fuhoskar 28.02.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 B.dobra cena ja też jestem z Czerska ale budowę dopiero zacznę,czekam na papiery.Mogę wiedzieć skąd brałeś materiał na dach i fachowców skąd miałeś.A wate gdzie kupiłeś mam swoje kontakty ale zawsze warto wymieniać się informacjami,A okna klatkowe maja standardy swoje zależy czy chcesz mieć jasno klatce czy ciemno.Ja spotykam się z wymiarami 80*120 ale to ty musisz wiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuhoskar 28.02.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam to zależy jak to wygląda nie którzy mają małe okna nie którzy większe ja spotykam różne 80*120 60*100 a nawet 40*80.Zobacz jak pasuje między krokwiami.Cena za watę bardzo dobra możesz dać namiary.Mam pytanko skąd brałeś drzewo na dach i kto go wykonywał.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88 28.02.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 watę brałem z Karolinki w Czersku na ul. Chojnickej maja biura a magazyn na Wielewskiej . Drewno brałem od Kankowskiego z Legbądu ,też ma dobrą cenę tylko musisz sobie sam załatwić transport bo on nie ma i tak samo Karolinka ma tylko duże Tiry i waty Ci nie przywiezie ,trzeba we własnym zakresie. A dach to robił mi ten sam co budował ale nie polecam już go nikomu bo za dużo porobił błędów . a Ty gdzie się budujesz bo widzę że lokalizacja Czersk tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1982 03.03.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam wszystkich Granatowiczów!!! Tez buduje dom wedlug tego projektu z malymi zmianami. Jak na razie fundamenty sa zrobione, za pare dni jak tylko sniegi puszcza bedzie zrobiona kanalizacja oraz wylany chudziak.Na wiosne planuje zrobic caly parter i w zwiazku z tym mam pytanie do Was. Ile Was kosztowal parter, mowie o koszcie z wymurowaniem scian zewnetrznych, wewnetrznych, dzialowych, wymurowanie kominow oraz zalanie schodow i stropu. Chcialbym miec porownanie z tym co mi moj majster wyliczyl i czy czasem nie przepalcam . Z gory dziekuje za wszelkie informacje. Moj e-mail to: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portnej 05.03.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 witam Mam pytanie i prośbe do innych forumowiczów... moze troche nietypową. Jesli ktoś może ma zdjecia instalacji kanalizacyjnej i wodnej, czy można prosić o podesłanie Tak orientacyjnie chciałbym podglądnąć jak u Was jest to zrobione bo przymierzam się do zrobienia tego samodzielnie mój mail: [email protected] albo na forum ktoś moze wklei, i ktos inny również skorzysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clea 26.03.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Witam, ile kosztowało Was ocieplenie poddasza? Mamy wycenę materiał + robocizna 19 000 zł co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artpop 07.04.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Witam, ile kosztowało Was ocieplenie poddasza? Mamy wycenę materiał + robocizna 19 000 zł co Wy na to? Przy samodzielnym wykonaniu ; ruszt krzyżowy , 30 cm wełna- 15 miedzy krokwiami 15 miedzy rusztem , oczywiście zakupiłem za dużo wełny to sobie ją rozłożyłem na strychu.Czyli na suficie mam 45 cm wełny . Koszt z gruntowaniem i malowaniem ok 8000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88 11.04.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Witam . Ja właśnie kończę ocieplać poddasze wełna Rockwool Toprock współczynnik przewodzenia ciepła λD: 0,035 [W/mK] 15 cm wyszła mnie 5 tys cena najtańsza jaka była Wełny 270 met Robiłem tak na poddaszu dawałem wszędzie 30 cm ,czyli wata 15cm pomiędzy krokwie ,sznurek ,na to żółta folia , stelaż na kratę znów wata 15 cm na to folia Fakro aluminiowa zbrojona ,płyta ,szpachlowanie i malowanie raz . za robotę zapłaciłem 5.600 tys w tym obrobienie okien dachowych ,montaż schodów na strych i ocieplenie strychu czyli 15 cm pomiędzy krokwie sznurek łaty i pomiędzy łaty 5 cm waty (czyli razem 20 cm ) na to folia aluminiowa Fakro i płyta OSB 8 mm ładnie to wygląda i czysto za materiał potrzebny ,czyli stelaże ,śrubki, wieszaki, folie , płyty OSB , płyty karton-gips ,szpachle ,taśmy , taśmy do łączenia płyt itp dałem ok 5 tys Czyli wychodzi 15.600 tys ale zrobione jest solidnie Pochwalę się jeszcze ze mam już swoją studnię głębinową na 28 met woda czysta cały zestaw Grundfosa do pompowania wody .Bardzo polecam jak ktoś tez ma studnię nie zajmuje miejsca tylko mały zbiorniczek w kotłowni 8 lit i komputerek na ścianie do sterowania Podpisałem tez umowę na pompę ciepła . Pompa firmy Stiebel Eltron 10 kW i wszystkie podzespoły tej samej firmy ,dwa odwierty po 90 albo 95 met teraz nie pamiętam na szybkiego :)Teraz czekam na pozwolenie na odwiert i zaczynamy wiercić myślę że w maju się uda ,montaż na lipiec i już przez zimę będzie grzała naszego Grandzika Pozdrawiam wszystkich budujących i widzę że coś cicho jest tu ostatnio na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cez116 14.04.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam serdecznie. Zakończyłem właśnie budowę Granata w Zgorzelcu. Przy zakupie drzwi wybraliśmy nie ten odcień orzecha i został mi komplet drzwi wewnętrznych. Wymiary drzwi jak w projekcie. Drzwi to Porta NOVA okleina Protadur orzech 5 wzór 6.1 dwie pary jedne do pomieszczenia gospodarczego (prawe) drugie do holu z wiatrołapu (lewe 90), wzór 6.2 do pokojów na górze i do pokoju na dole, wzór 6.5 do łazienek, jedne drzwi 70 wzór 6.1 do pomieszczenia pod schodami (lewe 70). Wszystkie drzwi mają podcięcia wentylacyjne ( mam wentylację nawiewno-wywiewną z rekuperacją. Ościerznice to Porta Clasic regulowane. Drzwi są bez klamek i zamków, wykorzystałem w swoich takich samych tylko orzech 4. Drzwi są zapakowane z gwarancjami. Zainteresowanych proszę o kontakt na [email protected]. tel. 602292596. Cena do uzgodnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beniagolo2.pl 14.05.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) Witam mam dylemat jakiej mocy piec na ekogroszek zastosować w granacie mam dobudowany wykurz oraz ganek, powierzchnia użytkowa domu wynosi 156m. Bojler 300l Proszę o pomoc. Edytowane 14 Maja 2013 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeus333 14.05.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 WitamDołączam się do pytania co do mocy pieca. Sam piec już mam wybrany mianowicie per eko duo. Są dwie zbliżone moce do wielkości domu : 15kW i 19kW. Z tego co rozmawiałem z kilkoma osobami w zupełności wystarczy 15kW. ale w specyfikacji jest że 15kW jest do 150 m2. Co polecacie PS. około 150 m2 to z garażem i skosami na poddaszu więc może faktycznie 15kW w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka1985 14.05.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Witam,czy ktoś ma podłogówkę na całym domu? czy raczej podłogówka + kaloryfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeus333 16.05.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Witam co do podłogówki to my robimy tylko w salonie z kuchnią łazienkach korytarzu na dole. W pokojach mówią że tradycyjne ogrzewanie- grzejnikowe jest przyjemniejsze do snu i takowe chcemy zrobić. PS. podłogówka w całym domu to dobra inwestycja jeśli ktoś planuje ogrzewać się pompą ciepła głębinową ( przynajmniej tak słyszałem) na taki luksus mnie nie stać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeus333 16.05.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Jeszcze jedno co do pieca i jego mocy to raczej na 99% 15 KW per-eko duo biorę. w projekcie jest też na 15kw piec ( zapotrzebowanie cieplne domu to 10kW przy standardowym ociepleniu) więc nie ma co przeginać z mocą zwłaszcza jak ktoś chce ocieplić dom 15 cm styropianu ściany oraz o dobrze ocieplonym dachupozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
croolewna 17.05.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Co do podłogówki - mam w kuchni, przedpokoju, wiatrołapie, łazienkach i części salonu, tylko obok sofy. Oprócz tego w salonie są 2 kaloryfery, łazienkach też, drabinkowe. Pierwsza zima za nami i moje wrażenia są takie: Podłogówka w wiatrołapie - bez sensu. Włączyliśmy ją tylko raz i basta z obawy, ze zapach z butów na podłodze rozejdzie sie w powietrzu:eek: kaloryfera brak. W kuchni -super, ciepło, szybko schnie wymyta podłoga a tam jednak często trzeba myć. Acha, nie mam gdzie suszyć ściereczek W salonie - jest ok, z tym, że na całości nie chciałabym, ze względów estetycznych (nie chcę płytek na całości) i zdrowotnych (jestem alergikiem a kurz na ciepłej podłodze nie osiada tylko krąży w powietrzu). Goście są zachwyceni kiedy mogą usiąść i pogrzać nóżki w mroźne dni; my zresztą też. W łazience - moim zdaniem podłogówka jest obowiązkowa, szybko schnie zachlapana podłoga, jest przyjemnie ciepło przy kąpieli (mam dwoje malutkich dzieci więc to ważne) W przedpokoju - dzięki niej grzejniki w salonie przez całą zimę były wyłączone a w domu było cieplutko! Córka upodobała sobie to miejsce do zabawy, W pokojach mam jednak tradycyjne kaloryfery. Nagrzewają pokój szybciej niż podłogówka i co tu kryć - są zdrowsze. Dom mamy ocieplony styropianem 12, piec na groszek, od października spaliliśmy go ok. 2,5 t. W porównaniu ze znajomymi -dość mało a nie oszczędzaliśmy na cieple ze względów na noworodka w domu. Jednym słowem - jestem za podłogówką, choć nie w sypialniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beniagolo2.pl 17.05.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Napisz proszę jakiej mocy masz piec na groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
croolewna 18.05.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Brat montuje piece, polecił nam 30 kw i taki kupilismy. Wg niego dobrze zainwestowac w piec 25-30 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
croolewna 20.05.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Zasięgnęłam języka odnośnie pieców i okazuje się, 15 kW jednego producenta to nie to samo co 15 kW od innego. Jednym słowem piece różnych firm nawet o tej samej mocy "na papierze" realnie mają inną wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeus333 20.05.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Witam.wracając do pieców. po długich rozmowach podtrzymuje że na taki dom 15 kw wystarczy w zupełności. Szok jak zobaczyłem opis 25-30 kw piec. Piec ma swoją specyfikację. Ten co podawałem wcześniej 15kw jest na 150 m2 domu. 19 kw na 190 m2. Ocieplając 15 styropian i kilka innych trików typu lepsza wata itd to 15 kw daje nam moc na wyrost,( piec powinien działać na około 80% mocy) Przemiarowany piec działa albo z mocą swoją 50 % co nie jest dobre dla niego. analogicznie za mały to na max-ie możliwości jedzie. PS. rozumiem że piec nie jest równy drugiemu. ale odchył 15 kw a 30 kw no to duża różnica musiała by być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portnej 20.05.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) witajcie ja tak troche z innej beczki - nie o piecach Czy prowadzi ktos i ma taki +/- kosztorys robiony przez siebie na granata. Staramy się o kredyt na resztę budowy i musimy sobie tabelki powypełniać. Chcielibyśmy porównac kosztorys zrobiony przez naszego kierownika z innym. Chodzi mi głównie o wykończenie domku, czyli koszty już od SSZ. W tej chwili z własnej kasy będziemy ciagnęli poddasze i pokrycie. prosze o pomoc pozdrawiam Edytowane 20 Maja 2013 przez portnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts