Artmas 09.03.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Witam,My budujemy Granata pod Lublinem i właśnie jesteśmy przed dylematam jakie tynki. Czy gipsowe, czy cementowo-wapiene ( i tu również dylemat ręczne czy maszynowe).Wiem, że oba warianty maja swoje plusy i minusy, ale może ktoś zechce podzielić się swoimi doświadczeniami. Dom mamy z belitu na cienka zaprawę. Chyba wiecej osób robi gipsowy maszynowy z firmy baumit.Będę wdzięczny za porady oraz o podanie Waszych kosztów tych robót.Pozd.Artmas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 10.03.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 c-w są mocniejsze, nie chłoną wilgoci więc i mniejsze parwdopodobieństwo powstania grzyba. Na 99% trzeba jeszcze zrobić gładź. Późniejsze kucie ciężko zatynkować aby nie było widać.gipsowe są słabe (przy dzieciach odpadają), chłoną bardzo wilgoć (grzyb), podobno lepszy klimat w domu (ściany oddychają), sa ładniejsze i tańsze (szczegówlnie wtedy gdy na c-w trzeba jeszcze położyć gładź), łatwo można zatynkować wszelkie późniejsze poprawki (kucie). Ja zdecydowałam się na c-w ze względu na dzieci, nie mam ochoty uważać ciągle czy coś mi nie odpadnie.Ale z kolei mam dylemat czy z gotowej mieszanki czy z takiej mieszanej na budowie (połowa taniej podobno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ralphrd 10.03.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witam W czerwcu zaczynamy budowę domu granat z podpiwniczeniem i mam kilka pytań do budujących: - czy poszerzaliście schody czy są według projektu? martwi mnie ich szerokość, chcemy zamontować drzwi przed zejściem do piwnicy i nie wiem czy będzie się dało przez nie wnieść sprzęty do kotłowni w piwnicy ? - czy przed decyzją o montażu rekuperatora wprowadzaliście jakieś adnotacje do projektu o tym sposobie wentylacji ? podobno nie powinno się tego łączyć z wentylacja grawitacyjna (w kominie) i czy rekuperator ma regulacje siły wentylacji poszczególnych pomieszczeń? (łazienkę przydałoby się mocniej wentylować niż pokoje) - czy po przesunięciu komina by nie był w koszu zmienialiście układ pomieszczeń na poddaszu (komin ląduje w drzwiach)? oraz czy były stosowane jakieś wzmocnienia konstrukcji dachu, bo komin przecina jedną płatew ? PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulakp 10.03.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 oj oj dawno mnie tu nie było ale za to byłam w Pl. i troszkę zdjęć zrobiłam.... http://www.empikfoto.pl/albumy38/405111/852929/previews/32794806_493.jpg oczywiście kominek nie skończony jeszcze no i do poprawy nie chcę takiego zabudowanego "narożnika" i jak już zamówię kamień (marmur czy inny) to szyba będzie cała odsłonięta a to sufit w kuchni http://www.empikfoto.pl/albumy38/405111/852929/previews/32794817_494.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy38/405111/852929/previews/32794824_495.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy38/405111/852929/previews/32794830_496.jpg pomalowałam też zielony pokoik, ale kolory są przekłamane, tak samo jak pasy w "brzoskwinkowym" pokoiku http://www.empikfoto.pl/albumy38/405111/852929/previews/32794761_487.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy38/405111/852929/previews/32794756_486.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy38/405111/852929/previews/32794772_489.jpg w skrócie to u mnie wszystko... pomału idą prace dalej a zła wiadomość to taka,że nie wprowadzimy się jak było planowane w marcu... a w czerwcu może albo w lipcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulakp 10.03.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 aaa... no i zamówiłam kuchnię co cieszy mnie najbardziej, bo to taka kuchnia marzeń mam ostateczny projekt, ale nie kolorowy tylko sam układ szafek więc na razie nie będę pokazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGABA2 11.03.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 kasiulakp śliczne kolory masz w domku...chyba wprowadzimy się do naszych granacików w tym samym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piksel 11.03.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 kasiulakp śliczne kolory masz w domku...chyba wprowadzimy się do naszych granacików w tym samym czasie Sufit w kuchni bardzo fajny i kolory super Kasia mam pytanko gdzie zamawiałaś kuchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulakp 11.03.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 W firmie "meble Wasilewski" z Cieszyna,trochę daleko, ale że jest sprawdzona to zdecydowałam się na nich. Po pomiarze u mnie na budowie okazało się,że mają swoje stoisko na "jamnikach" w Lubinie suuuuper ceny mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 11.03.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Domowo się u Ciebie robi,fajny ten sufit w kuchni, obudowa kominka będzie taka niska?Ja zrezygnowałabym z tych białych pasków w pokojach, tych na skosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulakp 11.03.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 fajny ten sufit w kuchni, obudowa kominka będzie taka niska? Ja zrezygnowałabym z tych białych pasków w pokojach, tych na skosie. Ja chciałam sufit w kuchni prosty i bez udziwnień, ale pamiętasz jak wcześniej pisałam pytanie jak masz to rozwiązane, bo mi ten komin coś psuł koncepcję... dlatego jednak po długich namysłach rozrysowałam coś takiego i mąż zaakceptował a kominek będzie taki niski, na nim będzie jeszcze płyta granitowa i oczywiście taki sam kamień będzie przy obwódce szyby trochę wyszedł taki duży... przytłaczający salon, ale jak wstawię narożnik, stół z krzesłami to trochę się zgubi A co do pasów, to ja bardzo je chciałam bo bałam się,że równo nie pomalujemy i będzie widać krzywizny zwłaszcza przy suficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 11.03.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 A nad kominkiem tez masz sufit obniżany prawda?Masz jakieś zdjęcie z dalszej perspektywy kominka? Bo chyba Ci się wydaje że jest masywny, spójrz na mój, jest chyba taki sam. w sensie szerokościA masz zdjęcie sufitu w kuchni żeby było widać tą stronę z kominem i wnęką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulakp 11.03.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Mam kominek z dalszej perspektywy, ale nie zgrane jeszcze zdjęcia dzisiaj się za to wezmę i wkleję... a tej wnęki samej chyba nie mam, ale też poszukam może akurat coś znajdę teraz muszę lecieć coś na obiad kupić, bo dzisiaj przyjeżdżają do nas goście z Pl. na kilka dni fajnie,że akurat mamy piękną pogodę, może uda się coś zwiedzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulakp 11.03.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Iza to co znalazłam to sufit nad kominkiem http://www.empikfoto.pl/albumy38/405111/852929/previews/32808654_499.jpg i takie zdjęcia dwa sufitu za ścianką kominkową http://www.empikfoto.pl/albumy38/405111/852929/previews/32794844_498.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy38/405111/852929/previews/32794830_496.jpg tam za ścinką będą dwie zabudowy mebli kuchennych aż do sufitu, dlatego musiałam zrobić to na jednym "poziomie" i dlatego ta fala zaczyna się równo ze ścianką kominka a nie od rogu za ścianką... jeśli wiesz o czym mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piksel 12.03.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Mam kominek z dalszej perspektywy, ale nie zgrane jeszcze zdjęcia dzisiaj się za to wezmę i wkleję... a tej wnęki samej chyba nie mam, ale też poszukam może akurat coś znajdę teraz muszę lecieć coś na obiad kupić, bo dzisiaj przyjeżdżają do nas goście z Pl. na kilka dni fajnie,że akurat mamy piękną pogodę, może uda się coś zwiedzić Dzięki za namiar kuchni. Jak mi zrobią wylewki to zacznę chodzić mam nadzieje że nie długo. PS. Jak już wrócisz do Polski i będziesz kiedyś jechać do teściów to musisz z Tomkiem nas odwiedzić. Mam nadzieje że to juz będzie na nowym domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 12.03.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Wiem, wiem o czym mówisz, ta wysoka zabudowa to dobry sposób na zamaskowanie tego komina. A kuchenkę/płytę gdzie będziesz miała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulakp 12.03.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Tak Iza masz rację... wysoka zabudowa troszkę przytłoczy kominek... a przy tym da mi dużo miejsca na kuchenne rupiecie A płytę będę miała na tej ścianie gdzie okno w jadalni... ale będę miała tam taki wysoki barek, więc zakryje mi troszkę te gary na płycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avensis1 15.03.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Kasiu mam pytanie odnośnie Twojego domu. Chciałem sie zapytać o ile podniosłaś scianke kolankową nad garażem? Czy na domu też podnosiłaś scianke kolankową? Mam jeszcze taką prośbe czy mogłabys napisać mi w mailu gdzie postawiłaś swojego Granata, chetnie podjechałbym zobaczyc jak wyglada w rzeczywistości [email protected]. Ja swojego buduje koło Lubina/Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulakp 16.03.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 avensis odpisałam Ci na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matex 23.03.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Mam pytanko do osób budujących granata. Czy ktoś może w swoim projekcie zrobił następującą zmianę. A chodzi mianowicie o wydłużenie tej części domu gdzie znajduje się pokój , łazienka i kotłownia tak aby była wielkością była taka sama jak salon i kuchnia . Po prostu aby obie strony były takie same względem wejścia.???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 24.03.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Tak, ja tak zrobiłam, bo nie podobało mi się to, że drzwi są tak niesymetrycznie usytuowane. W związku z tym nasz domek powiekszył sie do 200 m2 z czego jestem bardzo zadowolona ....... Pozdrawiam wszystkich nowych i starych granatowców... Nina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts