Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

Witam, a ja chciałabym podzielić się z Wami moim problemem. Firma wykonała nam centralne ogrzewanie z podłogówką i całą kotłownią. Za materiał już zapłaciliśmy zgodnie z umową, teraz jeszcze robocizna. Dostałam wykaz materiałów, które zostały użyte do wykonania ogrzewania. I tu mam problem, skąd wiem, że tyle materiału rzeczywiście zostało zużytych? Jak to sprawdzić, ja to powinnam zrobić czy firma wykonująca? Chyba to trochę trudne, jeśli chodzi o np podłogówkę. Wstrzymałam zapłatę, ale nie wiem czy jestem na prawie. Proszę o pomoc.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, a ja chciałabym podzielić się z Wami moim problemem. Firma wykonała nam centralne ogrzewanie z podłogówką i całą kotłownią. Za materiał już zapłaciliśmy zgodnie z umową, teraz jeszcze robocizna. Dostałam wykaz materiałów, które zostały użyte do wykonania ogrzewania. I tu mam problem, skąd wiem, że tyle materiału rzeczywiście zostało zużytych? Jak to sprawdzić, ja to powinnam zrobić czy firma wykonująca? Chyba to trochę trudne, jeśli chodzi o np podłogówkę. Wstrzymałam zapłatę, ale nie wiem czy jestem na prawie. Proszę o pomoc.

Przy ogrzewaniu podłogowym ciężko jest wyliczyć ilość materiału który został zużyty trzeba było to zrobić przed zalaniem rur w podłodze

jeżeli ci się poszczęści to każda rura ma oznaczenia z ilością metrów ale czy to jest widoczne to nie wiem

zazwyczaj stosuje się do 40 ml w jednej pętli

Przy ogrzewaniu podłogowym ciężko jest wyliczyć ilość materiału który został zużyty trzeba było to zrobić przed zalaniem rur w podłodze

jeżeli ci się poszczęści to każda rura ma oznaczenia z ilością metrów ale czy to jest widoczne to nie wiem

?? :o

40ml czego? wody w pętli??

wszystko jest już zalane betonem. Ale nie wiem czy ilość materiałów na dokumentach Wz zgadza się z tym co mam rzeczywiście zamontowane.

Mam do Was kilka pytań odnośnie planowanej instalacji CO, mianowicie remontuje dwupoziomową kamienice gdzie kondygnacje są dość wysokie tzn 3,50m. Łącze mieszkanie na parterze z mieszkaniem na piętrze w jedna całość gdzie wszystkie instalacje będą wspólne w tym również ogrzewanie.

Plan jest taki że kocioł gazowy jednofunkcyjny 24kw wraz z zasobnikiem CWU bedzie znajdował się na pietrze do tego dwa rozdzielacze jeden 6 obwodowy na parterze i 4 obwodowy na pietrze, na parterze przed rozdzielaczem będą podpięte dwa grzejniki trójnikowo z pomieszczeń nieremontowanych.

Poniżej umieszczam szkic planowanej instalacji dla łatwiejszego wyobrażenia sobie całości. Teraz pytania do Was: czy różnica poziomów pomiędzy kotłem a dolnym rozdzielaczem wynosząca 5m nie będzie stanowiła problemu dla pompki wbudowanej w kocioł? Dodam że w tym przypadku obieg ciepłej wody będzie z góry do dołu a nie jak to przeważnie bywa z dołu do góry. I ostatnie pytanie dotyczy jednego z obwodów podłączonych do dolnego rozdzielacza gdzie jego długość będzie wynosić około 20m ( w jedna strone, grzejnik C22 600X1200), reszta grzejników w tej instalacji to dwie drabinki 1000w(po jednej na każdej kondygnacji) oraz 10 grzejników C22 600x1200.

Bardzo proszę o opinie odnośnie tej instalacji.

http://lh5.ggpht.com/_VNJKXubc-OY/SvXBsTjuS5I/AAAAAAAAAV8/OKi6QYBfH1Q/co.jpg

Mam ogrzewanie gazowe.Domek 2-kondygnacyjny z piecem na dole.Mam pewien problem z ogrzewaniem raczej z dwoma grzejnikami tzn:

-na dole wszystkie grzejniki nagrzewaja sie w takim samym tempie i do podobnej temperatury

-na gorze zaś w 3 pomieszczeniach wszystko jest ok podobnie jak na dole(tempo nagrzewania i temp) ale w dwóch pomieszczeniach grzejniki bardzo powoli sie nagrzewaja i do niskiej temperatury(tzn w 3pokojach grzejniki już parzą,a w tych dwóch sa ledwie ciepłe i to tylko w gornej czesci bo dolna jest zimna)

Próbowałem odpowietrzać,ale bylo ok(zero powietrza),zawory sprawdzałem i napewno są w pozycji otwartej.

Masz jakiś pomysł na rozwiazanie tego problemu?

Z gory dzieki.

Do malki ostatnie 2 zawory to zawory przepływowe ona prawie zawsze ciekną sory taki ich urok ja je zawsze wywalam albo uszczelniam

one mi nie ciekną, ja nie wiem jak z tych dwóch pętli spuścić wodę :(

ten element zakupił hydraulik zachwalając, że to najlepsze co może być :roll:

znów dałam ciała dając się nabrać :-?

Mam ogrzewanie gazowe.Domek 2-kondygnacyjny z piecem na dole.Mam pewien problem z ogrzewaniem raczej z dwoma grzejnikami tzn:

-na dole wszystkie grzejniki nagrzewaja sie w takim samym tempie i do podobnej temperatury

-na gorze zaś w 3 pomieszczeniach wszystko jest ok podobnie jak na dole(tempo nagrzewania i temp) ale w dwóch pomieszczeniach grzejniki bardzo powoli sie nagrzewaja i do niskiej temperatury(tzn w 3pokojach grzejniki już parzą,a w tych dwóch sa ledwie ciepłe i to tylko w gornej czesci bo dolna jest zimna)

Próbowałem odpowietrzać,ale bylo ok(zero powietrza),zawory sprawdzałem i napewno są w pozycji otwartej.

Masz jakiś pomysł na rozwiazanie tego problemu?

Z gory dzieki.

trzeba sprawdzic kryzowanie na zaworach

a dlaczego dałaś ciała :o

bo co, bo ktoś Ci powiedział głupstwa na forum,

masz grupę pompową, dedykowaną do podłogówki i nikt Cię nie naciągnął,

oj, jacy Wy jesteście naiwni,

nie jest ważne co powiedział Ci, Twój fachowiec,

liczy się opina z forum,

bo ktoś, co robi podłogówkę na 40 ml rur,

powiedział, że mu leje,

co mu leje?.............. :evil:

chyba olej mu wycieka :roll:

z mózgu........

a dlaczego dałaś ciała :o

bo co, bo ktoś Ci powiedział głupstwa na forum,

masz grupę pompową, dedykowaną do podłogówki i nikt Cię nie naciągnął,

oj, jacy Wy jesteście naiwni,

nie jest ważne co powiedział Ci, Twój fachowiec,

liczy się opina z forum,

bo ktoś, co robi podłogówkę na 40 ml rur,

powiedział, że mu leje,

co mu leje?.............. :evil:

chyba olej mu wycieka :roll:

z mózgu........

zapytałam jak spuścić wodę z tych dwóch obiegów,poprostu nie wiem jak to zrobić,pięć bez przepływomierza poszło bez bólu,tu jast ała.

A faktem jest, że zakręcić te dwa niebieskie ustrojstwa, to koszmar. Leżałam z twarzą na glebie z pół godziny i jeden zakręciłam, drugiego nie pokonałam :( , jakby gwinty były zóżne :roll: