sutruh 30.07.2007 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 cześć w poniedziałkowy, zimny i mokry poranek Wasiu mój mąż miał wiele chwil zwątpienia i kilka pomysłów sprzedania naszej inwestycji ,no ale jak na razie cały czas po obiadku przebiera się w kombinezon i rusza w strone naszego domu, teraz już jak są prawie skończone instalacjie to, jak już widać gdzie co ma być, jak widzi przez ile przeszliśmy z tym całym bałaganem i jak sie namęczył, napracował to chyba szybciej mnie by sprzedał niz nasz dom mówię serio dzisiaj jedziemy kupić tron do łazieki , pooglądamy sobie płytki, a wieczorem pójdziemy porobić sobie bruzdy pod rury do c.o. w tym tygodniu zaczynam poszukiwania tynkarza, bo sufitów Piotrek nie będzie tynkował nie za bardzo potrafi (nigdy w życiu tego nie robił ) i nie chce się za to brać, ściany powiedzieli, że zrobią sami, no zobaczymy jak to będzie pozdrawiam, Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beciaitomek 30.07.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Witam w "piękny, letni" dzień - 13 stopni! I spieszę pytać wszystkich doświadczonych - czy przed rozpoczęciem budowy robliście badanie geologiczne, czy też geotechniczne? I czy kosultowaliście z kierownikiem budowy od czego zacząć? My na działce mamy mały spadek i nie wiemy czy zasięgać rady fachowca, czy też ekipa budowlańców będzie wiedziała co z tym zrobić? Dzięki wielkie z góry za wszystkie rady. Pzodrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia 25 30.07.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Ja rownież pytam sie w ten " brrrrrrrrrrr okropny dzien " Wiesci takie !!! CHUDZIAK WYLANY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jako ze dzis nie bylo mojego meża sama musialam sie stac dozorujacym kierownikiem budowy i tak wlasnieod 6.30 moklam na deszczu w oczekiwaniu na Gruche i pompe , mieli byc o 7 ale.... pompa przyjechala o 7.30 a grucha dopiero o 8 . O 9 bylo juz po wszystkich i mam nadizeje ze teraz przestanie padac zeby to sobie porzadnie zastyglo a potem moze padac przez 3 - 4 dni. w albumie nowe fotki - zapraszam hihi beda za 10 minut bo fotosik sie ociąga ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 30.07.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Becia u nas w warunkach miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego jest wymagane, aby kazda budowa była poprzedzona badaniami geologicznymi gruntu, więc nie mamy wyjścia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beciaitomek 30.07.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Dzięki Izulek, sprawdzę to w takiem razie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sutruh 30.07.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 beciaitomek u nas w starostwie nie wymagano takich badań gruntu, chyba że będziemy budowali poś to wtedy muszą być badania gruntu Sylwia gonisz mnie dziewczynko, super , kiedy zaczynacie murowanie ścian i z czego budujecie? queene podnieś ściankę kolankowa nad garażem i masz suszarnie z jednej strony a z drugiej garderobę z wejściem od sypialni, my tak mamy zrobione, teraz nie moge zrobic zdjęcia bo tam przechowujemy 150m2 styropianu to i tak bys nic nie zobaczyła, ale pomieszczenie jest ogromne my podnieśliśmy ścianki o 4 pustaki, myślę , że jak postawice dwa to w zupełności wystarczy a w Zielonej raz świeci słońce raz pada deszcz, trzeba się dobrze orientować żeby nie zmoknąć[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 30.07.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 queene podnieś ściankę kolankowa nad garażem i masz suszarnie z jednej strony a z drugiej garderobę z wejściem od sypialni, my tak mamy zrobione, teraz nie moge zrobic zdjęcia bo tam przechowujemy 150m2 styropianu to i tak bys nic nie zobaczyła, ale pomieszczenie jest ogromne my podnieśliśmy ścianki o 4 pustaki, myślę , że jak postawice dwa to w zupełności wystarczy [/b] o właśnie na taką opinią czekałam i czekam na fotki także od str garażu w strone sypialni/łazienki - ile tam jest miejsca na drzwi tj. jaką max szerokość mogą mieć te drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaMa 31.07.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witam wszystkich! Sylwia bardzo ładne fotki- mam pytanie na jaką wysokość od gruntu wyciągnęliście fundamenty? i czy ta wysokość miedzy garażem a budynkiem jest taka jak w projekcie? bo mój architekt chce mi obniżyć garaż do -30 ale zastanawiamy się po co skoro u was wychodzi super!!!Sutruh czekamy na kolejne fotki - pewnie wiele postępów u was od ostatniego czasu. Gosia jak będziecie montowac reku... nie zapomnij o fotkach - dzięki! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 31.07.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witam, my cały czas na etapie rozważań i możliwości zmian w granacie.Ostatni pomysł to zrównanie garażu zarówno z przodu jak i z tyłu z bryłą domu i jednoczesne podniesienie stropu nad garażem do poziomu stropu nad parterem. W fazie rozmyślań jest także podniesienie ścianki kolankowej nad garażem, co dało by większa powierzchnię pomieszczenia nad garażem. Wtedy dach tworzyłby całość.Co o tym myślicie?I jeszcze jedno pytanie - jakie przewidujecie u siebie ogrzewanie? Ja nie mam gazu ziemnego, więc poniekąd mam problem. Może ekogroszek, może propan butan ... a co jest/będzie w Waszych domkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia 25 31.07.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witajcie pogoda u nas ladna wiec chudziak polewam i mamy przy tyum niezla radoche DaMa - dokłądnie nie wiem jaka jest wysokośc tych fundamentów ale wieoczrem jade polac chudziala to Ci zmierze , mamy tak wysoko ponieważ mamy duzy spadek dzialki w stosunku do drogi - i poziom zero jest podniesiony 20 cm ponad poziom drogi ( poziom zero domu ) a garaż jest obniżony o jeden pustak 24 cm i w garazu bedizemy miec jeden schodek zeby przejsc do domu - to jest chyba inaczej niz w projekcie tak nam poradzil nas Mistrz Sutruh - murowanie planujemy zacząc w czwartek lubi piatek wszystko zalezy od mojego Bartka bo wyjechal teraz w rejon Polski centralnej na pare dni Budujemy z Gazobetonu 24 i na to 12 styropianu albo prasowanej wełny mineralnej ( nowośc w ociepleniach podobno cenowo podobne a troche lepsze ) http://www.prefabet-lagisza.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaMa 31.07.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Witam! Sylwiato chyba tak jak u nas bo również będzie niezbędny jeden schodek Izulek nasze sugestie jakie nam nanosi architekt to jeden pustak nad budynkiem i dwa nad garażem (co do ścianki kolankowej) - ogólnie zmian nanieśliśmy wielei przy tym jak policzyliśmy okna dachowe to wyszło nam 10 tragedia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaMa 31.07.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Odnośnie architekta zszedł do 2000zł Sutruh - dzieki za miłe chęci co do arch. ale u nas są wymagane badania geotechniczne (przemysł - "KGHM") i cena myślę, że byłaby podobna i jeszcze dojazd... (choć warto byłoby przy okazji zobaczyć postępy ) POZDRAWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 01.08.2007 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Witaj Izulek. Widzę że wy chyba zrezygnowali projek naszego Tymka - wielka szkoda - Granat to też prześliczny domek (Tymek i Granat to sa podobne domki prawdaś?) Pozdrawiam wszytkich Granatowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 01.08.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Witam! Sylwiato chyba tak jak u nas bo również będzie niezbędny jeden schodek Izulek nasze sugestie jakie nam nanosi architekt to jeden pustak nad budynkiem i dwa nad garażem (co do ścianki kolankowej) - ogólnie zmian nanieśliśmy wiele i przy tym jak policzyliśmy okna dachowe to wyszło nam 10 tragedia!!! 10 okien dachoiwych to ogromny koszt!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 01.08.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Witaj Izulek. Widzę że wy chyba zrezygnowali projek naszego Tymka - wielka szkoda - Granat to też prześliczny domek (Tymek i Granat to sa podobne domki prawdaś?) Pozdrawiam wszytkich Granatowiczów Witaj Jola i Jarek masz rację Tymek i Granat sa do siebie podobne. U nas jednak przeważyło to, iż w Granacie można dodatkowo powiększyć kotłownię (wydłużając garaż), u nas może okazac się to konieczne ze względu na ogrzewanie ekogroszkiem. No i spodobał mi się pomysł z pomieszczeniem nad garażem - pralnia suszarnia - idealne miejsce. Zarówno Tymek jak i Granat są śliczne i kazdy ma swoje plusy i małe minusiki. Długo nie mogliśmy się zdecydować. Pozdrawiam Iza DaMa - a gdzie Wy te dziesięć okien macie? Napisz prosze o waszych zmianach. Pozdrawiam Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaMa 01.08.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Izulek 8 okien na pewno a nad dwoma dodatkowymi się zastanawiamy-4 jak w projekcie-2 na przestrzał nad garażem (inny wymiar)-1 doświetlenie klatki schodowej-1 wyłaz dachowy (inny wymiar) a te 2 dod. chcieliśmy zespolić (2x2-wie pary) w pokojach nad salonem z kuchnią gdyż poszerzamy fundament o 0,7m i pokoje te będą o ok. 3m większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 01.08.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Izulek 8 okien na pewno a nad dwoma dodatkowymi się zastanawiamy -4 jak w projekcie -2 na przestrzał nad garażem (inny wymiar) -1 doświetlenie klatki schodowej -1 wyłaz dachowy (inny wymiar) a te 2 dod. chcieliśmy zespolić (2x2-wie pary) w pokojach nad salonem z kuchnią gdyż poszerzamy fundament o 0,7m i pokoje te będą o ok. 3m większe Na właz dachowy daje się nie okno dachowy a specjalny właz i jest tanszy i daje sie na strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaMa 01.08.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Witam! [/b]Izulek zmiany jakie nanosimy to: -poszerzenie salonu z kuchnią o 0,7m (uzyskamy o ok. 6m więcej)-poszerzenie garażu o 1m-likwidacja okienka okrągłego-okno kuchenne do wym.150/140-likwidacja okna w pom. gosp.(tam będzie wnęka od strony łazienki na wc natomiast poz. wnęka od pom. gosp. tam będzie siżarka)-likwidacja okna w garażu (będą drzwi)-likwidacja komina w kuchni (zostaje tylko 1 wentylacyjny - będziemy mont. reku..) POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaMa 01.08.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Izulek masz racje ale chodziło mi o okienko przy kom. jesteśmy jeszcze nie obeznani z nazewnictwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaMa 01.08.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Jola i Jarek masz racje ale chodziło mi o okienko przy kom. jesteśmy jeszcze nie obeznani z nazewnictwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts