Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Thomi, w sprawie okna na korytarzu to tak jak piszą dziewczyny....żadnych problemów, ciepło idzie do góry więc w tym przypadku nie ma potrzeby wieszania grzejnika. A poza tym troszkę smiesznie wygladałby tam grzejnik..... :D :D :D

Tak, zlikwidowalismy w pokojach okna dachowe i jesteśmy z tego bardzo zadowoleni. W każdym pokoju są duże okna balkonowe i daja dużo światła o każdej porze dnia....oprócz nocy.... :D :D :D

Poza tym, w naszym przypadku pokoje te będą wykorzystywane przez nasze dzieci tylko i wyłącznie do spania, wtedy kiedy do nas przyjadą. Na co dzień będą stały puste....Jeżeli u Ciebie ma to być pokój dziecka, to ja bym chyba jednak dała okno dachowe....Dziecko będzie tam spędzać trochę czasu, bo nie będzie to tylko sypialnia a światło do zabawy jednak jest potrzebne....

JAK FAJNIE PODGLĄDAĆ WASZE GRANATY, WSZYSTKIE ŁAZIENKI SĄ SUPER :) SAMA JUŻ OGLĄDAŁAM PŁYTKI DO DOMU KTÓREGO JESZCZE NIEMA- TO CHYBA JAKIEŚ CHORE , ALE NIE MOGĘ SIĘ POWSTRZYMAĆ .

kasiulakp KOMINEK JEST EXTRA , TAKI WŁAŚNIE MI SIĘ PODOBA , PROSTY, ZAJMUJE MAŁO MIEJSCA - KOMINKI TEŻ JUŻ OGLĄDAŁAM ha ha ha. POWIEDZ GDZIE DOKŁADNIE KOŁO LUBINA JEST WASZ GRANACIK? MOŻE MACIE OCHOTĘ POCHWALIĆ SIE NIM JESZCZE JEDNYM CIEKAWSKIM

Okna dachowe c.d.

Dzięki za odpowiedź, z ta woda na oknach to ciekawa sprawa, grzejnik rzeczywiście dziwnie by wyglądał, no ale nasz majster z własnego doświadczenia takie wnioski wysnuł...

Okno na klatce w każdym razie zostawiamy!

Mielismy pomysł żeby dodatkowo takie okienko dachowe umieścić w pomieszczeniu nad garażem - suszarni. Byłoby ono od strony południowej więc suszenie gwarantowane ale czy jest to wogóle praktyczne?? Nie moge sobie wyobrazic np na jakiej wysokości wewnątrz by ono wypadło, poza tym z zewnatrz niezbyt ciekawie się to prezentuje.

Czy lepiej w scianie szczytowej zrobic okienko?

Mieszkancy Granatów co Wy na to??

Thomi my z racji powiekszenia garazu do dwoch stanowisk, musielismy doswietlic pomieszczenie nad nim. zdecydowalismy sie wlasnie na okno dachowe od poludniowej strony - oswietlenie jest ok, choc jeslibysmy w przyszlosci planowali tam np. nasza sypialnie (to pomieszczenie ogrzewamy "normalnie", nie jak w projekcie do 12-13st. - dodalimy sporo zeber do grzejnika), to wskazane byloby dolozyc jeszcze albo okno dachowe na przestrzal, albo wlasnie w szczycie wykuc.... ale na razie nie zamierzamy :D

dodatkowo na tymze "strychu" mamy 2 kanaly wentylacyjne - super sprawa, wieszam pranko, a za 4-5 godzin jest suche :)

misha555 my w tym pomieszczeniu póki co planujemy jedynie suszrnię z tego wzgledu własnie wymyslilismy okno dachowe od strony południowej, dzieki czemu przy słonecznej pogodzie mielibysmy dodatkowe ogrzewanie.To jeszcze jednak jest temat do przemysleń.

Z dodatkowym kanałem wentylacyjnym super pomysł :)

Wasiek dzieki za trafną uwagę odnosnie dzieciaków, my póki co nie mamy potomstwa ale planujemy mieć :D

Dlatego zostawiamy okno dachowe na bank w łazience, na klatce no i w jednym z pokojów tylko nie wiem czy od strony południowej czy od pólnocnej hmm??

Ach te decyzje...

Thomi dobra decyzja z tym oknem nad klatką schodową :p My po czasie ale zdecydowaliśmy się również wstawić,żeby było jaśniej nad klatką... a schody będą ze spoczynkiem więc jak postawię drabinę to i będę mogła umyć to okno :D

A w pomieszczeniu nad garażem... w naszym przypadku garderobie... okno mamy w ścianie szczytowej i uważam,że to była dobra decyzja,żeby je wstawić :lol:

I pochwalę się jeszcze,że postanowiliśmy,że w każdym pokoju na górze, na przedpokoiku na górze będziemy mieć drzewo na podłogach. Panele tylko wsadzimy do garderoby i w pokoiku na dole. Moj teściu właśnie kładł drzewo w jednym z pokoi w swoim domu ( w innych pokojach już dawno miał) i wygląda super. A kolor mogę sobie wybrać jaki chcę... będzie pięknie :D :lol: Zwłaszcza,że cena dobrych paneli, do tego styropian i folia czy jakiś inny podkład to wychodzi cenowo podobnie jak drzewo- bo drzewo można kłaść prosto na wylewki, bez styropianu :D a ile trwalsze i ładniejsze :p

Kasia, to nie tak do końca, że czy drewno czy panele to wychodzi cenowo tak samo. Nic z tego, jeżeli chcesz mieć dobre drewno na podłodze to musisz zapłacić. My kupiliśma kahrsa i płaciliśmy 220 za metr kwadratowy. Kupiliśmy też parkiet Merbau - zielony pokój - za 70 zeta za metr kwadratowy i juz widzę, że to pomyłka.... :x :x :x Ale jak kupowałam parkiet, to nikt mnie nie uświadomił, że są różne klasy drewna.....teraz juz to wiem i do salonu wolałam zapłacić drożej ale wybrać najlepszą klasę drewna....Jak się spisze w codziennym użytku.....pozyjemy, zobaczymy.... :D :D :D :D

Tak Nina masz rację,że nie ma co oszczędzać. Ja wiem,że dobre drzewo też kosztuje. Ale jak się kupuje drzewo w dobrym tartaku, tylko się je bejcuje i lakieruje to wychodzi taniej niż 220zł za metr, a jest równie ładne i trwałe. Zresztą ja się na tym nie znam, ale teściu mi mówił,że jak kład do siebie to nie wiele drożej mu wyszło. A jak kupisz dobre panele,takie żeby nie ścierały się jak szalone :p , do tego styropian itp. to wcale nie wyjdzie taniej niż drzewo. :D przynajmniej mi tak teściu tłumaczył...a to mądry człowiek jest hihi :lol:

Ja i tak nie chciałabym parkietu...nawet jeśli mogłabym go kupić tak tanio jak ty :) Nie chciałabym u siebie parkietu, mimo że podoba mi się parkiety... np. twój jest piękny :wink: ale sama wiesz... nie zawsze to co się podoba nam u innych chcielibyśmy u siebie :D

Piękne macie domki. Fajnie tak pooglądać czyjeś wnętrza. Piękne łazienki.

My już zbieramy materiały. Kupiliśmy pustaki, teraz stal.

Mozecie mi napisać ile Wam wyszło stali na całą budowę - jeśli ktoś pamięta?

I jeszcze jedno pytanie : czy można teraz odliczyć vat z budowy? Czy warto zawsze brać faktury czy nie? Nie orientuję się w tych tematach finansowo-księgowych.

Pozdrawiam.

beata_piotr mozna odliczyc różnicę vatu - czyli jeżeli jakis materiał był kiedyś oprocentowany 7% vatem a teraz 22% to odliczasz sobie różnicę.

Ale jesli masz możliwość kupowania bez vatu to sprawa jest prosta :D

Co do stali to trudno powiedzieć - wszystko zależy od tego czy zostajesz przy stropie terriva czy zmieniasz np na monolityczny, czy schody lane czy np drewniane itd.

Ja jestem na etapie przed stropem monolitycznym więc dopiero za jakis czas mogę się wypowiedzieć ile stali poszło, schody planuje lane więc tu też troszke drutu potrzeba ale ile dokładnie nie wiem :-?

Hallo :) :)

jestem :)

nie było mnie, bo egzaminy zdawałam i tylko sobie podczytywałam nasz wątek

od czego zacząć?

Kasiulakp - wybór płytek super. Kominek podoba mi się baaardzo, sama planuję w podobnym stylu.

U nas prace do przodu, jednocześnie ocieplane jest poddasze i cekolowane są ściany w całym domku. Jak ten etap się zakończy to kafelkowanie zaczniemy od pralni, bo tylko do niej mamy kupione kafelki ...

Łazienki to już sama nie wiem, niezdecydowana jestem strasznie, to co na początku wybrałam już mi się nie podoba. Poza tym mamy odmienny gust ja i mój mąż, więc trudno jest o kompromis.

Planowałam w tym tygodniu wziąć dwa dni urlopu i przelecieć :wink: salony łazienkowe, ale ... nie mogę, koleżanka w szpitalu, nie ma mnie kto zastąpić.

Mamy już pomysł na oświetlenie górnej łazienki, bo w kuchni robimy jak Nina i Misha i Monika, sufit z halogenami, muszę tylko jeszcze cofnąć się o parę stron i poczytać o wymiarach tej zabudowy.

Waham się też co położyć na podłogę w wiatrołapie, holu i kuchni, najpierw chciałam gres polerowany (Nową Galę albo Paradyż Mistral) ale nie jestem pewna czy jaki będzie ten gres w codziennym użytkowaniu. Teraz rozważam gres szkliwiony Opoczno Naturale.

Cały czas też nie możemy zdecydować się na armaturę łazienkową.

Ja nie wiem, dlaczego taka niezdecydowana jestem ....

Chyba jedyne czego jestem pewna to wzór drzwi wewnętrznych:

http://ronkowski.gda.pl/drzwi/drzwi_wewnetrzne/

model Madryt, w kolorze zbliżonym do Madryt 1, między wiatrołapem a holem będzie model Madryt 2.

Iza drzwi wybrałaś suuuperowe :D podobają mi się bardzo... chyba mamy podobne gusta :wink:

Ja też miałam problem z kaflami. Najbardziej zadowolona jestem z woodentic bo zakochałam się w nich... a w sumie łazienki też mnie zadowalają :lol:

My również planujemy w kuchni sufit podwieszany jak dziewczyny mają, także wygląda na to,że wiele granatów będzie miało podobne kuchnie :p

Ja jutro jadę do Polski na 2 tyg. także jak wrócę będę miała wiele czytania i oglądania zdjęć...mam nadzieję :lol:

W każdym razie będę tęsknić :oops: pozdrowienia :)

Rammzes ja ogladałam podpiwniczonego granacika, w którym zejście do piwnicy było z pomieszczenia gospodarczego (drzwi do pom. jak w oryginalnym projekcie). schody rozpoczynały się od drzwi, zabiegowe. Ze spocznika wejście do garażu.(nie wiem czy jasno to opisałam...)

Właściciele powiekszyli też dzięki temu łazienkę na dole i wyszła naprawde duża.