myślałem zaraz za ścianą oddzielającą salon od garażu skręcić w lewo. I po prostej polecieć do zlewozmywaka w kuchni a po drodze "skanalizować" łazienke na dole. Co o tym myślicie? Jak można to jeszcze inaczej i prościej zrobić?

Możesz spokojnie za ścianą oddzielającą garaż od salonu skręcić w lewo i dalej złapiesz łazienkę a później kuchnie :) Tak będzie prościej i dla samej kanalizacji lepiej :)

Pozdrawiam :)

Od komina do okna dachowego/wyłazu jest ok. 1m. musiałbym kominek wentylacyjny wmontować między okno i komin. Okno to nie problem (pomieszczenie-graciarnia; wentylacja mechaniczna więc z reguły zamknięte) ale czy problemem nie jest bliska odległość i faktyczne przysłonięcie kominka wentylacyjnego przez szeroki komin?

A może warto przesunąć kominek metr -dwa w stronę szczytu dachu?

Czy może ktoś potwierdzić, że w łazience przy odległosci dwóch pionów kanalizacyjnych około 300-310 cm wystarczy jeden kominek wentylacyjny (w miejscu które jest bliżej szczytu dachu) ?

"Hydraulik do usług"??? Poproszę / podnoszę

• 1 month później...

Witam wszystkich

Niestety dzisiaj jeszcze nie mogę odpowiedzieć na zaległe pytania ale chciałbym tylko poinformować że na czas nieograniczony zawieszam działalność zawodową ( hydraulika) w związku z tym proszę nie wysyłać mi zapytań ofertowych Mam nadzieję że już niedługo powrócę na Forum i dalej będę mógł służyć rada ale tylko radą

• 2 weeks później...

Moje pytanie dotyczy doboru pomp.Chcę kupić alpha 2 .Kociołek na groszek, podłogówka około 650mb rurki roth- 8 obwodów.

Kaloryferki 6 szt na max. wysokości 3.5m, zbiornik 140 cwu, oraz obieg ciepłej wody.

Jakiej mocy zastosować??

Myslę o takim rozkładzie.

Podłogówka 25-60

kaloryferki 25-40

cwu 25-40 oraz obiegowa UP 15-14B.

Moje pytanie dotyczy doboru pomp.Chcę kupić alpha 2 .Kociołek na groszek, podłogówka około 650mb rurki roth- 8 obwodów.

Kaloryferki 6 szt na max. wysokości 3.5m, zbiornik 140 cwu, oraz obieg ciepłej wody.

Jakiej mocy zastosować??

Podłogówka 25-60

kaloryferki 25-40

Spokojnie możesz dać takie Alphy.... to są pompy elektroniczne i same się wysterują.

Jakiej mocy zastosować??

Podłogówka 25-60

kaloryferki 25-40

Spokojnie możesz dać takie Alphy.... to są pompy elektroniczne i same się wysterują.

Chodzi mi konkretnie o moce.Czy do podłogówki w ilosci 650mb- 8 obwodów wystarczy 25-40, czy 25-60.Jest znaczna róznica w cenie.

Jakiej mocy zastosować??

Podłogówka 25-60

kaloryferki 25-40

Chodzi mi konkretnie o moce.Czy do podłogówki w ilosci 650mb- 8 obwodów wystarczy 25-40, czy 25-60.Jest znaczna róznica w cenie.

25-40 powinna wystarczyć..... jeżeli obwody są równe... ale jeżeli są duże różnice to radę dać 60

mam pytanie dotyczące montażu zaworów termostarycznych przy grzejnikach. obiło mi się o uszy że muszą być one tak zamontowane żeby głowica znajdowała się w poziomie.więc

1 - czy to prawda ?

2 - jeśli prawda to czy to samo dotyczy równiez zaworów RTL

Jest to zależne od producenta..... ale zazwyczaj powinny być w poziomie

WITAM.

Mam pytanko do fachowców:

Jak powinna być wykonana instalacja na zaworze zewnętrznym np. do podlewania ogrodu. Jeżeli zastosujemy zawór kulowy i oczywiscie na rurociągu wewnątrz budynku drugi, to nawet otwarty zawór na zewnątrz pęka w czasie mrozów! Okazuje się, że pomiędzy kulą i obudową jest odrobina wody która rozsadza obudowę przy pierwszym mrozie :-( Czy jest taki zawór który może zamarznąć bez uszkodzenia?

Proszę o rady.

WITAM.

Mam pytanko do fachowców:

Jak powinna być wykonana instalacja na zaworze zewnętrznym np. do podlewania ogrodu. Jeżeli zastosujemy zawór kulowy i oczywiscie na rurociągu wewnątrz budynku drugi, to nawet otwarty zawór na zewnątrz pęka w czasie mrozów! Okazuje się, że pomiędzy kulą i obudową jest odrobina wody która rozsadza obudowę przy pierwszym mrozie :-( Czy jest taki zawór który może zamarznąć bez uszkodzenia?

Proszę o rady.

Zawór kulowy na zewnątrz na zimę powinien być otwarty na 1/4.

Ale są przecież zawory grzybkowe... starego typu... ona spokojnie wystrzymują.

np taki

http://www.allegro.pl/item575982499_zawor_grzybkowy_1_2_cala_wyplywowy_chrom.html

witam :)

z kuzynem zaraz będziemy brali się za rury c.o. i są pytania bynajmniej nie egzystencjalne (np. rury chińskie czy nie chińskie ;) ):

1. czy dla danego systemu konieczne jest używanie dedykowanej mu zaciskarki, innymi słowy czy każda ze szczękami 16 będzie dobra dla rur 16 (zaciskarka ręczna wavina kosztuje w/g ich cennika 1.200 :o zgroza, ale na allegro zwykła ok. 300 zł)

2. jeżeli każda, to jaka jest dobra i niedroga?

z góry dzięki