skrol 19.03.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 witam z kuzynem zaraz będziemy brali się za rury c.o. i są pytania bynajmniej nie egzystencjalne (np. rury chińskie czy nie chińskie ): 1. czy dla danego systemu konieczne jest używanie dedykowanej mu zaciskarki, innymi słowy czy każda ze szczękami 16 będzie dobra dla rur 16 (zaciskarka ręczna wavina kosztuje w/g ich cennika 1.200 zgroza, ale na allegro zwykła ok. 300 zł) 2. jeżeli każda, to jaka jest dobra i niedroga? z góry dzięki Różne rury mają różną grubość ścianki..... te tańsze cieńszą ze względu na oszczędność. Do danej rury dobrze jest dobrać łączki tego samego producenta... np do rury Rechała ciężko jest zastosować inne łączki. No i jeszcze gwarancja..... większość firm średniej półki są ubespieczone i jezeli ich system nawali to zwracają koszty remontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZ 19.03.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 WITAM. Mam pytanko do fachowców: Jak powinna być wykonana instalacja na zaworze zewnętrznym np. do podlewania ogrodu. Jeżeli zastosujemy zawór kulowy i oczywiscie na rurociągu wewnątrz budynku drugi, to nawet otwarty zawór na zewnątrz pęka w czasie mrozów! Okazuje się, że pomiędzy kulą i obudową jest odrobina wody która rozsadza obudowę przy pierwszym mrozie Czy jest taki zawór który może zamarznąć bez uszkodzenia? Proszę o rady. Zawór kulowy na zewnątrz na zimę powinien być otwarty na 1/4. Ale są przecież zawory grzybkowe... starego typu... ona spokojnie wystrzymują. np taki http://www.allegro.pl/item575982499_zawor_grzybkowy_1_2_cala_wyplywowy_chrom.html Dziekuję za odpowiedź. Moje przemyślenia są podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jip 19.03.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 witam z kuzynem zaraz będziemy brali się za rury c.o. i są pytania bynajmniej nie egzystencjalne (np. rury chińskie czy nie chińskie ): 1. czy dla danego systemu konieczne jest używanie dedykowanej mu zaciskarki, innymi słowy czy każda ze szczękami 16 będzie dobra dla rur 16 (zaciskarka ręczna wavina kosztuje w/g ich cennika 1.200 zgroza, ale na allegro zwykła ok. 300 zł) 2. jeżeli każda, to jaka jest dobra i niedroga? z góry dzięki Różne rury mają różną grubość ścianki..... te tańsze cieńszą ze względu na oszczędność. Do danej rury dobrze jest dobrać łączki tego samego producenta... np do rury Rechała ciężko jest zastosować inne łączki. No i jeszcze gwarancja..... większość firm średniej półki są ubespieczone i jezeli ich system nawali to zwracają koszty remontu. Nie będę mieszał złączek i rur różnych systemów. Sami producenci podają tolerancję podczas produkcji grubości ścianki na ok +/- 1 mm. Ale co z zaciskarką ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 20.03.2009 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Zaciskarka musi być dobrana do systemu łączek.... mozę nie sama zaciskarka.... ale szczęki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macko-2 20.03.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Przepraszam, że się wcinam w temat. Bardzo proszę o radę doświadczonego hydraulika. Remontuję łazienkę w bloku i chcę wymienić instalację wodną samodzielnie. Czy system USMETRIX klejony jest dobrym rozwiazaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 20.03.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Przepraszam, że się wcinam w temat. Bardzo proszę o radę doświadczonego hydraulika. Remontuję łazienkę w bloku i chcę wymienić instalację wodną samodzielnie. Czy system USMETRIX klejony jest dobrym rozwiazaniem? Nie radzę robić nic w systemie klejonym. Lepiej wypożyczyć zgrzewarkę i zrobić w systemie zgrzewanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macko-2 20.03.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Dzięki za radę. Chyba zrobię instalację z miedzi, podobno jest trwalsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 22.03.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Własnie hydraulik skończył nam w domku robić instalacje c.o i wody z miedzi.czy niepowinno sie tego teraz opatulic czyms bo nasz hydraulik twierdzi ze nie wystrarczy ze da sie styropian pod rurki i na rurki i to wystrarczy. czy tak może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.03.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Własnie hydraulik skończył nam w domku robić instalacje c.o i wody z miedzi.czy niepowinno sie tego teraz opatulic czyms bo nasz hydraulik twierdzi ze nie wystrarczy ze da sie styropian pod rurki i na rurki i to wystrarczy. czy tak może być? Jeżeli rurki będa leżały w styropianie to można nie otulać.... ale w ścianach trzeba. Tylko najpierw puść wodę i sprawdź przez parę dni czy nic nie cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 22.03.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 a jezeli w scianach bedzie pianka to czy mozna se zdrmowac ocieplenie czy jak to tam nazwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.03.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 a jezeli w scianach bedzie pianka to czy mozna se zdrmowac ocieplenie czy jak to tam nazwać W/g uznania... ale trzeba pamiętać że miedź nie lubi wapna które jest w tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 22.03.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Miałem hydraulika na budowie w celu oceny sytuacji i wyceny roboty. Powiedział, że kominka do odpowietrzania pionu kanalizacyjnego się już nie robi na dachu(ja dam jeden na główny pion), podłogówke chciał mi pociągnąć z odejścia kaloryferów, że kaloryfer wytraci ciepło i ''tyle co trzeba'' pójdzie na podłogę - a piec będę miał na paliwo stałe!!!Za tak solidne wykonanie zażyczył sobie 140zł za punkt i 100zł za metr ułożenia podłogówki - robocizna.O ZGROZO, tracę zaufanie do ''fachowców''. Uprzejmie mu podziękowałem i juz się nie spotkamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 22.03.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 nasi fachowcy od wylewek powiedzieli zeby miedzy rury dac sypki styropian, a nad dziuramipomyslaimy , juz mezowi powiedzialam co wyczytalam i jutro bedzie piankowac w scianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.03.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Czy ktoś może mi powiedzieć jak należy wykonać prawidłowo instalację pod klimakonwektory zasilane pompą ciepła. Nikt tego nie wie. Temat jest raczej mało znany. Klimakonwektory są rzadko stosowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 29.03.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Czy ktoś może mi powiedzieć jak należy wykonać prawidłowo instalację pod klimakonwektory zasilane pompą ciepła. Nikt tego nie wie. Temat jest raczej mało znany. Klimakonwektory są rzadko stosowane. Podaj model tej pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.03.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Czy ktoś może mi powiedzieć jak należy wykonać prawidłowo instalację pod klimakonwektory zasilane pompą ciepła. Nikt tego nie wie. Temat jest raczej mało znany. Klimakonwektory są rzadko stosowane. Podaj model tej pompy Waterstage od Fuji np jest tutaj http://www.klima-therm.pl/pl/aktualnosci/art78,fujitsu-waterstage-domowa-pompa-ciepla.html a jakie to ma znaczenie? Raczej myślałem o klimakonwektorach zasilanych wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz75 29.03.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witam, Jestem zupelnie zielona jesli chodzi o instalacje, wiec nieśmiało usmiecham sie do zorientowanych w temacie z prosba o rade/ wyjasnienie. Nasz hydraulik sugeruje (bo zawsze tak robi), żeby do podlogowki nie dawac mieszaczy (chyba tak to sie nazywa jak dobrze zapamietalam) tylko przewymiarowac nieco grzejniki, bo wg niego bedzie to efektywniejsze, jesli temperatura wody w grzejnikach bedzie taka sama co w rurze do rozdzielacza podlogowki. W pomieszczeniu gospodarczym (tam będzie piec gazowy kondensacyjny jesli uda sie podlaczyc gaz, a jesli nie uda sie to piec na ekogroszek) radzi zrezygnowac z kratki ściekowej bo "syfon i tak jest płytko i ciagle bedzie to wysychac, parowac i smierdziec". Zupelnie sie na tym nie znam, a chcialabym miec poprawnie wykonane instalacje. Hydraulik jest z polecenia, ale wole sie upewnic, czy tak bedzie ok? Z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.03.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witam, W pomieszczeniu gospodarczym (tam będzie piec gazowy kondensacyjny jesli uda sie podlaczyc gaz, a jesli nie uda sie to piec na ekogroszek) radzi zrezygnowac z kratki ściekowej bo "syfon i tak jest płytko i ciagle bedzie to wysychac, parowac i smierdziec". . A gdzie zamierza odprowadzać kondensat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz75 29.03.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witam, W pomieszczeniu gospodarczym (tam będzie piec gazowy kondensacyjny jesli uda sie podlaczyc gaz, a jesli nie uda sie to piec na ekogroszek) radzi zrezygnowac z kratki ściekowej bo "syfon i tak jest płytko i ciagle bedzie to wysychac, parowac i smierdziec". . A gdzie zamierza odprowadzać kondensat? pod piecem jest przewidziane odprowadzenie (wystaje rura z chudziaka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 29.03.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Czy ktoś może mi powiedzieć jak należy wykonać prawidłowo instalację pod klimakonwektory zasilane pompą ciepła. Nikt tego nie wie. Temat jest raczej mało znany. Klimakonwektory są rzadko stosowane. Podaj model tej pompy Waterstage od Fuji np jest tutaj http://www.klima-therm.pl/pl/aktualnosci/art78,fujitsu-waterstage-domowa-pompa-ciepla.html a jakie to ma znaczenie? Raczej myślałem o klimakonwektorach zasilanych wodą Przecież wszystkie dane masz na stronie producenta.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts