Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik do usług

Hydraulik

Recommended Posts

WD 40 nic tu nie pomoże są dwa sposoby by go ruszyć pierwszy to go z całej siły ruszyć ale tu musimy być pewni czy jest w pozycji otwartej czy też zamkniętej i tu kłania się zasada że wszystkich zaworów dławicowych nigdy nie można do końca otwierać ani też zamykać jeśli zawór taki otworzymy do końca to musimy pokrętło cofnąć o pół obrotu

Drugi sposób to zawór taki rozkręcić i oczyścić ale musimy do tego celu spuścić wodę z instalacji elementy ruchome w zaworze można potraktować smarem Na cieknięcie z dławicy niewiele można poradzić uszczelnienie działa tylko do kilku otwarć niestety to wada wszystkich zaworów z dławicą

Ok dzieki. Latem spuszczę wode rozkrece go i przesmaruje. i jeszcze jedno moge isć na pewniaka nie wyleca mi po rozkreceniu żadne sprężynki czy coś w tym stylu?

Spokojnie możesz rozkręcać pamiętaj tylko że aby wkręcić dławicę powrotem musi być ona w pozycji otwartej ( maksymalnie wkręcona)

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/fh/hf/anfc/49VyRsqxe9cfD25zmB.jpg

OPIS NIEZŁEJ KOTŁOWNI

1. kocioł na opał stały Narmet 28kW

2. bufor prostopadłościenny 1470

3.zawór 3 drogowy termostatyczny 45C ESBE

4.wentylator nadmuchowy

5.naczynie wzbiorcze systemu otwartego

6.programator do kotła firmy Kompit Rapid 3z

7.pompa

8.pompa

9.pompa

10.wymiennik płytowy

11.sprzęgło hydrauliczne

12.kocioł gazowy Vailllant Eco tec 18 kW

13.zasobnik cwu 250L Elektromet z dwoma wężownicami

14.zawór 3 drogowy z regulacją 25-60C do podłogówki

15.wymiennik płytowy

16.pompa

17.podjazd podgrzewany :)

18.obieg grzejny ( grzejniki)

19.obieg grzejny ( podłogówka)

20.termometry

21.automatyka ( wyrób własny)

22.termostat przylgowy IMIT

23.Euroster 2005

24.Euroster 2005

Opis obsługi instalacji wkrótce

• 2 weeks później...
Jeśli mogę także wtrącić swoje pytanie..

W domu jest 12 pętli razem ok. 1050 metrów na domek 116 mkw, więc dość gęsto.

Pętle ok. 100-110 metrów, a dwie po 50-60 m., wylewka 6 cm, teraz mam problemy, aby rodzicom to wszystko dobrze wyregulować... Rozdzielacz nie ma rotametrów ani powrotnego termometru. (teraz wiem, że to był błąd). Czy ktoś ma sugestie jak to dobrze zrobić?

Widzę że przeoczyłem jedno pytanie :(

Tak się składa że spora część podłogówek wykonuje się bez zalecanych elementów regulacji Tak się składa ze instalacja podłogowa nie wymaga bardzo precyzyjnej regulacji do poprawnego działania W tym przypadku należy otworzyć wszystkie zawory na rozdzielaczy od podłogówki na maksa i w miarę potrzeby dławic te obwody które grzeją najbardziej w ten sposób możemy spowodować że obiegi najchłodniejsze będą cieplejsze a jeśli wszystkie obiegi podłogówki będą ciepłe nie musimy nic robić

Niezły, poproszę o za i przeciw jeśli idzie o podgrzewany podjazd. Czy przy pompie ciepła lepiej zrobić to jako ogrzewanie wodne (glikol) czy maty elektryczne ? Jak myślisz ? pozdr adam

By ogrzewanie podjazdu było skuteczne musi być o parametrach zasilania minimum 60-70 st C w przypadku PC rozsądnie jest zamontować elektryczne, wodne czy tez elektryczne i tak warto

Niezly mam pytanie:

Czy w malym domku 83m2 poddasze uzytkowe jest sens stosowania dwoch obiegow grzweczych jesli i na dole i na gorze miala by byc podlogowka i zero kaloryferow?

Czy temp na gorze mozna wrazie czego ogrzaniczyc glowica terostatyczna na gornym rozdzielaczu?

Niewiem czy ja to dobrze rozumiem......

Dzień dobry,

na moim grubo ocieplonym poddaszu (celowo nie piszę, że dobrze ocieplone bo to się dopiero okaże) nastąpi pewna zmiana w sposobie ogrzewania.

Kaloryfery chcę zastąpić ... kaloryfarami ale tymi niskotemperaturowymi.

Z moich pobieżnym oględzin wynika, że tak pirazyoko grzejniki niskotemperaturowe mają 2 razy większą pojemność wodną.

Moja niepewność co do tej zmiany dotyczy rozprowadzonych już przekrojów przewodów instalacyjnych. Projektowane były one były dla dwukrotnie mniejszych przypływów wody. Instalacja jest robiona na rozdzielaczu. Kaloryferów będzie sztuk 5 a moje straty ciepła całego poddasza to ok 4KW.

Czy powinienem się tym przejmować?

niezly pisales kiedys ze robiles bufor ciepla z kwasowki nie pamietam dokladnie pojemnosci ale pamietam ze bylo to w ksztalcie prostokata

mozesz cos wiecej napisac o tym jesli to ty robiles

Zrobiłem kilka buforów prostopadłościennych ale żaden nie był z kwasówki ponieważ był by on bardzo drogi i skomplikowany do wykonania Wszystkie robiłem z blachy czarnej 4 mm

Nie muszę chyba dodawać że zbiorniki prostopadłościenne są bardziej praktyczne niż o przekroju walca

Niezly mam pytanie:

Czy w malym domku 83m2 poddasze uzytkowe jest sens stosowania dwoch obiegow grzweczych jesli i na dole i na gorze miala by byc podlogowka i zero kaloryferow?

Czy temp na gorze mozna wrazie czego ogrzaniczyc glowica terostatyczna na gornym rozdzielaczu?

Jeśli jest taka możliwość to zrobił bym oddzielnie Jeden obieg na dole a drugi na górze ale jak to zrobić to zależny od rodzaju kotła i sterowania do niego

Niezly mam pytanie:

Jeśli jest taka możliwość to zrobił bym oddzielnie Jeden obieg na dole a drugi na górze ale jak to zrobić to zależny od rodzaju kotła i sterowania do niego

Powiedzmy ze zasilanie idzie z bufora, i odpowiednia automatyka sobie poradzi?

Niezly mam pytanie:

Powiedzmy ze zasilanie idzie z bufora, i odpowiednia automatyka sobie poradzi?

Jeśli bufor to prawa jest prosta dał bym niezależne obiegi grzewcze każdy z własną pompką i może z własnym zaworem 3 drogowym nawet takim termostatycznym z nastawą ręczną

Dzień dobry,

na moim grubo ocieplonym poddaszu (celowo nie piszę, że dobrze ocieplone bo to się dopiero okaże) nastąpi pewna zmiana w sposobie ogrzewania.

Kaloryfery chcę zastąpić ... kaloryfarami ale tymi niskotemperaturowymi.

Z moich pobieżnym oględzin wynika, że tak pirazyoko grzejniki niskotemperaturowe mają 2 razy większą pojemność wodną.

Moja niepewność co do tej zmiany dotyczy rozprowadzonych już przekrojów przewodów instalacyjnych. Projektowane były one były dla dwukrotnie mniejszych przypływów wody. Instalacja jest robiona na rozdzielaczu. Kaloryferów będzie sztuk 5 a moje straty ciepła całego poddasza to ok 4KW.

Czy powinienem się tym przejmować?

dokładnie za poprzednikiem

Witam.

Może Ty cos doradzisz?

Najpierw przedstawię sytuacje jak wyglądą.

Na dole rozdzielacz 8 sekcyjny, na poddaszu 4 sekcyjny (takie, jak na rysunku ponizej) z mieszaczami.

http://lh4.ggpht.com/_hTpoXlqN1A0/SjIosuuPdCI/AAAAAAAAAE0/EqXQjiEMNQ8/s720/rozdzielacz%20%281%29.JPG

Junkers Smart 3-14Kw, jednofunkcyjny

Poddasze ma ok 320 metrów rurki, natomiast parter ok 600 m.

Rurki HERZA 16mm. Żadna pętla nie ma więcej niz 90 m.

Pompa na kotle (chyba Grunfos, 3 biegowa- I bieg 40W, II-60W, III 80W) pracuje na pierwszym biegu.

Pompa na parterze pracuje na biegu III (3 biegowa-I bieg 33W, II-39W, III-44W), natomiast na poddaszu na biegu I.

Przepływu ustawione na rotametrach na 0,5l/min

Całośc działa w poprawnie (chyba), przy ok - 17, temperatura z kotła ok 48-50 stopni-po przejściu przez mieszacz temp zasilania podłogówki ok 32 stopnie, w domu ok 19,5 stopnia.

Moje wątpliwości.

Na poddaszu, mogę ustawić przepływ na poziomie od 0-3l/min bez wiekszego problemu.

Dlaczego nie moge zwiększych przepływu na parterze? Max to 0,5l/min na III biegu. Zakręcając nawet 5 obiegów i zostawiając 3 sytuacja sie nie zmieniła.

Juz zrobiłem tak, że odciąłem rozdzielacz na poddaszu i sytuacja nie ulegla zmianie.

Co może byc powodem?

1. Uszkodzona pompa na rozdzielaczu? Pompa pracuje normalnie, nie przegrzewa się.

2. "Zatkany" częsciowo przepływ na pompie lub rotametrach? Czy jest jakis filtr siatkowy przed pompą na mieszaczu?

3. Technik z TECE mówił cos o za małym "złogu" czy jakos tak?

Zdjęcie kotłowni:

http://lh6.ggpht.com/_hTpoXlqN1A0/S47TUi_V0lI/AAAAAAAAAMg/PV9FPKIlxIs/s512/co-kotlowania.JPG

Pozdrawiam i czekam na sugestie.

Witam

Mam pytanie w sprawie odpowietrzenia pionu kanalizacyjnego.

Wyszło tak że kibelek będę miał w odległości około 2 metry od pionu kanalizacyjnego który na końcu jest odpowietrzany na zewnątrz w dachu.

Czy to że kibelek jest tak oddalony nie będzie wpływało na nieprawidłowe działanie odpowietrzenia i woda będzie wysysana z kibelka ?

Czy może powinienem zrobić rozgałęzienie w odpowietrzeniu żeby dochodziło ono do rurki kanalizacyjnej ale zaraz za kibelkiem ?

Pozdrawiam

Andrzej