Izulek 01.08.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 DaMa,a jakie będziecie miec ogrzewanie? A z kominka rezygnujecie?My okienko okrągłe tez likwidujemy bo nie chcemy w tym miejscu robic spiżarki, robimy drzwi na zewnątrz z garażu, w częsci jadalnianej:) planujemy zamienic to jedno okno na dwa - tak jak jest to na poddaszu. Byc może także garaż zrównamy z bryłą domu, ale to nie jest jeszcze pewne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sutruh 01.08.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 DaMa jak przeczytałam o 10 oknach dachowych to się za głowe złapałam , super Ci się to udało a jak Wam się zachce za 5 lat posiedzieć przy kominku??? a komina brak a za oknem będzie piękna zima i mnóstwo śniegu, zastanówcie się jeszcze z budowa komina, my na razie też nie będziemy montować kominka, ale w razie gdyby komin stoi i nie będzie problemu macie już jakieś wyceny odnośnie reku? ile to będzie kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 01.08.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Witajcie Jak widać - Gosia - zdarza mi się zaglądać tutaj nie tylko w nocy .... ale tak juz jest wtedy, kiedy długo sie pracuje.... Dzisiaj byłam w jednej Firmie zapytać o wycene rekuperatora, bo jednak chyba się zdecyduje na to urządzenie... Koszt orientacyjny to; projekt - 600 zł jednostką 8.000 zł robocizna i materiały tak w widełakch 4 - 6 tyś. trochę dużo. Jeżeli się zdecyduje na ich Firme to koszt projektu wchodzi w koszt jednostki, czyli pomniejszają te 8 tys o te 600 stówek. A projekt i tak trzeba zrobic i tak - do odbioru budynku. Poszukam jeszcze trochę to może znajde taniej albo kupię jednostke i materiały sama a poprosze ich o podłaczenie tylko. Nie wiem jaki wariant przejdzie czas pokaże.... Coś nam Ani@, Gata i Fato (który się przechwalał, że zasypie nas zdjęciami ) w ogóle sie nie odzywają a szkoda, bo na pewno mają nam co pokazać.... A może czytają nas??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fato 01.08.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Witajcie Jak widać - Gosia - zdarza mi się zaglądać tutaj nie tylko w nocy .... ale tak juz jest wtedy, kiedy długo sie pracuje.... Dzisiaj byłam w jednej Firmie zapytać o wycene rekuperatora, bo jednak chyba się zdecyduje na to urządzenie... Koszt orientacyjny to; projekt - 600 zł jednostką 8.000 zł robocizna i materiały tak w widełakch 4 - 6 tyś. trochę dużo. Jeżeli się zdecyduje na ich Firme to koszt projektu wchodzi w koszt jednostki, czyli pomniejszają te 8 tys o te 600 stówek. A projekt i tak trzeba zrobic i tak - do odbioru budynku. Poszukam jeszcze trochę to może znajde taniej albo kupię jednostke i materiały sama a poprosze ich o podłaczenie tylko. Nie wiem jaki wariant przejdzie czas pokaże.... Coś nam Ani@, Gata i Fato (który się przechwalał, że zasypie nas zdjęciami ) w ogóle sie nie odzywają a szkoda, bo na pewno mają nam co pokazać.... A może czytają nas??? BARDZO WAS PRZEPRASZAM ALE NIE MAM NETA JUŻ PONAD MIESIĄC I DOPIERO W NASTĘPNYM CHYBA BĘDZIE TAKŻE MUSICIE JAKOŚ MI TO WYBACZYĆ. A tak poza tym to już ławy dawno wylane, z bloczka ścianki fundamentowe także no i chyba wszelkie prace ziemne wykonane. Czekam z niecierpliwością na moją ekipę która ma się pojawić w poniedziałek. Jeszcze raz wszystkich przepraszam fotek narazie nie pokazuje bo pisze z kompa od kogoś innego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia 25 01.08.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Witajcie Ja dzis mialam bardzo intensywny dzien ale roboty typowo dzialkowe ( skosiłam ponad polowe działki ok 25- 30 arów ) bo z budowlanych narazie tylko polewanie hihi - niestey znow troche sie plan zmienil i zaczynamy murarke scian w poniedziale po czesci dlatego z moj maz wyjechal i wroci chyba po weekendzie a druga sprawa to nasza ekipa ktora wykorzystala sobie te 3 dni wolnego po wylaniu chudziaka na wykonanie jakiejs robótki i braklo im czasu zeby skonczyc , no coz swiat sie nei zawali a nawet lepiej bo chudziak porzadnie wyschnie Fato -zatem czekamy az net sie u Ciebie pojawi no i pojawią sie rownież zdjecia , pozdrawiam Wasiek - a jak dach skonczony ??? masz nowe fotki w albumie ?? DaMa - no ładnie 10 okien szok hihi, ja zawalu dostałam jak zobaczylam ile jedno kosztuje Pozdrawiam wszystkich serdecznie , dobrej nocy PA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 01.08.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Fatomiło, że się odezwałeś.....i myślę, że Ci wybaczymy....tylko nie zapomnij o nas jak już będziesz miał neta.... Własnie wkleiłam parę zdjęc do swojego dziennika. To tylko początek budowy ścianek działowych. Sylwiaz dachem to niestety, czekamy aż kolega dekarz wróci z urlopu. Wiesz w domu i tak jest duzo innych rzeczy do zrobienia tak więc troszkę cierpliwości myslę, że mnie tez się przyda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 02.08.2007 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Izulek 8 okien na pewno a nad dwoma dodatkowymi się zastanawiamy -4 jak w projekcie -2 na przestrzał nad garażem (inny wymiar) -1 doświetlenie klatki schodowej -1 wyłaz dachowy (inny wymiar) a te 2 dod. chcieliśmy zespolić (2x2-wie pary) w pokojach nad salonem z kuchnią gdyż poszerzamy fundament o 0,7m i pokoje te będą o ok. 3m większe Aż tyle okien to nie tylko wileki koszt tych okien ale również wielki kłopot między innymi z częstym myciem okien (okna dachowe najbardziej brudzą się niż te ścienne) i częstą konserwacją np uszczelnieniem Pozdrawiam wszystkich Granatowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 02.08.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Witajcie, witajcie proszę o oficjalne zakwalifikowanie mnie do entuzjastów Granata Decyzja podjęta - wczoraj zamówiliśmy projekt. Teraz myślimy cały czas nad zmianami. Napewno będzie wyjście z garażu na ogród, okno dachowe nad klatką schodową, okno dachowe w pomieszczeniu nad garażem, likwidacja spiżarki. Mam pytanie do tych, którzy nie robili "prawie" żadnych zmian w Granaciku - jak wygląda klatka schodowa, czy nie jest zbyt wąska? I jakie macie schody? Byłabym wdzięczna za zdjęcia, opisy, projekty ... I ponawiam pytanie odnośnie ogrzewania. Czy ktoś z Was planuje piec na paliwa stałe (np. ekogroszek)? I czy w takim przypadku kotłownia jest wystarczająca? Myślimy o wydłuzeniu garaży do tylnej ściany domu, z przodu zostawilibyśmy taki uskok jak w projekcie. Nie mam jednak wyobrażenia jak wyglądałby dach od strony ogrodu .... coś kiepsko u mnie z wyobraźnią przestrzenną Pozdrawiam Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 02.08.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Witaj Iza, bardzo cieszymy się że podejmowaliście decyzję Gratulujemy waszego wyboru i życzymy w realiacji waszego Granata. p.s. nie wstawiaj za duzo okien dachowych (max 6 okna ) Pozdrawiam wszystkich Granatowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 02.08.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Jola i Jarek okien dachowych będzie dokładnie 6 plus oczywiście wyłaz dachowy Wogóle zmiany są raczej "kosmetyczne". Pozdrowienia od Granatowców dla Tymowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słej 02.08.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 witam wszystkich sympatyków-granacików wciąż czekamy na przekształcenie działki z rolnej na budowlaną, prawdopodobny termin spotkania u notariusza to wrzesień Izulek co do zmian w projekcie to myślimy podobnie, we wcześniejszym poście opisałem je pokrótce, ale zmiany są znaczące i nie bedziemy chyba kupować gotowego projektu tylko na bazie tego domku miejscowa pani architekt zrobi projekt indywidualny za niecałe 3000 PLN, łącznie z adaptacją Wasiek na forum zaglądam i czytam ale na razie nic się nie dzieje to i nie mam o czym pisać pozdrów męża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 02.08.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 U nas kupiony projekt plus adaptacja to wydatek 3 300 - 3800 zł, nie wiem czy indywidualny byłby tańszy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sutruh 02.08.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 no to gratulujemy Izie podjęcia bardzo dobrej decyzji my będziemy jednak mieli piec na paliwo stałe, decyzja podjęta, grzejniki i rurki do prowadzenia c.o. kupione, bojler z wężownicą kupiony, dzisiaj Piotrek pojechał oglądać piece - może piec też już mamy kupiony nie wiem, acha nie będzie to piec na eko groszek, raczej myślimy o takim "prostaku" na wszystko, niestety nasz rząd nie zachęca nas do ochrony środowiska i takie typy ogrzewania jak pompy ciepła czy inne mniej naruszające nasze środowiską są niestety drogie, nie ma na nie żadnych dotacji, a przeciez zdrowo rozsądkowo rozumując to takie "prostaki" jak nasz to powinny być dawno w muzeum, a nie jak wczoraj nasza kochana sąsiadka wrzuciła chyba butelki plastikowe do pieca i zasmrodziła i zadymiła mi całe podwórko, aż nie można było oddychać my mamy piwnice, w której będzie pięc a pomieszczenie gosp. przeznaczymy na pralnie pozdrawiam, Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2magda5 02.08.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 No właśne te schody... chciałabym ze spocznikiem ale murarz powiedział że trzeba by było ścianke wydłużać o metr ale tam nie ma miejsca a schody u anijki wydają się strome i kwestia jak przy takich schodach wnieść meble? No w poniedziałek ruszamy z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 02.08.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 No to u Ciebie Gosiu problem z kotłownią rozwiązany ... my raczej piwnicy nie zrobimy i właśnie mam wątpliwości co z tą kotłownią ...Optujemy za piecem na ekogroszek, albo w ostateczności propan (chociaż ceny odstraszają).A piwnicę macie pod całym domkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaMa 02.08.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 WITAM! Co do tych okien jak wcześniej wspomniałam to chcemy montować reku... i firma z którą się kontaktowaliśmy ( przy reku + graw.) zapewnia, że wentylacja będzie wystarczająca i zbędne jest montowanie okien z mikrowent. a więc koszt będzie o wiele niższy (jesteśmy przed rozpoczęciem budowy) a jeśli chodzi o oświetlenie to uważamy, że nie ma co oszczędzać(nasza sugestia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaMa 02.08.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Izulek witamy i życzymy powodzenia! Sutruh pewnie, że byłoby fajnie zimą posiedzieć przy kominku ale ja z racji swojego zawodu mam złe wspomnienia a poza tym cyt. " całe życie tego drzewa rąbał nie będe" - a kominek będzie i owszem ale elektryczny na ściance klatki schodowej, żeby salon nie stracił swego uroku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 02.08.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Słej dzieki za pozdrowienia, na pewno przekażę mojemu mężowi. DaMaczy firma z którą się kontaktowliście to była firma od Reku? Jeżeli tak, to może podasz cene jaką ci powiedzieli za instalację całości? Co do ogrzewania pisałam już, że u nas będzie piec na eko groszek i nie tylko. Piec będzie z podajnikiem tłokowym, który z kolei umozliwia spalanie innych materiałów palnych. Ma on dodatkowy ruszt żeliwny. Piec z Firmy Kotrem z Kłobucka. Na razie tak jest ustalone. Kominek będzie zwykły na ---- chce mi się to rozpalę..... a w domu i tak mam ciepło...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaMa 02.08.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Wasiek cenę dokładnie wyliczą po przesłaniu im kopii projektu Granata. Szacunkowy koszt to ok. 12000zł.(z montażem) a cena ptojektu to ok. 1000 zł.Twój kosztorys jest bardzo tani (wedle mojej orientacji - masz dużą powierzchnię). Uważaj na "pseudofachowców". http://www.rekuperatory.pl filia Wrocław Jeśli masz sprawdzoną firmę proszę o namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaMa 02.08.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Jola i Jarek napisaliAż tyle okien to nie tylko wileki koszt tych okien ale również wielki kłopot między innymi z częstym myciem okien (okna dachowe najbardziej brudzą się niż te ścienne) i częstą konserwacją np uszczelnieniem O kosztach już pisaliśmy a co do czystości ( owszem myć trzeba ) ale żyjemy w XXI wieku i są środki chem., które po jednokrotnym zastosowaniu wystarczają na 3-4 tygodnie w okresie przejściowym.Mieszkałem w domku u rodziców okna dachowe przez 6 lat raz uszczelniane ( niewielki koszt) - obecny stan idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts