szymon79 14.05.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 witam fato! milo mi poznać, faktycznie to rozwiazanie tez bierzemy pod uwagę i tam też zrobic jadalnie, a nad tym wykuszem np balkon. Czekamy rownież na inne podpowiedzi i opinie Pozdrawiamyewelina i szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon79 14.05.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 witam fato! milo mi poznać, faktycznie to rozwiazanie tez bierzemy pod uwagę i tam też zrobic jadalnie, a nad tym wykuszem np balkon. Czekamy rownież na inne podpowiedzi i opinie Pozdrawiamyewelina i szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon79 14.05.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Aaaaaaaa i jeszcze prośba do wszystkich Granatowiczów. Prosilibyśmy o fotki szczególnie salonu i kuchenki, rowniez tych osób ktore nie mają ścianki miedzy salonem a schodami. Wielkie dzieki PozdrowionkaEwelina i szymon[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gata 14.05.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Pozdrawiam bardzo cieplutko Mój Granacik ma piękne fundamenty! Wasiu dzieki za radę odnośnie krokwi ,nawt nam do głowy nie przyszło aby zapytać o tak ważną rzecz!Kiedy fundamenty zostały zrobione my zadajemy sobie pytanie, czy bloczki mają dobry wymiar tj.jak w projekcie czy lepiej może było dobrać większe?Tak ,tak człowiek chce zrobić jak najlepiej i często gubi zwykły rozsadek!Zwłaszcza jak buduje dom! Nasi murarze są spoko Tak myślę bo inaczej to...... W sobotę jeden z nich widząc mnie stojącą nad domeczkiem i milczącą zapytał :Co tak kierowniczka patrzy i nic nie mówi ?ja na to bo nie wierzę ,że to mój ,nasz dom!!!!!A chłopina tylko się uśmiechnął Nie wiem jak to jest , wszystko mamy dokładnie zaplanowane co jak gdzie i kiedy! A i tak wszystko uklada się po swojemu.Przepraszam ,ale ktoś ma w planie powiekszyć dom o ok 0.9 m My tak zrobiliśmy ale tylko wydłużyliśy od strony salonu . Jest O.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gata 14.05.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Pozdrawiam bardzo cieplutko Mój Granacik ma piękne fundamenty! Wasiu dzieki za radę odnośnie krokwi ,nawt nam do głowy nie przyszło aby zapytać o tak ważną rzecz!Kiedy fundamenty zostały zrobione my zadajemy sobie pytanie, czy bloczki mają dobry wymiar tj.jak w projekcie czy lepiej może było dobrać większe?Tak ,tak człowiek chce zrobić jak najlepiej i często gubi zwykły rozsadek!Zwłaszcza jak buduje dom! Nasi murarze są spoko Tak myślę bo inaczej to...... W sobotę jeden z nich widząc mnie stojącą nad domeczkiem i milczącą zapytał :Co tak kierowniczka patrzy i nic nie mówi ?ja na to bo nie wierzę ,że to mój ,nasz dom!!!!!A chłopina tylko się uśmiechnął Nie wiem jak to jest , wszystko mamy dokładnie zaplanowane co jak gdzie i kiedy! A i tak wszystko uklada się po swojemu.Przepraszam ,ale ktoś ma w planie powiekszyć dom o ok 0.9 m My tak zrobiliśmy ale tylko wydłużyliśy od strony salonu . Jest O.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gata 14.05.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Pozdrawiam bardzo cieplutko Mój Granacik ma piękne fundamenty! Wasiu dzieki za radę odnośnie krokwi ,nawt nam do głowy nie przyszło aby zapytać o tak ważną rzecz!Kiedy fundamenty zostały zrobione my zadajemy sobie pytanie, czy bloczki mają dobry wymiar tj.jak w projekcie czy lepiej może było dobrać większe?Tak ,tak człowiek chce zrobić jak najlepiej i często gubi zwykły rozsadek!Zwłaszcza jak buduje dom! Nasi murarze są spoko Tak myślę bo inaczej to...... W sobotę jeden z nich widząc mnie stojącą nad domeczkiem i milczącą zapytał :Co tak kierowniczka patrzy i nic nie mówi ?ja na to bo nie wierzę ,że to mój ,nasz dom!!!!!A chłopina tylko się uśmiechnął Nie wiem jak to jest , wszystko mamy dokładnie zaplanowane co jak gdzie i kiedy! A i tak wszystko uklada się po swojemu.Przepraszam ,ale ktoś ma w planie powiekszyć dom o ok 0.9 m My tak zrobiliśmy ale tylko wydłużyliśy od strony salonu . Jest O.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon79 14.05.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 witam gata!a jakie rozwiązania miedzy kuchnia a salonem? murek, scianka? spiżarka zostaje czy robicie z niej czesc kuchni?powiedz prosze jak optycznie stojąc w kuchni daleko jest do tarasu? czy ta przestrzen jest wystarczająca ? wnikam w to tak bardzo poniewaz obawiam sie czy jest wystarczająca ta przestrzeń wszak wiekszosc dnia sprzeda sie w tych dwoch pomieszczeniach pozdrawiamszymon i ewelina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 14.05.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Gata miło, że się odezwałaś fajnie tak patrzec jak TWÓJ WŁASNY DOM wyrasta z ziemii..... to było piekne.... ale teraz zaczną się znowu pytania....typu a może jednak zrobic to inaczej? Podczas całego okresu budowy miałam wiele watpliwości, zresztą teraz też mam. Właśnie zaczęli robić mi dach a ja cały czas obawiam się czy aby na pewno dobra jest długość krokwi. Szymon to ja, kobieta Muszę Ci powiedzieć, że ja wydłużyłam dom o 1,5m i poszerzyłam o 1,20m. Z tego manewru wyszło mi 200m2.Taras również zmieniłam - jest on szerszy i wokól całej ściany domku...stąd też duże okna tarasowe w salonie i w pokoju po drugiej stronie korytarza. łazienka na dole po zmianach ma około 6m2 pokój gospodarczy 10m2, pokój dolny 19m2 U góry przy naszej sypialni to znaczy tam gdzie jest balkon zrobiłam garderobę kosztem pomniejszenia łazienki, kóra i tak będzie miała około 10m2. Pokoje u góry mają po 20m2 a nasza sypialnia aż 28m2 Generalnie jestem zadowolana ale zadaję sobie teraz pytanie po co mi tyle przestrzeni jak moje dzieci już wyfrunęły z Gniazda? Będą tylko spedzac wakacje u mnie.....No cóż, jest to mój pierwszy i zarazem ostatni dome więc.... niech tam. A to jest moja wyrzeźbiona murłata, podoba się Wam? [/img]http://foto0.m.onet.pl/_m/1f620492ad50d2cbe383e2e073d0ad28,5,19,0.jpg a tutaj widać jak garaż jest zapełniony styropianem na ocieplenia.... http://foto1.m.onet.pl/_m/43efb0bc8962d13833668ea9b7f13f89,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 14.05.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Nie wiem dlaczego ale nie mogę wkleic zdjęć??!! Spróbuję raz jeszcze podac link do albumu, może teraz?/ http://foto1.m.onet.pl/_m/43efb0bc8962d13833668ea9b7f13f89,5,19,0.jpg to jest mój garaz zapakowany po sam dach styropianem na ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 14.05.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 http://foto0.m.onet.pl/_m/1f620492ad50d2cbe383e2e073d0ad28,5,19,0.jpg nareszcie udało mi się wkleić!!! hura!! To jest ta moja wyrzeźbiona murłata W dniu dzisiejszym zmieniła kolor na orzechowy .. ale to pokażę następnym razem A teraz dobranoc wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKAR 15.05.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Witam wszystkich GRANATOWCÓW. My równiez z mężem jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami projektu Granat. W tym tygodniu mieliśmy zalewać fundamenty ale niestety nie wyjdzie a to ze względu na pierwszą naszą katastrofę budowlaną (koparka uszkodziła rurę ) całe fundamenty zalane aż potrzebna była ingerencja straży. No i zaczeło sie wysuszanie wykopu. Dzisiaj okazało się że znowu problem z wodą zawór nie trzyma i dopiero w piątek przyjdą naprawić (takich mamy fachowców). Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania N 15.05.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Witajcie ! planujemy z męzem budowe granata, zastanawiamy sie jednak nad reanymi kosztami budowy tego domu. Jeśli ktos mogłby nam choc troche pomóc w ocenie kosztów bede bardzo wdzieczna, pozd Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha555 15.05.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Hmmm jestesmy po wizycie u architekta w sprawie adaptacji.....co za koles - troche mnie zdenerwowal....zaczal podwazac moje propozycje zmian, np: dodatkowe drzwi z sypialni do lazienki bezposrednio; nazwal to rozwiazanie smiesznym i niepotrzebnym a conajmniej dziwnym!!! i co z tego, skoro JA TAK CHCE!! ale najbardziej nas ubawil, jak powiedzielismy, ze chcemy powiekszyc taras i w calosci go zadaszyc, nie uwierzycie co zaczal nam rysowac najpierw stwierdzil, ze przeciez oryginalnie taras jest bardzo duzy i po co go powiekszac!! a potem zaczal tworzyc zadaszenie na kartce i probowal nam udowodnic, ze jesli przedluzymy dach to.........bedzie on siegal az do ziemi!! zapytalam go tylko grzecznie czy slyszal kiedys o tym, ze dach mozna zlamac stwierdzil: ano tak, teraz to inaczej wyglada (dziwny mlody architekt!!) mam jeszcze takie pytanie: czy ktos z was przerabial garaz na dwustanowiskowy i dodatkowo poglebial go o 1m?? jestem ciekawa, co na to mowili wasi architekci?? czy byl to duzy problem?? pzdr Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha555 15.05.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 ojej, ale mi sie napisalo: "czy ktos poglebial garaz" jeszcze sobie pomyslicie, ze chcemy pod nim dol wykopac chodzi mi oczywiscie o wydluzenie go o metr przy jednoczesnym powiekszeniu do dwoch stanowisk!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ani1719500334 15.05.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Ani@ a ile ten wasz majster wziął za robotę?? Bo nasz potencjalny wykonawca zaproponował (jeszcze przed spotkaniem na rozmowę o konkretach), że może zbudować, ale pod warunkiem, że on da również materiały (niby po cenach rynkowych). Zastanawiamy się, do jakiej kwoty z nim w ogóle rozmawiać... Misha - wezmie tyle, ile napisalam - czyli 43tys za stan surowy zamkniety - z polozeniem dachu,ociepleniem budynku (styropianem) oraz polozeniem tynku na zew.suma ta platna jest w transzach w zal od postepu prac - 3 tys zaliczki, 10 tys po wykonaniu fund, kolejne 10 tys po zalaniu stropu itd Poza dodaniem okien w salonie/kuchni dodalismy okno polaciowe w suszarni (pomieszczeniu nad garazem), zlikwidowalam okno w pom gospodarczym i zmienilam okragla okienko na kwadratowe (hihi, moja mama nie moze mi tego wybaczyc, bo jej sie wlasnie to okienko najbardziej podoba Wasiek - czy te okna ze zdjecia (boczna elewacja) sa takie jak w projekcie - 120/140? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha555 15.05.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Ani@ ale mi głupio teraz przeczytałam twoj post jeszcze raz..........rzeczywiście pisałaś jasno i wyraźnie, że to za robociznę. Ja się po prostu jeszcze nie wprawiłam w tym wszytskim... zanim sie polapie w nazewnictwie budowlanym to jeszcze troche potrwa... my tez zmienilismy to okragle okno na kwadratowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 15.05.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Miło poznać kolejnego " granatowca" to do Ani N co do Twojego pytania, to niestety nie otrzymasz konkretnej odpowiedzi, ponieważ realne koszty budowy Granata zależą od wielu czynników takich jak: - z czego chcesz budować, gdzie się budujesz, jakiego masz wykonawcę i jakie zmiany wprowadziłaś w projekcie. Koszty orientacyjne mojej bydowy do chwili obecnej to około 130 tyś z materiałami na wykończenie zewnętrzne ( styropian i rzeczy do niego potrzebne ) i ocieplenie dachu ( wełna mineralna, płyta regipsowa). W tym również dachówka ceramiczna Robena i dwie raty za robociznę w kwocie 23. tys pln. Koszty pozostałych granatowcóe na pewno są mniejsze, ponieważ ja jak juz wcześniej pisałam mam powiększoną wersję projektu. Ani@ ja wszystkie okna pozmieniałam. Moje okna kuchenne i w pokoju gospodarczym z łazienką to 150/140 a w salonie 230/140. Nie podobały mi sie tak małe okienka. U góry tez mam okna dwuskrzydłowe balkonowe ale zrezygnowałam z okien dachowych w pokojach. Okno dachowe zostawiłam w łazience i dodałam jedno dachowe nad schodami, żeby doświetlic korytarz. Dobranoc chyba juz czas iść spać bo jutro rano do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ani1719500334 16.05.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Misha - nie no luuuz nie ma problemu Wasiek - dwa pytanka jesli mozna - czego chyba nie doczytallam -> myslalam, ze pokazane przez Ciebie dwa okna poddasza na elewacji bocznej to ona z tych dwoch malych sypialnie...jednak ponizej doczytalam, ze to okna garazowe - czyli podnioslas caly garaz, aby "wyrownal" sie z wys domu? (przepraszam za taka laicka terminologie ) W kuchni tez powiekszylas? ale podnosisz je na elewacji, czy myslisz, ze 140 zmiesci sie aby nie kolidowalo z blatem kuchennym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ani1719500334 16.05.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Sutruh - wlasnie odczytalam, ze tez planujesz rekuperator. Masz swietna cene - mi firma wycenila cala instalacje na 11tys. czy mozesz podrzucic namiary na Twoja firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon79 16.05.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Czesc WAŚKO - kobietko ! fakt rozszerzenie domu też wchodzi w gre, ale powiedz prosze czy to wiąże sie ze zmianą konstrukcji dachu? a co bys powiedziaa na takie rozwiązanie. Poszerzamy dom ale tylko na długości salonu, schody i pomieszenia gospodarcze z łazienka maja scianę tak jak w projekcie. Nam w sumie zalezy tylko na takim zabiegu zwiekszającym odległośc miedzy kuchnia a tarasem. Kolejne pytanko wiąze sie z kuchnią , czy w związku z twoim poszerzeniem zwiększyłaś szerokośc kuchni ( przesunięcie kominka?) no i ostatnie pytanko dotyczące garderoby na poddaszu, nasz pomysł to albo między dwoma pokojami , albo przy założeniu poszerzenia częśći salonu, garderoba prosi sie zaraz za schodami, co ty na to? Pozdrawiamy i dzieki za info ewelina i szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts