Claudii 22.07.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 współczuję budującym , ja na szczęście już to przeszłam i w taką pogodę nie ma jak przytulanko z mężulo przy kominku z mocnym drinkiem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA 28 22.07.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Zazdroszczę, u nas nawet okien nie ma , a co dopiero kominek:(:(((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
croolewna 22.07.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Claudii ja też Ci zazdroszczę, i drinka i kominka za to pogoda jest w sam raz na czytanie Waszych dzienników budowy, chyba już wszystkie przejrzałam i podglądam fotki w poszukiwaniu pomysłów na wyposażenie domku. Co prawda droga daleka ale ja już widzę jak będzie wyglądałmój granacik! A przynajmniej dół, na górę nie mam pomysłu. Ale jeszcze parę deszczowych dni i umebluje w myślach cały dom, ba ogródek zorganizuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milarz 23.07.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 (edytowane) dawno się nie odzywałem. Widzę że u wszystkich spore postępy. U mnie w sumie też nieźle idzie. Choć już miał być dach skończony a dopiero murarz skończył. Teraz dwa tygodnie urlopu. Potem od razu dekarz i okna. foty w dzienniku Edytowane 23 Lipca 2011 przez milarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portnej 23.07.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Mam pytanie do osób, które mieszkają w granaciku...-Jakie macie piece...gazowe czy węglowe (drzewne) i co bardziej sie opłaca??? Oczywiście przy założeniu, że nie ma sie swojego lasu tylko drzewo badz wegiel trzeba kupic, potem porąbac itd. - Jakie są koszty ogrzania granacika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 23.07.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 5 ton ekogroszku w tym ogrzewane również piwnice i wielki garaż , w którym nie ma jeszcze wylewki i ciepło uciekało spod bramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 25.07.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Średnio od listopada do lutego ok 500 pln miesięcznie, w pażdzierniku, marcu i kwietniu średnio wyszło 300 pln miesięcznie.Gaz i wszędzie podogówka gdzieniegdzie ścienne. Garaż też ogrzewany ale nie za mocno. W domu 22 stopnie (przy podłogówce inaczej odczuwa się ciepło niż przy kaloryferach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portnej 25.07.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Analizując to co napisała claudia i mirela rachunek wydaje się byc prosty: Ogrzewając dom od listopada powiedzmy do kwietnia czyli 6 miesięcy wychodzi to tak mniej wiecej: GAZ: 500zł*6 m-cy=3000 zlEKO-GROSZEK: 5ton *950 zł =4750 zl Więc gaz wychodzi taniej.Czy może myle się w swoich obliczeniach?????????? Proszę o doradzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 25.07.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 korekta ceny 650zł za tonę ,na śląsku. Co do gazu to miałam w bloku ogrzewanie gazowe etażowe 55m2,i stwierdziłam ,że w domku nie chcę gazu .Nie będę się wypowiadać dlaczego co i jak , po prostu dla mnie ogrzewanie gazowe było porażką i cieplną (za zimno) i finansową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 25.07.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 (edytowane) Najważniejsze jest ocieplenie, dobry piec i ekonomiczniejsza jest podłogówka. Więc na początku masz większe wydatki (piec u mnie to niecałe 8 tyś - startuje od 2,2 kW, podłogówka czy też ścienne też jest droższe od kaloryferów). Rachunek wobec tego nie jest taki prosty. Edytowane 26 Lipca 2011 przez mirela99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 25.07.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 to prawda , podłogówka jest megaoszczędna wczesną wiosną jak mróz zelżał ogrzewaliśmy sam parter podłogówką i groszku szło bardzo mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
granatowicze 26.07.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 WitamMam gorącą prośbę do granatowiczów. Chcemy przed zimą wykończyć balkony( bo mamy 2 - oba półokrągłe) no i mamy problem jak do tego się zabrać. Jeśli ktoś już to zrobił to bardzo proszę o zdjęcia. Nie wiem jak wykończyć fronty stropów i odprowadzić wodę z balkonu na łuku. Bardzo proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 26.07.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130072-BALKON-OCIEPLENIE-WYKOŃCZENIE Dlatego nie mam półokrągłego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulaiprzemo 28.07.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Hej!!!od 23 lipca jestem przeszcześliwą mieszkanką granacika. jakoś nie potrafię się jeszcze odszukać na tych metrach ale staram sie jak mogę. Wczoraj odgruzowałam ostatnie zapakowane miejsce składu naszych rzeczy czyli garderobę. Pozostała mi tylko kosmetyka i dopieszczanie wnętrz. Oto moja kuchnia (nie patrzeć na bałagan) z lewej drzwi do skrytkihttp://i56.tinypic.com/2nhkrih.jpg mój wykusz czyli częśc jadalnahttp://i55.tinypic.com/16le3av.jpg schody ze schowkiem (jeszcze nie położona struktura) oczywiscie bramka na intruza obowiązkowahttp://i55.tinypic.com/2yopl4l.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi3737 01.08.2011 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) ... Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez tommi3737 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 01.08.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 tak jak w projekcie , a w projekcie są ławy wylewane a potem murowane z bloczków.Szerkość zrób taką jak w projekcie, po co chcesz go udoskonalać ?ja mam ławy 60 ale ze względu na piwnice.Moje ławy możesz podejrzeć w moim dzienniku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 01.08.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Panie i Panowie-pytanie do was. Poniewaz zbieram sie do tematu fundamentów to powiedzcie mi prosze poniewaz slyszalem różne wersje, tzn powiedzcie jak bylo u was:-czy robiliscie fundament zgodnie z projektem, czy metodą bardziej tradycyjną tj, wylewanie law do poziomu gruntu z betonu i dopiero wtedy murowanie z bloczków?-czy kanalizacje rozprowadzaliscie i ustawialiscie juz po wylaniu zera-tj.chudziaka czy w piasku przed zalewaniem betonem?-jaka szerokosc law fundamentowych robiliscie(40,50,60?) Pytam poniewaz różne ekipy różnie wykonują fundamenty. (edit)Clauddi-ja nie chce ulepszac, tylko tak slysze od wszystkich ekip które robią fundamenty ze tak sie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio29 01.08.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Panie i Panowie-pytanie do was. Poniewaz zbieram sie do tematu fundamentów to powiedzcie mi prosze poniewaz slyszalem różne wersje, tzn powiedzcie jak bylo u was: -czy robiliscie fundament zgodnie z projektem, czy metodą bardziej tradycyjną tj, wylewanie law do poziomu gruntu z betonu i dopiero wtedy murowanie z bloczków? -czy kanalizacje rozprowadzaliscie i ustawialiscie juz po wylaniu zera-tj.chudziaka czy w piasku przed zalewaniem betonem? -jaka szerokosc law fundamentowych robiliscie(40,50,60?) Pytam poniewaz różne ekipy różnie wykonują fundamenty. (edit) Clauddi-ja nie chce ulepszac, tylko tak slysze od wszystkich ekip które robią fundamenty ze tak sie robi. Co do fundamentów to się nie wypowiadam bo moje warunki gruntowe wymagały dużych zmian. Co do kanalizacji, przyłącza wody i jeżeli masz to pamiętaj o doprowadzeniu powietrza do kominka (pieca), to wszystko przed chudziakiem najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andre79 03.08.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Witam tommiberry, jeśli chodzi o szerokość ław fundamentowych to wykonywałem tak jak w projekcie tj. ławy pod ściany szczytowe domu 60cm, pozostałe ławy o szerokości 50 cm.Fundamenty wykonane zgodnie z projektem, tj. wylanie ławy i murowanie ściany z bloczków.Kanalizacja rozprowadzona w piasku przed zalaniem betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loxley 05.08.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Najlepiej zrób tak jak jest w projekcie . Fundament to jest najważniejsza część domu - i nie ma co oszczędzać ani żałować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts