Hydraulik 26.08.2009 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 moze ktos bedzie mogl mi pomoc w wyborze pompy wirowej do zbiornika hydroforowego 300L. Jeśli masz jeszcze możliwość i chcesz raz na zawsze pozbyć się problemów związanych z posiadaniem zestawu hydroforowego to zamontuj pompę głębinową Jeśli jednak z różnych przyczyn musi to być zestaw hydroforowy to może coś z takich firm jak Esspa czy Omingen a najlepiej jeśli udasz się do hurtowni na wylocie Marek po prawej stronie przed Legionowską i tam powinni Ci dobrze doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 26.08.2009 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Czy cyrkulacja powinna byc prowadzona do kazdego pomieszczenia gdzie idzie ciepla woda bo u mnie zrobiono to tak: ida rurki z kotlowni: ciepla woda zimna woda i cyrulacja - dochodza do lazienki do umywalek, a wewnatrz lazienki do wanny, do natrysku juz idza rury bez cyrkulacji, i dalej do kuchni idzie tez juz tylko ciepla i zimna woda bez cyrkulacji Czy to dobrze ?? Przeglądałem dziennik budowy i fotki co mam napisać tak tez robią ale ja kiedyś robiłem inaczej W Twoim przypadku rura cyrkulacyjna powinna zaczynać się nie w łazience ale w kuchni za ostatnim odbiornikiem ciepłej wody a i co z łazienka na poddaszu i jeszcze jedno 9 mm ocieplenia do rury ciepłej wody to za mało Odnośnie prawidłowego wykonania instalacji ciepłej wody z cyrkulacja pisałem kiedyś obszernie niestety brak czasu na ponowna twórczość jeśli masz możliwość to jeszcze bym to poprawił zwłaszcza że kuchnia jest bardzo ważna jeśli chodzi o korzystanie z ciepłej wody odnosnie lazienki na poddaszu to cyrkulacja idzie w pionie natomist po wejsciu na poddasze dalej w poziomie po podlodze do lazienki ida tylko rurka z ciepla i zimna woda ......... a jakie powinno byc ocieplenie rury z ciepla woda ?? a moze jeszcze podpowiesz mi czy tutaj (w tym temacie) powinnam poszukac tego dokladnego opisu prawidlowego wykonania instalacji cieplej wody z cyrkulacja ? Wszędzie tam gdzie robiłem instalacje ciepłej wody z cyrkulacją dawałem 13 mm ocieplenia wbrew pozorom na takiej instalacji są bardzo duże straty ciepła co prawda nie do zauważenia jeśli ma się kotłownię automatyczną ale ktoś kto sam ładuje zasobnik ciepłej wody jet w stanie zauważyć wyraźne wychłodzenie zasobnika Niestety nie pamietam gdzie pisałem na temat instalacji cyrkulacji cw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tribal 26.08.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Jak rozwiązać taki problem. Dom 3 kondygnacje (tzw. słupek) w piwnicy zbiornik cwu. Parter i piętro to dwa oddzielne mieszkania. Problem w tym że jak ktoś bierze prysznic na piętrze i ktoś inny na parterze odkręci kran to zmienia sie temp. wody pod prysznicem. Teraz będę robił remont górnego mieszkania i jest okazja rozwiązać ten problem. Planuje do górnego mieszkania o bojlera poprowadzić oddzielną rurę z ciepłą wodą. czy to rozwiąże problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remis 27.08.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 witam, faktycznie "niezły" z Pana fachowiec wiele sie nauczyłem ale troche mnie łeb rozbolała z czytania 27 stron, może przeoczyłem, jesli tak to sorki - mam pytanie odnosnie zbiornika c.w.u. - połączonego z kominkiem z płaszczem wodnym. instalator chce zastosować elektromet 140l emaliowany z otuliną z poliptopyleny (chyba- taki czarany styropian:) i dodatkowo grzałkę z anodą na lato. dom dla 4 osób kominek 30kw. proszę o info czy jest jakies lepsze rozwiązanie ewentualnie droższy zbiornik bardziej wydajny lub od razu zintegrowany z grzałką. w instalacji ma byc płytowy wymiennik ciepła 40kw do połączenia z kotłem gazowym, proszę o info czy zbiornik c.w.u. zainstalować za wymiennikiem czy przed. dzieki pozdrawiam i szacunek za to co Pan robi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 27.08.2009 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Odnośnie prawidłowego wykonania instalacji ciepłej wody z cyrkulacja pisałem kiedyś obszernie niestety brak czasu na ponowna twórczość jeśli masz możliwość to jeszcze bym to poprawił zwłaszcza że kuchnia jest bardzo ważna jeśli chodzi o korzystanie z ciepłej wody Nie rozumiem dlaczego kuchnia jest niby taka ważna jeśli chodzi o korzystanie z ciepłej wody. Będę miał kuchnię oddaloną około 9m od zbiornika cwu. Nie widzę sensu wykonywania instalacji cyrkulacyjnej do (mojej) kuchni. Będzie zmywarka, więc zapotrzebowanie na ciepłą wodę będzie bardzo małe i nieregularne. Planuję zastosować w kuchni malutką termę elektryczną,Sam napisałeś że zapotrzebowanie na ciepłą wodę w kuchni będzie małe i nie regularne W łazienkach korzystamy z ciepłej wody dwa razy na dobę w sporych ilościach Wcale nie twierdzę że mam rację ale taka jest moja teoria Instalacje ciepłej wody użytkowej i cyrkulacji wykonywałem w taki sposób by była to od zbiornika ciepłej wody główna magistrala która jest prowadzona jak najbliżej każdego punktu odbioru ciepłej wody by odgałęzienia od tej rury do odbiornika ciepłej wody były minimalne co zapewnia prawie natychmiastowy pobór ciepłej wody ze wszystkich odbiorników W rozwinięciu taka instalacja była by linia prosta z niewielkimi odgałęzieniami a od ostatniego punktu poboru ciepłej wody rurka o małej średnicy wracam do zasobnika Kuchnia zawsze była na początku takiej instalacji ponieważ właśnie najczęściej korzystamy tam z ciepłej wody Powtórzę to jeszcze raz rury takie powinno się dodatkowo izolować minimum 13 mm Widziałem instalacje ciepłej wody wykonane w systemie trójnikowym gdzie każda łazienka była na oddzielnej odnodze z trójnika i z każdej łazienki biegła cyrkulacja i wszystkie cyrkulacje łączyły się w jedną instalacje za pomocą trójników Według mnie taka instalacja cyrkulacji może nie działać prawidłowo ponieważ mogą być odcinki instalacji zapowietrzone lub po prostu będą zbyt duże opory przepływu dla wody ale to jest tylko moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 27.08.2009 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Jak rozwiązać taki problem. Dom 3 kondygnacje (tzw. słupek) w piwnicy zbiornik cwu. Parter i piętro to dwa oddzielne mieszkania. Problem w tym że jak ktoś bierze prysznic na piętrze i ktoś inny na parterze odkręci kran to zmienia sie temp. wody pod prysznicem. Teraz będę robił remont górnego mieszkania i jest okazja rozwiązać ten problem. Planuje do górnego mieszkania o bojlera poprowadzić oddzielną rurę z ciepłą wodą. czy to rozwiąże problem? Rozwiązania są dwa albo do pierwszej łazienki wymienić rurę ciepłej wody na na większej średnicy lub od boilera dać trójnik i oddzielnie zasilić drugą łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 27.08.2009 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 witam, faktycznie "niezły" z Pana fachowiec wiele sie nauczyłem ale troche mnie łeb rozbolała z czytania 27 stron, może przeoczyłem, jesli tak to sorki - mam pytanie odnosnie zbiornika c.w.u. - połączonego z kominkiem z płaszczem wodnym. instalator chce zastosować elektromet 140l emaliowany z otuliną z poliptopyleny (chyba- taki czarany styropian:) i dodatkowo grzałkę z anodą na lato. dom dla 4 osób kominek 30kw. proszę o info czy jest jakies lepsze rozwiązanie ewentualnie droższy zbiornik bardziej wydajny lub od razu zintegrowany z grzałką. w instalacji ma byc płytowy wymiennik ciepła 40kw do połączenia z kotłem gazowym, proszę o info czy zbiornik c.w.u. zainstalować za wymiennikiem czy przed. dzieki pozdrawiam i szacunek za to co Pan robi:) myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tribal 28.08.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Jakiej średnicy ma mieć rurka (PEX), dodam że do niej będzie podłączona jeszcze kuchnia, żeby nie było takiego samego efektu na poziomie mieszkania prysznic w łazience, a w kuchni zmywanie. 22mm nie za duża będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efi26 28.08.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Witam, dostałam projekt przyłącza wodno-kanalizacyjnego. z projektu wynika że musimy ciągnąć kanalize 17 m w asfalcie /dochodzi prucie asfaltu/ co jak sie okazalo nie jest tanie. Jedna firma wycenila na 12 tys. a druga na ok 30 tys. Mam pytanie co sądzisz o tym? czy to sa realne ceny? bo nie ukrywam, że jestem przerażnona.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 30.08.2009 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 witam, faktycznie "niezły" z Pana fachowiec wiele sie nauczyłem ale troche mnie łeb rozbolała z czytania 27 stron, może przeoczyłem, jesli tak to sorki - mam pytanie odnosnie zbiornika c.w.u. - połączonego z kominkiem z płaszczem wodnym. instalator chce zastosować elektromet 140l emaliowany z otuliną z poliptopyleny (chyba- taki czarany styropian:) i dodatkowo grzałkę z anodą na lato. dom dla 4 osób kominek 30kw. proszę o info czy jest jakies lepsze rozwiązanie ewentualnie droższy zbiornik bardziej wydajny lub od razu zintegrowany z grzałką. w instalacji ma byc płytowy wymiennik ciepła 40kw do połączenia z kotłem gazowym, proszę o info czy zbiornik c.w.u. zainstalować za wymiennikiem czy przed. dzieki pozdrawiam i szacunek za to co Pan robi:) Trochę to skomplikowane kominek z płaszczem zasobnik do cwu i jeszcze kociołek gazowy, określ co ma być głównym źródłem ciepła a co dodatkowym Zakładam że kominek z płaszczem jako główne źródło grzania a gazowy dodatkowo jak nikogo nie będzie w domu Do kominka z płaszczem tej mocy sugerował bym bufor ciepła i dopiera z niego wyjście na instalacje i do ładowania zasobnika Jeśli nie ma możliwości instalacji bufora to radził bym zasobnik co cwu większej pojemności 200L fabrycznie z grzałka elektryczną i może z 2 wężownicami druga do kotła gazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 30.08.2009 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Jakiej średnicy ma mieć rurka (PEX), dodam że do niej będzie podłączona jeszcze kuchnia, żeby nie było takiego samego efektu na poziomie mieszkania prysznic w łazience, a w kuchni zmywanie. 22mm nie za duża będzie? sam pex czy może pex/alu/pex jakaś dziwna średnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 30.08.2009 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Witam, dostałam projekt przyłącza wodno-kanalizacyjnego. z projektu wynika że musimy ciągnąć kanalize 17 m w asfalcie /dochodzi prucie asfaltu/ co jak sie okazalo nie jest tanie. Jedna firma wycenila na 12 tys. a druga na ok 30 tys. Mam pytanie co sądzisz o tym? czy to sa realne ceny? bo nie ukrywam, że jestem przerażnona. Pozdrawiam Niestety nie mogę nic doradzić moja specjalność to instalacje wewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remis 30.08.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 witam, faktycznie "niezły" z Pana fachowiec wiele sie nauczyłem ale troche mnie łeb rozbolała z czytania 27 stron, może przeoczyłem, jesli tak to sorki - mam pytanie odnosnie zbiornika c.w.u. - połączonego z kominkiem z płaszczem wodnym. instalator chce zastosować elektromet 140l emaliowany z otuliną z poliptopyleny (chyba- taki czarany styropian:) i dodatkowo grzałkę z anodą na lato. dom dla 4 osób kominek 30kw. proszę o info czy jest jakies lepsze rozwiązanie ewentualnie droższy zbiornik bardziej wydajny lub od razu zintegrowany z grzałką. w instalacji ma byc płytowy wymiennik ciepła 40kw do połączenia z kotłem gazowym, proszę o info czy zbiornik c.w.u. zainstalować za wymiennikiem czy przed. dzieki pozdrawiam i szacunek za to co Pan robi:) Trochę to skomplikowane kominek z płaszczem zasobnik do cwu i jeszcze kociołek gazowy, określ co ma być głównym źródłem ciepła a co dodatkowym Zakładam że kominek z płaszczem jako główne źródło grzania a gazowy dodatkowo jak nikogo nie będzie w domu Do kominka z płaszczem tej mocy sugerował bym bufor ciepła i dopiera z niego wyjście na instalacje i do ładowania zasobnika Jeśli nie ma możliwości instalacji bufora to radził bym zasobnik co cwu większej pojemności 200L fabrycznie z grzałka elektryczną i może z 2 wężownicami druga do kotła gazowego dzieki za odpowiedz, tak jak Pan napisał głównym żródłem bedzie kominek. Może mi Pan powiedzieć jaką funkcje spełnia ten bufor ciepła? znalazłem takie zbiorniki po 1000l ! troche dużo:) nie wiem czy to konieczne? wolałbym rozwiązanie - zbiornik cwu 200l z fabryczną grzałką i anodą. nie napisał pan czy zbiornik zainstalować przed wymiennikiem czy za, kominek będzie działał w układzie otwartym a kocioł gazowy w zamkniętym, myslałem że umieszczając zbiornik za wymiennikiem można podłączyć oba żródła ciepła do jednej wężownicy - prosze o info jakby pan widział taki układ- dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wazniak_ 04.09.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Aktualnie urządzam mieszkanie i na dniach muszę się zdecydować na "osprzęt" do łazienki. Jestem zdecydowany na wannę i strasznie podoba mi się bateria podtynkowa http://www.torturacen.pl/baterie_lazienkowe/423682-Bateria_wannowa_podtynkowa_Talis_Classic_firmy.html chcę ją skompletować z IBOXEM Universal to wiadomo. Jednak tematem w którym potrzebuję Waszej pomocy jest zestaw przelewowo-odpływowo-napełniający i zestaw do prysznica. Znalazłem taki zestaw p-o-n http://www.nokaut.pl/oferta/zestaw-napelniajacy-odplywowy-i-przelewowy-do-wanien-grohe-talentofill-28991-000.html Wanne wybrałem taką http://www.ceneo.pl/402816 Moje pytanie do Was to czy to wszystko będzie razem współpracowało. z góry dziękuję za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leNowak 07.09.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Witam, Czy jest na rynku rozwiązanie: by mieszacz wody był odzielony od kranu. Wylewka z osobnym zaworem np: http://www.ceneo.pl/2129366 W tym rozwiązaniu mieszacz musiał by być permanentnie w pozycji otwartej. Czy nie powodował by to przepływu zimnej wody do ciepłej lub na odwrót?Mieszacz mógł by być wyposażony w termostat. Pozdrawiam i z góry dziękuje, Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoch 07.09.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Witam, Poszukuję wiedzy od paru dni i nic nie znalazłem, więc jeśli temat już był to proszę mnie odpowiednio skierować i nie przeklinać. Mam u siebie podłogówkę na dole i grzejniki na górze (w łazienkach oba rozwiązania). Każdy pokój jest oddzielną strefą grzewczą. I teraz co chciałbym zrobić. Wg. posiadanego projektu w każdej strefie ma być oddzielny termostat pokojowy, który poprzez listwę automatyki (Purmo) steruje pracą elektrozaworów. Zależy mi na możliwości programowania temperatury w niektórych pokojach - zgodnie z rytmem dziennym/tygodniowym funkcjonowania domowników - to można zrobić np. na podzespołach Purmo lub Euroster. Chciałbym jeszcze mieć możliwość sterowania temperaturą poszczególnych pomieszczeń z jednego centralnego miejsca (PC + oprogramowanie ?), przy założeniu, że ostatnia nastawa zawsze ma priorytet tzn. jeśli centralnie mam ustawione w pokoju temp. x ale np. po położeniu się do łóżka jest mi zimno to nie muszę iść do centrali i zmieniać nastawy tylko wystarczy, że zmienię to na regulatorze w sypialni. Czy ktoś może mi poradzić albo skierować gdzieś jak coś takiego zrobić ? sterowniki Purmo albo Euroster podają tylko informację wł/wył, a tutaj potrzebna jest jeszcze transmisja od czujki temperaturowej do centralnego modułu informacji o bieżącej nastawie i temperaturze w danej strefie. W każdym pokoju mam doprowadzoną skrętkę komp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 07.09.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Mam pytanie odnośnie podłogówkiDomek 120 m z poddaszem użytkowymPo lekturze tego wątku (chwała autorowi i forumowiczom) rozrysowałem sobie instalację dotychczas wykonaną i coś mi nie pasi... Instalacja na dzień dzisiejszy wygląda takhttp://www.grzesio.pl/budowa/ogrzewanie.jpg Kocioł będzie viessman 200w z zasobnikiem 300l Przy rozdzielaczu nie ma miejsca na mieszacz (skrzynka za mała) - czyli mieszacz będzie przy piecu . Ale z tego obwodu zasilane są też grzejniki ... przecież na podłogówkę nie można zapodać 40C - a jak wpuszczę w instalację 30-35 to grzjniki będą zimne ... (przewymiarowane są ale czy wystrarczy?) - czy jednak przy rozdzielaczu nie powinien być mieszacz a na zasilanie główne wtedy wpuścić np 45-50C? Nadmieniam że docelowo na rozdzielaczu będą docelowo siłowniki sterowane z PLC - (niezależna reg temperatury na poszczególnych obwodach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 08.09.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 odnosnie podlogowki to i ja mam pytanko - czy mozna zamiast pianki dylatacyjnej zastosowac 2cm styropian EPS100??czy sadzi Pan o materiale firmy Tweetop ??czy przy podlogowce w calym domu jest sens dania grzejnikow do lazienek czy tez nie bo pracujacy na niskiej temperaturz piec nie zapewni cieplego grzejnika ??w jaki sposob mozna ogrzac wodomierz w garazu ale bez koniecznosci zakladania w nim podlogowki ??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newpeter 11.09.2009 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Witam wszystkich, Czy możecie polecić piec kondensacyjny gazowy 1-funkcyjny o mocy ok. 15kW, który zasila i steruje: - obiegiem CO (grzejniki) wraz ze sterowaniem tygodniowym- obiegiem CWU w połaczeniu ze zbiornikiem buforowym wraz ze sterowaniem tygodniowym- pompą cyrkulacyjną do CWU wraz ze sterowaniem tygodniowym- obiegiem CO (podłogówka podzielona na 6 stref, mieszacz, pompa) wraz ze sterowaniem tygodniowym- wbudowana automatyka pogodowa Niektóre piece mają w sobie automatyke pogodową, wystarczy podpiąć czujnik. Niektóre mają jakiś zawór do przygotowania CWU. Nie wiem jak to połączyć wszystko w jedną całość aby nie dokupywać zbędnych sterowników. Do podłogówki będzie jeszcze ekstra sterowanie tak aby w poszczególnych strefach mieć różną temp. w różnych porach dnia. Poszperałem troche w Valliancie i wyszło mi coś takiego: - Piec kondensacyjny np. VAILLANT VC ecoTECplus 126, moc 5,5-12,9 kW- Regulator ColorMATIC 430 (sterowanie 1 obiegu grzewczego, z zegarem tygodniowym do sterowania obiegiem C.O., C.W.U. i pompą cyrkulacyjną)- moduł VR61 dla ogrzewania podłogowego- oddzielna automatyka do sterowania strefami podłogówki (Purmo) Może da się prościej i taniej ?? Albo inna firma ?? pozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robroy 13.09.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Witam WszystkichMam piec na paliwo stałe Ling Duo 25kw, zawór cztero drgowy z siłownikiem, za zaworem trzy obiegi grzewcze(podłogówka,grzejniki i garaż, na każdy obwód osobna pompka). Jak sterować napędem zaworu jakiego urządzenia do tego użyć? Elektronika pieca steruje zaworem tylko wtedy gdy w pomieszczeniu temperatura spadnie poniżej zadanej(otwiera zawór) Ja potrzebuje aby zawór chronił piec czyli jak wpada woda z obiegu np garażu i ma 10 stopni to aby zawór się przymknąl (podmieszał)tak aby woda na powrocie kotła miała min 39 stopni. Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts