Pepe 01.02.2003 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 Tak się zastanawiam. Różnica w cenie duża, np. w Solbecie bloczek gładki(z uchwytami montazowymi) kosztuje 5,35 a na pióro i wpust 7,12. Różnica więc wynosi 1,77zł, co przy ilości 1400 sztuk daje prawie 2500zł. Pytanie czy warto zainwestować w PP, czy dużo mniej kleju pójdzie? Może ktoś już się nad tym głowił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 01.02.2003 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 Tu chyba nie o koszt kleju chodzi. Worek kleju (starcza na palete bloczków) to 20-30 PLN.Raczej chodzi izolacje. Jeśli robisz jednowarstwowo to IMHO lepiej P+W. Jeśli dwu lub trzywarstwowo to nie ma większego znaczenia bo BK to tylko ściana nośna, nie izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 01.02.2003 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 Jasiu ma calkowita racje.Jesli mur warstwowy - ja wzialbym bez P+W. Wtedy nawet nie trzeba kleic na klej.Ale jesli mur jednowarstwowy (osobiscie jestem zwolennikiem) - ja dolozylbym i zainwestowal w P+W oraz dobry klej. A tak na marginesie, trzeba dokladnie sprawdzic z jaka dokladnoscia producent produkuje bloczki. Warstwa kleju jest BAAARDZO cienka i duze roznice w wymiarowaniu bloczkow moga byc przyczyna klopotow. Ale byc moze SOLBET (zanana firma) przestrzega ostrych norm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 02.02.2003 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Dzięki. Mur ma być 2warstwowy (24 bk + 10styropian). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 07.02.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Jak dwuwarstwowa to się nie ma co zastanawiać - płaskie. Ja na 1200 bloczków 24 cm zużyłem 45 worków Atlasa KB-15 po 13,6 zł za worek. Rachunek jest prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 07.02.2003 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Potwierdzam - gładkie bloczki wystarczą. Solbet jest b. dokładny, ale ekipę i tak trzeba pilnować żeby nie było szpar między bloczkami (budowlańcom czasem się zapomina nałożyć kleju...). Przy murze warstwowym bloczki na pióro-wpust to tak naprawdę tylko wygoda dla murarza - za pieniądze inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts