tommiberry 18.03.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 HEj Wasyl wielkie dzieki za wyliczenia. Powiem w czym jest rzecz-bede kupowal od jednego kolesia kostke brukową(za dojazd chce 250zl). ZObaczylem ze posiada on również bloczki fundamentowe:Bloczek fundamtowy BL 12, emka, wymiary:12x25x38 . w cenie 2,55sztuka (CHYBA TANIO ?) Ja jeszcze nawet nie mam dziury pod fundamenty ale za okolo 2 miesiace juz mysle ze bedą mi te bloczki potrzebne. Wydaje mi sie ze warto przy okazji tak drogiego transportu i tak tanich bloczków je od razu kupic. Jednak na naszym kosztorysie z pracownik projektowej widze "bloczki betowoe o wymiarach 25x12x14cm"-i stad moje pytanie poniewaz nie bylem pewien czy te które pokazuje są ok i sie nadają. Mój granat jest powiekszony o 0,5 metra w kazdą strone. A wiec wymiary to 15,8 x 8,33. Mozesz Wasal jeszcze spojrzec w moje powyzsze info i link do bloczka i powiedziec czy takie bloczki będą OK? CZy ich jakos, parametry i cena sa OK? Do tego pytanie do doswiadczonych-skad wiadomo na jaką wysokosc budowac fundamenty? I jak wysoko zalewa sie betonem i od którego momentu kladzie sie bloczki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasal 19.03.2011 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 (edytowane) Cena bloczków ok. Teraz trzeba zapłacić za bloczek 3zł/szt. Twoje bloczki są szersze - to lepiej! BL 12 - to klasa betonu B15. wysokość ławy pod bloczki powinna być w projekcie, standardowo daje się szeroka 60cm - wysoka 35cmławy trzeba posadowić ok 1m poniżej poziomu gruntu działkiwysokość fundamentu z bloczków sam sobie dobierasz, zależy jak chcesz mieć wysoko podłogę jeśli nie będziesz podnosił działki, 8 warst bloczka powinno wystarczyć Edytowane 19 Marca 2011 przez wasal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klinkaa 25.03.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Puk Puk! Co tutaj tak cicho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cytrus123 25.03.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Witam od dawna sledzę forum dzis chce sie przywitac. Widze ze wszyscy śpicie, zeby sprowokowac dyskusje pochwale sie swoim domkiem i mam pytanie czym tynkujecie, ile jest metrów i jakie macie stawki w swoim rejonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 25.03.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 (edytowane) To ja się odezwe się-dzisiaj na dzialke podłączyli mi wodę-jupi. Wreszcie cos sie zmienilo na mojej dzialce , jakis slad cywilizacji. http://images47.fotosik.pl/753/b86e6a72bdbdf66amed.jpg Edytowane 25 Marca 2011 przez tommiberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minio77 27.03.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 WitamMam pytanie jak szanowni forumowicze posiadający granata rozwiązali wentylacje w dolnej łazience, bo ten poziomy kanał łączący łazienkę z kominem jest podobno błędem (taki mi mówiło wiele osób zwiedzający moja budowę). Czy macie tak jak jest w projekcie (poziomy kanał) i czy takie rozwiązanie działa dobrze? A może lepszym rozwiązaniem by było poprowadzenie nowego kanału wentylacyjnego przez strop, górną łazienkę i ponad dach a kanał w kominie wykorzystać na wentylację gabinetu na dole? Proszę o odpowiedź i ewentualne inne sugestie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88 28.03.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 hei:) mam pytanko chce doprojektować sobie wykusz, i moje pytanie brzmi jakie macie wymiary wykusza ?? inne zmiany jakie wprowadziłem to: - nie zrobiłem daszku na tarasie - zlikwidowałem okienko to okrągłe - podniosłem ściany kolankowe nad garażem o 2 pustaki - przerobiłem inaczej kotłownie we wejście jest przez garaż i potem do domu - dodałem dwa okna dachowe nad garażem - w garażu zamiast okna mam drzwi jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to proszę napiszcie mi co można zmienić w tym projekcie pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loxley 29.03.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Witam Mam pytanie jak szanowni forumowicze posiadający granata rozwiązali wentylacje w dolnej łazience, bo ten poziomy kanał łączący łazienkę z kominem jest podobno błędem (taki mi mówiło wiele osób zwiedzający moja budowę). Czy macie tak jak jest w projekcie (poziomy kanał) i czy takie rozwiązanie działa dobrze? A może lepszym rozwiązaniem by było poprowadzenie nowego kanału wentylacyjnego przez strop, górną łazienkę i ponad dach a kanał w kominie wykorzystać na wentylację gabinetu na dole? Proszę o odpowiedź i ewentualne inne sugestie. pozdrawiam Ja zrobiłem osobny kanał, 1 pustak wentylacyjny wmurowany w ściankę nośną - pod samym sufitem (ta po lewej , stojąc w drzwiach) i do góry przez łazienkę na górze do dachówki i na końcu kominek wentylacyjny Robena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clea 29.03.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Hejka Damian88, a nam projektant zmienia na górze układ ścian, tak że dwa pokoje dziecięce będą takiej samej wielkości, niestety kosztem wielkości sypialni Czyli zmieni się nam troszkę układ holu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milarz 03.04.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 witamkto z was podpisywał umowę na roboty budowlane z wykonawcą. Mam właśnie dylemat jak taka umowa powinna wyglądać i co w niej powinno być.Może możecie mi podesłać swoje wzory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 07.04.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Witam ale tu pusto i cicho,wiosna w pełni to pewnie wszyscy są zajęci budowaniem My też już od przyszłego tygodnia ruszamy fundamenty przezimowały i teraz bierzemy się za dosypywanie piasku,ubijanie no i wylewanie płyty no a koło maja-czerwca ruszamy z murami tzn chcemy wystawić mury zalać dekę i to chyba będzie tyle na ten rok no ale zawsze jakiś kroczek do przodu.... Pozdrawiam wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA 28 08.04.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Faktycznie strasznie tu cicho, nikt nie ma czasu na siedzenie na forum, ale ja się pochwalę… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA 28 08.04.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 ;)nie umię wstawiać dużych zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA 28 08.04.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) Chciałam wstawić ładne duże zdjęcie ale chyba mi nie wyszło:bash: Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez EWA 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 08.04.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 EWA 28 gratulacje mury pną się do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_k99 09.04.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 witam wszystkich serdecznie. mam do was pytanie jakie tynki robiliście w swoich domach? mamy dobrego murarza i on namawia nas na zrobienie reczych tynków cementowo wapiennych i do tego nie che robic z gotowej zaprawy tylko tak jak kiedys; wapdno ,cement, zwir. co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LESZEKLESZEK 09.04.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 witam wszystkich ja będę robił tradycyjne tynki cementowo-wapienne i do tego tradycyjnie nakładane czyli ręcznie(tradycyjnie robienie tynków trwa trochę dużej i nakładanie i zaciąganie jest ręczne a maszynowe o wiele krócej,maszynowe jest tylko nakładanie tynku a i tak jest póżniej ręcznie zaciąga się ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88 10.04.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 hei mam pytanko chce doprojektować sobie wykusz, i moje pytanie brzmi jakie macie wymiary wykusza ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loxley 11.04.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 witam wszystkich serdecznie. mam do was pytanie jakie tynki robiliście w swoich domach? mamy dobrego murarza i on namawia nas na zrobienie reczych tynków cementowo wapiennych i do tego nie che robic z gotowej zaprawy tylko tak jak kiedys; wapdno ,cement, zwir. co o tym myslicie? osobiście poleciłbym ci stary system, czyli wapno cement i piasek płukany i ręczne nakładanie . No chyba że ci się śpieszy to maszynowo... Aha i do zaprawy nie dawaj żwiru , bo murarz/tynkarz ci do d....y nakopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulaiprzemo 11.04.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 hei mam pytanko chce doprojektować sobie wykusz, i moje pytanie brzmi jakie macie wymiary wykusza ?? Damian 88 wysłałam Ci skan z odpowiedzią na prywatną skrzynkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts