dora83 25.07.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Witam mam pytanie czym najlepiej ogrzać mój dom, dobrze ocieplony 18cm styropianu na ścianach 20cm wełny w dachu, 160m2 podłóg wszedzie ogrzewanie podłogowe góra i dół ,może solary z dużym zbiornikiem buforowym dały by radę ,a może nie kombinować i grzać gazem mam go na działce a może czymś innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychopak 29.07.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Witam, Mam pytanka następujące: czy rurki pod baterie które wystają ze ściany - powinny się ruszać? Hydraulik przed tynkarzami ich niczym nie unieruchomił, po prostu siedziały w bruzdach. Aktualnie po tynkowaniu niektóre rurki są krzywe, łatwo je obruszyc i skrzywić. Ewentualnie molestować fachmana o poprawę?Drugie pytanko: Steropian.... Układanie...Czy dawanie piachu wszędzie gdzie idą rurki (co, cwu) jest normalną praktyką czy "iściem" na łatwiznę? Taśma dylatacyjna - powinna iść od steropianu czy od samego jastrychu? Jak gruba powinna być taka taśma? Proszę o pomoc bo wylewki za pasem. Dziękuję PozdrawiamKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_NIEZŁY 03.08.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Witam serdecznie mam ogromna prośbę do fachowców jak wykonać samodzielnie instalacje c.o. to znaczy jak z przekrojami rurek jak przeliczyć moc grzejników do powierzchni ogrzewanych pomieszczeń instalacja będzie w miedzi i rurkach PP ze względu na koszty materiału. Cała instalacja znajduje sie na jednym poziomie będzie nią ogrzewane w sumie 5 pomieszczeń plus ciepła woda jaka pompka naczynko system zamknięty w jaki sposób najlepiej ominąć drzwi bo tak wypadnie mi w 2 miejscach. Cało instalacje wykonuje nie dla siebie tylko mojej cioci. Jestem majsterkowiczem więc nie powinienem mieć z tym większych problemów z chencio poczytam porady od specjalistów wykonywałem nie jedno rzecz w życiu i przy pomocy fachowców udawało sie to bez komplikacji z góry dziękuje pozdrawiam. Dobre ale ja tak nie potrafię Tak w jednym poście nie da się tego wytłumaczyć Najlepiej jest pojechać na jakąś budowę z czteropakiem gdzie robią hydraulicy to powinni Ci wytłumaczyć i coś jeszcze pokażą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_NIEZŁY 03.08.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Witam serdecznie! Proszę o "rzut okiem" na propozycję cenową . Dom ocieplony- 170,7 m2, 3 poziomy, podłogówka: 60m2 w poziomie parteru i+15m2 poddasza. Nie znam się zupełnie na temacie, a od czegoś muszę zacząć. Z pewnością zrezygnuję z proponowanego kominka- zależy mi na gilotynie i nowoczesnym wyglądzie. Proszę o opinię o piecu- jaka alternatywa ewentualnie. Z góry dziękuję i pozdrawiam! http://img199.imageshack.us/img199/9425/emip.jpg Ceny wydają się być rozsądne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_NIEZŁY 03.08.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Witam, mam zainstalowany rozdzielacz na podłogówce bez rotametrów. W tej chwili nie bardzo wiem jaki jest przepływ przez poszczególne pętle. Dlatego chciałbym je dołożyć do zestawu ale nie wiem czy jest to warte zachodu czy lepiej je sobie odpuścić, jeżeli bedzie zbyt dużo problemów z wymianą. Prosze o poradę. Jeśli podłogówka grzeje to daj sobie spokój koszt jednego przepływomierza to około 80 zł jeśli już to wymiana całego rozdzielacza na drugi a czas wymiany to godzinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_NIEZŁY 03.08.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Witam mam pytanie czym najlepiej ogrzać mój dom, dobrze ocieplony 18cm styropianu na ścianach 20cm wełny w dachu, 160m2 podłóg wszedzie ogrzewanie podłogowe góra i dół ,może solary z dużym zbiornikiem buforowym dały by radę ,a może nie kombinować i grzać gazem mam go na działce a może czymś innym. Masz gaz to nie kombinuj tylko kup kociołek kondensacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_NIEZŁY 03.08.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Witam, Mam pytanka następujące: czy rurki pod baterie które wystają ze ściany - powinny się ruszać? Hydraulik przed tynkarzami ich niczym nie unieruchomił, po prostu siedziały w bruzdach. Aktualnie po tynkowaniu niektóre rurki są krzywe, łatwo je obruszyc i skrzywić. Ewentualnie molestować fachmana o poprawę? Drugie pytanko: Steropian.... Układanie...Czy dawanie piachu wszędzie gdzie idą rurki (co, cwu) jest normalną praktyką czy "iściem" na łatwiznę? Taśma dylatacyjna - powinna iść od steropianu czy od samego jastrychu? Jak gruba powinna być taka taśma? Proszę o pomoc bo wylewki za pasem. Dziękuję Pozdrawiam Krzysiek Straszna wada to nie jest ale lepiej by było jak by się nie ruszały Kilka razy widziałem zasypywanie ubytków w styropianie piaskiem nigdy Ne dociekałem czy jest to zgodne ze sztuka dla mnie to chałtura i zawsze takie braki uzupełniałem pianka pistoletową oczywiście na koszt inwestora Zadaniem taśmy dylatacyjnej jest oddzielenie płyt betonowych wystarczy jak będzie przymocowana do styropianu a grubość takiej dylatacji literatura podaje że 8 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazek_78 03.08.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Witam! A co z piecem? Zastanawiałam się nad kondensatem. W hurtowni twierdzą, że proponowany jest ok (VAIL. KOC. 1F VU PLUS 200-5). Proszę o sugestie, bo kończą mi tynki i czas podjąć w końcu decyzję . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 03.08.2009 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Witam! A co z piecem? Zastanawiałam się nad kondensatem. W hurtowni twierdzą, że proponowany jest ok (VAIL. KOC. 1F VU PLUS 200-5). Proszę o sugestie, bo kończą mi tynki i czas podjąć w końcu decyzję . Pozdrawiam! Prawie wszystkie kotły gazowe jakie montowałem to były kotły kondensacyjne sobie tez kupiłem kondensacyjny i taki tez bym radził nie musi być Vaillant zobacz jak jest z popularnością na Twoim terenie z kotłami marki Immergass to dobra marka choć mało popularna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 03.08.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 mam chwilowe rozdwojenie jaźni czy jakiś błąd na forum? a do rzeczy potrzebuje niezależnej porady - czym grzać: warunki: dom ocieplony chyba nieźle - będzie 16 cm styro (U031) na ścianach, 30 cm wełny i 13 cm styro na podłodze. wszędzie będzie podłogówka - parter plus poddasze plus grzejniczki w dwóch łazienkach, domek ok. 200m2 gdzie na razie będzie mieszkać dwójka z dzieckiem docelowo to cho cho nawet i 3 maleństw wentylacja mech. z odzyskiem możliwości: jest gaz, jest drewno (mieszkam na wsi), mogę składować węgiel lub ekogroszek, mam 8m2 kotłowni plany: chcielibyśmy mieć ominek ale nie wiem czy wykorzystywac go również do grzania czy tylko ozdobnie - komin, jeśli do grzania to tylko ze szczelną komorą - wentylacja opcja 1 - piec kondensacyjny plus zasobnik na CW opcja 2 - piec kondensacyjny , zasobnik oraz kominek z PW opcja 3 - piec kondensacyjny, zasobnik, kominek i solary opcja 4 - piec kondensacyjny, zasobnik i solary opcja 5- piec kondensacyjny, bufor 1000L, solary i kominek z PW opcja 6 - bufor i piec stałopalny lub z podajnikiem opcja 7 - bufor, piec stałopalny, solary hmm - jak myslicie co będzie najlepsze już wszystkie opcje rozważam, już wiedziałem że będę robił kondensata, kominek z PW i bufor i mi kolega namieszał (tu serdeczne pozdrowienia do Jacka który teraz ma pewnie polewkę ze mnie będącego w rozterce) - ale nie martwcie się - On ma to samo! NIE mam problemów z paleniem w piecu stałopalnym, mam dostęp do drewna, dom niby dobrze ocieplony ale duży i narazie wokół mnie pole - czytaj wygwizdów Kwestia również czasu zwrotu inwestycji - nie chciałbym żyć z perspektywą że za 20 lat moje solary zaczną przynosić zysk. Myślałem o buforze ze względy głównie na kominek i perspektywę że jak ruscy zamkną gaz lub poszaleją z ceną przerzucę się na stałopalaka - a i solary będą miały gdzie magazynować ciepło Co o tym myślicie? Z góry dzięki za merytoryczne uzasadnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.08.2009 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 mam chwilowe rozdwojenie jaźni czy jakiś błąd na forum? a do rzeczy potrzebuje niezależnej porady - czym grzać: warunki: dom ocieplony chyba nieźle - będzie 16 cm styro (U031) na ścianach, 30 cm wełny i 13 cm styro na podłodze. wszędzie będzie podłogówka - parter plus poddasze plus grzejniczki w dwóch łazienkach, domek ok. 200m2 gdzie na razie będzie mieszkać dwójka z dzieckiem docelowo to cho cho nawet i 3 maleństw wentylacja mech. z odzyskiem możliwości: jest gaz, jest drewno (mieszkam na wsi), mogę składować węgiel lub ekogroszek, mam 8m2 kotłowni plany: chcielibyśmy mieć ominek ale nie wiem czy wykorzystywac go również do grzania czy tylko ozdobnie - komin, jeśli do grzania to tylko ze szczelną komorą - wentylacja opcja 1 - piec kondensacyjny plus zasobnik na CW opcja 2 - piec kondensacyjny , zasobnik oraz kominek z PW opcja 3 - piec kondensacyjny, zasobnik, kominek i solary opcja 4 - piec kondensacyjny, zasobnik i solary opcja 5- piec kondensacyjny, bufor 1000L, solary i kominek z PW opcja 6 - bufor i piec stałopalny lub z podajnikiem opcja 7 - bufor, piec stałopalny, solary hmm - jak myslicie co będzie najlepsze już wszystkie opcje rozważam, już wiedziałem że będę robił kondensata, kominek z PW i bufor i mi kolega namieszał (tu serdeczne pozdrowienia do Jacka który teraz ma pewnie polewkę ze mnie będącego w rozterce) - ale nie martwcie się - On ma to samo! NIE mam problemów z paleniem w piecu stałopalnym, mam dostęp do drewna, dom niby dobrze ocieplony ale duży i narazie wokół mnie pole - czytaj wygwizdów Kwestia również czasu zwrotu inwestycji - nie chciałbym żyć z perspektywą że za 20 lat moje solary zaczną przynosić zysk. Myślałem o buforze ze względy głównie na kominek i perspektywę że jak ruscy zamkną gaz lub poszaleją z ceną przerzucę się na stałopalaka - a i solary będą miały gdzie magazynować ciepło Co o tym myślicie? Z góry dzięki za merytoryczne uzasadnienia To zastaje Ci rzut kostka decyzje musisz podjąc sam to zależy na czym bardziej Ci zależy na kosztach ogrzewania czy wygodzie Piszesz że masz ten komfort i możesz ogrzewać dom w zasadzie wszystkim dostępnym na rynku takim standardem jest gaz ziemny też masz jest to bardzo wygodne rozwiązanie ale można taniej ale niestety trochę czasu należy poświecić Ja mam tak zwykły kociołek na wszystko z buforem 1500L (trochę mały ale więcej miejsca nie było) instalacja mieszana są zwykłe grzejniki jak i podłogówki i zasobnik do cwu W tym roku dokupiłem kociołek gazowy kondensacyjny i tez podłącze do całości Mój dom ogrzewam kotłem na opał stały drewnem kupionym w nadleśnictwie co zapewnia mi tanie grzanie do tego muszę doliczyć czas poświęcony na rąbanie drewna Palenie w kotle stałopalnym nie nastręcza żadnego problemu Załadowuję całą komorę w kotle odpalam i naciskam przycisk start na automatyce kotła ( kociołek jest z nadmuchem) i po jakimś czasie kolejna wycieczka do kotłowni i ponowne uzupełnienie opału ( w czasie silnych mrozów czynność powtarzam do 4 razy w zależności od rodzaju drewna) w komorze załadunkowej kotła przed spaniem idę wyłączyć kociołek Nic więcej mnie nie interesuje Kociołek gazowy kupiłem ponieważ mam gaz na działce zrobiłem elewacje i kostkę czasami lubię tez wyjechać na jakieś ferie i nie chce mi się fatygować rodziny do palenia Jeśli lubisz wygodę to zamontuj kociołek gazowy kondensacyjny z zasobnikiem do cwu a solary sobie daruj Jeśli lubisz prace domowe masz miejsce w kotłowni to kup najprostszy kociołek na wszystko do tego zamów u jakiegoś lokalnego spawacza zbiornik akumulacyjny ( bufor ciepła) o pojemności 1500-2000L z blachy stalowej 4 mm prostopadłościenny i ocieplisz go styropianem minimum 10 cm będziesz miał tanio i w miare bezobsługowo a do tego możesz jeszcze kociołek gazowy podłączyć na ferie i świeta Daruj sobie kominki z płaszczem wodnym, solary i kotły z podajnikiem to tylko moje zdanie ja tak mam jestem zadowolony moja zona też i ciągle mamy ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 04.08.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 dziekuję za opinię, z tym kominkiem to bardziej jako modę to traktuję - nie wiem czy będę z tego korzystał Problemów z paleniem w piecu stałopalnym nie mam ale: - czy bufor prostopadłościenny nie będzie rodził problemów? czemu wszystkie są okrągłe - chodzi o napór wody na ścianki - w jakim systemie wtedy to zrobić - otwartym - będzie podłogówka na wszystko - czy jakbym gazowca podłączył pod taki buforek to można go również w otwartym układzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 06.08.2009 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 dziekuję za opinię, z tym kominkiem to bardziej jako modę to traktuję - nie wiem czy będę z tego korzystał Problemów z paleniem w piecu stałopalnym nie mam ale: - czy bufor prostopadłościenny nie będzie rodził problemów? czemu wszystkie są okrągłe - chodzi o napór wody na ścianki - w jakim systemie wtedy to zrobić - otwartym - będzie podłogówka na wszystko - czy jakbym gazowca podłączył pod taki buforek to można go również w otwartym układzie... Gotowe zbiorniki są w kształcie walca bo mogą pracować w układzie zamkniętym ale taki o jakim ja mówię ma kilka zalet łatwiejszy do samodzielnego wykonania lepiej wykorzystana przestrzeń w kotłowni łatwiejsze ocieplenie zbiornika dużo niższa cena zbiornika zbiornik prostopadłościenny też może pracować w układzie zamkniętym kociołek stałopalny i bufor zrobił bym w układzie otwartym bo tak nakazuje prawo a całą instalację w układzie zamkniętym przez wymiennik płytowy kociołek gazowy najlepiej było by podłączyć do zasobnika tez w układzie otwartym ale nie każdy producent kotła na to pozwala większość musi pracować w układzie zamkniętym ale to też można obejść wcześniej należy to ustalić z serwisantem Z drugiej strony takiego akumulatora ciepła było by wyjście na instalacje w Twoim przypadku najpierw pompka , następnie wymiennik płytowy i ….... dwa lub trzy niezależne obiegi grzewcze pierwszy do zasobnika ciepłej wody drugi (lub drugi i trzeci) poprzez zawór 3 drogowy do podłogówek na całość lub każda kondygnację oddzielnie w takim przypadku zastanowił bym się też jeszcze nad jednym obiegu grzewczym grzejnikowym do łazienek i jeszcze jakiegoś pomieszczenia może pralnia lub garaż Jak tylko znajdę chwilę to podeślę szkic schematy wraz z automatyką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 06.08.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 hmm a czemu podłogówka nie może w otwartym - widziałem forumowicze mają, chwalą tylko coś na odpowietrzanie bruździli A i jeśli chodzi o ciepłą wodę to myślałem coby taką przez wężownicę zrealizować na szczycie takiego buforka... na dole wężowniczka do solarów i jeszcze tylko jakby reszta poszła na otwartym było by git alboo resztę na zamknietym puścić??? tylko jakie to naczynieeeee przeponowe musiało by być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 06.08.2009 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 hmm a czemu podłogówka nie może w otwartym - widziałem forumowicze mają, chwalą tylko coś na odpowietrzanie bruździli A i jeśli chodzi o ciepłą wodę to myślałem coby taką przez wężownicę zrealizować na szczycie takiego buforka... na dole wężowniczka do solarów i jeszcze tylko jakby reszta poszła na otwartym było by git alboo resztę na zamknietym puścić??? tylko jakie to naczynieeeee przeponowe musiało by być Oczywiście że nie ma żadnych przeciwwskazań do tego by cała instalacja była w systemie otwartym zależny to tylko od planu budynki i prawidłowego rozwiązania odpowietrzenia W ten sposób bardzo upraszczamy instalację likwidujemy wymiennik płytowy i jedną pompkę Na temat solarów nie będę się wypowiadał W ubiegłym roku wykonałem kotłownię na kotle stałopalnym z zasobnikiem prawie 4000 L i wszystko w układzie zamkniętym i wszystko zgodnie ze sztuką a naczynie przeponowe ma 400L Sposób rozwiązania kotłowni i instalacji w naszych rozważaniach we wszystkich przypadkach jest prawidłowy ale ale właściwy wybór zależy zawsze od indywidualnego podejścia do tematu Nie ma uniwersalnego rozwiązania odpowiedniego dla wszystkich Bardzo często jeśli ktoś mnie pytał jaki kociołek mam mu polecić zawsze odpowiadałem odpowiedz jest prosta ….....to zależy pozdrawiam Niezły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 21.08.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Czy cyrkulacja powinna byc prowadzona do kazdego pomieszczenia gdzie idzie ciepla woda bo u mnie zrobiono to tak: ida rurki z kotlowni: ciepla woda zimna woda i cyrulacja - dochodza do lazienki do umywalek, a wewnatrz lazienki do wanny, do natrysku juz idza rury bez cyrkulacji, i dalej do kuchni idzie tez juz tylko ciepla i zimna woda bez cyrkulacji Czy to dobrze ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 23.08.2009 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Czy cyrkulacja powinna byc prowadzona do kazdego pomieszczenia gdzie idzie ciepla woda bo u mnie zrobiono to tak: ida rurki z kotlowni: ciepla woda zimna woda i cyrulacja - dochodza do lazienki do umywalek, a wewnatrz lazienki do wanny, do natrysku juz idza rury bez cyrkulacji, i dalej do kuchni idzie tez juz tylko ciepla i zimna woda bez cyrkulacji Czy to dobrze ?? Przeglądałem dziennik budowy i fotki co mam napisać tak tez robią ale ja kiedyś robiłem inaczej W Twoim przypadku rura cyrkulacyjna powinna zaczynać się nie w łazience ale w kuchni za ostatnim odbiornikiem ciepłej wody a i co z łazienka na poddaszu i jeszcze jedno 9 mm ocieplenia do rury ciepłej wody to za mało Odnośnie prawidłowego wykonania instalacji ciepłej wody z cyrkulacja pisałem kiedyś obszernie niestety brak czasu na ponowna twórczość jeśli masz możliwość to jeszcze bym to poprawił zwłaszcza że kuchnia jest bardzo ważna jeśli chodzi o korzystanie z ciepłej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIDZIAK 24.08.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 moze ktos bedzie mogl mi pomoc w wyborze pompy wirowej do zbiornika hydroforowego 300L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 24.08.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Czy cyrkulacja powinna byc prowadzona do kazdego pomieszczenia gdzie idzie ciepla woda bo u mnie zrobiono to tak: ida rurki z kotlowni: ciepla woda zimna woda i cyrulacja - dochodza do lazienki do umywalek, a wewnatrz lazienki do wanny, do natrysku juz idza rury bez cyrkulacji, i dalej do kuchni idzie tez juz tylko ciepla i zimna woda bez cyrkulacji Czy to dobrze ?? Przeglądałem dziennik budowy i fotki co mam napisać tak tez robią ale ja kiedyś robiłem inaczej W Twoim przypadku rura cyrkulacyjna powinna zaczynać się nie w łazience ale w kuchni za ostatnim odbiornikiem ciepłej wody a i co z łazienka na poddaszu i jeszcze jedno 9 mm ocieplenia do rury ciepłej wody to za mało Odnośnie prawidłowego wykonania instalacji ciepłej wody z cyrkulacja pisałem kiedyś obszernie niestety brak czasu na ponowna twórczość jeśli masz możliwość to jeszcze bym to poprawił zwłaszcza że kuchnia jest bardzo ważna jeśli chodzi o korzystanie z ciepłej wody odnosnie lazienki na poddaszu to cyrkulacja idzie w pionie natomist po wejsciu na poddasze dalej w poziomie po podlodze do lazienki ida tylko rurka z ciepla i zimna woda ......... a jakie powinno byc ocieplenie rury z ciepla woda ?? a moze jeszcze podpowiesz mi czy tutaj (w tym temacie) powinnam poszukac tego dokladnego opisu prawidlowego wykonania instalacji cieplej wody z cyrkulacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 24.08.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Odnośnie prawidłowego wykonania instalacji ciepłej wody z cyrkulacja pisałem kiedyś obszernie niestety brak czasu na ponowna twórczość jeśli masz możliwość to jeszcze bym to poprawił zwłaszcza że kuchnia jest bardzo ważna jeśli chodzi o korzystanie z ciepłej wody Nie rozumiem dlaczego kuchnia jest niby taka ważna jeśli chodzi o korzystanie z ciepłej wody. Będę miał kuchnię oddaloną około 9m od zbiornika cwu. Nie widzę sensu wykonywania instalacji cyrkulacyjnej do (mojej) kuchni. Będzie zmywarka, więc zapotrzebowanie na ciepłą wodę będzie bardzo małe i nieregularne. Planuję zastosować w kuchni malutką termę elektryczną, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts