Claudii 20.05.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 u mnie takowy kosztorys znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portnej 20.05.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) Claudii już przeźrałem Właśnie analizuję ... Chcielibyśmy w 120000zł zmieścić się z wykończeniem tak zeby nadzór odebrał. Wypasy zostawie sobie na później... tylko czy realne jest zmieszczenie w tych 120 bańkach... Czyli zaczynajac oknami, przez prad, ogrzewanko, podłogi i to co najważniejsze Edytowane 20 Maja 2013 przez portnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portnej 22.05.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 witam ponownie Chciałem zapytac o moc przyłączeniową prądu. Czy koniecznie trzeba 14KW, czy można mniej? Gosc z energetyki mówił mi coś o 11KW lub 7KW że byłoby wystarczające. Dodam że my gazu mieć nie bedziemy, wiec wchodzi w gre płyta indukcyjna... Prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeus333 22.05.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 witamco do mocy energii to zależy gdziew ENERGA jest tak że 25A zabezpieczenia to od około 13KW do np 19 KW- czyli jest takie samo zabezpieczenie. Więc reasumując weź napewno zabezpieczenie 25A ( moim zdaniem minimum na domek - przy 3 fazach to 25A na każdej ) i np zapytaj ile minimum mocy aby mieć 25A i taką spisz umowę. Poco przepłacać np 17KW jak i będziesz miał takie samo zabezpieczenie jak przy np 13KW. A jak wiadomo 1KW zamowionej mocy to około 200 zł jednorazowo.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeus333 22.05.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 co do tynków to zaczynają u mnie po niedzieli więc dam znać w przyszłym tygodniu. - ale myśle że około 500 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 23.05.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 "misiekgab"- nam policzyli 580 metrów ale mamy dobudowany do garażu składzik na opał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88 24.05.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 u mnie jeżeli się nie mylę to 550 albo 560 met Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beniagolo2.pl 25.05.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 (edytowane) Muszę podjąć ważną decyzję ,mianowicie jaki kupić piec. Zdecydowaliśmy że to będzie kocioł na ekogroszek, nie wiem czy 15 KW czy większy.Bojler 300 l Proszę o podpowiedz jaki macie w swoich Granacikach Edytowane 25 Maja 2013 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapex 31.05.2013 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Co do tynków mam powiększony garaż i jest wykusz wyszło 554m. A propo PIECA to chcę się podzielić z Wami swoim rozwiązaniem. Na początku robiłem wszystko pod piec na groszek z firmy Klimosz - nawet zamurowałem przejście do mieszkania. W efekcie końcowym kupiłem na własność ( by nie być uzależniony od narzuconej ceny) zbiornik na gaz razem z przyłączem projektem płyta itp. wyniosło mnie około 9 tys plus piec Junkersa. Grzałem cała zimę tj 5 miesięcy(ekipy ciągle coś robiły) mimo braku przez pierwsze 2 miesiące podbitki i ciągłego otwierania drzwi na zewnątrz temp wynosiła 18 stopni. Za ten okres grzania bez przerwy wyszło mi 3800 zł. Podsumowując myślę, że dokonałem dobrego wyboru:rolleyes: o nic się nie martwię, szeroki zakres ustawiania pieca podczas nieobecności czysto w kotłowni no i wykułem z powrotem otwór do mieszkania he. Pozdrawiam wszystkich stojących przed tym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loxley 02.06.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Muszę podjąć ważną decyzję ,mianowicie jaki kupić piec. Zdecydowaliśmy że to będzie kocioł na ekogroszek, nie wiem czy 15 KW czy większy.Bojler 300 l Proszę o podpowiedz jaki macie w swoich Granacikach Dawno mnie nie było. Cholera nie ma czasu. Co do pieca . 15kw wg mnie za mało ,30 za dużo .... Ja poszłem w środek i jestem zadowolony . mam 24kw STALMARK DUO BOOS z Oświęcimia (bez żadnych skojrzeń co do pieców ). Nie mieszkam jeszcze ale w styczniu jak zapaliłem na próbę to mi się już chciało mieszkać. ciepełko aż uciecha (poddasze tylko wata bez płyt) podłogówka na całym dole i łazience na górze reszta grzejniki. Dom sciana 30 i 10 styropian - w y s t a r c z y !!! aha jak sie już podłogówka się rozhula a trza liczyć ok 24h to przemierzyłem spalnie - luty to był i poszło mi ok 150 kg na tydzień miału bez ciepłej wody (choć była cały czas)bo na budowie jej nie trzeba tyle I jeszcze jedno zgodnie z ustawami jakimiś tam , nie wiem poszukajcie ... kotłownie na paliwo stałe o mocy do 25kw nie wymagają żadnych drzwi ppoż. a to jest koszt . Dużo ludzi o tym nie wie i kupują za 2 tyś ppożki do kotłowni .... bo niby im kominiarz nie odbierze ... śmiech na sali . Ja za moje dałem 300zł. Dobra narazie ,postaram się coś wrzucić jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka1985 04.06.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Witam, loxely czy mógłbyś wstawić zdjęcie tego pieca Duo Boss w kotłowni?też z mężem zastanawiamy się nad jego kupnem, ale jak wiadomo kotłownia w granacie jest wąska i zastanawiamy się czy ten piec się tam zmieści.czy może powiększałeś kotłownie ? czytałam, że 24kw jest na dom do 180 m2, my z mężem mamy ok 150 m2czy ten piec jest trudny do ustawienia i czy dużo sadzy się z komina wydobywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loxley 07.06.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Dawno mnie nie było. Cholera nie ma czasu. Co do pieca . 15kw wg mnie za mało ,30 za dużo .... Ja poszłem w środek i jestem zadowolony . mam 24kw STALMARK DUO BOOS z Oświęcimia (bez żadnych skojrzeń co do pieców ). Nie mieszkam jeszcze ale w styczniu jak zapaliłem na próbę to mi się już chciało mieszkać. ciepełko aż uciecha (poddasze tylko wata bez płyt) podłogówka na całym dole i łazience na górze reszta grzejniki. Dom sciana 30 i 10 styropian - w y s t a r c z y !!! aha jak sie już podłogówka się rozhula a trza liczyć ok 24h to przemierzyłem spalnie - luty to był i poszło mi ok 150 kg na tydzień miału bez ciepłej wody (choć była cały czas)bo na budowie jej nie trzeba tyle I jeszcze jedno zgodnie z ustawami jakimiś tam , nie wiem poszukajcie ... kotłownie na paliwo stałe o mocy do 25kw nie wymagają żadnych drzwi ppoż. a to jest koszt . Dużo ludzi o tym nie wie i kupują za 2 tyś ppożki do kotłowni .... bo niby im kominiarz nie odbierze ... śmiech na sali . Ja za moje dałem 300zł. Dobra narazie ,postaram się coś wrzucić jutro. Faktycznie !!! zapomniałem powiedzieć że cały dom mam poszerzony o 1.2m i tym sposobem mam większą kotłownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeus333 09.06.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Witamco do tynków to u mnie wyszło 540 m2 mam teraz ja pytanie ile jest metrów posadzek ? ( dla porównania fachowców ) ile m ocieplenia dachu ( osobno skosy i osobno sufit na piętrze ) lub suma razem oraz ile wychodzi metrów elewacji zew ? Dużo pytań ale dla kogoś kto już ma te etapy za sobą to myślę chwila szukania w dokumentachz góry dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portnej 17.06.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Witajcie Jestem na etapie kominów, które beda stawiane ponad dach. Kominy sa systemowe.Majster upiera sie, żeby wymurowac ponad dach cegła, ocieplic styropianem, potem siatka i tynk.Ja jednak wolabym ceglą klinkierową. Twierdzi, że to duzo wiecej kombinowania oraz pieniędzy. Jak wy macie zrobione i jak sie ma to do kosztów.Proszę o odp, nie ma to jak opinia kogos kto mial podobne problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeus333 17.06.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Słyszałem o tej technice wykończenia komina i jest dobra. co do ceny i trwałości. Co boli ? wygląd zwykłego komina.Ja osobiście zrobiłem z cegły pełnej klinkierowej w kolorze.Koszta duże sama jedna cegła około 6 zł można taniej kupić ale nie wiele. dodatkowo wylewka pod cegły no i komin jest dużo szerszy . ( system do samego końca plus wokoło klinkier. ALE na LATA no i wygląd jak z obrazka - Moim zdaniem warto ale ktoś jak liczy się z kasą to zwykły Pozdrawiam PS. ktoś odpowie mi na moje wcześniejsze pytania co do m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saper1982 23.06.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Witajcie Jestem na etapie kominów, które beda stawiane ponad dach. Kominy sa systemowe. Majster upiera sie, żeby wymurowac ponad dach cegła, ocieplic styropianem, potem siatka i tynk. Ja jednak wolabym ceglą klinkierową. Twierdzi, że to duzo wiecej kombinowania oraz pieniędzy. Jak wy macie zrobione i jak sie ma to do kosztów. Proszę o odp, nie ma to jak opinia kogos kto mial podobne problemy. Jam mam komin systemowy ponad dach + dookoła komina połówka cegły klinkierowej. Uważam to rozwiązanie za najbardziej trwałe i estetyczne. Dokładnych kosztów nie kojarzę ale nie były zabójcze a podobnie jak wszyscy liczę się z kosztami budowy. Majstrowi jak nie chce się robić to zawsze Ci wciśnie kit że Twoje rozwiązanie jest droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
croolewna 26.06.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 szukam ciekawego pomysłu na urządzenie wiatrołpu, ma ktoś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka1985 26.06.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Też jestem zainteresowana tematem urządzenia wiatrołapu:) my aby powiększyć wiatrołap przesunęliśmy drzwi w stronę schodów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
croolewna 27.06.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 U nas jest standardowy, malutki. Myśleliśmy o szafie na całą ścianę ale zrobiłoby się za ciasno. Może ktoś pochwali się swoim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka25 28.06.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 ja właśnie będę miała szafę na całą ścianę biała lakier na wysoki połysk będzie płyciutka, ale ważne że będzie można kurtki i buty gdzieś chować, a na przeciwnej ścianie wielkie lustro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts