t f k 28.11.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 T F K Wielkość pompy i zbiornika uzależniona jest od kilku że czy(...) Dzięki za odpowiedź!! Dodatkowe informacje: studnia około 10m od domu 3 łazienki, ale uzywana w danym momencie bedzie raczej jedna Spory teren do podlewania (działka ma 43ary) paneli prysznicowych nie przewiduje rodzina narazie 3 osobowa. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stegi 28.11.2005 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Stegi Tu diagnozy nie da się postawić na odległość Wygląda mi to na wysokie ciśnienie w instalacji i zbyt małą średnicę rur ale i wina może być po stronie baterii Czy hałas jest jednakowy jeśli korzystasz ze wszystkich baterii zgadza sie nie ma róznicy z której baterii korzystam za każdym razem to samo , spróbuję założyć regulator ciśnienia koszt niewielki a duzo moze sie wyjaśni co o tym sądzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochus 29.11.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Dom piętrowy.200 m2.Osobne zewnętrzne schody.Nieocieplony..Kociołek 2-funkcyjny 26 kW.Na dole regulator pokojowy na 20 stopni dzień.Grzejniki z zaworami i głowicami.Obecne zuzycie gazu to ok.25 m3 na dobę. Jednak na.górze jest za zimno.jakieś 2 stopnie mniej. Co zrobić by wyrónać temperaturę w domu. Zdjąć regulator ,wtedy jaką temp.na kotle? Założyć równolegle drugi u góry? Jak to się będzie miało do zużycia gazu? pozdrawiam. _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 01.12.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Niezły proszę o zaopiniowanie zestawu. Piec Brötje 24 kW, jednofunkcyjny otwarty + zasobnik CWU Galmet 120 l. z powrotem. Czy to będzie współpracowało. Jakie najlepiej zastosować czujniki temperatury i ewentualnie pogodówkę. Dom 160sqm, parter podłogówka z terakotą, góra grzejniki, obydwa systemy na rozdzielaczach + docelowo kominek, dwie łazienki. Jeżeli możesz podesłać adres gdzie znajdę schemat połączeń w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.12.2005 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 http://www.belsystem.com.pl/katalog.php?session=7444079&kat=13&produkt=40 Aspri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.12.2005 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Reduktor ciśnienia na zasilaniu w wodę powinien być standardem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.12.2005 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Ochus Programator być musi i nic w nim nie przestawiaj ale w pomieszczeniu gdzie on jest głowica termostatyczna na grzejniku (grzejnikach) powinna być ustawiona na ful a na zaworze termostatycznym należy zmienić nastawę na mniejszą (np.z N na 4) Jeśli jest to Danffos to nie będziesz miał problemu w przypadku innych producentów możliwe że nie obejdzie się bez interwencji fachowca Taki zabieg powinien opóźnić wyłączenie kotła i do nam czas na podniesienie temperatury na górze Jak myślisz co się stanie z poborem gazu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.12.2005 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 PPP.J Mogę jednym zdaniem Firma kotła może być ale radze z zamkniętą komora spalania Zasobnik OK. Najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie oryginalnych programatorów a to jaki typ to zależy czym ma on sterować Jeśli na dole ma być podłogówka na znacznej powierzchni to musi być ona sterowana za pomocą zaworu mieszającego Podłogówka może być tzw stałotemperaturowa ( nie wymaga dodatkowego drogiego sterowania ) ma zwolenników jak i przeciwników lub sterowana programatorem pogodowym i tu należy zakupić zawór mieszający najlepiej 3-drogowy i do tego napęd i bawić się w krzywą grzewczą Każdy sposób jest poprawny jeśli jest dobrany właściwie dla potrzeb, oczekiwań, stylu życia itp. Schematy robie indywidualnie na własne potrzeby i do każdej kotłowni inne bo każda kotłownia jest inna Mogę zrobić schemat ideowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulik 04.12.2005 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Jesli można to też skorzystam z twojej opinii Mam już skonczone układanie instalacjii wod-kan, ale jeden punkt budzi moje wątpiwości.. w górnej łazience ubikacja jest ok. 1.5 m od pionu,a między pionem a ubilacja a pionem umywalka. Instalator podłaczył mi to tak, że z grubszej rury kanalizacyjnej trójnikiem wypuścil rurke odpływu do umywalki. czy tak jest dobrze? czy z umywalki nie bedą sie przypadkiem jakieś niechciane zapaszki? z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 05.12.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 niezły dziękuję za tyle i proszę o jeszcze. Najpierw opiszę to co mam. Kotłownia ca 1.5x3m, wydzielona, przyległa do komina. W kominie rura kwasówka fi 130mm. Do kotłowni doprowadzone powietrze z zewnątrz rurą fi 200mm pod fundamentem, wychodzące z podłogi. Też byłem skłonny zastosować kocioł „zamknięty” ale gdy zapytałem przedstawiciela firmy jak to podłączyć to zasugerował „otwarty”, a na pytanie o głośność pracy pokazał mi że „otwarty” też cicho pracuje. Pytanie czy w moim przypadku stosować kocioł „zamknięty” i jeśli tak to jak połączyć „ssanie i wydech”? Będę wdzięczny za schemat ideowy z uwzględnieniem zaworów trójdrogowych (o ile się nie mylę jeden już jest w piecu) oraz pomp obiegowej do CWU i CO. Podłogówka na dole, grzejniki na górze oba systemy na oddzielnych rozdzielaczach. Rozdzielacz podłogówki posiada reduktorki i rotametry. Będzie jednofuncyjny + zasobnik CWU 120l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochus 05.12.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Dzięki niezły ale nie mogłem się doczekać podpowiedzi i postanowiłem coś pokombinować.A więc.Najpierw odłączyłem ster.i na stałe chodził kocioł z temp.ok 55 st no ale zużycie podskoczyło do ponad 30 m3. Póżniej w pokojach gdzie było za zimno dołożyłem po jednym grzejniku (zwiększyłem moc o 100%).Dokupiłem bezprzewodowy sterownik Euroster i trzymam go w pokoju na dole gdzie jest chłodniej niż w pomieszczeniu z pierwszym sterownikiem.A grzejnika nie chciałbym skręcać za mocno gdyż mocy grzejników nigdy za wiele.Skutki.Wzrost zużycia o jakieś 2 m3 ale wszyscy zadowoleni.Chyba tak to już zostawie. Pozdrawiam.Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 05.12.2005 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Ulik Wszystko powinno być w porządku ale odpowietrzenie pionu też jest PPP.J Do nowo budowanych domów i domów z nową (szczelną) stolarką tylko kotły zorbo ( z zamkniętą komorą spalania) i to nie ze względu na hałas tylko z powodu na bardzo poważne zakłócenia ciągu kominowego Jeśli masz komin z klasówki 130 mm to można podłączyć kociołek zestawem do szachu Na schemat trzeba troszeczkę poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stegi 06.12.2005 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Reduktor ciśnienia na zasilaniu w wodę powinien być standardem niezły dzieki za wszystkie informacje zabieram sie do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 06.12.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 niezły nie wysyłaj mnie na Politechnikę. Co to jest szach, szachowanie, czy jak to się odmienia? Bo że jeśli rozynklapa wadliwie blindowana to ryksztosuje to wiem. Drążę temat dalej. Jak wspomniałem mam (raczej będę miał) zamkniętą kotłownię z doprowadzonym bezpośrednio powietrzem z zewnątrz więc na każdą zmianę ciśnienia (podciśnienia) będzie dopuszczane powietrze zewnętrzne. Dziękuję i czekam na schemat ideowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t f k 06.12.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 http://www.belsystem.com.pl/katalog.php?session=7444079&kat=13&produkt=40 Aspri Czyli "aspri" to jest najlepsze rozwiązanie? A jak wypada porownanie hydroforów "grundfos" z "aspri"? Jezeli "aspri", to alfa, czy delta? Wielkie dzięki i pozdrawiam!! Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 07.12.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Niezły, proszę o pomoc. Buduję dom 230m2, kubatura 1100, parter z poddaszem użytkowym. Na dole około 120m2 podłogówki plus grzejniki (2 sypialnie), na górze chyba tylko grzejniki (2 sypialnie plus łazienka i antresola), 3 mieszkańców. Ewentualne okresowe dogrzewanie kominkiem (rekreacyjne). Nastawiłam się na piec kondensacyjny. Jestem po rozmowie z polecanym przez przedstawiciela Viessmana instalatorem, sprawia wrażenie znającego sią na rzeczy, ale... Odradza kondensacyjny, bo : 1. działka skazana na szambo (nie ma kanalizy, grunt - ił i glina, brak rowu melioracyjnego, gdzie można odprowadzić wodę z POŚ a także kondensat), 2. przy kaloryczności gazu polskiego (w porównaniu z innymi krajami niskiej i nieprzewidywalnej) korzyść z pieca kondensacyjnego żadna. 3. zdecydowanie wyższy koszt, który nie ma sensu, bo można zastosować z powodzeniem "rewelacyjnie skompilowany kocioł żeliwny z otwartą komorą spalania, który swoimi zaletami nie będzie ustępował kondensacyjnemu". I co teraz? Jakoś tego nie mogę zebrać do kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 07.12.2005 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Piec kondensacyjny jest bardzo dobrym rozwiązaniem ale nie dla wszystkichOsoba decydująca się na niego powinna spełnić jeden z poniższych punktów - jest za ekologią- stać na kociołek kondensacyjny- dom o znacznej powierzchni- stare nie ocieplone ściany - strefa obliczeniowa niższa niż np. SzczecinPewnie jeszcze coś by się znalazło ale to chyba najważniejsze W twoim przypadku nie ma ważnych argumentów za kupnem tak oszczędnego i trochę droższego urządzenia Piec żeliwny atmosferyczny do nowego domu w Szczecinie ..... Osobiście radził bym wiszący z zamkniętą komorą spalania Może jakiś pakiet Vaillanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 07.12.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Niezły jaka powinna być średnica rury od licznika do kranów, zasilającej dom z 4 kranami a ciśnienie w instalacji 3,5 do 7 atmosfer.Rura będzie z miedzi i co będzie się działo jak będzie za mała średnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 07.12.2005 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 W przypadku za małej średnicy po dokręceniu wody w kranie najpierw woda leci z dużym ciśnieniem ale szybko strumień i ciśnienie maleje . Przy bardzo dużym przepływie wody przez rurę miedzianą może nastąpić wymywanie jej ścianek od wewnątrz Rura o średnicy 22 mm wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 07.12.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Bardzo dziękuję za tak błyskawiczną odpowiedź. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts