JACEK WOSZ 21.07.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Do Piotrek 57. My też poszerzyliśmy dom dokładnie o 130 cm powiększając salon z kuchnią. Teraz mając na parterze już ściany bardzo się cieszymy że zrobiliśmy taką zmianę bo ten salon naprawdę jest niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha555 21.07.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 ojej jak dawno Was nie czytalam..... az mi trudno teraz nadrobic w jeden wieczor padlo pytanie o taras,,, otoz my powiekszalismy taras na dlugosci o 2 metry. ksztalt zostawilismy ten sam (lekko lukowaty + 2 stopnie) ale zlamalismy dach i zadaszylismy caly taras. wydaje mi sie ze zdecydowanie przesadzacie z egipskimi ciemnosciami (dodatkowo mam jeszcze slup dzielacy kuchnie i salonik o szerokosci 70cm, w ktorym od strony kuchni schowana jest lodowka) --> mam jedno okno boczne jak w projekcie, teoretycznie czesciowo zasloniete slupem okno kuchenne i zadaszony caly taras od strony polnocnej a i tak swiatla jest tak duzo ze czasami mamy lekko spuszczone rolety !! pomyslcie o tym jak szybko przez duza ilosc duzych odslonietych okien nagrzewa sie domek w upalne dni !! tu zdjecie z czasu przeprowadzki: http://images50.fotosik.pl/22/2be06c408018aff7med.jpg a tu z czasow budowy - widac kat zalamania dachu http://images26.fotosik.pl/197/b3736018bf8cfa77med.jpg naprawde mamy jasno w domu !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGABA2 22.07.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 misha555 bardzo podoba mi się kolor twojej elewacji czy mogłabyś zdradzić jak się nazywa... a u nas wybory pieca gazowego zastanawiamy się nad VIESSMAN-em Vitodens 200-W z zasobnikiem wody albo tańsza wersja DE DIETRICH MCR /II 24 S z zasobnikiem głowa boli od myslenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulakp 22.07.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Misha masz rację z tym,że światła jest wystarczająco Dlatego,żaluje ze nie wydłużyliśmy dachu nad tarasem... zwłaszcza,że też dość sporo powiększymy taras. Agaba my mamy Vitodens 200 z Viessmanna i podobno to jeden z najlepszych pieców. Do tego zamówiliśmy konsole jakąś do nawigacji czy coś... ja się na tym nie znam, ale moi pracownicy stwierdzili,że skoro płacimy tyle pieniędzy za piec to warto dopłacić to 600zł. i mieć oryginalny komplet. Bo niby tą konsolę można zmontować samemu z jakiś materiałów zastępczych... ale nie chcieli się z tym mordować Ale tak jak pisałam gaz będzie u nas dodatkowo, bo całe ogrzewanie będzie opierać się na kominku. Gazu będziemy używać np. do dogrzania w nocy,żeby nie wstawać i nie podkładać do kominka, albo jak będziemy w pracy na chwilę się włączy,żeby było cieplutko jak wrócimy do domku i zanim rozpalimy w kominku Już ie mogę doczekać się jak zamieszkamy ... tęskno mi za naszym domkiem!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGABA2 22.07.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 kasiu, my podobnie planujemy ogrzewać się kominkiem z płaszczem wodnym a piec gazowy w mroźne wieczory i do dogrzania u nas przerwa bo ekipa wchodzi od sierpnia do wykonczeń.. teraz wietrzymy... sprzątamy na placu i kupujemy - to lubię najbardziej... mam kolejny dylemat czy wanne w górnej łazience narożną kupić zwykła czy z hydromasażem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACEK WOSZ 24.07.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Czy może ktoś z forumowiczów jest właścicielem granacika w Reptach koło Tarnowskich Gór. Widziałam ostatnio 6 takich domków wybudowanych obok siebie. 2 z nich były już zamieszkałe. Pozdrawiam wszystkich serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertgranat 25.07.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Misha, a możesz dać pełne wymiary tego tarasu ... i w jakiej odległości od ściany są słupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy126 26.07.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 mam prośbę,czy ktoś buduje,lub wybudował granacika w szczecinie lub w okolicach?pozdrawiam andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertgranat 26.07.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 jeszcze nie, ale chętnie posłucham o tych obliczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha555 26.07.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Misha, a możesz dać pełne wymiary tego tarasu ... i w jakiej odległości od ściany są słupy? nie bardzo pamietam dokladne wymiary..... szerokosc jest dokladnie taka jak w projekcie, jedynie wysuwalismy go rowno o 2 metry od domku.... slupy sa dokladnie 2 metry dalej w stosunku do projektu oryginalnego.... mam nadzieje, ze taka odp cie satysfakcjonuje bo chwilowo nie mam miary w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulaiprzemo 28.07.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 U nas też w koncu ruszylo z miejsca. Na razie jeszcze siedzimy w "ziemi" ale cieszy to niesamowicie, bo mówią że najgorzej zaczać. http://images41.fotosik.pl/166/040c130ddd03d5b5med.jpg'[/img] [/img] http://images41.fotosik.pl/166/040c130ddd03d5b5med.jpg' alt='040c130ddd03d5b5med.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 28.07.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Witam wszystkich GRANATOWCÓW,również buduję ten domek.Jak dla mnie super. Górale od dachu dopatrzyli się jednak błędu w projekcie...komin ten przy kuchni wchodzi do lukarny.Robili już taki dach i mówili,że brzydko to wygląda,jest trudne w obróbce i ciężko będzie zabezpieczyć przed przeciekaniem .Poradzili aby przesunąć komin kawałek dalej.Posłuchałam rady,zobaczymy jaki będzie efekt końcowy.Już nie mogę się doczekać urządzania wnętrza... Budujemy się na Śląsku w Świerklańcu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha555 28.07.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 blad nie blad z tym kominem.... owszem nasi dekarze narzekali przy robocie, ale od pazdziernika nic nie przecieka i wyglada bardzo dobrze....wielu budowniczych odwraca komin, ale gdzie ty go chcesz PRZESUNAC Claudii?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACEK WOSZ 29.07.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Do Claudiii. Miło że ktoś buduje granata tak blisko. My budujemy w Radzionkowie , więc to rzut beretem. My również zmieniliśmy lokalizację komina i to już na wstępie przy adaptacji projektu i nasz komin jest teraz ścianką między salonem a spiżarką czyli jest z boku i nawet fajnie to wyszło bo ściany w spiżarce są przynajmniej bez uskoków a na piętrze powstanie wnęka w sypialni którą zabudujemy szafą. Poza tym zrobiliśmy też kilka zmian np wydłużyliśmy budynek ale nie robiliśmy podpiwniczenia. Widzę też że jesteśmy na podobnym etapie bo u nas aktualnie też jest układany strop. Jesteśmy umówieni z ekipą że 1 września zaczynamy więźbę a na październik mamy zamówione tynki wewnętrzne. Zobaczymy jak to pójdzie wszystko. Pozdrawiamy serdecznie i zapraszamy na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 29.07.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Komin przesunęliśmy a raczej odsunęliśmy od lukarny o jakiś 1metr,co się potem okazało ,że nie mam gdzie kominka wstawić bo zlikwidował się róg między salonem a ścianką ze spiżarni. Ale nie ma złego co by na dobre nie wyszło....zrezygnowaliśmy wcześniej ze spiżarni (na koszt większej kuchni no i mamy piwnice) więc przesunęliśmy ściankę działową o 1 metr przeciwnie to komina (widać to na fotkach) i już mam narożnik na kominek Witaj Jacek,w którym miejscu Cidrów budujecie granacika ? , my budujemy tuż przy tym sklepie firmowym z meblami FENIKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 29.07.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Czyli odsunęliście ten komin w stronę salonu czy od wiatrołapu w stronę kuchni? Bo ja nie odsuwałam komina i narożnik mam tak samo, bo też zrezygnowałam ze spiżarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 29.07.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 odsunęliśmy komin w stronę salonu a ściankę działową między salonem a kuchnią przesunęliśmy w str.kuchni i wyszedł piękny narożnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 29.07.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 to jeszcze z ciekawości zapytam jak szeroka jest Twoja kuchnia od tej ścianki do ściany z oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 29.07.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 będę dzisiaj na budowie to zmierzę ale nie ma to dla mnie większego znaczenia bo tam i tak miała być spiżarnia,którą zlikwidowaliśmy i zaplanowaliśmy że ładnie w to miejsce wejdzie 2-drzwiowa lodówka,będzie akurat a nawet lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACEK WOSZ 29.07.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Nasz granat powstaje w okolicy księżej góry ( napewno znacie jak znacie cidry) a feniks wiem gdzie jest ( niedaleko mam rodzinę ) bardzo fajna okolica. Z przyjemnością się tam kiedyś pokażemy żeby wymienić się doświadczeniami. Pozdrawiam serdecznie i życzę przyjemnego budowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts