Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hmmm...będę więc musiał poruszyć jeszcze raz z architektem temat ścianki kolankowej :) Jesteśmy raczej średniego wzrostu więc może nie warto bawić się w podnoszenie ścianki kolankowej. A jak bez podnoszenia ścianki wygląda strych nad garażem ?? Żona ma wizję urządzenia tam suszarni, ja natomiast...małej siłowni ;P Jak wygląda to pomieszczenie w rzeczywistości i czy jest możliwość sensownego zagospodarowania go w jakiś sposób ?? Claudii pewnie nie będziesz potrafiła doradzić bo jak zauważyłem macie garaż dwustanowiskowy więc i miejsca macie sporo nad nim, ale może ktoś buduje ten domek z garażem jednostanowiskowym ?? :)

ja mam podniesioną ściankę nad garażem o 2 pustaki i myślę że jest OK

jak jesteś zainteresowany to podaj e-maila to Ci prześlę zdjęcie może wtedy się zdecydujesz.

co mogę doradzić to wydłużajcie garaż bo ja go tylko poszerzyłem o 1m i baaaaaardzo tego żałuję:(

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i muszę się pochwalić zamówiliśmy okna. Zdecydowaliśmy się na KNS- firma nieznana, ale trzeba dać im szanse. Podobał nam się kształt ramy, no i co ważne zbrojenie pełne a nie jak w nie których przypadkach tylko ceownik. Jednostronnie barwione w kolorze orzech. I co nam się podobało: na profilu Veka, okleina jest na brązowej masie a nie jak w większości przypadków na białej. Zrezygnowaliśmy na dobre z łuku na balkoniku.

Ja również mam zamówiony profil VEKA ale z fabryki okien DAKO

u mnie zamiast okrągłego okna okno 60x70

drzwi balkonowe (bez zaokrąglenia) 150x220

drzwi tarasowe (3 skrzydłowe) 240x220

okno w kuchni takie jak w pokoju na dole

brak okna w garażu

reszta bez zmian

wszystkie okna z roletami i ciepłą ramką, kolor dwustronny orzech, + 3 napędy elektryczne = 14 774zł.

brama garażowa KRISPOL zew. orzech segmentowa 260x225 z napędem elektr. = 3650zł

A jak to wyszło u ciebie???

Daniel

Mozesz powiedziec cos wiecej w temacie? Ja go tylko poszerzylem o 0.5 metra.

Dlaczego zalujesz?

mój garaż to 4,6x6,2m (ja mam zamiast okna drzwi, ) a więc trzeba uwzględnić to, że przy całkowitym ich otwarciu i zaparkowanym aucie powinna być swoboda przejścia z każdej strony auta, oczywiście to jest dla mojej wygody nie wiem co Wy o tym sądzicie.

Witam, czy jest ktoś w stanie podać koszt stanu surowego zamkniętego, Granacika ale na stan 2010/11.?, czy ktoś z forum powiększał może garaż do 2 stanowiskowego, ale bez podpiwniczenia,, jakie macie jeszcze uwagi ,co byście polecili zmienić w projekcie, tak na krótko w paru zdnanich, wiem że pewnie zostało to już omówione milion razy , ale proszę o wyrozumiałośc i kwintesencję użytykowników Granata. Tak na pierwszy rzut oka wydaje mi się pom. gosp troszkę za małe no i problem srosunkowo niewielkiej kuchni, bo spiżarki nie chce likwidować kosztem kuchni , może tak powiększyć (wydłużyc kuchnie i fundamenty o jakieś 2 m?) sam niewiem proszę o rady.

pozdrawiam.

Edytowane przez Hoot

Dzięki za info, dziennik claudii już przeglądałem, wartościowa lektura,, mam nadzieje że wytrzymam z tą całą kwitologią i całą resztą bałaganu................ale z drugirj strony wiem że warto.

PS. może ktoś niedaleko Piły w wlkp wybudował sobie granacika, chętnie bym obejrzał, bo na razie to zlokalizowałem wszystko albo na południu , albo w centralnej .

Polsce.

wszystkie okna z roletami i ciepłą ramką, kolor dwustronny orzech, + 3 napędy elektryczne = 14 774zł.

brama garażowa KRISPOL zew. orzech segmentowa 260x225 z napędem elektr. = 3650zł

A jak to wyszło u ciebie???

Daniel

Zrezygnowaliśmy z łuku na balkonie

Okno w kuchni takie jak w pokoju

Zrezygnowaliśmy z okrągłego okienka

Dodatkowo okienko na schodach

W garażu dwa wąskie okienka

W pomieszczeniu nad garażem okno

Jednostronnie barwione w masie kolor orzech, również mamy z ciepłą ramka.

Cena z montażem 8100

Przeanalizowaliśmy za i przeciw roletom i postanowiliśmy, ze z nich rezygnujemy. O bramie garażowej pomyślimy bliżej wiosny.

Edytowane przez klinkaa

Zrezygnowaliśmy z łuku na balkonie

Okno w kuchni takie jak w pokoju

Zrezygnowaliśmy z okrągłego okienka

Dodatkowo okienko na schodach

W garażu dwa wąskie okienka

W pomieszczeniu nad garażem okno

Jednostronnie barwione w masie kolor orzech, również mamy z ciepłą ramka.

Cena z montażem 8100

Przeanalizowaliśmy za i przeciw roletom i postanowiliśmy, ze z nich rezygnujemy. O bramie garażowej pomyślimy bliżej wiosny.

U mnie ta wycena przy twoich założeniach była niższa o ok.700 (ale dot. to moich okien)

Witam wszystkich :)

My będziemy ściany stawiać z porothermu 30+10 ocieplenie

A mam pytanie odnośnie doświetlenia klatki schodowej-jakoś nie bardzo jestem za wstawieniem tam okna dachowego a jak by to wyglądało jak by w ścianie dało się parę warstw pustaków szklanych(luksfery) ?? co o tym sądzicie -proszę o pomoc :)

Też myśleliśmy o luksferach (kasa) ale jestem teraz szczęśliwa, że zdecydowaliśmy się na okno. I wielu naszych znajomych przychodzących oglądać domek zwraca na niego uwagę - wygląda super, a to oświetlenie.... rano promienie słońca padają na cały hol na parterze. Wczoraj byliśmy oglądać domek w stananie surowym zamkniętym u znajomych (podobny do granta) ale oni nie mieli możliwości wstawienia okna bo przeszkadza im daszek. Bardzo żałują, że nie zwrócili na to uwagi w trakcie wyboru projektu.

Polecam zainwestować, warto.

A pochwalę się, ze jeszcze tydzień ..... i przeprowadzka :).

Mircial, okno na korytarzu jest jak najbardziej potrzebne. U nas nie ma ściany tam gdzie są schody więc pewnie byłoby i tak widno ale projektując raz jeszcze, to okno byłoby tam gdzie jest obecnie, czyli na środku dachu klatki schodowej...:yes::yes::yes:

Poza tym wcale nie ma takiego problemu z myciem, bo ........myję je baaaardzo rzadko. Wbrew wszystkiemu nie brudzi się tak bardzo jak pozostałe...a może nie widać, tak jak przy pozostałych? Patrzę w górę i widzę piękne niebieskie niebo i słońce, które rozświetla mi cały korytarz...:p:p:p

Reasumując, ja stary granatowiec zachęcam Cię do wstawienia okna na klatce..........decyzja należy do Ciebie...:yes:

Pozdrawiam

Nina