Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

co myślicie o takiej wycenie przez architekta adaptacji i reszty cen :

Koszty byłyby następujące:

- adaptacja projektu gotowego 2000zł jeśli nie ma Pan zamiaru wprowadzać istotnych zmian w projekcie

- sprawy formalne około 500zł

- mapę mogę zamówić w Pańskim imieniu - koszt około 650 do 800zł

- kierowanie budową jeśli byłby Pan zainteresowany - koszt około 500zł za kondygnację + 50zł za każdą wizytę na budowie

Trzeba by to podsumowac i wtedy zobaczyc jaka cena z tego wyjdzie.

Mirela-fajne wizualizacje, łazienka dolna widze bardzo podobna do mojej projektowanej.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No, właśnie wszystko zależy od tego co jest w gesti projektanta, żeby potem nie doliczał dodatkowej kasy za każde podejście, za każde wrysowanie przyłącz jednego czy drugiego itp.

Timmibarry; Jeszcze raz dzieki za info na priv, projektant za zmiany w postaci wydłużenia budynku o ok. 1 m krzyknął dodatkowo 500 dla gościa który ponownie przeliczy nośność dachu, czy coś takiego,

Mirela; ładna łazieneczka,

Jestem coraz bliżej podjęcia ostatecznej decyzji i zakupu GRANACIKA.

Pozdrawiam wszystkich

Timmibarry; Jeszcze raz dzieki za info na priv, projektant za zmiany w postaci wydłużenia budynku o ok. 1 m krzyknął dodatkowo 500 dla gościa który ponownie przeliczy nośność dachu, czy coś takiego,

No to calkiem nie drogo. Zastanów sie tylko jak bedzie wygladal dom jak go poszerzysz o 1 metr tylko w jedną stronę. Co zrobisz z oknami w kuchni aby nie powstala duza pusta sciana, itd...

JUz w pierwotnym projekcie jest dosc nie symetryczny.

Nie mówie ze to zly pomysl-sam sie nad tym zastanawialem. Ale wez to i kilka innych kwestii pod uwage.

Edytowane przez tommiberry

Witam

Jestem nowa na forum, ale od 2 lat zakochana w granacie i jestem szczęśliwą posiadaczką tego domku. Jeszcze w nim nie mieszkam i trochę potrwa zanim się do niego wprowadzimy... Po przejściach z pierwszym geodetą i jego zmianie trafiłam na bardzo kompetentnego pana który poprowadził nas przez całe papiery związane z pozwoleniem. Mimo, że mój mąż jest elektrykiem, cały dom postawił sam z pomocą taty i teścia. Przy większych pracach (stropy tradycyjne pomagali również bracia). Obecnie mamy dom przykryty papą. Więźba uszykowana pod dachówkę. Na fachowców wydaliśmy tylko tyle co na więźbę. Reszta prac wykonana samodzielnie. Nawet ja biegałam po dachu przy zakładaniu papy, docinałam deski itd... w tym roku planujemy wstawić okna i być może tynki. W prowadziliśmy kilka zmian również takie, o których raczej nikt nie wspominał.

Po pierwsze odbicie lustrzane.

Mamy piwnicę pod połową budynku tzn pod korytarzem, łazienką i małym pokojem.

Z racji piwnicy kotłownia przeniesiona piętro niżej. Łazienka w połączenia pom. gosp.

Oddzieliliśmy tylko ubikacją za którą został prysznic (wejście z łazienki).

Planowaliśmy okno dachowe nad schodami, ale ja kaskaderem nie jestem i powiedziałam, że myć go nie będę. Stanęło na oknie w murze nad schodami.

Zmieniliśmy kierunek klatki schodowej

Schody do piwnicy pod schodami w projekcie

W połowie klatki schodowej do piwnicy zrobiliśmy drzwi na ogród.

Komin w salonie powstał w ścianie, a nie przy ścianie (jak w projekcie) po czym okazało się, że trzeba nim uskoczyć bo był problem z montażem kosza lukarny. Więc nie polecam...

Drzwi tarasowe w salonie zamienione z oknem

I takie standardowe

Ścianka kolankowa na domu podniesiona o jedna cegłę (porotherm), na garażu o 2

zrezygnowałam z spiżarki i okrągłego okienka

Witaj klinkaa wśród Granatowców :) podziwiam takich ludzi co własnymi ręcami budują , bez fachowców.

Masz rację z tym oknem nad schodami to samobójstwo je tam wstawiać i niepotrzebnie dach dziurawić. Co do komina w salonie mamy tak jak piszesz w ścianie, odsunięty od kosza ok 1,70m i to wiedzieliśmy na początku jak górale zerknęli na projekt,zaraz chłopaki krzyczeli że przesunąć komin.

Pozdrawiam i szybkiego zamieszkania życzę.

Klinkaa, witaj w gronie Granatowców...:)....Twoje zmiany w projekcie są ciekawe i rzeczywiście troszkę inne od naszych. Byłoby fajnie gdybyś wkleiła zdjęcia tych zmian. .....kolejny inny granat.....My też budowaliśmy odbicie lustrzane i też zrobiliśmy zmiany nietypowe....np zamiana miejscami pokoju z łazienką dolną i pomieszczeniem gospodarczym. Co do braku spiżarki to proponuję zastanów się jeszcze..... z doświadczenia powiem, że nie wyobrażam sobie teraz domku bez tego pomieszczenia.....:yes::yes::yes:....jest nieocenione.....a i komin można tak przestawić jak u mnie, że nie wychodzi w koszu i jest ścianą spiżarki....:)... i na dodatek zimnym pomieszczeniem, pomimo, że za scianą mamy kominek....:).. w którym często palimy dla przyjemności patrzenia w ogień...

Jestem bardzo ciekawa jak wyglądają drzwi na ogród w połowie ściany pod schodami...koniecznie wstaw zdjecie....

Okno w korytarzu nad schodami też nie jest takie straszne a daje bardzo duzo światła.....

Pozdrawiam

Nina

Witam, Dziękuję za tak miłe przyjecie. Na prośbę Waśka wstawiam zdjęcia tego wyjścia na tył domu (teraz określenie na ogród to za dużo powiedziane hehe- ale sama tak napisałam). Są to zdjęcia nieaktualne, ale zawsze coś. Jak widać otwory okienne na zimę były były zabezpieczone starymi oknami, wygląda to nie zbyt ciekawie, ale jest za to bardzo praktyczne. Jeśli chodzi o spiżarkę, to będę miała piwnicę, więc jakoś ścierpię jej brak. A z małym pokojem w moim przypadku było tak, ze był to warunek, że ma być z przodu. I Granat jako jedyny z takimi gabarytami miał go z przodu i tak to się zaczęło...

102_7245..jpg

102_7003..jpg

Witam

Jestem nowa na forum, ale od 2 lat zakochana w granacie i jestem szczęśliwą posiadaczką tego domku. Jeszcze w nim nie mieszkam i trochę potrwa zanim się do niego wprowadzimy... Po przejściach z pierwszym geodetą i jego zmianie trafiłam na bardzo kompetentnego pana który poprowadził nas przez całe papiery związane z pozwoleniem. Mimo, że mój mąż jest elektrykiem, cały dom postawił sam z pomocą taty i teścia. Przy większych pracach (stropy tradycyjne pomagali również bracia). Obecnie mamy dom przykryty papą. Więźba uszykowana pod dachówkę. Na fachowców wydaliśmy tylko tyle co na więźbę. Reszta prac wykonana samodzielnie. Nawet ja biegałam po dachu przy zakładaniu papy, docinałam deski itd... w tym roku planujemy wstawić okna i być może tynki. W prowadziliśmy kilka zmian również takie, o których raczej nikt nie wspominał.

Po pierwsze odbicie lustrzane.

Mamy piwnicę pod połową budynku tzn pod korytarzem, łazienką i małym pokojem.

Z racji piwnicy kotłownia przeniesiona piętro niżej. Łazienka w połączenia pom. gosp.

Oddzieliliśmy tylko ubikacją za którą został prysznic (wejście z łazienki).

Planowaliśmy okno dachowe nad schodami, ale ja kaskaderem nie jestem i powiedziałam, że myć go nie będę. Stanęło na oknie w murze nad schodami.

Zmieniliśmy kierunek klatki schodowej

Schody do piwnicy pod schodami w projekcie

W połowie klatki schodowej do piwnicy zrobiliśmy drzwi na ogród.

Komin w salonie powstał w ścianie, a nie przy ścianie (jak w projekcie) po czym okazało się, że trzeba nim uskoczyć bo był problem z montażem kosza lukarny. Więc nie polecam...

Drzwi tarasowe w salonie zamienione z oknem

I takie standardowe

Ścianka kolankowa na domu podniesiona o jedna cegłę (porotherm), na garażu o 2

zrezygnowałam z spiżarki i okrągłego okienka

Witaj w gronie budujących "naprawdę gospodarczym systemem" :-) zastanawia mnie tylko czy to nabpewno odbicie lustrzane? Ja też mam lustro ale garaż mam wg twego zdjęcia mam po lewej ....... chyba że to wina "czteropaka" który przed chwilą zniszczyłem ;-)

Loxley dziękuję za zwrócenie uwagi. Muszę przyznać, że prawdziwa ze mnie blondynka (a ja myślałam, że jak przefarbuje włosy to rozum mi zostanie a jednak...hehe. Faktycznie teraz weszłam na stronę Krajobrazy.com i okazuje się, że nie mamy odbicia. I co najgorsze nie wiem skąd się wzięło to przekonanie. Teraz chyba już zapamiętam.

Mamy jeszcze jedna zmianę o której nie napisałam. Otóż na poddaszu do pomieszczenia na garażu wydzielony jest korytarzyk między łazienką a sypialnią. Z drzwiami będziemy mieli mały problem bo okazało się, że ocieplenie dachu będzie zachodzić na drzwi, ale taki problem to nie problem zrobi się drzwi harmonijkowe np

Edytowane przez klinkaa

Na którejs stronie bylo napisane. Chyba ludzie pisali ze od 210-do 270 metrów-różnie róznym osobom wychodzilo

Poza tym takie info masz zapewne w kosztorysie w projekcie-niestety nie mam go przy sobie to ci nie powiem. Ale jak sobie teraz sprawdzilem na symulacji to po poszerzeniu o 0.5 z kazdem strony wychodzi 210m2. ALe pewnie czegos nie uwzględniam

Edytowane przez tommiberry

witam proszę o info jak jest powierzchnia dachu w granacie bez zmian?

My razem z garażem mieliśmy 230m2. I taka mała wskazówka przy zakładaniu dachu. Podniesienie ścianki kolankowej nie zmienia konstrukcji dachu,ale... Jeśli podniesiesz ją zbyt wysoko lepiej byłoby obniżyć kleszcze (wtedy trzeba zamówić dłuższe) w przeciwnym razie pomieszczenia wyjdą Ci po np. 3 metry. Można wtedy regipsem obniżysz sufit, ale powstanie luka pomiędzy stryszkiem a poddaszem (szkoda pustej przestrzeni). I jeszcze jedno w projekcie więźba jest bardzo przesadzona my mamy wg projektu, ale krokwie nie muszą być takie masywne.

Pozdrawiam

Witam wszystkich, jestem zainteresowany projektem, ale co mnie marwi to trochę wydaje mi się że salon jest za mały. Proszę wszystkich o pomysły jakie macie na powiększenie salonu, a także wszelkie możliwe zdjęcia Waszych granatów które pomogą podjąć mi decyzję co do tego projektu poproszę na [email protected]. Za wszelakie pomysły i rady z góry dziękuję i pozdrawiam rysiek

Ja widziałam gdzieś w internecie zdjęcia granata, który ma zabudowany taras za domem. Wydłużyli w taki sposób salon o szerokość tarasu. Konstrukcji dachu to nie zmienia bo i tak w tym miejscu był daszek

kkwiat okrągły balkonik dodaje dużo uroku, przemyśl jeszcze raz tą decyzję. Oczywiście to Twój dom i nikt Ci nic nie narzuci, ale obawiam się, że straci...

A ja wyszperałam przypadkiem w necie Granata z prostokątnym balkonikiem i wcale nie wygląda tak źle. http://www.sprawdzonedomy.pl/oferty.php?nier=3

No to calkiem nie drogo. Zastanów sie tylko jak bedzie wygladal dom jak go poszerzysz o 1 metr tylko w jedną stronę. Co zrobisz z oknami w kuchni aby nie powstala duza pusta sciana, itd...

JUz w pierwotnym projekcie jest dosc nie symetryczny.

Nie mówie ze to zly pomysl-sam sie nad tym zastanawialem. Ale wez to i kilka innych kwestii pod uwage.

Ja wstawiłbym okno np. 200 z niesymetrycznymi "taflami"