tommiberry 12.01.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 wjmaciejewski-czy robiliscie stosowny wpis o podniesieniu scianki kolankowej w dzienniku budowy? Czy jedziecie troche na wariata i macie nadzieje ze sie uda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjmaciejewski 12.01.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Nam architekt naniósł wszystkie zmiany w programie do projektowania jakimś CADzie na czerwono i wydrukował. Także zrobił nam projket adaptacyjny z wszystkimi pozwoleniami , papierami i rzutami budynku ze zmianami. Poprostu zeskanował projekt ktory zakupilismy naniosl w programie zmiany , wydukowal i obindowal dokladajac kopie pozwolen wszystkich. Takiego projektu adaptacyjnego zrobil 3 kopie jak dobrze pamietam(2 dla nas, 1 dla starostwa). Nasze największe zmiany to : zaprojektowanie piwnicy pod czescia budynku, usunięcie piżarni oraz okienka okrągłego, wyciągniecie garażu z przodu i tyłu, powiększenie tarasu, i inne drobne zmiany. Całość adaptacja wyniosła nas 2,5tys zł z gotowymi dokumentami i pozwoleniem na budowę bo to architekt nam załatwiał wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjmaciejewski 12.01.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 ile jest orginalnie w projekcie pustaków na sciance kolankowej?? Generalnie ok 3,5 cegły wychodziłoby według projektu oryginalnego na domku Robena 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjmaciejewski 12.01.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 wjmaciejewski-czy robiliscie stosowny wpis o podniesieniu scianki kolankowej w dzienniku budowy? Czy jedziecie troche na wariata i macie nadzieje ze sie uda? My opisu jeszcze zadnych zmian ktore robilismy w trakcie budowy nie robilismy, ale pewnie do oddania budynku zostana one naniesione, bo nasz architekt ktory robil nam adaptacje jest jednoczenie naszym kierownikiem budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 12.01.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Kurde-kazdy widac robi inaczej. Ale rozumiem ze nie przerysowywał wam wszystkich rysunków, nie przeliczał kubatury budynku, nie zmienial rzutów elewacji? A nie poleci moze ktos jakiegos architekta z woj.łódzkiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 12.01.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 wmaciejewski-mozesz mi na priva podac namiar do swojego architekta? Wiem ze taka adaptacje mozna robic na ogledlosc. Moze by sie zdecydowal. ewentualnie na maila [email protected] Tak czy inaczej wielkie dzieki za info. Czekam jeszcze na info od innych osób jak robily-bo widac kazdy inaczej-ale nikt nie przerysowywal projektu calego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milarz 12.01.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Wojtekbudowałeś z tego co piszesz z pustaka 25 ściany nośne i z 12 działoweile ci poszło materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjmaciejewski 12.01.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Kurde-kazdy widac robi inaczej. Ale rozumiem ze nie przerysowywał wam wszystkich rysunków, nie przeliczał kubatury budynku, nie zmienial rzutów elewacji? A nie poleci moze ktos jakiegos architekta z woj.łódzkiego? Zmieniał kazdą strone z projketu gdzie zmiana była widoczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 12.01.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Wmaciejewski-to widac ze porządny chlop. To podeslesz mi jakis namiar do niego na priva albo maila? pogadalbym czy by sie podjal realizacji na odleglosc. Widac ze chlop wie co robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjmaciejewski 12.01.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Wojtek budowałeś z tego co piszesz z pustaka 25 ściany nośne i z 12 działowe ile ci poszło materiału? Budowałem z Robena 24cm na ściany nośne i 11,5cm ściany działowe Wiec 24 wyszło nam 2448szt a 11,5 wyszło nam ok. 730szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjmaciejewski 12.01.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Wmaciejewski-to widac ze porządny chlop. To podeslesz mi jakis namiar do niego na priva albo maila? pogadalbym czy by sie podjal realizacji na odleglosc. Widac ze chlop wie co robi. Sprawdz poczte , wyslalem dwa maile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 12.01.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 (edytowane) SPrawdzilem juz WMACIEJEWSKI-jeszcze raz Bardzo dziekuje ci za pomoc. Edytowane 12 Stycznia 2011 przez tommiberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milarz 12.01.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Wojtekjakie zmiany robiłeś w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjmaciejewski 12.01.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Wojtek jakie zmiany robiłeś w projekcie? parenaście minut temu pisałem o tych większych zmianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 13.01.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 TOMMIBERRY -przestań się zadręczać bo osiwiejesz zanim wybudujesz ,idź do jakiegoś starego architekta albo biura , to oni się mają na tym znać a nie Ty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 13.01.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Dzieki Claudoo za dobre slowo. Faktycznie sie troche przejmuje ale dobrych fachowców jak na lekarstwo. A zaplacic 3tyszl a 5 czy 6 tys to jest różnica. Wiec kombinuje z tanszymi fachowcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enya1984 13.01.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Czy ktoś z doświadczonych forumowiczów pomoże mi z założeniem dziennika budowy Granata? Postępowałam tak jak w instrukcji, którą znalazłam gdzieś na forum ale efekt nie jest taki jak powinien - w ogóle go nie ma help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 14.01.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Jak widzę te pytania ... z jednej strony Was rozumiem, sama na początku się wszystkim przejmowałam, a że jestem perfekcjonistką to wszystkim się interesowałam i chciałam jak najlepiej i ... jak najtaniej. Budując dom MUSICIE liczyć się z tym, że wielu rzeczy nie uda Wam się dopilnować i musicie przestać się tym nadmiernie przejmować. Mnie od początku załamał fachowiec, który totalnie umazał mi jasnoszarą klinkierkę czarną zaprawą (klinkierka 300% droższa niż kolor czarny). I mam czarny komin a miał być jasnoszary. Popłakałam się a teraz śmiać mi się z tego chce. Jest tyle problemów i różnych przeciwności, że TRZEBA uzbroić się w cierpliwość. Bezsensem jest pytanie o wyliczanie cegieł, każdy ma inny projekt (choć ten sam) a okazuje się, że po wybudowaniu jeszcze inaczej wyjdzie. Mi np. sypialnię nie wiem jakim cudem powiększyli o przeszło 3 m. Wyluzujcie i nie spinajcie się tak . A co do zmian w projekcie. Ceny są różne, bo jeden np. zrobi od razu projekt wjazdu, drugi będzie latał za wszystkimi papierami po urzędach, trzeci załatwi mapki a czwarty projekt zagospodarowania działki. Tak samo z mapkami, geodetami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milarz 14.01.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 enya1984ja na niego wczoraj wpadłem przez przypadekhttp://forum.muratordom.pl/entry.php?112054-GRANAT-chatka-Eweliny-i-S%C5%82awka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 15.01.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 HEj mam do was pytanie. Bylem wczoraj u architekta i z duzym rabatem wyliczyl mi 4500zl brutto za :-adaptacja projektu +projekt zagospodarowania terenu-adaptacja instalacji wewnętrznej +projekt instalacji zewnętrznej (na terenie dzialki)-projekt przylacza wodno kanalizacyjnego-adaptacja instalacji wewnętrznej + wewnetrzna linia zasilajaca-adaptacja instalacji co (gaz miejski)-adaptacja instalacji wewnetrznej (gaz)-projekt instalacji zewnetrznej (gaz) I tutaj do was pytanie, bo generalnie wydaje mi sie ze czesc z tych projektów i adaptacji nie jest konieczna poniewaz projekt juz takową posiada-ale moze sie nieznam. WIec pytanie do was czy faktycnzie to wszystko jest mi potrzebne i czy koles mnie nie naciąga. Najdrozszy jest projekt przylacza wodno kanalizacyjnego (800zl) DOdatkowe pytanie-czy VAT na adaptacje projektu i te przyłacza, oraz za kierbuda to 8% czy 23%? I czy mozna to potem odzyskac ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts