Tinka25 17.12.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 u nas na razie tyle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinka25 17.12.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 I teraz mam dylemat jeśli chodzi o szprosy, po lewej, jest dzielone okno na 4 części po prawej na 6 (taką opcję zaproponowała firma montująca) pomóżcie co tu wybrać bo jestem skołowana. Załączam zdj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkwiat 17.12.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkwiat 17.12.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinka25 18.12.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 ale numer, to Ty jeszcze inaczej masz, bez pionowego szprosa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 18.12.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Tinka25 a mi znowu bardziej się podobają te dzielone na 4 A jaką macie dachówkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia K. 18.12.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Mam zamiar instalować piec na paliwa stałe i zastanawiam się czy nie umieścić go w garażu - łatwiejszy załadunek i mniej kurzu w domu, ale zastanawiam się jak z podłączeniem do komina.W pomieszczeniu gospodarczym można wówczas umieścić rekuperator oraz zrobić pralnię. Może ktoś tak zrobił - proszę o porady.Mam również pytanie odnośnie rekuperatora - czy jest faktycznie wart wydanych pieniędzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinka25 18.12.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 dachówkę mamy Bogen-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkwiat 18.12.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 My tez mamy BOGEN INNOVO 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 19.12.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Kasia K., z kotłem na węgiel w tej mikrokotłowni będzie problem, bo jest tam po prostu za mało miejsca. Jeśli postawisz kocioł w garażu, to przy tej (w projekcie) szerokości garażu nie zmieścisz się samochodem - trzeba będzie poszerzyć garaż o jakieś 2 metry (jeśli jednostanowiskowy). Z kotła do komina (przechodzącego przez dotychczasową kotłownię musiałaby iść rura spalinowa o długości ok 2 m., chyba że zdecydujesz się na przeniesienie komina na ścianę graniczącą z garażem. Miałem podobne dylematy z chwilą rozpoczęcia budowy tego domu i wybrałem.... pompę ciepła. Najbardziej cieszę się z braku komina przechodzącego przez kotłownię i górną łazienkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saxys 19.12.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Jaki koszt tej pompy ciepła?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysiek2011 19.12.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 I teraz mam dylemat jeśli chodzi o szprosy, po lewej, jest dzielone okno na 4 części po prawej na 6 (taką opcję zaproponowała firma montująca) pomóżcie co tu wybrać bo jestem skołowana. Załączam zdj Tinka jesli moja porada pomoże Ci w wyborze to stawiam na 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 19.12.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Ceny są różne w zależności od producenta PC i rodzaju budowanego dolnego źródła. Ale w skrócie. Wstęp, bo jest bardzo ważny:Moja lokalizacja plasuje mnie na granicy I i II strefy klimatycznej. Z obliczeń zapotrzebowania na ciepło wynikało że potrzebuję mocy ok 7..8kW, dobrana PC ma 7kW mocy grzewczej (czyli jest "niedowymiarowana", ale to zamierzenie celowe). Dodatkowo urządzenie wyposażone jest w grzałki elektryczne, które wspomagają w czasie największych mrozów (można wybrać moc 3-6-9kW). W urządzeniu mam wbudowany zasobnik CWU ok 180 litrów - wystarcza spokojnie na rodzinę 2+2. Grunt wokół domu to glina z b. wysokim poziomem wód gruntowych. Ceny netto (Vat z czasu wykonania dostawy i montażu)1. Pompa ciepła 25000 (VAT 7%)2. budowa dolnego źródła - kolektor poziomy 500mb (materiały + montaż) 10000 zł (+VAT 22%)3. wykonanie i uruchomienie kotłowni 4000zł (+VAT 7%)4. wykonanie ogrzewania podłogowego (200m2) + wylewki 20000zł czyli 100zł/m2 (+VAT 7%) Nadmienię tylko że pętle ogrzewania podłogowego mam "gęsto", co 8cm. Podsumowując - wykonanie kompletnego ogrzewania "pod klucz". W czasie gdy montowałem PC to była jedna z lepszych ofert. Dziś na pewno poszukać w Polsce innych ofert i innych urządzeń (są polscy producenci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saxys 19.12.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Dzięki za info.Jednak pozostanę przy ekogroszku.Mieszkam drugi sezon w granacie i póki co przy obecnych temp. zużywam około 150 kg tygodniowo.Ekogroszek zakupiłem w cenie 570 zł/tonę. Daje to miesięczną kwotę na poziomie około 350 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 19.12.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Przy tej cenie ekogroszku to ogrzewanie wychodzi Ci taniutko U mnie cały poprzedni rok zakończył się zużyciem 10500kWh (grzanie, ciepła woda, gotowanie oświetlenie). Nie mam podlicznika na PC więc nie jestem w stanie powiedzieć ile z tego ogrzewanie + CWU, jednak szacuję (na podstawie zużycia latem) że ok 5000kWh rocznie, to u mnie zużycie na wszelkie inne odbiorniki energii elektrycznej poza ogrzewaniem itp. Czyli rocznie wychodzi za ogrzewanie ok 2800 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 19.12.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 saxys, z ciekawości spytam - gdzie Ci się udało wepchnąć kocioł na ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saper1982 19.12.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam Wszystkich , powiedźcie mi proszę czy 39 tyś za robociznę od fundamentów po dach i rynny to dobra cena ? tyle udało mi się wynegocjować z ekipą budowlaną . Mysle że kwota nie jest wygurowana ale moge się mylić . A ja Wy uważacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkwiat 19.12.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Witam to zależy w jakiej czesci polski sie budujesz .i chyba lepiej wziasc dwie ekipy od murów i od dachu bynajmniej my tak zrobilismy od fundamentów po mury 23tyskonstrukcja dachu i ułozenie dachówek i rynny 10 200 złbudujemy w wielkopolsce! Edytowane 19 Grudnia 2011 przez kkwiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysiek2011 20.12.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam Wszystkich , powiedźcie mi proszę czy 39 tyś za robociznę od fundamentów po dach i rynny to dobra cena ? tyle udało mi się wynegocjować z ekipą budowlaną . Mysle że kwota nie jest wygurowana ale moge się mylić . A ja Wy uważacie ? Cena jak najbardziej OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saxys 20.12.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 saxys, z ciekawości spytam - gdzie Ci się udało wepchnąć kocioł na ekogroszek? Mam piwnice pod całym domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts