Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moja prywatna opinia- za mały strych nad garażem- skoro mamy już strop to koszt podniesienia dachu (dwa rzędy pustaków więcej) nie jest duży. Brak drzwi z kotłowni na druga stronę domu. Przejście na strych przez łazienkę. Wybrałam projekt Bianka z extradom.pl i wydaje mi się, że jest to dom prawie idealny. Proponuję obejrzeć http://extradom.pl/projekt-domu-bianka-WOE1037 Edytowane przez Terkaa86
za mało info

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na to pytanie chyba tylko Ty znasz odpowiedź hehe :p Można zrobić coś za 10 tyś i za 15 tyś he . Są różni producenci waty i różne współczynniki, a co za tym idzie koszta różnica jest znaczna. Wszystko zależy jaką markę wybierzesz i jaki współczynnik ,od tego trzeba zacząć i ustalić cenę. Następnie ile cm ma mieć ocieplenie można dać 15 cm i na to 5 cm ( ja mam 2 x 15 cm wata Rockwool toprock współczynnik 0,035). Dochodzi jeszcze folia jaką chcesz ja mam aluminiową jest droższa, niby lepsza niż zwykła żółta paroizolacyjna ale to już się okaże w praktyce :) Więc moja rada pomierz sobie metry ile masz wybierz materiał jaki chcesz użyć do ocieplenia poddasza i oblicz cenę za metr. A co do robocizny to każda ekipa ceni się też różnie, miałem propozycję od 25 zł do 55 zł wybrałem ta za 35 zł za m2 i jestem zadowolony.:) Pozdrawiam :DDDD

• 3 weeks później...

Witam

Mam dylemat dotyczący salonu ( z kuchnią )

1. Na podłogę gress ( jaki : połysk ? półpołysk ? ) czy może panele , a może mieszane . Proszę o propozycje i opinie lub zdjęcia salonu

2. jak zrobić podwieszany sufit ? w około wraz z halogenami od dołu j i paskiem ledowym od wewnątrz strony obniżenia, Mile widziane fotki

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

zeus, my mamy panele + płytki w przedpokoju, pod oknem tarasowym, pod kominkiem i pod stolikiem, tam też jest podłogówka, gdyby jej nie było wolalabym panele.

Sufit podwieszany mamy tylko w kuchni, pod sufitem między kuchnią a salonem jest wnęka na led, na razie nie skończone.

[ATTACH=CONFIG]220645[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]220646[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]220647[/ATTACH]

Edytowane przez croolewna

Witam

Mam pytanie.... czy ma ktos jakis w maire aktualny kosztorys budowy granata? Tzn chodzi mi o to ile bedzie kosztował mnie stan surowy zamkniety, ile polozenie hydrauliki, ile elektryki.... Dawno mnie tu nie było.... kiedys od ludzi którzy konczyli budowe mialem takie dane ale teraz nie moge ich znalezc. Bede wdzieczny za pomoc. CHodzi mi o realne koszta a nie te podawane przez pracownie z przed dobrych kilku lat.

Mam pytanie dla tych ktorzy nie robili okna w kuchni krotszego niz w pokoju.

Czy blat kuchenny nie wyszedl wam za nisko ?

Z moich obliczen wynika, że:

Od slepej wylewki do okna mam 100 cm

Odjac od tego trzeba 10 cm styropian i 5 cm wylewka i jakies jeszcze 2 cm na plytki to razem jest 17, czyli zostaje mi do okna 83 cm czy to nie za nisko?????????? plus blat powiedzmy 2 cm to razem 85 cm.

Prosze o rade, mamy z mezem jakies 168 cm wzrostu jakby ktos chcial zapytac ;)

Witam

Mam pytanie.... czy ma ktos jakis w maire aktualny kosztorys budowy granata? Tzn chodzi mi o to ile bedzie kosztował mnie stan surowy zamkniety, ile polozenie hydrauliki, ile elektryki.... Dawno mnie tu nie było.... kiedys od ludzi którzy konczyli budowe mialem takie dane ale teraz nie moge ich znalezc. Bede wdzieczny za pomoc. CHodzi mi o realne koszta a nie te podawane przez pracownie z przed dobrych kilku lat.

Dziennik bud., jest aktualny w dniu jego pisania. Ceny zależą od miejscowego wykonawcy. Zamawiając usługę, możesz sam obniżyć koszt ostateczny lub znacznie go zwiększyć; - to zależy tylko od Ciebie.

Kosztorysy z pracowni projektoweych, są dobre-pozwalają na wstępne planowanie etapów prac. Stary kosztorys, zwiększ procentowo każdą pozycję o wskaźnik inflacji.