Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wydaje mi się że trochę drogo. Mogę powiedzieć na razie tylko o stanie zero. Ja wydałem na stan zero 25000 zł w tym ława, ścianki fundamentowe, ocieplenie styropian 10 cm, izolacja izohan wl, folia kubełkowa, drenaż + dwie studzienki zasypanie, kanaliza + płyta. Budowane było własnymi siłami przy pomocy koloegi i teścia.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi też wydaje się że to nawet bardzo drogo. Podobnie jak dawswit mogę powiedzieć na razie tylko o stanie zero. My wydaliśmy na stan zero 26000 zł w tym ława, ścianki fundamentowe, ocieplenie styropian też 10 cm, , folia kubełkowa, kanaliza, płyta i w tym fachowcy 7000 zł. czyli sam materiał bez robocizny to około 19.000 zł (mamy podwójny garaż)

Witam wszystkich !!! Od 1,5 roku śledzę wasze postępy, i powiem że były mi bardzo pomocne. Po długiej papierologi ..... w listopadzie dostałem PNB. I nie czekając na nic ruszyłem .... pogoda nie rozpieszczała w zeszłym roku ale ... do odważnych świat należy 8) Na Mikołaja miałem już fundamenty wyprowadzone,orapowane,zaizolowane,odrenowane i obsypane (ucieczka przed mrozem) Dla ciekawostki - do środka weszło 180 ton piasku :-/ No ale trza było uciekać bo to Grudzień w końcu był. Mój stan zero to ok.14 tyś + budowa fundamentów - 1700 - czyli 15,7 tyś (bez rur i płyty) .

zmiany ? Owszem ....

1. dom poszerzony o 1,2 - a dokładniej gabinecik poszerzony razem z kotłownią w stronę garażu. - i tak żona będzie miała większą kuchnie a ja większą kotłownie, nie mówiąc już o sypialni i łazience na górze :wink:

2. W salonie tam gdzię miała być spiżarka będzie garderoba z wejściem od wiatrołapu oczywiście.

3. okna dachowe likwiduję w pokoikach na górze a wstawiam na klatce.

4. osobne drzwi do garażu (drzwi z kotłowni do garażu przesunięte max do ściany)

5. komin w salonie tylko do kominka z wentylacją (shiedel) - i tu mijamy wejście w kosz na dachu.

hmmmm co jeszcze ? nie pamiętam .postaram sie wkleić później rzut bo niektórzy mogą nie zaskoczyć .... aha mój granat to odbicie lustrzane.

Nigdzie mi się nie śpieszy na razie ...(teściowa mnie nie wygania :lol: ) także bedę robił etapami :w tym roku planuję zrobić parter i zalać "dekę" i niech sobie spokojnie "siada" a w przyszłym roku przykryć. dopóki bede mógł to sie będe wystrzegał kredytów. Na ile mnie będzie stać na tyle będe budować. I nie myślcie że wypłata u mnie to jakieś niemożliwe sumy że nie chce kredytu brać. Jestem w stanie odłożyć 2 tyś na miesiąc i to wszystko . Jedyny plus to mój system pracy 24/48 czyli praktycznie 60% prac będe robił sam !!!

Nasz domek będzię stał tam skąd pochodzę .... blisko fajnego jeziorka kolo Pszczyny - woj śląskie.

Pozdrawiam wszystkich bobów budowniczych i już mieszkających !!! macie wspaniełe domki . Każdy ma zrobione na swój gust . Mi najbardziej odpowiada gust Mishy555 oczywiście bez urazy dla innych !

... jak coś zaczynam , to zawsze kończę ...

a czy ktoś mógłby mi na pisać czy lepiej jest zrobic strop nad garażem na równi ze stropem domu, czy tez pozostawic tak jak jest w projekcie, czyli troche obniżony, bo na zdjeciach u wiekszości budująych ten domek jest on na równi, czy tak jest lepiej? a co z wjazdem do garażu, nie jest on troche za wysoki?

a czy ktoś mógłby mi na pisać czy lepiej jest zrobic strop nad garażem na równi ze stropem domu, czy tez pozostawic tak jak jest w projekcie, czyli troche obniżony, bo na zdjeciach u wiekszości budująych ten domek jest on na równi, czy tak jest lepiej? a co z wjazdem do garażu, nie jest on troche za wysoki?

Kwestia gustu, wygody ... nie wiem .... w sumie po co robić niepotrzebne schodki . Ale ... mi akurat to nie przeszkadza a nawet lepiej bo moj granat stoi na lekko pochyłym terenie (na 100m jest 1,5 m różnicy poziomów :o )

p.s. "dama" a odnośnie tego 24/48 to tak ..... / fire fighter :wink: /

Nie wiem czy dobrze myślę ale wydaje mi się, że jeżeli zostawisz strop taki jak w projekcie to te pomieszczenie(a) nad garażem będą wyższe a jeżeli go zrobisz na równo to automatycznie w tam będzie niżej chodzi mi o skosy :)

Hmm mam nadzieję że to o to chodzi :)

właśnie patrzyłem na zdjęcia IZULEK i ona ma zrobiony jeden stopien, wygląda to dość dobrze, tak sobie myslalem, ze jeśli zrobimy stropy na równi to jednocześnie wjazd do garazu bedzie wyzej i nie wiem czy to bedzie dobrze, a poza tym mam do was pytanie, czy robiliscie jakieś okna w garazu w swoich domkach? bo u mnie z tyłu za garazem bedzie kotlownia która bedzie przedzieleona od garazu i w garazu nie bede mial zadnego okna i nie wiem czy nie bedzie tam ciemno?

Nasz domek będzię stał tam skąd pochodzę .... blisko fajnego jeziorka kolo Pszczyny - woj śląskie.

Witam ziomala :D (jam też z pszczyny).

Ja od zeszłego tygodnia ocieplam poddasze i walczę z terminami fachowców (jak pogodzić wylewki z oknami z elektrykiem, podłogówką i ogrzewaniem ściennym do tego :evil: ).

Właśnie zastanawiam się ciężko nad rozplanowanie oswietlenia, gniazdek elektrycznych itp. Macie może jakieś dobre rady w tym zakresie ?

5. komin w salonie tylko do kominka z wentylacją (shiedel) - i tu mijamy wejście w kosz na dachu.

Mam pytanie, gdyz ten komin w koszu troche mnie martwi. Jak to dokładnie rozwiązałeś, a gdzie pozostałe dwa lufty wenytlacyjne? Słyszałem że mozna puscic rure wentylacyjną do dachu. Poradzcie prosze.

Mam pytanie, gdyz ten komin w koszu troche mnie martwi. Jak to dokładnie rozwiązałeś, a gdzie pozostałe dwa lufty wenytlacyjne? Słyszałem że mozna puscic rure wentylacyjną do dachu. Poradzcie prosze.

Ja tu nie mam problemu bo kuchnie przeniosłem do pokoju na dole(poszerzonego o 1,2 m) i tym sposobem mam większy salon , także jeden ciąg wentylacyjny wystarczy, a w kotłowni dodałem 1 ciąg - który będzie właśnie do kuchni.