mircial 11.08.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 (edytowane) Ale tu cicho pewnie wszyscy w pracy albo na budowie Pozdrawiam wszystkich Granatowiczów Edytowane 12 Sierpnia 2011 przez mircial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olakrystian 12.08.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Hej wszystkim. Chciałam dołączyć do granatowiczów. Śledzę wątek od dłuższego czasu a tu w między czasie też Granat mi wyrósł... Za bardzo nie umiem tu się poruszać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olakrystian 12.08.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 pochwalę się więc naszym domkiem...http://i1113.photobucket.com/albums/k501/olakrystian/Obraz045.jpg jeśli mi się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabi i piotrek 14.08.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 To ja tez-jestesmy na tym samym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milarz 15.08.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 a co tam też się pochwalę. A pomyśleć że jeszcze dwa lata temu trafiłem na to forum z wizją budowy granata w jakieś niekreślonej przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 15.08.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) Widze budowa wszedzie w pelni, a kazdy z granatów po zmianach A ja wracam do tematu budowy fundamentów. Pytalem kilka postów wczesniej jak wy budowaliscie fundamenty. Kilka osób odpowiedzialo aby nie oszczedzać na fundamentach, aby powierzyc to ekipie i ze budujecie zgodnie z projektem-troche sa to jednak odpowiedzi nie na moje pytanie. Zaryzykuje stwierdzenie ze wiekszosc z osob ktore nie buduja granata wlasnymi rekami nie wie ze fundamenty nie sa budowane zgodnie z projektem. A mianowicie zgodnie z projektem powinnismy: -nalezy wybrac ziemie pod fundament w ksztalcie litery W-jak widac na zalaczonym obrazku (jednak wiekszosc ludzi kopie jedynie pod stopy fundamentowe) -nastepnie nalezy pod fundamentami wykonac na gruncie rodzimym poduszke zwirowo-piaskową, oraz warstwe tzw chudego betonu B10 o grubosci 10cm. (wiekszosc tego nie robi) -Przyjmuje sie fundamenty o wysokosci 30cm wykonane z betonu B20 (wiekszosc ekip wylewa az do poziomu gruntu) A w praktyce po rozmowie z kilkoma ekipami dowiedzialem sie ze wszyscy robia tak: -w wykopane doly wylewa sie bezposrednio beton az do poziomu zdjetego humusu (gruntu) -nastepnie izolacja i murujemy z bloczków. Nie mówie ze to co sie dowiedzialem od roznych ekip jest zlym rozwiazaniem ale jest zdecydowanie innym od tego w projekcie. Pytam wiec jak wy robiliscie fundamenty poniewaz np.jedna ekipa powiedziala mi ze beda wylewac fundament na 60cm a inna ze na 40cm. Co ciekawe, ostatnio zdecydowalem sie na jedna z ekip aby wybudowala fundamenty, kiedy przyjechali zaczelem wypytywac ich o wszystkie szczegoly-tzn jak beda to budowac. Poczatkowo nie widzieli problemu, jednak po 30 minutach rozmowy stwierdzili ze oni musza jeszcze ten projekt przejrzec i sie zastanowic jak to zrobic-od tamtego czasu sie nie odzywają. JEsli wiec ktos wie czy fundamenty byly budowane dokladnie tak jak w projekcie-czy metodą bardziej tradycyjną to bede wdzieczny za info. http://images50.fotosik.pl/1050/4bb6b6a205419427med.jpg Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez tommiberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andre79 16.08.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Witam tommiberry, tak jak pisałem wcześniej u mnie fundamenty zostały wykonane zgodnie z projektem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 17.08.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Hej Tom co Ty doktorat robisz:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
croolewna 17.08.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Witam wszystkich. My niedługo zalewamy dekę, spieszymy się bo za kilka dni chcemy wyjechać na urlop. Przy okazji - czy ktoś ma filary przed wejsciem do domu? Wymyśliłam filarki pod balkonem, nadają "dworkowego" wyglądu, podoba i się taki efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 17.08.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 croolewna my będziemy mieć takie filarki jak na razie mamy je tylko naniesione na projekcie ale mam nadzieję że już za 2-3 tygodnie będą podtrzymywały w realu balkonik Ale gdzieś już widziałam granacika z takimi właśnie filarkami i wyglądało to bardzo fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 17.08.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 a chyba nawet już ktoś tu na forum podawał linka do granata z filarkami i była dyskusja na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabi i piotrek 18.08.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Fundamenty-metoda tradycyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
croolewna 18.08.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Musiałam przeoczyć tą informację, jak tylko znajdę czas to nadrobię zaległości w czytaniu forum A jutro zalewamy dekę! I wieczorem wyjeżdżamy na zasłużony urlop )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
croolewna 18.08.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Oto jak prezentują się moje filarki:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=70711&d=1313694040 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 19.08.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Hej Tom co Ty doktorat robisz:jawdrop: To samo miałąm pisać . To juz ja byłam totalnie dociekliwa i biedni fachowcy mieli ze mną nie lada problem, ale Ty już chyba mnie pobijasz. Tylko co Ty chłopie zrobisz za dwa lata ? Przy wykończeniówce sam się wykończysz . Przy okazji - czy ktoś ma filary przed wejsciem do domu? Wymyśliłam filarki pod balkonem, nadają "dworkowego" wyglądu, podoba i się taki efekt. Hhehe a ja szukałam jakiegokolwiek projektu bez filarów i wg mnie to największy plus granata. Uważam, że albo mam piękny, stary, zabytkowy polski dworek albo zwykły domek "nie stylizowany". Dla mnie osobiście to jak plastikowe auta, podrabiane kosmetyki itp. Ale to kwestia gustu - a o nich się podobno nie dyskutuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 19.08.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 hihih czyli tzw GARGAMELEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
croolewna 19.08.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Dla mnie dodanie filarów do granata nie czyni go ani gargamelkiem ani tym bardziej niczym na kształt "plastikowego auta". Granat sam w sobie jest prostym domem, pełno jest podobnych wizualnie a ten element pozwoli mu się wyróżnić. Chyba prawie każdy z nas coś zmieniał w podstawowym projekcie. Nie każdemu ma się podobać ale dla mnie i nie tylko dla mnie, domek nabiera nowego, ciekawego charakteru.Dziś zalaliśmy dekę, pogoda pozwoliła, uff... i jedziemy na wakacje. Pozdrowienia granatowcy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 19.08.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Zgadzam się z croolewna.Też takie będę miała i już widzę jak na święta te filarki będę miała postrojone hihi. Ale to oczywiście rzecz gustu.Jak by nie było to każdy coś zmieniał-powiększał w swoim granaciku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 19.08.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 forum jest okrutne o czym się przekonałam na własnej skórze ...jak nie zrobicie wnętrz białych ,czarnych i szarych to już po Was.Większość urządzonych tu wnętrz jest zrobionych "muratorowo" czyli wszystko na jedno kopyto i nie ważne kto jak się czuje byle jest wg aktualnych trendów.Ja jestem dumna z tego jak mam bo nic nie zerżnęłam od nikogo,wszystko to mady by claudii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 19.08.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 No i chyba o to chodzi żeby robić tak jak się nam podoba a nie tak jak robią wszyscy a "odmieńcy" zawsze byli i będą wyśmiewani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts