DanielRomian 12.09.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 (edytowane) Witam!!!Pytanie do Forumowiczów. Jakieś 2 miesiące temu komunalka wymieniła rury wodociągowe aż do mojego domu, tzn. podkopali się około 0,5m od ściany piwnicy i tam wstawili nowy odcinek. Zauważyłem że po wymianie filtra sznurkowego zrobił się rdzawy szybciej niż ostatnio. Na dnie filtra był piasek. I wtedy przypomniała mi się wymiana rur na mojej ulicy. Ale filtr to "pikuś" licznik od wody stoi od ostatniego odczytu czyli jakieś 2 miesiące. Mam dodatkowo drugi podlicznik na wodę która wychodzi na ogród i tam działa wszystko oki. Dobijając do brzegu.....chcę powiadomić komunalkę że przez ich wymianę rur zasyfili mi nie tylko filtry a mam ich 3 sztuki ale również licznik główny stoi. Co mam zrobić??? Jakie są konsekwencje takiego stanu rzeczy , to nie moja wina że tak się stało a "babsztyle " pracujące w naszej komunalce to jedna "mafia" rodzinna. Czy może ktoś z forumowiczów podpowie jak mogę się bronić. Nie mam zamiaru płacić żadnych kar. Edytowane 12 Września 2010 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusyitrole 12.09.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Witam. U siebie w domku posiadam trzy piony kanalizacyjne. Tzn. na dole łazienka i kuchnia a u góry łazienka, która jest nad salonem. Pytanie czy do każdego pionu muszę prowadzić wentylację (odpowietrzenie) nad dach? Główny problem to to że muszę kuć w ścianach parteu miejsce na rurę, która służyć ma tylko do odpowietrzenia kanalizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lili07 12.09.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Witka!Mam pytanie a w zaszadzie 2.Pyt.1 Czy mozna wpuścić rurki od wody w komin murowany?. Komin 8-mio kanałowy. Pyt.2 Jaka powinna byc moc kotła gazowego do naszego domu? Powierzchnia uzytkowa - 85m2 , Ściany zew. Porotherm 30, Ocieplenia styropian 15 cm, Kubatura brutto parter plus poddasze 300m3, Fundamenty ocieplone steropianem 10 na zew., 5cm wew., 25cm wełny na dachu, Przeszklenia- na wizualce w moim dzienniku, Okna 3 szybowe, Kaloryfery naścienne, Zasobnik na CWU 100l, Mam nadzieję, że podałem wszystkie info potrzebne do odpowiedzi na to pytanie. Wielkie dzięki za zainteresowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 12.09.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 (edytowane) De facto nie podałeś najważniejszego: - Zapotrzebowania na ciepło.Powinno być w projekcie + 0,3-0,6 kW/osobę na potrzeby CWU Edytowane 12 Września 2010 przez Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lili07 13.09.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Niestety nie mamy wszystkich danych ponieważ projekt jest indywidualny. Mamy tylko konstrukcję,, opis i funkcję. A to ze względu na obniżenie kosztów. Więc czy według wcześniejszych podanych parametrów można nam coś doradzić w sprawie kotła?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xawer 13.09.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Witam Mam pytanie .Jak zachowa sie sterownik UMS-4PS po osiagnieciu temperatury zadanej za zaworem 4d.Chodzi mi o to czy zamknie zawor calkowicie czy tylko go przymknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 14.09.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 ... że się wetnę w dyskusję, ale zgodnie z tematem wątku Mam taki problem, pompa głębinowa załącza się kilka sekund ( 4-6 ) dobija ciśnienie na maksa i wyłącza się. Następnie ciśnienie spada przez 10-15 sek. i cykl się powtarza kilkukrotnie, aż się ustabilizuje przy ok. 4,4-4,5 Bar. Kiedyś pompowała kilkadziesiąt sekund i był"stop", aż nastąpił rozbiór wody i spadek poniżej 3 Bar. Kiedyś czytałem, że podobne efekty są jak ta blaza w zbiorniku hydroforowym pęknie. Czy ktoś może coś podpowiedzieć? Układ jest taki. Zbiornik przeponowy 150 l, pompa głębinowa pracująca w zakresie ok. 3-4,5 Bar. Z zasobnika 150 l. idzie od dołu rura do drugiego zasobnika 300 l i zasila go od góry. Po drodze jest inżektor do napowietrzania. Na wysokości 1/3 drugiego zasobnika jest pobór wody i dalej filtry mechaniczne. Na wysokości 2/3 drugiego zasobnika jest odpowietrzacz. Wszystko działało i właściwie prawie nagle takie efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.01.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Albo pękła albo tylko powietrze uciekło. Na zbiorniku przeponowym powinen być wentyl (góra zbiornika) Dopompuj do 3 atm i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamer 29.01.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Witam:) chciałem zapytać o taką rzecz: mieszkam w domu typu "kostka", piec viadrus U26, pompka grundfos alpha (60), na parterze stare grzejniki typu fawir ze starymi zaworami grzybkowymi, na piętrze nowe grzejniki ferroli płytowe, boczno zasilane z zaworami oventropa do instalacji grawitacyjnych i głowicami term. też oventropa. Instalacja otwarta oczywiście, zbiornik wyrównawczy na poddaszu na jednym pionie , na dwóch pozostałych tylko odpowietrzenie. Rury przy piecu i piony stalowe, średnice od 2" przy piecu i w piwnicy rozprowadzenia, do 3/4" gałązki. Wszystko to teraz grzeje bezproblemowo poza tym że na jednym pionie są szumy, nie wiem dlaczego... Chcę wykończyć poddasze na mieszkalne i do pionu z zbiornikiem wyrównawczym podpiąć rozdzielacz i rurkami pex posłać wodę do grzejników. Powrót zrobiłbym na przelewie ze zbiornika wyrównawczego który to przelew wraca mi aż do piwnicy i tam bym go wspawał w powrót instalacji... pozostaje kwestia zrobienia powrotu ze zbiornika... Moje pytania: 1. czy to na strychu będzie grzać przy takiej instalacji? 2. czy lepiej zastosować rurki miedziane miękkie zamiast pex ze względu na ew. temperaturę wody? 3. jakie średnice rurek zastosować? 4. O czym zapomniałem? Dziękuję za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 29.01.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 jeżeli piec masz długo to wiesz jakie jest prawdopodobieństwo zagotowania wody jak się nie zdarza to rób czym chcesz, czy to będzie działać nie wiem musiał bym być na miejscu by ocenić, a co z tym zbiornikiem wyrównawczym dalej będzie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamer 29.01.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Piec mam już ze 3 lata, wody w nim nie gotuję, nie zdarza się, ale do 80 stopni to często dochodzi wskazówka, więc nie wiem czy pexa poradzi? w jakiej temperaturze może pracować?... jakiś zbiornik muszę zrobić, tak myślę bo jak inaczej? instalacji nie chcę zamykać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 29.01.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 podają że pex może do 110 ale ja go traktuję jak plastik czyli do 95 jednak z tym nie powinieneś mieć problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamer 29.01.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 OK, a jaką średnicę dać? 16 wystarczy czy raczej coś grubszego? jest duża różnica w cenie miedzi i pexa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 29.01.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 jeżeli grzejnik nie jest mocniejszy niż 2000w to wystarczy 16 a jeżeli większy lub więcej grzejników to 22 cen w polsce nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 29.01.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 jest duża różnica w cenie miedzi i pexa? Wujek Google się kłania Chińskiego Pex'a widziałem za 1,50zł/mb, ale osobiści, może dziwny jestem, w podłogę bym do nie wsadził. Firmowy może być i ze dwa razy droższy. Miękka 15 miedziana będzie droższa na pewno od Chińczyka z 10 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 02.02.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Witam.Chciał bym wykonac instalacje c.o. działajacana grawitacji,zabezpieczajaca kocioł przed korozja zimnych teperatur,obnizajaca tęperature wyjsciową z kotła do potrzeb urzytkownikac.o z 60 wyjsciowych do min 45 na grzejnikipodłogówka z 60 wyjsciowych na piecu do max 40 wejscieW celu zapobierzebnie korozji zimnych temperatur powrotu zastosowałem obieg któtki kotła działający na zasadzie czasowego uruchamienia pompki obiegu kotłowego w celu podniesienia powritu do 45-50 st w histeryzie 2 st (podobnie jak działą utrzymanie tęperatury na c.w.u.Na grzejniki ścienne zastosuje zawó 3 d mieszajacy(lub zamiast 3d na grzejnikach głowice termostatyczne o poszerzonym przepływie pod grawitacje.Dla podłogówki zawór termostatyczny ograniczajacy tęperaturę wyjsciahttp://images38.fotosik.pl/569/77d5cb856bd5ee33med.jpg[http://images38.fotosik.pl/569/77d5cb856bd5ee33m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakom 24.02.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Witam!Moze ktoś mi odpowie na pytanie bo jestem laikiem w kwestii instalacji.Czy rurki od ogrzewania podłogowego mogą leżeć bezpośrednio na rurkach kanalizacyjnych (odpływ od umywalki)??W górnej łazience mam tylko 5cm styropianu i rurka nie chowa się całkowicie, wykonawca rozłożył na niej podłogówkę, mówi ze nic się nie dzieje i że tak może być.Ma racje? Bardzo proszę o podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 24.02.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Witam! Moze ktoś mi odpowie na pytanie bo jestem laikiem w kwestii instalacji. Czy rurki od ogrzewania podłogowego mogą leżeć bezpośrednio na rurkach kanalizacyjnych (odpływ od umywalki)?? W górnej łazience mam tylko 5cm styropianu i rurka nie chowa się całkowicie, wykonawca rozłożył na niej podłogówkę, mówi ze nic się nie dzieje i że tak może być. Ma racje? Bardzo proszę o podpowiedz. żadne rury nie powinny dotykać innych, powinny być odizolowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakom 25.02.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Dzieki za odpowiedz, tylko nie bardzo wiem jak je odizolować? Jeśli puszcze rurę kanalizacyjna inaczej(bokiem przy ścianie, to nie wyjde ze spadkami) Jak to zrobić żeby było dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 25.02.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Witam. Mam prośbę o wyjaśnienie przyczyny zimnych 1/3 dołów grzejników, temp na zasilaniu 44 stopnie, grzejniki rozkręcone na max. W ukladzie jest 9 grzejników i około 50 m podłogówki. Piec Immergas kondensacyjny gazowy 12 kW. Ciśnienie w instalacji 1,8 bar, grzejniki odpowietrzone. A może tak ma być ? Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts