Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Bardzo dziekuje milarz,krolewna,kkwiat za informacje. Bardzo pocieszyliscie mnie ta informacja ile zaplaciliscie za materialy-bardzo dzieki za info-szczegolnie MILARZowi za szczegolowy wykaz.

Mozesz powiedziec milarz na kiedy te koszty?-tzn z tego roku?

Czy ktos inny jeszcze moze sie wypowiedziec za ile najtaniej udalo mu sie znaleźć ekipe budowlaną na stan zero?

My w sierpniu bedziemy miec okolo 20tys zl i zastanawiamy sie ze chyba mozna by juz ruszyc z tematem budowy stanu zero-Tyle chcielibysmy zrobic w tym roku.

Pozdrawiam i czekam na wasze info.

Milutka=sprecyzuj swoje pytanie. Pytasz o przylaczenie tych mediów na dzialke czy o co ?

Edytowane przez tommiberry

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tommiberry

u mnie ekipa wzięła ( weźmie bo płacę po każdym wykonanym etapie ) 27 tyś i to cena za wszystkie prace bez dachu tzn

wykopy, ławy, ściany fundamentowe, malowanie dysperbitem i ocieplenie fundamentu, ściany parteru, strop ściany piętra, działówki i wylewane schody.

Sam wykonałem zasypanie fundamentu i jego zagęszczenie

Do tego dochodzą materiały.

W dzienniku załączyłem plik z szczegółowym kosztorysem.

Witam, jesteśmy na etapie zmian w projekcie Granat, mamy kilka pytań:

1. Czy jeśli zlikwidujemy okna dachowe we wszystkich trzech pokojach na piętrze (zostaną tylko boczne okna) to będzie wystarczająco dużo światła?

2. Czy warto wstawić okna dachowe w pomieszczeniu nad garderobą? (jedno pomieszczenie z wejscie z sypilani będzie garderobą, drugie z wejściem z lazienki będzie suszarnią i strychem)

Bardzo proszę o odpowiedz gdyż już jutro mamy spotkanie z projektantem. Pokoj z balkonem jest od strony płn, dwa pozostale pokoje mają okna boczne od wschodu.

do Portnej

witamc ziomala, my juz mieszkamy w granacie pół roku, nie mamy na górze okien dachowych oprócz korytarza, jest całkiem jasno, a co do pomieszczenia nad garażem to uważam, że trzeba, my nie dzieliliśmy tego pomieszczenia, wybiliśmy dodatkowe okno i wyszedł mam piękny pokój....i cudna sypialnia .

Pokój do kąd? Co w tym pokoju?

do Portnej

witamc ziomala, my juz mieszkamy w granacie pół roku, nie mamy na górze okien dachowych oprócz korytarza, jest całkiem jasno, a co do pomieszczenia nad garażem to uważam, że trzeba, my nie dzieliliśmy tego pomieszczenia, wybiliśmy dodatkowe okno i wyszedł mam piękny pokój....i cudna sypialnia .

Moze jakies zdjecia :D tego pokoju i domku :)

Ogrzewanie podłogowe mamy w łazienkach i częściowo w korytarzu. A grzejnik w salonie mamy na tej ścianie co okno balkonowe.

tommiberry

chodzi mi o pokój nad garażem, nie dzieliliśmy nic, wybiliśmy duże okno i zrobiliśmy w tym pokoju sypialnię.

Edytowane przez kasiah73

Nie jest tam zimno, mamy tam dość duży grzejnik. A wejście do tej sypialni mamy z łazienki. Tak, że sypialnia z własną dużą łazienką.... Śpimy na samym końcu domu...ma to też swój urok. Oczywiście ściana nad garażem była wcześniej podniesiona. A pokój z balkonem na razie czeka-planuję tam drugi salon, skórzany ładny wypoczynek, szafa, komoda... albo pokój kinowy z projektorem...kto wie..Dom jest duży, jest co sprzątać.

My też staramy się brać na wszystko faktury, chyba że coś jest kupione od znajomych; w tym wypadku i tak jest taniej. Rozmawiałam kilka dni temu z księgową o rozliczeniu tych faktur, przypomniała żeby koniecznie zwrócić uwagę czy na fakturach jest nr PKWiU (przy nazwie towaru) jeśli nie - trzeba się pofatygować do sprzedawcy i poprosić o korektę.

Ja jeszcze nie rozliczałam faktur ale planuję się wziąć za to niebawem, osobiście :) znajoma księgowa mówi, że nie jest to zbyt skompikowane ale dużo dłubaniny..

A odnośnie naszego granacika- mamy wymurowany garaż :lol2: i część ścian parteru. I dopiero teraz zdecydowaliśmy się na jeszcze jedną zmianę - powiększamy łazienkę na dole kosztem kotłowni. A piec będzie stał w garażu (garaż jest sporo przedłużony, będzie podzielony na 2 pomieszczenia). Przeraziło mnie to, że nie byłoby gdzie wstawić pralki bez tej zmiany! Swoją drogą, gdzie trzymacie pralkę?