EWA 28 28.09.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 (edytowane) Chyba wszyscy nie mogą się doczekać KAWY, WE WŁASNYM DOMU PRZY WŁASNYM KOMINKU. To musi być wspaniałe uczucie:rolleyes: W moim salonie picie kawy jest narazie nie możliwe:no: Edytowane 29 Września 2010 przez EWA 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 30.09.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Witamy. Jakoś udało się przeczytać WSZYTSKIE strony tematu GRANAT, trochę zeszło czasu, ale chyba było warto. Jesteśmy z żoną zainteresowani budową właśnie Granata /jest też opcja Lubczyk, ale nie na pierwszym miewjscu/. Z forum dowiedzieliśmy sięwiele ciekawych i interesujących nas informacji, praktycznie już jesteśmy zdecydowani, choć cały czas oglądamy różne projekty. Wiele naszych pytań rozwiązało się czytając temat, jednak nie wiemy ile by kosztowały nas zmiany które chcielibyśmy wprowadzić np. doprojektowanie piwnicy. Ale o tym innym razem, jednak chsielibyśmy się dowiedzieć od osób które już mieszkają, a mianowicie czy dom po wybudowaniu jest funkcjonalny, jak wygladają pokoje na poddaszu, czy są w ":miarę" przestronne, o ile podnieśliście ściankę kolankową. To na tą chwilę wszystko i myślę że otrzymam jakąś odpowiedź, bo coś widzę że taemat ostatnio trochę staną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 30.09.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 (edytowane) ewa&mariusz , mieszkamy od maja więc co nieco mogę powiedzieć - domek jest bardzo funkcjonalny łącznie z malutkim salonem i jadalnią jak się z sensem umebluje - swobodna komunikacja, przytulnie a kuchnia otwarta na salon-super sprawa ... - za adaptacje projektu czyli wprowadzenie wszelkich zmian oraz doprojektowanie piwnic -1000zł - poddasze jest bardzo przestronne , pokoje dzieci wystarczająco duże i bardzo ustawne a sypialnia wręcz wielka,zostaje jeszcze dużo miejsca na środku po umeblowaniu - nie podnosiłam ścianki kolankowej wg projektu 1m i nam wystarczy - lubię skosy i wydaje mi się ,że przez podniesienie ścianki pomieszczenia stracą urok - kibelek na dole w sam raz ,na górze -salon kąpieowy:wiggle: - wyszło nam wielgachne pomieszczenie nad poszerzonym garażem -35m2 i kurcze nie mam pomysłu co tam zrobić , może sala kinowa ? na razie będę tam miała garderobę i szuszarnio-prasowalnię - zostaje nam jeszcze pokaźne pomieszczenie na samym poddaszu zaraz pod dachem np na ozdoby świąteczne,walizki,torby itp - piwnice wielkie- kotłownia,pom.gosp.na kartofle ,drewno do kominka i inne graty + jeszcze niewykorzystana piwnica nad salono-kuchnią czyli moja imprezownia, w przedsionku w piwnicy spokojnie zmieszczą się 4 rowery i jeszcze można się gonić... to tyle Edytowane 30 Września 2010 przez Claudii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 30.09.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Witam. Claudii dziękujemy za szybką i profesjonalną odpowiedź, Twój dziennik czytaliśmy już wiele wiele razy, wspaniały domek, ale jak to bywa przed taką decyzją mamy wiele dylematów i pytań nasuwających się przed zakupem projektu i budową. Twoje informacje są dla nas bardzo cenne i pomocne. My będziemy budować bez garażu, gdyż mamy dużą działkę i garaż będzie osobno w przyszłości, pieniądze przeznaczymy na piwnice. No ale to w miarę postepów i jeśli zdecydujemy się na granat /co jest bardzo bardzo prawdopodobne/ to będziemy pisać, pytać się, pisać itd. No i myślę, że ktoś tu jeszcze zagląda. Wczesńiej było dużo budujących granata i myślę, że i teraz spora grupa ludzi budująca granata, tylko coś nie zaglądają i nie dzielą się swoimi informacjami na forum. Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA 28 01.10.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 ewa&mariusz Ja jeszcze nie mieszkam, ale miałam okazję zobaczyć go na żywo i jak dlamnie uroczy domek. :rolleyes:Ma co prawda mały salon , ale jak powiedziała Claudii, jak się z sensem umebluje.... trochę na początku martwił mnie ten salon, ale przemyślałam sprawę i nikt dzisiaj przecież nie potrzebuje w salonie niewiadomo ile mebli, stół z krzesłami , narożnik i tv się zmieści, a choinka na święta stoi raz w roku i krótko - więc czegosz chcieć więcej. Pozostała część domy naprawdę ok! Pokoje na górze są bardzo ładne i przestronne , uważam że wcale nie trzeba podnosić ścianki kolankowej, przynajmniej w domu. My podnosimy ściankę kolankową nad garażem i planuję tam zrobić garderobę oraz pralnio-suszarnię. Zlikwidowaliśmy też spiżarnię, na której tak naprawdę na początku mi zależało.. dla mnie spiżarka byłaby potrzebna ewentualnie na słoiki, ziemniaki itd, a ta w GRANACIE , hm... wydaje mi się że mogłoby być w niej trochę za ciepło. Więc będzie większa kuchnia, a na ziemniaki i inne takie mąż wykopie piwnice za domem taką 2m na 2m, na której będziemy składować drewno. Takie 2 w 1. Nie zrobiliśmy piwnicy pod domem ze względu na koszty, taka za domem , będzie tańsza i można ją zrobić później. Teraz nam pokój 12m2 i jesteśmy tam w trójkę, więc chyba pomieścimy się w GRANACIE. PS. Ja też mam nadzieję ,że wkońcu zacznie się co dziać na tym forum, bardzo lubię ogladać zdjęcia, szczególnie tych którzy już są na etapie wykończenióki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 01.10.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Witam. Dziękuję EWA 28 za odpowiedź, dla nas każda wypowiedź, opinia ma duże znaczenie, my jesteśmy na etapie wyboru projektu, póki co na czele Granat, ale myślimy także nad innymi i dladego potrzebujemy wskazówek, uwag i pomysłów. Co do tematu to chyba tylko Ty i Claudii coś wnosicie, a reszta chyba się już wybudowała i zapomniała o forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 04.10.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Witam w tym tygodniu kończymy stan "O".Dzisiaj mają nam przywieść piasek do zasypywania, pożyczamy koparkę i zasypujemy,obsypujemy i kończymy na ten rok budowę naszego GRANACIKA Koszty poniesione do tej pory to 14,5tyś + dodać piasek do zasypywania 2 tyś to nasz stan "O" zakończy się na kwocie 16,5tyś.Myślę że nie jest źle budowaliśmy się systemem gospodarczym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 04.10.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Witam. To gratulacje. Wydaje się, że ta kwota poniesiona to naprawdę nie za dużo. A jak możesz to napisz tu lub na pw w której części Polski budujecie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA 28 07.10.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Mam pytanie ...jak rozwiązaliście sprawę BEDNARKI u siebie? Ponoć trzeba ją przyspawać do zbrojenia w fundamentach i problem w tym że fundamenty już dawno wylane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anmaciejewska 07.10.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Witam Przesylam zdjecia naszego domku, aktualnie jestesmy na etapie konczenia tynkow wewnatrz i czekamy na ciesle aby polozyl nam dachowke pozdrawiam Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 07.10.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 ładny domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 07.10.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Witam. anmaciejewska no bardzo łady, jeszcze kilka zdjęć ze środka, co zmieniłaśw domu. Mam prośbę, gdyż w konkretnym temacie nikt nie chce nam pomóc, może tutaj ktoś na prześle na pw lub email "kompletny harmonogram prac ". [email protected] Pozdrawiam i dziękuję Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 07.10.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Ewa , po co Ci harmonogram prac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 07.10.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Witam. Potrzebny mi w exelu celem przygotowania się do swojej budowy, w takim temacie na tym forum ktoś go stworzył i jak wynika z postów osoby sobie go rozsyłaja, myslę że może być nam pomocny w przygotowaniu budowy. Claudii jesteś innego zdania? Pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 07.10.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 (edytowane) hm..mnie akurat nie był do niczego potrzebny , nawet nie pomyślałam że coś takiego jest (mam )ale skoro masz taką potrzebę.....chodzi ci o coś takiego ?HARMONOGRAM PRAC DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA wybór działki wypis i wyrys z planu zagospodarowania warunki zabudowy projekt budowlany badanie geotechniczne gruntu umowa z gazownią umowa z energetyką umowa z MPWiK sprawdzenie księgi wieczystej, ... zakup działki pozwolenie budowlane wybór kierownika budowy wybór ekipy budowlanej STAN ZEROWY zgłoszenie rozpoczęcia robót usunięcie humusu utwardzenie drogi wytyczenie budynku ustawienie sławojki wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe wykonanie wykopu pod ogrodzenie rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż) i gazu przepust dla doprowadzenia powietrza do kominka przepust dla czerpni powietrza przepusty dla okurzacza centralnego stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami wylanie chudziaka pod ławy i stopy izolacja pozioma na chudziaku szalowanie ław, stóp i ganku szalowanie ogrodzenia wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy zalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów izolacja pozioma na ławach szalowanie ścian fundamentowych + niezbedne przepusty zbrojenie ścian fundamentowych zalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów usunięcie szalunków izolacja pozioma na ścianach fundamentowych izolacja pionowa ścian fundamentowych ocieplenie ścian fundamentowych usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie rozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacji wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje izolacja podłogi na gruncie połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia drenaż odwodnieniowy (opcja) zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych zamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy STAN SUROWY OTWARTY murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży parteru murowanie ścian działowych parteru murowanie komina zbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznych wykonannie zbrojenia wieńca W1, trzpieni TZ, słupa S1, podciągów P1,2,3, belek stropowych, belek ukrytych BU1,2, balkonu i fragmentów monolitycznych stropu stęplowanie i ułożenie belek stropowych deklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowych szalowanie wieńca W1, belek ukrytych BU1,2 i trzpieni TZ, balkonu, fragmentów monolitycznych stropu oraz mocowanie murłat garażu zalanie słupa S1, podciągów, stropu, balkonu, wieńca W1, trzpieni TZ, schodów usunięcie szalunków murowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza murowanie i wykończenie komina wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwi Pl1,2, płatwi kalenicowej szalowanie wieńca W2 zalanie wieńca W2 rozszalowanie wieńca W2 izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłaty impregnacja więźby podłożenie styropianu pod stelaż zadaszenia ganku wykonanie więźby położenie wiatroizolacji domu i garażu łaty + kontrłaty położenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie instalacja odgromowa dachu montaż rynien poziomych zabicie okien i drzwi STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostaty montaż płyt osb stryszku rozprowadzenie kanalizacji wykonanie szamba przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp. instalacja skrzynek rozdzielaczy rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego tynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznych przyłącze energetyczne ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników przyłacze gazu + montaż zbiornika montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni wykonanie dylatacji wylewki wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie montaż balustrady antresoli, balkonu i schodów montaż kominka zamontowanie rekuperatora malowanie ścian montaż grzejników ułożenie kafli, biały montaż ułożenie podłogi pływającej poddasza, okładziny schodów, paneli/parkietu montaż gniazdek elektrycznych montaż oświetlenia uzbrojenie instalacji alarmowej osadzenie drzwi wewnętrznych montaż listew przypodłogowych osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych montaż szaf garderoby montaż mebli kuchennych + AGD montaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE ocieplenie budynku + czerpnia powietrza tynki zewnętrzne montaż i malowanie podbitki montaż rynien spustowych montaż okiennic montaż płyt osb poddasza garażu montaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie wjazd na działkę, podjazd i chodnik wykonanie tarasu budowa śmietnika położenie kafli na ganku markiza ścieżki ogrodowe oświetlenie zewnętrzne instalacja nawadniająca ogrodu zagospodarowanie ogrodu ..niestety mam tylko w wordzie , nienawidzę exela:P Edytowane 7 Października 2010 przez Claudii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 08.10.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Witam. Dziękuję Claudii właśnie to chciałam zobaczyć, możę się przyda. No i może być w takiej wersji. Ale widzę, żę temat stoi, mało ludzi się wypowiada. Pozdrawiam i dziękuję Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinka25 09.10.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 (edytowane) Witam, my jesteśmy na etapie fundamentów, no i będziemy zalewać taras. Pytanie dla budujących granatowiczów. Czy taras macie kwadratowy czy półokrągły i czy wychodzi ponad zadaszenie u Was? Planujemy schody z tarasu na ogród zrobić tylko na środku niezbyt szerokie a dookoła podsypać ziemią i posadzić skalniaki Edytowane 9 Października 2010 przez Tinka25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 11.10.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Mam pytanie ...jak rozwiązaliście sprawę BEDNARKI u siebie? Ponoć trzeba ją przyspawać do zbrojenia w fundamentach i problem w tym że fundamenty już dawno wylane! Hmmm... u mnie bednarka z tego co wiem nie jest do niczego spawana, jest zakopana głęboko w ziemi. Zrobiona została kiedy dom już stał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA 28 11.10.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 mirela99, dzięki za odpowiedź ! :rolleyes:Ja już sama nie wiem każdy mówi inaczej! Ponoć ma iść wokół domu, przyspawana do zbrojenia i końcówka ma wyjść np. w kotłowni. Inni mówią, po co dookoła domu, że wystarcz w narożnikach, a jeszcze inni, że nie trzeba wcale! Co fachowiec to inna bajka. Więc mówisz, że tylko wokoło domu i to wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grjek 11.10.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Jeśli mogę wtrącić coś do tematu: - domek jest bardzo funkcjonalny łącznie z malutkim salonem i jadalnią jak się z sensem umebluje - swobodna komunikacja, przytulnie a kuchnia otwarta na salon-super sprawa ... U siebie w domu też mam kuchnię otwartą na salon i niestety nie jest to wcale "super sprawa". Najgorsze jest to, że w salonie oglądam często telewizje czy bawię się z dziećmi, a wtedy zapachy i odgłosy kuchni są... niezbyt komfortowe. Dlatego polecam przegrodzenie kuchni i salonu ścianą, nawet drewnianą (co też ma swój urok), ponieważ na dłuższą metę takie rozwiązanie jest niewygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts