basiek033 04.11.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 U nas mamy okno takie samo jak w pokoju wysokość od płytek do parapetu wyszła 85cm.Standartowe szafki z blatem mają 86cm.Obecnie mamy zwykłą szafkę postawiąną pod oknem i okno się otwiera normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 07.11.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Dziennik bud., jest aktualny w dniu jego pisania. Ceny zależą od miejscowego wykonawcy. Zamawiając usługę, możesz sam obniżyć koszt ostateczny lub znacznie go zwiększyć; - to zależy tylko od Ciebie. Kosztorysy z pracowni projektoweych, są dobre-pozwalają na wstępne planowanie etapów prac. Stary kosztorys, zwiększ procentowo każdą pozycję o wskaźnik inflacji. Kazio chodzi mi o to że kiedyś kilka osób udostepnialo koszty budowy w wyliczeniu co mniej wiecej ile kosztowalo. Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze koszty moga byc rozne ale chodzi mi o przykladowe kogos kto budował systemem gospodarczym.... Bardzo by mi to pomoglo zorientowac sie w kosztach.... Kosztorys w projekcie jest z przed prawie 10 lat-doliczanie inflacji nic tu nie da. Zreszta ja szukam realnego kosztorysu a nie zakladanego przez projektanta. Bede bardzo wdzieczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 07.11.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) tommiberry- my się budujemy systemem gospodarczym i podam Ci nasze poniesione koszty:Stan "0" -21tyś mury,strop,kominy,wieniec -27tyś, dach(materiał i robocizna)-40tyś,Okna i okna dachowe- 12tyś, tynki-11 tyś tak by to mniej więcej u nas wyglądało z tym że ekipe mieliśmy tylko do dachu i tynków a tak to wszystko robimy sami i z pomocą rodziny Edytowane 9 Listopada 2013 przez mircial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka1985 09.11.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Witam,Proszę o informację czy posiadacie w kotłowni piec na węgiel (ekogroszek, miał zwał jak zwał) czy bardzo dymi się na dom np. przy rozpalaniu pieca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 11.11.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 mircial dzieki za info, malo szczegolow ale zaawsze to cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
croolewna 12.11.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Edytka, mamy piec na ekogroszek, z Kotłobudu, nic się nie dymi. Myśleliśmy o zamontowaniu dodatkowych drzwi między mieszkaniem a częścią gospodarczą z kotłownią ale okazało się to niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 26.11.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Witam wszystkich wiem, że ten temat był już wielokrotnie omawiany ale mam pytanie odnośnie pieca. Zastanawiamy się z mężem nad kupnem pieca z podajnikiem na eko-groszek z dodatkowym paleniskiem, i mam pytanie ile spalacie ton na rok???Jak to wychodzi cenowo? i jak podgrzewacie wodę w lato też piecem??Będę wdzięczna za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeus333 27.11.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 WitamWsumie to mój pierwszy sezon ale :Po pewnych rozmowach i analizach tylko i wyłącznie eko-groszek plus dodatkowy ruszt na palenie np drzewemdodatkowo bojler z grzałką ( możliwość podgrzewania latem wody prądem bez rozpalania pieca - bojler wiszący nad piecem 140 litrów )W piecu dodatkowo dzięki paleniusku na drzewo możesz latem ogrzewać wodę oraz dogrzewać dom w chłodne wieczory( bardzo szybko ogrzeje wodę mniejszy bojler ) spalanie zależy od wielu czyników : ocieplenie domu gabaryty oraz odpowiedni eko-groszek oraz odpowiednie ustawienia) u mnie znaczącymi ustawieniami okazał się zawór czterodrożny gdzie miesza się woda z powrotu domu z wodą z pieca gdzie więcej daje jej z powrotu gdyż nadal jest ciepła i nie obciąża tak pieca . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka1985 28.11.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Oto moja kolekcja do małej łazienki już kupiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 29.11.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 zeus333- bardzo dziękuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
croolewna 04.12.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 mircial, palimy groszkiem, wodę też grzejemy z pieca (gazu nie mamy). W ostatnim sezonie spaliliśmy ok 4 ton, za ok. 2,5 tys. z tym, że na górze grzaliśmy tylko w sypialni, w pokojach sporadycznie. Ale w grudniu pojawił się noworodek więc cały czas musiało być ciepło.W tym roku raczej wyjdzie więcej, córka wprowadziła się już do pokoju na górze a drugi dziecięcy pokój został tymczasowo gabinetem więc grzejemy wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
croolewna 04.12.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Przy okazji, pokażę Wam pokój córki, wrzeczywistości nie jest tak różowy jak na zdjęciach.http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=228423&d=1386148679http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=228420&d=1386148638http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=228401&d=1386146833 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 30.12.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Witam mam pytanie do "granatowiczów" którzy mają ogrzewanie gazowe w swoich domkach, jaki jest koszt całoroczny za ogrzewanie właśnie gazem??Słyszałam że gaz bardzo drogo wychodzi że są bardzo wysokie rachunki za ogrzewanie domu gazem jak to jest w praktyce?? Bo właśnie jesteśmy przed wyborem pieca i tak nie mamy porównania jaki to jest koszt . Tak bardziej skłaniamy się do eko-groszku. Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiah73 31.12.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Cześć. W pierwszym roku ogrzewania gazowego zapłaciliśmy 3 tys za rok. Natomiast w ostatnim cała prognoza wyszła 2400,00 i zmieściłam się w tych pieniądzach.Myślę, że nie jest to dużo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 31.12.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 A jaka macie tem.w domu i czy na gazie tez gotujesz i ogrzewacie wode? Macie grzejniki czy podlogowe ogrzewanie? No to faktycznie nie duze rachuki myslalam ze o wiele wieksze sa rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiah73 01.01.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Oczywiście, że gotuję, ogrzewamy też wodę. A co do temperatury to ok 20 stopni. Nie ma żadnej roboty przy tym, jak wyjeżdżamy to nas nic nie obchodzi-nawet w zimie. Kaloryfery mamy we wszystkich pomieszczeniach i podłogówka w łazienkach i przedpokoju. Żałujemy tylko, że przyoszczędziliśmy i nie zrobiliśmy podłogówki w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 01.01.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Kasiah73 bardzo dziekuje a moze jeszcze sie ktos podzielil informacjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka25 01.01.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Kasiah73, to faktycznie nie dużo płacicie. Nas za pierwszy rok wyjdzie dużo więcej:confused: jeszcze nie wiem dokładnie ile, bo mieszkamy dopiero od sierpnia, ale po tych miesiącach już mi mąż powiedział że na pewno będzie dużo więcej niż 3000, a grzejecie we wszystkich pomieszczeniach, bo my na razie tylko dół (góra jeszcze nieskończona) i czy macie sterownik do pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiah73 02.01.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Tak, grzejemy w całym domu, najzimniej mamy w naszej sypialni(pomieszczenie nad garażem), gdyż pokój tam robiliśmy niemal w ostatniej chwili i nie mamy dobrze ocieplonej podłogi.Oczywiście sterownik jest -w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1982 05.01.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Witam! Wiem że temat okien był przewijany już kilkakrotnie, ale mam pytanie odnośni okien firmy Vetrex, model V90+.Czy ktoś z Was ma takie okna jeśli tak jakie są Wasze opinie o nich? I ile Was kosztowały okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts