Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie z innej beczki w jakiej kolorystyce macie łazienki, wczoraj bylam w sklepie i wyszłam głupsza niż weszłam. Bardzo podobają mi się szarości, zrobię jedną a drugą*nie wiem najchętniej zrobiłabym dwie szare, ale mąż puka się po głowie jak mnie słucha.

mam czarną i szarą i ... męża nie słuchałam. On pewnie i tak tych kolorów nie odróżnia ;).

na babski rozum taki dom powinien być tańszy,w nim nic nie ma tylko sterylność

ale jest duuużo droższy, często przez to, że niestandardowy. Np. jasnoszara klinkierka kosztowała mnie dwa lata temu 8 pln za sztukę, kiedy antracytowa (matrix) kosztowała ... 2,50 :D.

A duże okna moich znajomych kosztowały .... 5 x tyle co moje. To samo płaski dach ...

Crolewno, a nie masz spiżarki przy kuchni? my za garażem dorobiliśmy pomieszczenie gospodarcze (obecnie jest to druga kotłownia, gdyż na razie nie mamy gazu), schowek można też zrobić pod schodami na górę. Nad garażem mam bardzo dużą pralnię i garderobę. Jest trochę tych pomieszczeń*dodatkowych.

Nie mam, zrezygnowaliśmy ze spiżarki bo kuchnia wydawała się nam za mała, schody mam ażurowe bo chciałam optycznie powiększyć salon no i teraz mam za swoje.. cała nadzieja w pomieszzceniu nad garazem, chociaż ma tam być sauna, gabinet, siłownia, strych, spiżarka i kto wie co jeszcze :)

Mam prośbe do bardziej zaawansowanych granatowcow: czym obkładaliscie łukowe schody przy wejsciu do swoich domków.? Rozmawiamy z wykonawcami i okazuje sie, że jest jakiś mega problem z ułozeniem klinkieru na takich schodach ?

Mamy podobne schody, mąż chce u góry kłaść gres a z boku specjalny gruby, ziarnisty tynk. Ale muszę to jeszcze obejrzeć, chociażby na zdjęciach zanim się ostateczie zdecydujemy.

Tu poczytasz więcej: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?93939-Czym-ob%C5%82o%C5%BCy%C4%87-schody-wej%C5%9Bciowe/page3

Nasz architekt pozmieniał schody i balkonik - nie mamy łuków. Wspominał, że to problematyczne będzie bardzo (np kupno listewek, takich małych rynienek aby woda nie kapała).

Napewno spadną koszta, okna łukowe droższe wykończenia też, więcej terakoty klinkieru, nie wspomnę o roletach .

Ja też urządzałem wszystko bez łuków i nie żałuję, a na uroku nie straciło. Lepiej kaskę zostawić na wykończenie z zewnatrz i zagospodarowanie.

Ale to oczywiście moja opinia.

Domek na pewno się podoba bo jest jednym z najczęściej nabywanych w sieci, ale zawiera błędy konstrukcyjne (znajomy budował).

W tym artykule architekci wypowiadają się o nim i wskazują na istotny błąd projektowy: komin zaprojektowany na styku lukarny z dachem, ostrzegają, że może być to miejsce awaryjne.

A ja z całego serca polecam projekt indywidualny. Różnica w cenie może z 3 tysiące średnio, jakość nieporównywalna, a i budowa tańsza.

Wracając do tematu półokrągłych schodów pokażę Wam jak to u mnie wygląda:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=124650&d=1342002390

Jeszcze nie podjęliśmy decyzji czym obłożymy schody.

Mam przy okazji pytanie z innej beczki do osób, które mają drewniane, ażurowe schody - na czym się Wam wspierają? Są montowane do ściany, na belkach wspierających? Ile tych belek? W którym miejscu? Nie wygląda to brzydko? Może macie fotki?

Pytam, bo nasz fachowiec od schodów coś kombinuje :/

Edytowane przez croolewna