Tinka25 01.02.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Jaki macie styl w domu, nowoczesny, klasyczny czy rustykalny?Jestem na etapie projektowania kuchni, motam się z decyzją czy jasne meble, czy ciemne, czy klasyczne, czy nowoczesne. Skłaniam się do jasnych mebli klasycznych w salonie meble ciężkie kolonialne, może macie jakieś fajne inspiracje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 01.02.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Timka, nie wiem dlaczego doradzają ci jeszcze oprócz podłogówki grzejniki. To nie ma najmniejszego sensu. Z doświadczenia powiem Ci, że u nas podłogówka jest na dole i nie mam żadnego grzejnika a temp. w domku mam 25 stopni, nawet przy obecnym mrozie -20 stopni. A powierzchni na dole mam około 110 metrów kwadratowych. W pomieszczeniu gospodarczym nie mam ani podłogówki ani grzejnika tylko bojler na ciepłą wodę i tam zawsze jest gorąco .... Na górze mamy grzejniki ale odkręcone są w największej sypialni i temp w pozostałych pokojach to 22 St. Minika, na podłogówce w dolnym pokoju mam parkiet z drewna merbau a w salonie też mam drewno merbau a na pozostałej części kafle. Mieszkamy już prawie trzy lata i z drewnem nic ale to kompletnie nic się nie dzieje tylko bardzo przyjemnie po nim się chodzi... Leszek pozdrowienia od nas i naszych znajomych .... a i przekaż Izie ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 01.02.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Mój styl poniżej na zdjęciu....kuchnia będzie w takim samym stylu..... http://i39.tinypic.com/2rp5rma.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapex 02.02.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 leszekf mam pytanie związane z wentylacją mechaniczną - rekuperator chodzi mi jak jest ona rozprowadzona na dole i komu najlepiej zlecić to zadanie. Od pewnego czasu chodzi mi po głowie ta wentylacja a twoja wypowiedź bardziej mnie do niej skłania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 02.02.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Reku stoi na strychu i tam są zrobione rozprowadzenia do "pionów" przy użyciu izolowanych giętkich rurdo wentylacji. W skosach są ułożone plastikowe, prostokątne rury które z każdej strony są "opatulone" wełną mineralną (ocieplenie dachu) od strony połaci dachowej i od strony gipsokartonu. W miejscu przejścia przez wieniec było zostawione miejsce na kanał (zbrojenie wieńca omija rurę - nie jest wycięte!). Dalej bruzdą w ścianie kolankowej w dół do stropu. W stropie jest podobnie jak w wieńcu - zbrojenie omija kanał (nie jest przerwane) i bruzdą w ścianie schodzi na wysokość miejsca umieszczenia anemostatu. Miejsce w bruzdach jest wypełnione pianką montażową. Jako że wiatry u nas głównie zachodnie i północno zachodnie, czerpnię i wyrzutnię umieściłem na ścianie wschodniej (na wysokości strychu, bo tam umieściłem rekuperator) - Tak to w skrócie jest zrobione u nas. W efekcie przy -20st. na dworze z nawiewnika wlatuje +12stC (w tym czasie w domu ok 22st.C) - nie mam GWC... niestety. Po szczegóły najlepiej powędrować do wątku o rekuperatorach. Są tam też ludzie którzy lepiej niż ja doradzą co i jak zrobić możliwie najtaniej i najlepiej (np. Piczman) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinka25 02.02.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Wracając do wątku mebli, widzę, Wasiek, że masz typowo klasyczne, ja chcę zaryzykować i połączyć*nowoczesność z klasyką, mam nadzieję, że mi się*to uda i nic nie schrzanię, kuchnię planuję zrobić w załączonym stylu. W pokoju będą*ciężkie kolonialne meble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinka25 02.02.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Leszku, są jakieś wady rekuperatora, np. pobieranie dużej ilości prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 02.02.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Mój rekuperator pobiera, na najniższej wydajności (ok 100m3/h) 100W co daje 2,4kWh/dobę. Czyli świeże powietrze kosztuje nas ok 1,5 zł/dobę Na maksymalnej wydajności (300m3/h) pobiera ok 200W, ale z tego ustawienia korzystamy b. rzadko (duża liczba gości, gdy coś się przypali itp.) Są urządzenia mające wentylatory mniej energochłonne i zapewne o nieco lepsze (niekoniecznie droższe) - no cóż latka lecą, technika się rozwija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazia32 03.02.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 hej wszystkim. zaczołęm budowac włąsnie granat z garazem i interesuje mnie wnetrze chciałbym to zobaczyc u was. jak ktos by mógł to bym prosił o zdjecia. Pozdrawiam> email. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klinkaa 05.02.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Jestem na etapie projektu instalacji elektrycznej w kuchni, chciałabym ją wstępnie zaplanować tak, aby po projekcie mebli jak najmniej przerabiać. Nie mam spiżarki, ale za to wymyśliłam sobie piekarnik na wysokości wzroku. Problem z tym, że wtedy będę musiała zrobić płytę grzewczą w narożniku. Czy ktoś z Was tak ma? Jak to wygląda w Granacie? Jedno jest pewne nie chcę w narożniku zlewu, ale czy chcę płytę to już nie wiem hehe... Edytowane 5 Lutego 2012 przez klinkaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enya1984 05.02.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Szperałam ostatnio w necie na forach internwtowych i znalazłam że wiele osób na temat kuchni w narożniku wypowaida się negatywnie, (zajmije dużo miejsca, niewygodny dostep do tylnych palników, mala funkcjonalnośc itd), ale są też zwolennicy tego rozwiązania Z tego co czytałam to już podobno zlewozmywak w rogu jesty lepszym rozwiązaniem - choć tez znalazłam przeciwników takiego wynalazku. A i jeszcze koniecznie sprawdź czy ceny okapów nad narozną kucnię nie są dużo droższe - bo gdzieś też to przeczytałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klinkaa 06.02.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) Szperałam ostatnio w necie na forach internwtowych i znalazłam że wiele osób na temat kuchni w narożniku wypowaida się negatywnie, (zajmije dużo miejsca, niewygodny dostep do tylnych palników, mala funkcjonalnośc itd), ale są też zwolennicy tego rozwiązania Z tego co czytałam to już podobno zlewozmywak w rogu jesty lepszym rozwiązaniem - choć tez znalazłam przeciwników takiego wynalazku. A i jeszcze koniecznie sprawdź czy ceny okapów nad narozną kucnię nie są dużo droższe - bo gdzieś też to przeczytałam. Jeśli chodzi o okapy. Ceny narożnych są powalające z tego co czytałam. Można zrobić ściankę z regipsu i zamontować zwykły. Więc z tym nie byłoby problemu. Z ciekawości poruszyłam ten temat na "naszym" granatowym forum, bo jestem ciekawa czy ktoś z Was wpadł już na ten pomysł. Rozmawiałam dzisiaj ze specjalistą od mebli powiedział mi, że główną wadą jest ogromna szafka narożna. I jeśli płyta będzie zamontowana prawidłowo (czyli maksymalnie blisko brzegu) to nie ma problemu z dostępem do tylnych palników. Edytowane 6 Lutego 2012 przez klinkaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiah73 07.02.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Cześć, ja mam kuchnię w rogu, zobacz jak to wygląda.http://imageshack.us/f/717/dsc0011li.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinka25 07.02.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Kasiu, a możesz wstawić więcej zdjęć Twojego domku? chętie zainspirujemy się ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klinkaa 09.02.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Cześć, ja mam kuchnię w rogu, zobacz jak to wygląda. http://imageshack.us/f/717/dsc0011li.jpg/ Dziękuję za zdjęcie. Masz śliczną kuchnię. Przyłączam się do Tinki i proszę o jeszcze... Możesz napisać czy przy otwieraniu szuflada nie ociera się o piekarnik i odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milarz 09.02.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 kuchnia się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinka25 10.02.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 no milarz, daleko jesteś, pozazdrościć. Przynajmniej pogoda nie komblikuje Ci prac. U nas miały być wstawiane okna, ale musimy czekać aż mróz zelżeje, dopiero wtedy można dalej budować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiah73 10.02.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) No właśnie, otwierając drzwiczki piekarnika, muszę uważać na meble i dosuwać szuflady.Przygotuję jeszcze parę zdjęć, ale nie umiem wklejać..... Edytowane 10 Lutego 2012 przez kasiah73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klinkaa 10.02.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 kuchnia się robi Super!!! U nas też prace stoją... Za zimno brrr... A tu centralne, tynki, sufity w piwnicy (bo ściany mam wytynkowane ) i nawet gres na podłogę kupiłam. Wszystko czeka . Za kilka dni drzwi wejściowe przyjadą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielito 12.02.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam serdecznie wszystkich "Granatowiczów". Od dłuższego czasu wraz z żonką przeglądamy projekty i przyznam szczerze, że Granat najbardziej przypadł nam do gustu. Mamy ogromną prośbę jeśli ktoś jest chętny i nie sprawi mu to problemu o podrzucenie paru fotek z realizacji upragnionego projektu. Chcemy mieć szersze spojrzenie przed wyborem jakim jest budowa własnego domku. Nasz mail [email protected], z góry dziękujemy za życzliwość i mamy nadzieję, że dołączymy do grona szczęśliwych "Granatowiczów". Pozdrawiam. Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts