Hydraulik 06.01.2010 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 A co powiecie na taką podłogówke http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/fh/hf/anfc/iiB7ejiR2AIjjeSe5B.jpg Mamy właśnie śnieżycę na Podlasiu i po raz kolejny z nie ukrywana przyjemnością uruchomiłem swoją podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 06.01.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam. Mam zakupiony cały system solarny ,który czeka na montaż i doczekać sie nie może. W związku z tym mam pytanie -jakie są koszty montażu???( podłączenie 2 szt solarów na dachu i odpalenia całego systemu w kotłowni) - Piec vaillanta i zasobnik juz ogrzewaja dom od tamtego roku.Instalacja pod solary tez jest wykonana. Brak tylko systemu solaarnego do ogrzewania wody. Nasz hydraulik nie ma ciagle czasu więc szukamy kogos innego i nie wiemy jakie sa ceny bo umówiona kwota była wliczona w kompleksowa instalacje całego domu-a zreszta jest to cena sprzed roku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 06.01.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 A co powiecie na taką podłogówke http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/fh/hf/anfc/iiB7ejiR2AIjjeSe5B.jpg Mamy właśnie śnieżycę na Podlasiu i po raz kolejny z nie ukrywana przyjemnością uruchomiłem swoją podłogówkę no to dawaj fotę ile śniegu w Siemiatyczach i jak przy tym sprawność układu wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.01.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 http://img.interia.pl/rozrywka/nimg/Seks_2000951.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 07.01.2010 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Witam. Mam zakupiony cały system solarny ,który czeka na montaż i doczekać sie nie może. W związku z tym mam pytanie -jakie są koszty montażu???( podłączenie 2 szt solarów na dachu i odpalenia całego systemu w kotłowni) - Piec vaillanta i zasobnik juz ogrzewaja dom od tamtego roku.Instalacja pod solary tez jest wykonana. Brak tylko systemu solaarnego do ogrzewania wody. Nasz hydraulik nie ma ciagle czasu więc szukamy kogos innego i nie wiemy jakie sa ceny bo umówiona kwota była wliczona w kompleksowa instalacje całego domu-a zreszta jest to cena sprzed roku. Pozdrawiam Niestety w kwestii cen za usługę nie mogę pomóc bo wiadomo każdy różnie to kalkuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 07.01.2010 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 A co powiecie na taką podłogówke http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/fh/hf/anfc/iiB7ejiR2AIjjeSe5B.jpg Mamy właśnie śnieżycę na Podlasiu i po raz kolejny z nie ukrywana przyjemnością uruchomiłem swoją podłogówkę no to dawaj fotę ile śniegu w Siemiatyczach i jak przy tym sprawność układu wygląda Śniegu napadało z 20 cm a jeśli chodzi o sprawność to jak włączę w momencie gdy zacznie padać wieczorem to do rana mam czysto Błędem jest roztapianie śniegu zleżałego i uruchamianie przy mrozach powyżej kilkunastu stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester633 09.01.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Niezły , jesteśmy na etapie wyboru pieca do co i cwu-piec na paliwo stałe.Mała kotłownia od komina gdzie wchodzi czopuch do ściany przeciwległej mamy 1.45 cm.Dom z porothermu + 12cm styropianu,podłoga 15 cm styropianu,poddasze użytkowe 25cm wełny,okna pięcio komorowe-zapotrzebowanie budynku na ciepło to ok.8 kW.Nasze typy ze względu na wymiary to- Per Eko KSW PLUS/2P 12KW ,PER EKO KSX 13 KW,VIADRUS 26U,ENKA P+,DEFRO 10 KW. Prosimy o poradę-mamy problem z wyborem pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Deshroom 11.01.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Mam prośbę o rade. Postanowiłem oderwać się od innych moich zainteresowań i zrobić instalacje wodociągową w domku drewnianym na działce. nie znam się na tym, ale trochę poczytałem, instalacja jest nie duża mam zgrzewarkę i będę zgrzewał choćby rok ogólne pojęcie mam ale praktyki zero, nie chodzi o oszczędność ale o wyzwanie .. dam rade. ogólnie mam podłączyć hydrofor Gardena 5000/5 Inox z łazienką oddaloną o 3metry a tam rezerwuar, umywalke, kabine prysznicową i zlew w kuchni plus gdzies wyjscie na kran do podlewania. odpływy kanalizacyjne mam właściwie zrobione bo mam zrobione 3 spusty w podłodze które idą do szamba. chodzi mi o rozdzielenie czy powinienem dzielić 1" z hydrofora na 2 x 3/4" w łazience i jedna rozprowadzać wodę zimną a drugą do termy (zbiornik 50l) czy mogę jedną i do termy i rozprowadzić całą zimną ? nie chce mieć spadków ciśnienia a nie chce tez ciągnąc dodatkowej rury przez całą łazienkę do termy. planowałem 1" do łazienki tam 2 x 3/4" i z jednej doprowadzać 1/2" do kranów a drugą do termy i potem z termy też 3/4" i nią rozprowadzać ciepła do kranów 1/2" nie wiem też gdzie najlepiej wyprowadzić kran do podłączenia węża ogrodowego ( z której rury żeby ciśnienie było dobre). będę wdzięczny za wszelkie rady oprócz "daj to fachowcowi" chce sie tego nauczyć i mam dobrą okazje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ray23 11.01.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Mam pytanko odnosnie ustawien kotla MC25 Mam taki kociol plus plus zbiornik 400 l na ciepla wode - solary w przyszlosci.Kociol ogrzewa 270 m2 po podlodze ( ok 230 uzytkowej) W tym jest ok 150 m2 podlogowki i reszta grzejniki ( w lazienkach jest i podlogowka i grzejniki) Zauwazylem ze temperatura kotla gdy sie wlacza dochodzi do okolo 80 stopni. Mam dwa ogiegi jeden na podlogowke a drugi na grzejniki ( A i B ) Czujnik temperatury ( konsola ) jest na dole Teraz mam ustawiona B - podlogowka na 23 stopnie i A - grzejniki na 20 stopnie . W jaki sposob piec kontroluje prace grzejnikow ?Czy musze ustawic termostaty na 3 ( 20 stopnie ) czy na full ? Dla uzupelnienia dodam ze mam czujnik pogodowy . Mam tez pyanie co dla kotla jest priorytetm obieg A - grzejniki czy B podlogowka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohan 12.01.2010 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 hydraulik powiedział, że jeśli dam większe grzejniki to spadnie zużycie gazu. co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester633 12.01.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 14.01.2010 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Niezły , jesteśmy na etapie wyboru pieca do co i cwu-piec na paliwo stałe.Mała kotłownia od komina gdzie wchodzi czopuch do ściany przeciwległej mamy 1.45 cm.Dom z porothermu + 12cm styropianu,podłoga 15 cm styropianu,poddasze użytkowe 25cm wełny,okna pięcio komorowe-zapotrzebowanie budynku na ciepło to ok.8 kW.Nasze typy ze względu na wymiary to- Per Eko KSW PLUS/2P 12KW ,PER EKO KSX 13 KW,VIADRUS 26U,ENKA P+,DEFRO 10 KW. Prosimy o poradę-mamy problem z wyborem pieca. Z tych co podałeś to stawiam na pierwsze dwa i jeszcze dorzucam Kociołki firmy Zębiec Jeśli nie wiesz ci wybrać to może zwróć uwagę na szczegóły takie jak fizyczna ( zmierzona ) wielkość komory załadunkowej i praktyczny dostęp do czyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester633 14.01.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Niezły,dzięki Wybrałem PerEko tylko jeden z nich ma:górne spalanie z wydłużonym obiegiem spalin ze sterownikiem i wentylatorem drugi:górne spalanie z wydłużonym obiegiem spalin ze sterownikiem i wentylatorem oraz obsługą 2 pomp o jakie pompy chodzi-jestem laikiem w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
step26 16.01.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 moje CO to miedziane rury, a CWU to wavinowski plastiki zastanawiam sie czy dac otuline na te wszystkie rury, aby sie nie wychladzaly zbyt szybko i aby zaoszczedzic na opale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 17.01.2010 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Po raz kolejny zachęcam do zapoznania się t najnowszym wydaniem MI aktualny numer może być szczególnie ciekawy ze względu na ranking kotłów na opał stały http://www.instalator.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 17.01.2010 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Podał bym kolejny link do strony ale regulamin tego zabrania, jest to moja strona ostatnio bardzo zmieniona dodałem bardzo dużo nowych zdjęć z wykonanych instalacji jak też związanych z moja drugą pasją jaką jest fotografia W najbliższym czasie pojawią się następne fotki Adres strony jest w stopce Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester633 17.01.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Dzięki,trochę mi rozjaśniłeś umysł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 17.01.2010 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Mam prośbę o rade. Postanowiłem oderwać się od innych moich zainteresowań i zrobić instalacje wodociągową w domku drewnianym na działce. nie znam się na tym, ale trochę poczytałem, instalacja jest nie duża mam zgrzewarkę i będę zgrzewał choćby rok ogólne pojęcie mam ale praktyki zero, nie chodzi o oszczędność ale o wyzwanie .. dam rade. ogólnie mam podłączyć hydrofor Gardena 5000/5 Inox z łazienką oddaloną o 3metry a tam rezerwuar, umywalke, kabine prysznicową i zlew w kuchni plus gdzies wyjscie na kran do podlewania. odpływy kanalizacyjne mam właściwie zrobione bo mam zrobione 3 spusty w podłodze które idą do szamba. chodzi mi o rozdzielenie czy powinienem dzielić 1" z hydrofora na 2 x 3/4" w łazience i jedna rozprowadzać wodę zimną a drugą do termy (zbiornik 50l) czy mogę jedną i do termy i rozprowadzić całą zimną ? nie chce mieć spadków ciśnienia a nie chce tez ciągnąc dodatkowej rury przez całą łazienkę do termy. planowałem 1" do łazienki tam 2 x 3/4" i z jednej doprowadzać 1/2" do kranów a drugą do termy i potem z termy też 3/4" i nią rozprowadzać ciepła do kranów 1/2" nie wiem też gdzie najlepiej wyprowadzić kran do podłączenia węża ogrodowego ( z której rury żeby ciśnienie było dobre). będę wdzięczny za wszelkie rady oprócz "daj to fachowcowi" chce sie tego nauczyć i mam dobrą okazje No pewnie że dasz radę Na początek mała zmiana nazewnictwa średnic jeśli ma to być materiał zgrzewany to są inne średnicę Z hydroforu wyjdziesz rura 25 i ta dojdziesz zarówno do bojlera jak i pod każdy odbiornik wody odejścia od główniej rury do odbiornika wody wykonaj rura 20 o rurach średnicy 16 zapomnij to że są w handlu to nie znaczy że powinno się je używać Rozumiem że między hydroforem a instalacją będzie reduktor ciśnienia Zawór czerpalny musisz wciąć między hydroforem a reduktorem ( ciśnienie wody do ogrodu nie powinno być redukowane) Rura do zaworu czerpalnego 25 lub 20 to zależy od wydajności pompy zapotrzebowania na wodę i odległości od hydroforu ( lepiej 25) Do zgrzewania kup koniecznie fabrycznie nowe kamienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
step26 18.01.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 ranking kotłów na opał stały http://www.instalator.pl/ trochę ten ranking nie jest obiektywny coś mi się tak wydaje no bo dlaczego nie ma w nim mowy o kotłach reco, które to produkuję MCI Sp. z o. o. z Cieszyna, a są to dobre żeliwne kotły na paliwo stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.01.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 poczytaj dobrze,to są artykuły sponsorowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts