Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trochę mi się nudziło zrobiłem więc schemat mojej kotłowni, opis wkrótce

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/fh/hf/anfc/49VyRsqxe9cfD25zmB.jpg

a tu lepiej widac

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/fh/hf/anfc/KAAPgXMy3jqXHnkUCX.jpg

moje CO to miedziane rury, a CWU to wavinowski plastik

i zastanawiam sie czy dac otuline na te wszystkie rury, aby sie nie wychladzaly zbyt szybko i aby zaoszczedzic na opale

Jest zasada że wszystkie rury transportujące ciepło powinny być ocieplone od grzania mamy grzejniki

Niezły,dzięki Wybrałem PerEko tylko jeden z nich ma:górne spalanie z wydłużonym obiegiem spalin ze sterownikiem i wentylatorem

drugi:górne spalanie z wydłużonym obiegiem spalin ze sterownikiem i wentylatorem oraz obsługą 2 pomp :-? :( o jakie pompy chodzi-jestem laikiem w tym temacie :oops:

Prawdopodobnie chodzi o pompkę do centralnego i do ładowania zasobnika cwu ale może też być do co i druga do podłogówki ale to mniej prawdopodobne odpowiedz jest w instrukcji

Witam!

Takie amatorskie pytanie.

W czasie wykonywania fundamentów (przez firmę) można samemu założyć kanalizację i odpływy? Czy to jest trudne?

Czy może lepiej wziąść hydraulika do tego?

Wiem, że trzeba zrobić przepusty:

1. powietrze do kominka

2. Kanalizacja (rozłożenie do punktów i wyjście do POŚ)

3. Woda

4. Wejście prądu

5. Inne do sterowania bramy, oświetlenia ogródka i domu z zewnątrz

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Witam!

W czasie wykonywania fundamentów (przez firmę) można samemu założyć kanalizację i odpływy? Czy to jest trudne?

1. powietrze do kominka

3. Woda

4. Wejście prądu

Jeśli posiadasz odpowiednią wiedzę to można to wykonać samemu ale lepiej do tego zatrudnić fachowców

Witam!

1. powietrze do kominka

3. Woda

4. Wejście prądu

Jeśli posiadasz odpowiednią wiedzę to można to wykonać samemu ale lepiej do tego zatrudnić fachowców

A ile może kosztować u fachowca położenie w fundamentach głównej rury kanalizacyjnej oraz odprowadzeń od niej do 4-5 punktów i do jednego pionu?

Witam!

1. powietrze do kominka

3. Woda

4. Wejście prądu

A ile może kosztować u fachowca położenie w fundamentach głównej rury kanalizacyjnej oraz odprowadzeń od niej do 4-5 punktów i do jednego pionu?

Zrobienie kanalizacji stanu zero z wyjściami do wody i takie tam to robota na dzień dla dwóch osób

Witam

Czy takie urzadzenie sprawdzi sie w domku z urz. podd. pow podlogi 90m2 na dole 4 petle podlogowki, na gorze 3 grzejniki plytowe, i jeden lazienkowy + podlogowka w malej lazience, kociol na paliwo stale. Poradzcie prosze jak taki uklad najlepiej zrobic?http://lh4.ggpht.com/_WsUaz2MV0oU/S2WzAHA-a3I/AAAAAAAAAYs/58xQREpot-U/2w1_artykul2d.jpg

http://allegro.pl/item878922782_teceflex_dwufunkcyjny_rozdzielacz_do_ogrzewania.html

Witam

Czy takie urzadzenie sprawdzi sie w domku z urz. podd. pow podlogi 90m2 na dole 4 petle podlogowki, na gorze 3 grzejniki plytowe, i jeden lazienkowy + podlogowka w malej lazience, kociol na paliwo stale. Poradzcie prosze jak taki uklad najlepiej zrobic?http://lh4.ggpht.com/_WsUaz2MV0oU/S2WzAHA-a3I/AAAAAAAAAYs/58xQREpot-U/2w1_artykul2d.jpg

http://allegro.pl/item878922782_teceflex_dwufunkcyjny_rozdzielacz_do_ogrzewania.html

Jaka będzie powierzchnia podłogówki na parterze czym wykończona i w jakich pomieszczeniach i dokładniej jaki kociołek zwykły czy z podajnikiem

Podlogowki ok 45m2 salon, hall, i kuchnia pod panelami, lazienka wiatrolap plytki na gorze tylko kaloryfery i podlogowka w lazience 5,5m2, kociol na pelet z podajnikiem i z buforem 750dm3

kotlownia w piwnicy, salon bedzie mial 23m2 z przeszkleniem do ziemi o szerokosci 3m, czy jedna czy dwie petle podlogowki w nim?

i prosze opisz swoja kotlownie (szkic) :)

Niezły, czy mógłbyś rzucić okiem na ten schemat?

Dom nieocieplony, na razie 86m2, docelowo 150m2, tylko parter.

Czy przekroje rur są ok? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/294be89ce322e075.html

Pozdrawiam,

Paweł

Witaj

Mam skromne pytanie ponieważ już dostaję kręćka od przeglądania witryn internetowych i rozczytywania polemik na temat wyższości "siekiery nad toporkiem" :D Mianowicie nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej żetelnej informacji (schematu) instalacji gdzie będzie połączony kocioł na paliwa stałe z podajnikiem z instalacją grzejnikową, podłogową i zasobnikiem ciepłej wody użytkowej. Czyli połączenie układu otwartego z zamkniętym. Zazwyczaj schematy które widziałem na stronach internetowych to schematy albo z solarami albo z połączenie dwóch źródeł ciepła np. kominka lub pieca gazowego. Chciałbym mieć pewność że podczas instalacji mojego kotła nie zostaną popełnione jakieś poważne błędy.

Dom 176m2 suporex 24 + 15 cm styropian, podłoga 15 cm styropian, poddasze wełna 25cm.

Piętro grzejniki w czterech pokojach i łazience plus mała pętla

Parter grzejniki w dwóch pokojach plus trzy pętle razem ok 30m2

Kocioł z podajnikiem Granpal Eko 15KW zasobnik C.U.W 120l z płaszczem.

W kotłowni jest wwiercona studnia niestety rura jest cienka max 90 przez co wymusza to na mnie instalację drogiej pompy Grundfosa (mój błąd) lub hydrofor ze ziornikiem ciśnieniowym.

Pozdrawiam

Witaj

Mam skromne pytanie ponieważ już dostaję kręćka od przeglądania witryn internetowych i rozczytywania polemik na temat wyższości "siekiery nad toporkiem" :D Mianowicie nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej żetelnej informacji (schematu) instalacji gdzie będzie połączony kocioł na paliwa stałe z podajnikiem z instalacją grzejnikową, podłogową i zasobnikiem ciepłej wody użytkowej. Czyli połączenie układu otwartego z zamkniętym. Zazwyczaj schematy które widziałem na stronach internetowych to schematy albo z solarami albo z połączenie dwóch źródeł ciepła np. kominka lub pieca gazowego. Chciałbym mieć pewność że podczas instalacji mojego kotła nie zostaną popełnione jakieś poważne błędy.

Dom 176m2 suporex 24 + 15 cm styropian, podłoga 15 cm styropian, poddasze wełna 25cm.

Piętro grzejniki w czterech pokojach i łazience plus mała pętla

Parter grzejniki w dwóch pokojach plus trzy pętle razem ok 30m2

Kocioł z podajnikiem Granpal Eko 15KW zasobnik C.U.W 120l z płaszczem.

W kotłowni jest wwiercona studnia niestety rura jest cienka max 90 przez co wymusza to na mnie instalację drogiej pompy Grundfosa (mój błąd) lub hydrofor ze ziornikiem ciśnieniowym.

Pozdrawiam

a dlaczego koniecznie połączenie otwartego z zamkniętym? nie może być w otwartym? chyba nie masz tam urządzeń wymagających zamkniętego układu?

jeżeli koniecznie łączyć chcesz to przez np. wymiennik płytowy czy bufor

Witam Wszystkich

Mam piec na paliwo stałe Ling Duo 25kw, zawór cztero drgowy z siłownikiem, za zaworem trzy obiegi grzewcze(podłogówka,grzejniki i garaż, na każdy obwód osobna pompka). Jak sterować napędem zaworu jakiego urządzenia do tego użyć? Elektronika pieca steruje zaworem tylko wtedy gdy w pomieszczeniu temperatura spadnie poniżej zadanej(otwiera zawór) Ja potrzebuje aby zawór chronił piec czyli jak wpada woda z obiegu np garażu i ma 10 stopni to aby zawór się przymknąl (podmieszał)tak aby woda na powrocie kotła miała min 39 stopni. Proszę o radę

edde

a dlaczego koniecznie połączenie otwartego z zamkniętym? nie może być w otwartym? chyba nie masz tam urządzeń wymagających zamkniętego układu?

jeżeli koniecznie łączyć chcesz to przez np. wymiennik płytowy czy bufor

i właśnie o tym napisałem, nie jestem specem i jak sobie takich postów poczytam to może się w głowie zakręcić.

Czytałem, że podłogówka powinna pracować w układzie zamkniętym :roll:

Jeden mówi tak, drugi inaczej, a ja poprostu chciałym to zrobić dobrze, możliwie najmniejszymi kosztami. Mój spec od podłączenia kotła wspominał właśnie o rozdzieleniu układów przy pomocy zestawów wymiennikowo pompowych i w związku z tym chciałem potwierdzić jak to jest. Poza tym jak wcześniej wspomniałem chciałbym zobaczyć taki schemat, żeby wiedzieć co i jak.

Pozdrawiam Jacek

podłogówka nie musi pracować w układzie zamkniętym, a taniej i prościej jest wykonać cała instalację w jednym typie czy to zamkniętym czy otwartym, zapytaj swego speca ile kosztują te jego grupy wymiennikowo-pompowe i co tak naprawdę Ci dadzą, poza prawdopodobnie łatwiejszym odpowietrzeniem podłogówki, chyba nic...

bufor ma tę zaletę ze potrafi kumulować ciepło z kotła np. na paliwo stałe, zwiększając komfort użytkowania (palisz raz na jakiś czas a nie non stop), do tego może spinać jednocześnie kilka źródeł ciepła (kocioł, kominek, solary itp) ale czy jest sens go stosowanie przy kotle z podajnikiem? raczej nie, w Twoim przypadku, prostej zdaje się instalacji, ja chyba zdecydowałbym się na układ otwarty

ja mam bardziej trywialne pytanie: jak podłączyć/napełnić wodą/ grzejnik.

Cała instalacja działa już od pewnego czasu, odłączony był na czas malowania. Nie chciałbym już zawracać d.py sąsiadowi.

Mam:

-piecyk dwu funkcyjny Ciao II Beretta

w instrukcji znalazłem fragment:

http://img695.imageshack.us/img695/8350/pict0003t.jpg

czy jest na temat?. Jest tu fragment:"upewnić się, że zawór wejścia zimnej wody jest otwarty"-chodzi o zawór w mieszkaniu? Chyba nie w piecyku?

- do czego są poniższe zawory"?" w tych rurkach na ampule /to są rurki z podłogi do grzejnika/:

http://img715.imageshack.us/img715/240/pict0001n.jpg

dlaczego są 2 rurki? wpływ - odpływ?

chodzi mi o czynności od początku do końca do podłaczenia grzejnika. :oops:

coś forum obcięło zdjęcia :-?