Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo się cieszę, że się na nią zdecydowaliśmy. Może na zdjęciu ma intensywny kolor, w rzeczywistości to dość ciemny winny kolor. Jeden "mocny" akcent we wnętrzu jest w sam raz.

Dla tych, którzy się boją, że salon będzie za mały - jest w porządku, co prawda dodałam wykusz ale nawet bez niego byłoby dość przestronnie, pod warunkiem, że stół nie będzie zbyt wielki.

Zamieszkaliśmy na dole, góra jeszcze nieumeblowana. Ale i tak, po kilku latach w 1 pokoju, z dzieckiem, czuję się jak w apartamencie.

Przypadek Nelly uświadomił mi, że najwyższy czas ubezpieczyć dodatkowo dom...

Edytowane przez croolewna

• 2 weeks później...

Nie powiem Ci ile dokłądnie ma, ale jedno jest pewne - przynajmniej u mnie jest on zbędny. Nie dość, ze niewykorzystany (jest od frontu domu więc i tak np. pościeli nie wywietrzę) to w dodatku trzeba go myć. Że o problemie rynienek nie wspomnę. Wiem, że dodaje on projektowi "oka" ale ... mi przysparza tylko pracy.

A co Ty byś chciał na nim robić ? Siedzieć ? Imprezować ?

Ja też nie mam ogrzewania w korytarzyku, jest tak mały, że wydaje się to niepotrzebne.

Co do balkonu - jest mały ale nie za mały, żeby postawić 2 fotele i stoliczek i podelektować się widokiem. Niedługo będzie ozdobiony na Święta, w lecie mam nadzieję, że będzie się pięknie prezentował w kwiatach. Nie zrezygnowałabym :)

witajcie - pierwszy śniezek zaczał pruszyć, wiec zasiadłem z pytankami :-) tak żonka wcześniej pytała o rozmiary balkonu bo jej sie mały wydawał ;-)

ja mam pytanko do kogoś kto może sobie robi jakies zapiski, ile jakiego materiału poszło na budowe.

Chodzi mi dokładnie o il. pustaków od pierwszej płyty już po dach. Mamy już ubitą pierwszą płyte, i na next rok planujemy podciągnać reszte i przykryć. Wiec tak mniej więcej chciałem policzyć sobie koszty z tym związane.

• 4 weeks później...

Witam

To mój tutaj pierwszy wpis. przeczytałem dzisiaj ostatnie 50 stron tego blogu z wielkim zainteresowaniem.

W zeszłym roku zakończyłem stan zero i tak zostało do dziś. Na wiosnę chcę zacząć dalszy etap budowy.

Mam kilka pytań na które nie było odpowiedzi lub niesatysfakcjonujące.

Nie będę zadawał ich wszystkich naraz aby podtrzymać konwersację :)

1.Jedno z ważniejszych to czy skorzystać z sugestii budowlańców i zrobić strop monolityczny, lany ( sami chcą i podobno specjalizują się w nim)

2. co z kominem od kominka, który wychodzi w dość problematycznym miejscu na dachu, czy wiążą się z nim problemy typu : zatrzymywanie się śniegu w rogu, zacieki.

3. Podnieść jednak o jeden blok ścianę kolankową równocześnie nad garażem i nad domem ( nie popsuje to ogólnego widoku domu? ) lub inne proporcję jak np garaż o 2 a dom o 1 bloczek.

PS. Projekt praktycznie nie zmieniony. ( brak okienka krągłego ) poszerzone okno z 2 na 3 skrzydła w kuchni aby ściana za bardzo nie była pusta , no i wyrównanie ich na poziomie ta sama wysokość ( dobry pomysł ? )

w kotłowni drzwi od garażu przesunięte maksymalnie pod okno aby piec z podajnikiem na ekogroszek mieścił się na ścianie garażu i blisko komina.

Więcej pytań wyjdzie w trakcie , gdyż zamierzam tu zostać z Wami :)

pozdrawiam

zeus333 witamy w gronie :) my mamy zrobiony strop monolityczny, co do komina my go mamy przeniesiony na tył domu i mamy problem z "głowy"

Ściankę kolankową podnosiliśmy i nad domem i nad garażem i powiem Ci szczerze że nad garażem zrobiło nam się super pomieszczenie także warto na prawdę warto dołożyć pustaka albo i dwa!!!!

Dziękuje za odpowiedz.

Co do lanego stropu monolitycznego chyba już nie mam wątpliwości. same +++ co do komina to już chyba zostawię jak w projekcie. Fajnie gdyby ktoś dał opinię na temat komina oryginalnie zbudowanego w projekcie, po jakimś czasie już funkcjonowania.

Ściankę kolankową muszę przemyśleć. ale chyba podniesiemy tak jak mówisz o 1 garaż i dom.

Dodatkowo pytanie co do izolacji fundamentów od mieszkania tzn styropian. mówią że im większa grubość to lepiej proponowana to 15 cm. Jak się to ma przy oryginalnym projekcie i przy ogrzewaniu podłogowym. Czy trzeba podnieść także dom parter o np bloczek aby otrzymać zapas na podłogę ?

Pozdrawiam

komina nie możesz zostawić jak w projekcie bo Ci wchodzi w ten mały daszek z przodu (zobacz sobie rzuty więźby). Więc tak czy siak będziesz gu musiał zmiejszyć, obrócić lub przenieść. To jest błąd w projekcie. Ja mam przesunięty o 45 stopni. Mam lany strop.

Mam dźwigniętą całość o jeden pustak, a o dwa nad garażem (jest tam garderoba) dodatkowo farderoba powiększona (tak jak i pomieszczenie gospodarcze za garażem).

Co do styropianu. Nie rozumiem - pytasz o ocieplenie fundamentów na zewnątrz czy o ocieplenie podłogi w domu (podłogówka) ?.

Bo co ma ocieplenie fundamentów do połogówki?? Nie rozumiem ....

Witam

Mirela99 co do ocieplenia to chodzi o ocieplenie podłogowe. ile jest faktycznie w projekcie bo nie jestem w stanie odczytać a ile najlepiej dać.

Po drugie co do komina. Wada projektu ? co mam rozumieć przez to ? Że da się wykonać zgodnie z projektem ale nie funkcjonalne i z problemami, czy może nie da się wykonać zgodnie z projektem i trzeba dokonać zmian wcześniej na etapie fundamentów.?