Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowy kanał wentylacji grawitacyjnej - czy potrzebny?

Recommended Posts

Witam,

Mam 1 kanał wentylacyjny w kuchni ale chcę podłączyć do niego wyciąg. Tak mi się wydaje, że w przypadku zainstalowania w kuchni kuchenki gazowej (spaliny) nie mogę tego wykonać. Muszę mieć dodatkowy kanał. Ale co jeżeli będę w kuchni miał kuchenkę elektryczną? Czy wtedy mogę wyciąg podłączyć do komina wentylacyjnego i nie robić dodatkowego ciągu wentylacyjnego?

Witam,

Mam 1 kanał wentylacyjny w kuchni ale chcę podłączyć do niego wyciąg. Tak mi się wydaje, że w przypadku zainstalowania w kuchni kuchenki gazowej (spaliny) nie mogę tego wykonać. Muszę mieć dodatkowy kanał. Ale co jeżeli będę w kuchni miał kuchenkę elektryczną? Czy wtedy mogę wyciąg podłączyć do komina wentylacyjnego i nie robić dodatkowego ciągu wentylacyjnego?

Odpowiedź nr1 - Dobrze Ci się wydaje :wink: wg przepisów przy gazowej powinien być wolny kanał grawitacyjny..........kominiarze ich szukają przy odbiorze 8)

Odpowiedź nr 2 - Również dobrze :wink: wtedy można

pozdrawiam

Czyli u mnie chyba nie muszę go robić. Kuchnia wprawdzie nie jest otwarta w 100% na salon (w salonie jest kominek i kanał wentylacyjny) ale ma połączenie z salonem takim okienkiem w ścianie. Dodatkowo do kuchni nie ma drzwi czyli jest otwarte połączenie z przedpokojem a po wyjściu z kuchni to już tylko 0,5m do wejścia do salonu o szerokości 1,5m.