rpilski 19.08.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Mam pytanko dot. właściwego sposobu wykonania podejścia kanalizacyjnego. Sedes i bidet podwieszane - pomiędzy stelażami sedesu i bidetu jest pion 110. Obok (za ścianką instalacyjną) będzie brodzik prysznica. Który z poniższych sposobów wykonania podejścia do pionów jest lepszy ?A. Na pionie: w stronę sedesu trójnik 110 (sedes), poniżej tego trójnika trójnik 110 z redukcją na 50 skierowaną w przeciwną stronę niż trójnik sedesu (brodzik + bidet)B. Na pionie: czwórnik 110, od strony bidetu i brodzika dalej zredukowane na 50 Wydaje mi się, że B jest lepsze, bo przy A mamy podejście z wc powyżej podejścia do brodzika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.08.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 w zasadzie to nie ma większeg znaczenia, rób tak jak Ci wygodniej, mozesz też zrobić A w wersji z trójnikiem wc u dołu i bidet/brodzik powyżej, możesz zamiast trójnika 110/110 dać od razu zredukowany trójnik 110/50, możesz też się pobawić w stopniowanie i dać trójnik 110/75, potem trójnik 75/50 z odejsciem na bidet i redukcja 75/50 i do brodzikaczwórniki mało popularne są , mało który sklep je ma, trójniki masz z trzema kątami odejścia do wyboru, czwórnika w takim asortymencie raczej ciężko znaleźć, jeśli jest miejsce ja bym zrobił na trójnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 19.08.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Jak dam trójnik do brodzika i bidetu nad trójnikiem od wc to już będę miał chyba ciut za wysoko dla brodzika, musiałbym chyba wykuć trochę stropu i usunąć kawałek zbrojenia żeby obniżyć trójnik dla wc a tego (kucia) chcę uniknąć. Ale jeszcze to sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.08.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Mam pytanko dot. właściwego sposobu wykonania podejścia kanalizacyjnego. Sedes i bidet podwieszane - pomiędzy stelażami sedesu i bidetu jest pion 110. Obok (za ścianką instalacyjną) będzie brodzik prysznica. Który z poniższych sposobów wykonania podejścia do pionów jest lepszy ? A. Na pionie: w stronę sedesu trójnik 110 (sedes), poniżej tego trójnika trójnik 110 z redukcją na 50 skierowaną w przeciwną stronę niż trójnik sedesu (brodzik + bidet) B. Na pionie: czwórnik 110, od strony bidetu i brodzika dalej zredukowane na 50 Wydaje mi się, że B jest lepsze, bo przy A mamy podejście z wc powyżej podejścia do brodzika. lepszą opcją jest A co do kolejności trójników to jak wychodzi, B jeżeli dojdzie do jednoczesnego użycia to strumienie wody będą uderzały na siebie co po dłuższym czasie może prowadzi do zapychania oraz czwórniki jako nietypowe i rzadko stosowane są najczęściej o wiele droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 24.08.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Dzięki za podpowiedzi. To może jeszcze podpytam się w innej kwestii.Od wyjścia z budynku do szamba będę miał około 25mb rury kanalizacyjnej fi 160 - w linii prostej. Czy jest sens pakować się w dodatkowe koszty i w połowie odległości między szambem i budynkiem zrobić studzienkę rewizyjną celem umożliwienia przepchania zatkanej rury ? Czy realne jest ew. przepchanie zatoru od strony szamba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 24.08.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 zależy czym to być chciał przepychać, jeżeli ręcznie to warto zrobić studzienką ale każda mechaniczna przepycharka wuko itp da radę i dłuższe odcinki przepchnąć, ja bym się narazie w koszty nie pakował bo nowe rury się nie zapychają a studzienkę na rurze zawsze możesz dorobić i tylko okno w rurze wyciąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 24.08.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Jeśli można studzienkę bez problemu dołożyć później to faktycznie nie ma co już teraz się wykosztowywać. Dzięki za wskazówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszolsztyn 01.10.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Witam Serdecznie Mam takie skromne pytanie - czy stosując zawór do pralki (zmywarki) musi on posiadać filtr? Tak się jakoś złożyło, że jeszcze nigdy nie miałem okazji zakładać zaworu do tych urządzeń a zakładając zaworki do wężyków od baterii przy zlewie użyłem tych z filtrem a już zawór do spłuczki dałem zwykły, bez filtra. Czy mogę użyć taki zawór (taki posiadam tylko z gwintem 3/4) http://allegro.pl/zawor-grzybkowy-1-2x3-4-do-pralki-zmywarki-chrom-i1803111985.html ? Czy musi być taki : http://allegro.pl/zawor-kulowy-katowy-z-filtrem-1-2x3-4-np-do-pralki-i1825261036.html ? I jeszcze jeśli użyłem taśmy teflonowej do uszczelnienia takich chromowanych gwintów (wiem, że trzeba jej nawinąć odpowiednio dużo) to jest to połączenie "pewne" ? Od prawie dwóch lat nic nie cieknie... Bo z uszczelnieniem tego pakułami miałem kłopot (ześlizgiwały się przy użyciu tawotu bo specjalnej pasty niestety nie posiadam) Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 05.10.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 (edytowane) Witam,Zarzuciłem problem w innym wątku, ale tam jakoś cicho...Mam drobny problem kotłem Termet'u MiniMax Turbo.Piec jako piec chodzi jak złoto, problem w tym, że jak się włącza grzanie wody do zasobnika, to ciepła woda idzie także na grzejniki.Dokładny model pieca to GCO-DZ-21-03, do tego dołączony 120 litrowy zasobnik Termetu.Nie, nie chodzi o zawór trójdrogowy , w tym modelu go nie ma.Jest pompa, która ma obroty lewy / prawy, w jedną stronę zasysa (bo jest na powrocie) z CO, w drugą z krótkiego obiegu zasilającego zasobnik.Tak sobie to wyobrażałem.Nie mniej przy grzaniu ciepło idzie też na grzejniki.Co nie działa? Jak to powinno być?Schemat kotła:http://images38.fotosik.pl/1133/895f657d6b731363.jpghttp://images43.fotosik.pl/1143/d41c767426e1a344med.jpgSprawdzę wszystko co trzeba.Wszelkie pomysły mile widziane.PozdrawiamMirek Edytowane 9 Października 2011 przez msobanie poprwawne wyświetlenie obrazka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 05.10.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 legendę dołącz do tego schematu bo w necie nie mogę tego znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 06.10.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 (edytowane) Witam,Naturalnie:http://zapodaj.net/images/4fe62549c53d.jpgDzięki!Mirek Edytowane 6 Października 2011 przez msobanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 09.10.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Witam,W końcu udało mi się poprawnie wyświetlić obrazki.Wszelka pomoc mile widziana.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 24.10.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) Witam Edytowane 25 Października 2011 przez krzys_i_aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usal 29.11.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Witam, mam problem z poprawnym działaniem instalacji w kotłowni, w domku. W skrócie, piec na pellety, zasobnik c.w.u. 300L-bo solary, podłogówka na dole, grzejniki na pietrze. By "chronić" kocioł mam zaraz za wyjściem z kotła: pompę oraz na baypasie zawór 3-drogowy mieszający Afriso, dalej jest rozejście na podłogówkę(zawór 3 dr z pompą), grzejniki (zawór 3 dr z pompą) i c.w.u.(pompa). Problem polega na tym, ze w taki sposób jak mam to zamontowane, to pompa kotłowa-przed baypassem- grzeje mi wodę w zasobniku, mimo, ze pompa c.w.u. nie chodzi. Robi tak, bo nie ma oporów i tak jej najłatwiej. Jak temu zaradzić, gdzie przenieść pompę kotła by to dobrze działało. Proszę o odzew to postaram się dołączyć schemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usal 29.11.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Dołączam schemat kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 29.11.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Dołączam schemat kotłowni twój schemat powinien wyglądać w ten sposób http://fotofotki.pl/pliki_img/rv0xennyercv5n92xg8i.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 29.11.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 ten prostokąt na schemacie to sprzęgło hydrauliczne bez niego nie rozwiążesz swojego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usal 30.11.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Kompletnie nie znam zasad działania sprzęgła w kotłowniach, ale zaraz poczytam. Bardzo dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 30.11.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 definicja sprzęgła hydraulicznego: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sprz%C4%99g%C5%82o_hydrauliczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usal 01.12.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 OK, tylko co w praktyce oznacza część definicji:"Sprzęgło hydrauliczne także chroni kocioł przed zbyt niską temperaturą wody powrotnej (korozja niskotemperaturowa)."Ja mam zawór trójdrogowy mieszający -chroniący kocioł. Czy nie ma innego=tańszego rozwiązania mojego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts