Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy w domach jednorodzinnych jest obowiązaek stosowania zaworów antyskażeniowych?

dobre pytanie...

dziś idę do sklepu hydraulicznego zakupić takowy na 3/4' a tam niet :cry:

a sklep niekiepsko zaopatrzony, ale ponoć niechodliwe, niepopularne, niewymagane

a ja zarówno w projekcie przyłącza jak i w warunkach otrzymanych z wodociągów mam za zaworem wodomierza zawór zwrotny i zawór antyskażeniowy

i chyba jednak go zainstaluję, w sumie dużo nie kosztuje, żaden patafian nie będzie się czepiał przy plombowaniu wodomierza, a wiele osób w ten zawór wkręca manometr półcalowy - fajny bajer, też chyba tak zrobię

:wink:

Pytanie do fachowca.

Co może być powodem okresowego dużego spadku ciśnienia wody tak ciepłej jak i zimnej. Mam hydrofor. Na zbiorniku minim. ciśnienie 2 bar. Przy spadku ciśnienia wody w instalcji na zbiornku hydroforowym jest ok. 2 bar. a na naczyniu wyrównawczym prawie zero. Po włączeniu się pompy hydroforowej wszystko wraca do normy. Rok temu doinstalowałem odrzelaziacz ale opisane zjawisko występuje od kilku tygodni.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam

Mam zamiar wykonać w domku jednorodzinnym dodatkowe wc (parter)

- odległość od pionu to około 6m

myślałem o pompo-rozdrabniaczu gdyż pamiętam, ze szkoły ze miski ustępowe nie powinno się podłączać dalej niż 1.5m od pionu.

Instalator powiedział ze dla niego odległość nie ma znaczenia - ważny jest spadek

czy ma racje?

Czy mogą wyniknąć jakieś problemy z takiego rozwiązania?

Pozdrawiam

Mam takie pytanie hydrauliczne.

Jak daleko można odsunąć zasobnik CWU od wiszącego pieca gazowego kondensacyjnego.

Mam tak upapraną kotłownię że kocioł mogę powiesić na jednej ścianie a zasobnik CWU 300l mogę postawić na ścianie przeciwległej.

Odległość między ścianami jest 2m.

W Vaillant powiedziano że nie można tak daleko odsunąć zasobnika ciepłej wody użytkowej bo nie pozwala na to przewód od czujnika temperatury w zasobniku który z drugiej strony jest zatopiony w wtyczce do sterownika kotła.

Przewód ma długość nie cały 1 metr.

Czy to jakieś farmazony czy rzeczywiście są jakieś ograniczenia z powodu połączeń hydraulicznych lub zbyt dużych strat ciepła.

Jak daleko można odsunąć zasobnik CWU od wiszącego pieca gazowego kondensacyjnego.

Mam tak upapraną kotłownię że kocioł mogę powiesić na jednej ścianie a zasobnik CWU 300l mogę postawić na ścianie przeciwległej.

W Vaillant powiedziano że nie można tak daleko odsunąć zasobnika ciepłej wody użytkowej bo nie pozwala na to przewód od czujnika temperatury w zasobniku który z drugiej strony jest zatopiony w wtyczce do sterownika kotła.

Czy to jakieś farmazony czy rzeczywiście są jakieś ograniczenia z powodu połączeń hydraulicznych lub zbyt dużych strat ciepła.

Bzdura..... przewód ma co najmniej 2... nie wiem czy nie 3 metry.... i można go przedłużyć..... robię tak od lat i nie ma tym problemów.

hydraulik.net.pl

Bzdura..... przewód ma co najmniej 2... nie wiem czy nie 3 metry.... i można go przedłużyć..... robię tak od lat i nie ma tym problemów.

hydraulik.net.pl

Tak na zdrowy rozsądek to oczywiste bzdury.

Ale czy są jakieś inne pułapki jeżeli chcemy się odsunąć z zasobnikiem CWU od kotła gazowego.

Pytam o to również dlatego że z takim ustawieniem wiąże się to że będę musiał wyrwać już zamontowane okno w kotłowni i zamurować ścianę jednym słowem nie chce sobie narobić kłopotów ani dodatkowych kosztów muszę mieć 200% pewności że jak odsunę się daleko zasobnikiem od kotła to nie czekają mnie inne niespodzianki.

hydraulik.net.pl

Tak na zdrowy rozsądek to oczywiste bzdury.

Ale czy są jakieś inne pułapki jeżeli chcemy się odsunąć z zasobnikiem CWU od kotła gazowego.

Pytam o to również dlatego że z takim ustawieniem wiąże się to że będę musiał wyrwać już zamontowane okno w kotłowni i zamurować ścianę jednym słowem nie chce sobie narobić kłopotów ani dodatkowych kosztów muszę mieć 200% pewności że jak odsunę się daleko zasobnikiem od kotła to nie czekają mnie inne niespodzianki.

http://www.hydraulik.net.pl/hydraulika29.jpg

http://www.hydraulik.net.pl/hydraulika27.jpg

Dwa zdjęcia jednej kotłowni..... kocioł od zasobnika w rurkach odsunięty o jakieś 5 metrów..... jedyny problem to trzeba dobrze ocieplić rurki między kotłem i zasobnikiem.

Dwa zdjęcia jednej kotłowni..... kocioł od zasobnika w rurkach odsunięty o jakieś 5 metrów..... jedyny problem to trzeba dobrze ocieplić rurki między kotłem i zasobnikiem.

To co ten doradca techniczny z Vaillant chrzanił mi o jakiś ograniczeniach i o niepotrzebnych stratach ciepła.

Skrol robiłeś może kotłownię w układzie biwalentnym tzn kocioł gazowy kondensacyjny + powietrzna pompa ciepła zasilające podłogówkę, grzejniki oraz klimakonwektory. W lecie opcja chłodzenia przez klimakonwektory za pomocą pompy ciepła.

Jak ugryźć tak złożoną instalację?

To co ten doradca techniczny z Vaillant chrzanił mi o jakiś ograniczeniach i o niepotrzebnych stratach ciepła.

Skrol robiłeś może kotłownię w układzie biwalentnym tzn kocioł gazowy kondensacyjny + powietrzna pompa ciepła zasilające podłogówkę, grzejniki oraz klimakonwektory. W lecie opcja chłodzenia przez klimakonwektory za pomocą pompy ciepła.

Jak ugryźć tak złożoną instalację?

Temat złożony... ale spokojnie można to zrobić.... trzeba tylko dobrze zaplanować i policzyć.

moja rura kanalizacyjna ma długość w domu 10 m, poza domem

20 m razem 30 metrów

ile rozdrabniaczy mam zamontować po drodze? :lol:

rozumie za ta ironia miała służyć za odpowiedz do mojego zapytania ;]

w takim razie czy w związku z tymi 6 metrami powinno się zwiększyć przekrój, zwiększyć spadek lub poprowadzić dodatkowe odpowietrzenie?

Znalazlam ten watek wiec zapytam :lol: Z gory uprzedzam ze nie przeczytalam wszystkich postow wiec prosze nie bic.

W moim domu chcialabym na wiekszosci parteru zrobic podlogowke( w salonie opcja grzejniki kanalowe).Niestety w miejscowosci nie ma gazaciagu wiec dom bedzie ogrzewany piecem na paliwo stale (eko-groszek lub piec "na wszystko") Na poddaszu oraz w dwoch pokojach na dole chce natomiast zamontowac kaloryfery.Wiem ze mozna zastosowac taki uklad mieszany instalujac mieszacz ale czy jest to duzy problem wlasnie przy takim sposobie ogrzewania domu?(piec na wegiel)

Czy bedzie to wszystko poprawnie funkcjonowalo?Jaki ewentualnie rodzaj pieca (marka) powinnam zakupic do takiego ukladu.?Prosze o porade czy gra jest warta swieczki czy podarowac sobie ogrzewanie podlogowe i zrobic tylko "tam gdzie musi byc czyt lazienki )

witam,

pralkę chciałem umiejscowić w piwnicy, natomiast odpływ do szamba idzie po suficie,

będę miał tam (w piwnicy) też bidet, prysznic i zlew - używane bardzo sporadycznie i je podłączę sobie do gadżetu podnoszącego ścieki do góry.

pralka będzie produkowała dużo wody i dość często będzie załączana, w związku z tym chciałem oszczędzić ów podnoszący ścieki do góry gadżet i pralkę wpiąć bezpośrednio w rurę idącą sufitem.

jaka jest wysokość podnoszenia wody pralek? są "mocniejsze" i "słabsze" modele, czy z reguły pompa jest jedna.

potrzebuję podnieść na góra 2-2,2m - czy pompa w pralce da radę, czy trzeba ją podłączyć do "podnoszacza" ścieków?