Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

B.dobra cena ja też jestem z Czerska ale budowę dopiero zacznę,czekam na papiery.Mogę wiedzieć skąd brałeś materiał na dach i fachowców skąd miałeś.A wate gdzie kupiłeś mam swoje kontakty ale zawsze warto wymieniać się informacjami,A okna klatkowe maja standardy swoje zależy czy chcesz mieć jasno klatce czy ciemno.Ja spotykam się z wymiarami 80*120 ale to ty musisz wiedziec.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

watę brałem z Karolinki w Czersku na ul. Chojnickej maja biura a magazyn na Wielewskiej . Drewno brałem od Kankowskiego z Legbądu ,też ma dobrą cenę tylko musisz sobie sam załatwić transport bo on nie ma i tak samo Karolinka ma tylko duże Tiry i waty Ci nie przywiezie ,trzeba we własnym zakresie. A dach to robił mi ten sam co budował ale nie polecam już go nikomu bo za dużo porobił błędów . a Ty gdzie się budujesz bo widzę że lokalizacja Czersk tez :p

Witam wszystkich Granatowiczów!!!

Tez buduje dom wedlug tego projektu z malymi zmianami. Jak na razie fundamenty sa zrobione, za pare dni jak tylko sniegi puszcza bedzie zrobiona kanalizacja oraz wylany chudziak.

Na wiosne planuje zrobic caly parter i w zwiazku z tym mam pytanie do Was. Ile Was kosztowal parter, mowie o koszcie z wymurowaniem scian zewnetrznych, wewnetrznych, dzialowych, wymurowanie kominow oraz zalanie schodow i stropu. Chcialbym miec porownanie z tym co mi moj majster wyliczyl i czy czasem nie przepalcam . Z gory dziekuje za wszelkie informacje. Moj e-mail to: [email protected]

witam

Mam pytanie i prośbe do innych forumowiczów... moze troche nietypową.

Jesli ktoś może ma zdjecia instalacji kanalizacyjnej i wodnej, czy można prosić o podesłanie :cool:

Tak orientacyjnie chciałbym podglądnąć jak u Was jest to zrobione bo przymierzam się do zrobienia tego samodzielnie :p

mój mail: [email protected]

albo na forum ktoś moze wklei, i ktos inny również skorzysta

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam, ile kosztowało Was ocieplenie poddasza? Mamy wycenę materiał + robocizna 19 000 zł co Wy na to?

Przy samodzielnym wykonaniu ; ruszt krzyżowy , 30 cm wełna- 15 miedzy krokwiami 15 miedzy rusztem , oczywiście zakupiłem za dużo wełny to sobie ją rozłożyłem na strychu.Czyli na suficie mam 45 cm wełny . Koszt z gruntowaniem i malowaniem ok 8000.

Witam .

Ja właśnie kończę ocieplać poddasze wełna Rockwool Toprock współczynnik przewodzenia ciepła λD: 0,035 [W/mK] 15 cm wyszła mnie 5 tys cena najtańsza jaka była :) Wełny 270 met

Robiłem tak na poddaszu dawałem wszędzie 30 cm ,czyli wata 15cm pomiędzy krokwie ,sznurek ,na to żółta folia , stelaż na kratę znów wata 15 cm na to folia Fakro aluminiowa zbrojona ,płyta ,szpachlowanie i malowanie raz . za robotę zapłaciłem 5.600 tys w tym obrobienie okien dachowych ,montaż schodów na strych i ocieplenie strychu czyli 15 cm pomiędzy krokwie sznurek łaty i pomiędzy łaty 5 cm waty (czyli razem 20 cm ) na to folia aluminiowa Fakro i płyta OSB 8 mm ładnie to wygląda i czysto :) za materiał potrzebny ,czyli stelaże ,śrubki, wieszaki, folie , płyty OSB , płyty karton-gips ,szpachle ,taśmy , taśmy do łączenia płyt itp dałem ok 5 tys

Czyli wychodzi 15.600 tys ale zrobione jest solidnie :)

Pochwalę się jeszcze ze mam już swoją studnię głębinową na 28 met woda czysta :) cały zestaw Grundfosa do pompowania wody .Bardzo polecam jak ktoś tez ma studnię nie zajmuje miejsca tylko mały zbiorniczek w kotłowni 8 lit i komputerek na ścianie do sterowania :)

Podpisałem tez umowę na pompę ciepła . Pompa firmy Stiebel Eltron 10 kW i wszystkie podzespoły tej samej firmy ,dwa odwierty po 90 albo 95 met teraz nie pamiętam na szybkiego :)Teraz czekam na pozwolenie na odwiert i zaczynamy wiercić myślę że w maju się uda ,montaż na lipiec i już przez zimę będzie grzała naszego Grandzika :) Pozdrawiam wszystkich budujących i widzę że coś cicho jest tu ostatnio na forum :)

Witam serdecznie. Zakończyłem właśnie budowę Granata w Zgorzelcu. Przy zakupie drzwi wybraliśmy nie ten odcień orzecha i został mi komplet drzwi wewnętrznych. Wymiary drzwi jak w projekcie. Drzwi to Porta NOVA okleina Protadur orzech 5 wzór 6.1 dwie pary jedne do pomieszczenia gospodarczego (prawe) drugie do holu z wiatrołapu (lewe 90), wzór 6.2 do pokojów na górze i do pokoju na dole, wzór 6.5 do łazienek, jedne drzwi 70 wzór 6.1 do pomieszczenia pod schodami (lewe 70). Wszystkie drzwi mają podcięcia wentylacyjne ( mam wentylację nawiewno-wywiewną z rekuperacją. Ościerznice to Porta Clasic regulowane. Drzwi są bez klamek i zamków, wykorzystałem w swoich takich samych tylko orzech 4. Drzwi są zapakowane z gwarancjami. Zainteresowanych proszę o kontakt na [email protected]. tel. 602292596. Cena do uzgodnienia.

• 5 weeks później...

Witam

Dołączam się do pytania co do mocy pieca. Sam piec już mam wybrany mianowicie per eko duo. Są dwie zbliżone moce do wielkości domu : 15kW i 19kW. Z tego co rozmawiałem z kilkoma osobami w zupełności wystarczy 15kW. ale w specyfikacji jest że 15kW jest do 150 m2.

Co polecacie

PS. około 150 m2 to z garażem i skosami na poddaszu więc może faktycznie 15kW w zupełności wystarczy.

Witam

co do podłogówki to my robimy tylko w salonie z kuchnią łazienkach korytarzu na dole. W pokojach mówią że tradycyjne ogrzewanie- grzejnikowe jest przyjemniejsze do snu i takowe chcemy zrobić.

PS. podłogówka w całym domu to dobra inwestycja jeśli ktoś planuje ogrzewać się pompą ciepła głębinową ( przynajmniej tak słyszałem) :) na taki luksus mnie nie stać :)

Pozdrawiam

Jeszcze jedno

co do pieca i jego mocy to raczej na 99% 15 KW per-eko duo biorę. w projekcie jest też na 15kw piec ( zapotrzebowanie cieplne domu to 10kW przy standardowym ociepleniu) więc nie ma co przeginać z mocą zwłaszcza jak ktoś chce ocieplić dom 15 cm styropianu ściany oraz o dobrze ocieplonym dachu

pozdrawiam

Co do podłogówki - mam w kuchni, przedpokoju, wiatrołapie, łazienkach i części salonu, tylko obok sofy. Oprócz tego w salonie są 2 kaloryfery, łazienkach też, drabinkowe.

Pierwsza zima za nami i moje wrażenia są takie:

Podłogówka w wiatrołapie - bez sensu. Włączyliśmy ją tylko raz i basta z obawy, ze zapach z butów na podłodze rozejdzie sie w powietrzu:eek: kaloryfera brak.

W kuchni -super, ciepło, szybko schnie wymyta podłoga a tam jednak często trzeba myć. Acha, nie mam gdzie suszyć ściereczek ;)

W salonie - jest ok, z tym, że na całości nie chciałabym, ze względów estetycznych (nie chcę płytek na całości) i zdrowotnych (jestem alergikiem a kurz na ciepłej podłodze nie osiada tylko krąży w powietrzu). Goście są zachwyceni kiedy mogą usiąść i pogrzać nóżki w mroźne dni; my zresztą też.

W łazience - moim zdaniem podłogówka jest obowiązkowa, szybko schnie zachlapana podłoga, jest przyjemnie ciepło przy kąpieli (mam dwoje malutkich dzieci więc to ważne)

W przedpokoju - dzięki niej grzejniki w salonie przez całą zimę były wyłączone a w domu było cieplutko! Córka upodobała sobie to miejsce do zabawy,

W pokojach mam jednak tradycyjne kaloryfery. Nagrzewają pokój szybciej niż podłogówka i co tu kryć - są zdrowsze. Dom mamy ocieplony styropianem 12, piec na groszek, od października spaliliśmy go ok. 2,5 t. W porównaniu ze znajomymi -dość mało a nie oszczędzaliśmy na cieple ze względów na noworodka w domu. Jednym słowem - jestem za podłogówką, choć nie w sypialniach.

Witam.

wracając do pieców. po długich rozmowach podtrzymuje że na taki dom 15 kw wystarczy w zupełności. Szok jak zobaczyłem opis 25-30 kw piec.

Piec ma swoją specyfikację. Ten co podawałem wcześniej 15kw jest na 150 m2 domu. 19 kw na 190 m2. Ocieplając 15 styropian i kilka innych trików typu lepsza wata itd to 15 kw daje nam moc na wyrost,( piec powinien działać na około 80% mocy) Przemiarowany piec działa albo z mocą swoją 50 % co nie jest dobre dla niego. analogicznie za mały to na max-ie możliwości jedzie.

PS. rozumiem że piec nie jest równy drugiemu. ale odchył 15 kw a 30 kw no to duża różnica musiała by być

witajcie

ja tak troche z innej beczki - nie o piecach :p

Czy prowadzi ktos i ma taki +/- kosztorys robiony przez siebie na granata.

Staramy się o kredyt na resztę budowy i musimy sobie tabelki powypełniać.

Chcielibyśmy porównac kosztorys zrobiony przez naszego kierownika z innym.

Chodzi mi głównie o wykończenie domku, czyli koszty już od SSZ.

W tej chwili z własnej kasy będziemy ciagnęli poddasze i pokrycie.

prosze o pomoc

pozdrawiam

Edytowane przez portnej