Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziennik bud., jest aktualny w dniu jego pisania. Ceny zależą od miejscowego wykonawcy. Zamawiając usługę, możesz sam obniżyć koszt ostateczny lub znacznie go zwiększyć; - to zależy tylko od Ciebie.

Kosztorysy z pracowni projektoweych, są dobre-pozwalają na wstępne planowanie etapów prac. Stary kosztorys, zwiększ procentowo każdą pozycję o wskaźnik inflacji.

Kazio chodzi mi o to że kiedyś kilka osób udostepnialo koszty budowy w wyliczeniu co mniej wiecej ile kosztowalo. Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze koszty moga byc rozne ale chodzi mi o przykladowe kogos kto budował systemem gospodarczym.... Bardzo by mi to pomoglo zorientowac sie w kosztach.... Kosztorys w projekcie jest z przed prawie 10 lat-doliczanie inflacji nic tu nie da. Zreszta ja szukam realnego kosztorysu a nie zakladanego przez projektanta. Bede bardzo wdzieczny za pomoc.

tommiberry- my się budujemy systemem gospodarczym i podam Ci nasze poniesione koszty:Stan "0" -21tyś mury,strop,kominy,wieniec -27tyś, dach(materiał i robocizna)-40tyś,Okna i okna dachowe- 12tyś, tynki-11 tyś tak by to mniej więcej u nas wyglądało z tym że ekipe mieliśmy tylko do dachu i tynków a tak to wszystko robimy sami i z pomocą rodziny :) Edytowane przez mircial

• 2 weeks później...
Witam wszystkich wiem, że ten temat był już wielokrotnie omawiany ale mam pytanie odnośnie pieca. Zastanawiamy się z mężem nad kupnem pieca z podajnikiem na eko-groszek z dodatkowym paleniskiem, i mam pytanie ile spalacie ton na rok???Jak to wychodzi cenowo? i jak podgrzewacie wodę w lato też piecem??Będę wdzięczna za rady :)

Witam

Wsumie to mój pierwszy sezon ale :

Po pewnych rozmowach i analizach tylko i wyłącznie eko-groszek plus dodatkowy ruszt na palenie np drzewem

dodatkowo bojler z grzałką ( możliwość podgrzewania latem wody prądem bez rozpalania pieca - bojler wiszący nad piecem 140 litrów )

W piecu dodatkowo dzięki paleniusku na drzewo możesz latem ogrzewać wodę oraz dogrzewać dom w chłodne wieczory( bardzo szybko ogrzeje wodę mniejszy bojler ) spalanie zależy od wielu czyników : ocieplenie domu gabaryty oraz odpowiedni eko-groszek oraz odpowiednie ustawienia) u mnie znaczącymi ustawieniami okazał się zawór czterodrożny gdzie miesza się woda z powrotu domu z wodą z pieca gdzie więcej daje jej z powrotu gdyż nadal jest ciepła i nie obciąża tak pieca .

Pozdrawiam

mircial, palimy groszkiem, wodę też grzejemy z pieca (gazu nie mamy). W ostatnim sezonie spaliliśmy ok 4 ton, za ok. 2,5 tys. z tym, że na górze grzaliśmy tylko w sypialni, w pokojach sporadycznie. Ale w grudniu pojawił się noworodek więc cały czas musiało być ciepło.

W tym roku raczej wyjdzie więcej, córka wprowadziła się już do pokoju na górze a drugi dziecięcy pokój został tymczasowo gabinetem więc grzejemy wszędzie.

• 4 weeks później...
Witam mam pytanie do "granatowiczów" którzy mają ogrzewanie gazowe w swoich domkach, jaki jest koszt całoroczny za ogrzewanie właśnie gazem??Słyszałam że gaz bardzo drogo wychodzi że są bardzo wysokie rachunki za ogrzewanie domu gazem jak to jest w praktyce?? Bo właśnie jesteśmy przed wyborem pieca i tak nie mamy porównania jaki to jest koszt . Tak bardziej skłaniamy się do eko-groszku. Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedz :)

Oczywiście, że gotuję, ogrzewamy też wodę. A co do temperatury to ok 20 stopni. Nie ma żadnej roboty przy tym, jak wyjeżdżamy to nas nic nie obchodzi-nawet w zimie. Kaloryfery mamy we wszystkich pomieszczeniach i podłogówka w łazienkach i przedpokoju. Żałujemy tylko, że przyoszczędziliśmy i nie zrobiliśmy podłogówki w kuchni.

Kasiah73, to faktycznie nie dużo płacicie. Nas za pierwszy rok wyjdzie dużo więcej:confused: jeszcze nie wiem dokładnie ile, bo mieszkamy dopiero od sierpnia, ale po tych miesiącach już mi mąż powiedział że na pewno będzie dużo więcej niż 3000, a grzejecie we wszystkich pomieszczeniach, bo my na razie tylko dół (góra jeszcze nieskończona) i czy macie sterownik do pieca?