Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Mam zakupiony cały system solarny ,który czeka na montaż i doczekać sie nie może. W związku z tym mam pytanie -jakie są koszty montażu???( podłączenie 2 szt solarów na dachu i odpalenia całego systemu w kotłowni) - Piec vaillanta i zasobnik juz ogrzewaja dom od tamtego roku.Instalacja pod solary tez jest wykonana. Brak tylko systemu solaarnego do ogrzewania wody.

Nasz hydraulik nie ma ciagle czasu więc szukamy kogos innego i nie wiemy jakie sa ceny bo umówiona kwota była wliczona w kompleksowa instalacje całego domu-a zreszta jest to cena sprzed roku.

Pozdrawiam :wink:

A co powiecie na taką podłogówke

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/fh/hf/anfc/iiB7ejiR2AIjjeSe5B.jpg

Mamy właśnie śnieżycę na Podlasiu i po raz kolejny z nie ukrywana przyjemnością uruchomiłem swoją podłogówkę

no to dawaj fotę ile śniegu w Siemiatyczach i jak przy tym sprawność układu wygląda :wink:

Witam.

Mam zakupiony cały system solarny ,który czeka na montaż i doczekać sie nie może. W związku z tym mam pytanie -jakie są koszty montażu???( podłączenie 2 szt solarów na dachu i odpalenia całego systemu w kotłowni) - Piec vaillanta i zasobnik juz ogrzewaja dom od tamtego roku.Instalacja pod solary tez jest wykonana. Brak tylko systemu solaarnego do ogrzewania wody.

Nasz hydraulik nie ma ciagle czasu więc szukamy kogos innego i nie wiemy jakie sa ceny bo umówiona kwota była wliczona w kompleksowa instalacje całego domu-a zreszta jest to cena sprzed roku.

Pozdrawiam :wink:

Niestety w kwestii cen za usługę nie mogę pomóc bo wiadomo każdy różnie to kalkuluje

A co powiecie na taką podłogówke

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/fh/hf/anfc/iiB7ejiR2AIjjeSe5B.jpg

Mamy właśnie śnieżycę na Podlasiu i po raz kolejny z nie ukrywana przyjemnością uruchomiłem swoją podłogówkę

no to dawaj fotę ile śniegu w Siemiatyczach i jak przy tym sprawność układu wygląda :wink:

Śniegu napadało z 20 cm a jeśli chodzi o sprawność to jak włączę w momencie gdy zacznie padać wieczorem to do rana mam czysto Błędem jest roztapianie śniegu zleżałego i uruchamianie przy mrozach powyżej kilkunastu stopni

Niezły ,

jesteśmy na etapie wyboru pieca do co i cwu-piec na paliwo stałe.Mała kotłownia od komina gdzie wchodzi czopuch do ściany przeciwległej mamy 1.45 cm.Dom z porothermu + 12cm styropianu,podłoga 15 cm styropianu,poddasze użytkowe 25cm wełny,okna pięcio komorowe-zapotrzebowanie budynku na ciepło to ok.8 kW.Nasze typy ze względu na wymiary to- Per Eko KSW PLUS/2P 12KW ,PER EKO KSX 13 KW,VIADRUS 26U,ENKA P+,DEFRO 10 KW.

Prosimy o poradę-mamy problem z wyborem pieca. :-?

Gość Deshroom

Mam prośbę o rade.

Postanowiłem oderwać się od innych moich zainteresowań i zrobić instalacje wodociągową w domku drewnianym na działce. nie znam się na tym, ale trochę poczytałem, instalacja jest nie duża mam zgrzewarkę i będę zgrzewał choćby rok :wink:

ogólne pojęcie mam ale praktyki zero, nie chodzi o oszczędność ale o wyzwanie .. dam rade.

ogólnie mam podłączyć hydrofor Gardena 5000/5 Inox z łazienką oddaloną o 3metry a tam rezerwuar, umywalke, kabine prysznicową i zlew w kuchni plus gdzies wyjscie na kran do podlewania. odpływy kanalizacyjne mam właściwie zrobione bo mam zrobione 3 spusty w podłodze które idą do szamba.

chodzi mi o rozdzielenie czy powinienem dzielić 1" z hydrofora na 2 x 3/4" w łazience i jedna rozprowadzać wodę zimną a drugą do termy (zbiornik 50l) czy mogę jedną i do termy i rozprowadzić całą zimną ?

nie chce mieć spadków ciśnienia a nie chce tez ciągnąc dodatkowej rury przez całą łazienkę do termy.

planowałem 1" do łazienki tam 2 x 3/4" i z jednej doprowadzać 1/2" do kranów a drugą do termy i potem z termy też 3/4" i nią rozprowadzać ciepła do kranów 1/2"

nie wiem też gdzie najlepiej wyprowadzić kran do podłączenia węża ogrodowego ( z której rury żeby ciśnienie było dobre).

będę wdzięczny za wszelkie rady oprócz "daj to fachowcowi" chce sie tego nauczyć i mam dobrą okazje

Mam pytanko odnosnie ustawien kotla MC25

Mam taki kociol plus plus zbiornik 400 l na ciepla wode - solary w przyszlosci.

Kociol ogrzewa 270 m2 po podlodze ( ok 230 uzytkowej)

W tym jest ok 150 m2 podlogowki i reszta grzejniki ( w lazienkach jest i podlogowka i grzejniki)

Zauwazylem ze temperatura kotla gdy sie wlacza dochodzi do okolo 80 stopni.

Mam dwa ogiegi jeden na podlogowke a drugi na grzejniki ( A i B )

Czujnik temperatury ( konsola ) jest na dole Teraz mam ustawiona B - podlogowka na 23 stopnie i A - grzejniki na 20 stopnie .

W jaki sposob piec kontroluje prace grzejnikow ?

Czy musze ustawic termostaty na 3 ( 20 stopnie ) czy na full ?

Dla uzupelnienia dodam ze mam czujnik pogodowy .

Mam tez pyanie co dla kotla jest priorytetm obieg A - grzejniki czy B podlogowka ?

Niezły ,

jesteśmy na etapie wyboru pieca do co i cwu-piec na paliwo stałe.Mała kotłownia od komina gdzie wchodzi czopuch do ściany przeciwległej mamy 1.45 cm.Dom z porothermu + 12cm styropianu,podłoga 15 cm styropianu,poddasze użytkowe 25cm wełny,okna pięcio komorowe-zapotrzebowanie budynku na ciepło to ok.8 kW.Nasze typy ze względu na wymiary to- Per Eko KSW PLUS/2P 12KW ,PER EKO KSX 13 KW,VIADRUS 26U,ENKA P+,DEFRO 10 KW.

Prosimy o poradę-mamy problem z wyborem pieca. :-?

Z tych co podałeś to stawiam na pierwsze dwa i jeszcze dorzucam Kociołki firmy Zębiec

Jeśli nie wiesz ci wybrać to może zwróć uwagę na szczegóły takie jak fizyczna ( zmierzona ) wielkość komory załadunkowej i praktyczny dostęp do czyszczenia

Podał bym kolejny link do strony ale regulamin tego zabrania, jest to moja strona ostatnio bardzo zmieniona dodałem bardzo dużo nowych zdjęć z wykonanych instalacji jak też związanych z moja drugą pasją jaką jest fotografia W najbliższym czasie pojawią się następne fotki

Adres strony jest w stopce

Zapraszam

Mam prośbę o rade.

Postanowiłem oderwać się od innych moich zainteresowań i zrobić instalacje wodociągową w domku drewnianym na działce. nie znam się na tym, ale trochę poczytałem, instalacja jest nie duża mam zgrzewarkę i będę zgrzewał choćby rok :wink:

ogólne pojęcie mam ale praktyki zero, nie chodzi o oszczędność ale o wyzwanie .. dam rade.

ogólnie mam podłączyć hydrofor Gardena 5000/5 Inox z łazienką oddaloną o 3metry a tam rezerwuar, umywalke, kabine prysznicową i zlew w kuchni plus gdzies wyjscie na kran do podlewania. odpływy kanalizacyjne mam właściwie zrobione bo mam zrobione 3 spusty w podłodze które idą do szamba.

chodzi mi o rozdzielenie czy powinienem dzielić 1" z hydrofora na 2 x 3/4" w łazience i jedna rozprowadzać wodę zimną a drugą do termy (zbiornik 50l) czy mogę jedną i do termy i rozprowadzić całą zimną ?

nie chce mieć spadków ciśnienia a nie chce tez ciągnąc dodatkowej rury przez całą łazienkę do termy.

planowałem 1" do łazienki tam 2 x 3/4" i z jednej doprowadzać 1/2" do kranów a drugą do termy i potem z termy też 3/4" i nią rozprowadzać ciepła do kranów 1/2"

nie wiem też gdzie najlepiej wyprowadzić kran do podłączenia węża ogrodowego ( z której rury żeby ciśnienie było dobre).

będę wdzięczny za wszelkie rady oprócz "daj to fachowcowi" chce sie tego nauczyć i mam dobrą okazje

No pewnie że dasz radę

Na początek mała zmiana nazewnictwa średnic jeśli ma to być materiał zgrzewany to są inne średnicę Z hydroforu wyjdziesz rura 25 i ta dojdziesz zarówno do bojlera jak i pod każdy odbiornik wody odejścia od główniej rury do odbiornika wody wykonaj rura 20 o rurach średnicy 16 zapomnij to że są w handlu to nie znaczy że powinno się je używać

Rozumiem że między hydroforem a instalacją będzie reduktor ciśnienia Zawór czerpalny musisz wciąć między hydroforem a reduktorem ( ciśnienie wody do ogrodu nie powinno być redukowane) Rura do zaworu czerpalnego 25 lub 20 to zależy od wydajności pompy zapotrzebowania na wodę i odległości od hydroforu ( lepiej 25)

Do zgrzewania kup koniecznie fabrycznie nowe kamienie