Saper1982 04.11.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Nie mogę znaleźć na forum ile jest mniej więcej metrów poddasza do ocieplenia wełną . Posiada ktoś takie dane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 05.11.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 loxley - dzięki za namiar. Byłam ale u mamy Neli, jak rzeczoznawca się już upora ze swoją robota to chcę pomóc im w odgruzowywaniu.croolewna ... ale tapeta. Nie jest męcząca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
croolewna 05.11.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) Bardzo się cieszę, że się na nią zdecydowaliśmy. Może na zdjęciu ma intensywny kolor, w rzeczywistości to dość ciemny winny kolor. Jeden "mocny" akcent we wnętrzu jest w sam raz.Dla tych, którzy się boją, że salon będzie za mały - jest w porządku, co prawda dodałam wykusz ale nawet bez niego byłoby dość przestronnie, pod warunkiem, że stół nie będzie zbyt wielki.Zamieszkaliśmy na dole, góra jeszcze nieumeblowana. Ale i tak, po kilku latach w 1 pokoju, z dzieckiem, czuję się jak w apartamencie. Przypadek Nelly uświadomił mi, że najwyższy czas ubezpieczyć dodatkowo dom... Edytowane 5 Listopada 2012 przez croolewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portnej 12.11.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Witam, chciałem zapytać czy balkon jest w wymiarze 1,90 x 1.00m ? Nie jestem pewien czy dobrze odczytalem z projektu, bo wydaje mi sie dosc maly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 22.11.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Nie powiem Ci ile dokłądnie ma, ale jedno jest pewne - przynajmniej u mnie jest on zbędny. Nie dość, ze niewykorzystany (jest od frontu domu więc i tak np. pościeli nie wywietrzę) to w dodatku trzeba go myć. Że o problemie rynienek nie wspomnę. Wiem, że dodaje on projektowi "oka" ale ... mi przysparza tylko pracy. A co Ty byś chciał na nim robić ? Siedzieć ? Imprezować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clea 27.11.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Macie na piętrze w hallu kaloryfer? Zastanawiamy się czy go tam montować, na dole będziemy mieli podłogówkę to może ciepło tam dotrze i kaloryfer będzie zbędny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapex 27.11.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Mi hydraulicy doradzili zachowanie grzejnika w hallu w klatce schodowej na scianie od salonu mimo iz na dole mam podłogówkę. Chodzi by ciepło przy okazji zmieniało powietrze na górny hall. Moze to zda egzamin jak nie zawsze mozna odkręcić - okarze sie za rok pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka25 28.11.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 My nie mamy zamontowanego kaloryfera w korytarzu na piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
croolewna 29.11.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Ja też nie mam ogrzewania w korytarzyku, jest tak mały, że wydaje się to niepotrzebne. Co do balkonu - jest mały ale nie za mały, żeby postawić 2 fotele i stoliczek i podelektować się widokiem. Niedługo będzie ozdobiony na Święta, w lecie mam nadzieję, że będzie się pięknie prezentował w kwiatach. Nie zrezygnowałabym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clea 29.11.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Dziękuję za odpowiedzi My też z niego zrezygnujemy zanim mamy jeszcze taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portnej 03.12.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 witajcie - pierwszy śniezek zaczał pruszyć, wiec zasiadłem z pytankami tak żonka wcześniej pytała o rozmiary balkonu bo jej sie mały wydawał ja mam pytanko do kogoś kto może sobie robi jakies zapiski, ile jakiego materiału poszło na budowe. Chodzi mi dokładnie o il. pustaków od pierwszej płyty już po dach. Mamy już ubitą pierwszą płyte, i na next rok planujemy podciągnać reszte i przykryć. Wiec tak mniej więcej chciałem policzyć sobie koszty z tym związane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saxys 31.12.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Drodzy Granatowicze Wszystkiego najlepszego w nowym roku 2013 !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milarz 01.01.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 witam w nowym roku na początek wszystkiego naj w 2013. Dawno mnie tu nie było więc pochwalę się kilkoma zdjęciami. Mieszkam w domu od kwietnia ale cały czas coś dłubię. Ostatni były chodniki i podjazd. Do całości brakuje tylko ogrodzenia od przodu. więcej zdjęć w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeus333 03.01.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Witam To mój tutaj pierwszy wpis. przeczytałem dzisiaj ostatnie 50 stron tego blogu z wielkim zainteresowaniem. W zeszłym roku zakończyłem stan zero i tak zostało do dziś. Na wiosnę chcę zacząć dalszy etap budowy. Mam kilka pytań na które nie było odpowiedzi lub niesatysfakcjonujące. Nie będę zadawał ich wszystkich naraz aby podtrzymać konwersację 1.Jedno z ważniejszych to czy skorzystać z sugestii budowlańców i zrobić strop monolityczny, lany ( sami chcą i podobno specjalizują się w nim) 2. co z kominem od kominka, który wychodzi w dość problematycznym miejscu na dachu, czy wiążą się z nim problemy typu : zatrzymywanie się śniegu w rogu, zacieki. 3. Podnieść jednak o jeden blok ścianę kolankową równocześnie nad garażem i nad domem ( nie popsuje to ogólnego widoku domu? ) lub inne proporcję jak np garaż o 2 a dom o 1 bloczek. PS. Projekt praktycznie nie zmieniony. ( brak okienka krągłego ) poszerzone okno z 2 na 3 skrzydła w kuchni aby ściana za bardzo nie była pusta , no i wyrównanie ich na poziomie ta sama wysokość ( dobry pomysł ? ) w kotłowni drzwi od garażu przesunięte maksymalnie pod okno aby piec z podajnikiem na ekogroszek mieścił się na ścianie garażu i blisko komina. Więcej pytań wyjdzie w trakcie , gdyż zamierzam tu zostać z Wami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 03.01.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 zeus333 witamy w gronie my mamy zrobiony strop monolityczny, co do komina my go mamy przeniesiony na tył domu i mamy problem z "głowy" Ściankę kolankową podnosiliśmy i nad domem i nad garażem i powiem Ci szczerze że nad garażem zrobiło nam się super pomieszczenie także warto na prawdę warto dołożyć pustaka albo i dwa!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeus333 03.01.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Dziękuje za odpowiedz. Co do lanego stropu monolitycznego chyba już nie mam wątpliwości. same +++ co do komina to już chyba zostawię jak w projekcie. Fajnie gdyby ktoś dał opinię na temat komina oryginalnie zbudowanego w projekcie, po jakimś czasie już funkcjonowania.Ściankę kolankową muszę przemyśleć. ale chyba podniesiemy tak jak mówisz o 1 garaż i dom. Dodatkowo pytanie co do izolacji fundamentów od mieszkania tzn styropian. mówią że im większa grubość to lepiej proponowana to 15 cm. Jak się to ma przy oryginalnym projekcie i przy ogrzewaniu podłogowym. Czy trzeba podnieść także dom parter o np bloczek aby otrzymać zapas na podłogę ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 04.01.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 komina nie możesz zostawić jak w projekcie bo Ci wchodzi w ten mały daszek z przodu (zobacz sobie rzuty więźby). Więc tak czy siak będziesz gu musiał zmiejszyć, obrócić lub przenieść. To jest błąd w projekcie. Ja mam przesunięty o 45 stopni. Mam lany strop. Mam dźwigniętą całość o jeden pustak, a o dwa nad garażem (jest tam garderoba) dodatkowo farderoba powiększona (tak jak i pomieszczenie gospodarcze za garażem).Co do styropianu. Nie rozumiem - pytasz o ocieplenie fundamentów na zewnątrz czy o ocieplenie podłogi w domu (podłogówka) ?.Bo co ma ocieplenie fundamentów do połogówki?? Nie rozumiem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mircial 04.01.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 My też mamy dźwignięte tak jak mirela99 nad całym domem o 1 pustak a nad garażem o 2 a nawet o 2,5 (bo mamy wyższy wieniec) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeus333 04.01.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 WitamMirela99 co do ocieplenia to chodzi o ocieplenie podłogowe. ile jest faktycznie w projekcie bo nie jestem w stanie odczytać a ile najlepiej dać. Po drugie co do komina. Wada projektu ? co mam rozumieć przez to ? Że da się wykonać zgodnie z projektem ale nie funkcjonalne i z problemami, czy może nie da się wykonać zgodnie z projektem i trzeba dokonać zmian wcześniej na etapie fundamentów.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeus333 04.01.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Mircial A wy jak macie komin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts