kasiawloczka 08.01.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 dziękuje groszeq za zaproszenie... wczoraj dowiedziałam się, ze maksymalna szerokość naszego domku to 11m ..więc ...pozostaje nam jedynie delikatny wariant IV C131d... Czy ktoś buduje taki domek..??.. teco..??..gdzie jesteś..??..dlaczego dopiero za dwa lata..?? pozdrawiam wszystkich delikatnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tarczyńska Monika 09.01.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Cześć Kasiawloczka,a może wersja C131b, ma 10,7 szer. od frontu. Zobacz wyżej u Mareckiego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiawloczka 10.01.2009 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 przerabialiśmy wszystkie wersje delikatnego ...no i chyba najbardziej nam odpowiada wersja d.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryleczka 02.02.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witam wszystkich delikatnych, Jestesmy zainteresowani projektem domu deliaktny C131L - czy ktos w okolicach Stalowej Woli czy Rzeszowa (podkarpackie) nie buduje wg tego projektu ? Mamy kilka pomyslow co do drobnych przerobek, lecz wymiana doswaidczen lub widok takiego domu (juz zbudowanego) z pewnoscia nam pomoze podjac decyzje. Bardzo prosimy o kontakt, gdyz ten projekt wydaje sie strzalem w 10 (wydaje sie) Dzieki, Beata i Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamf3791 08.02.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Witam, ujawnia sie kolejny "Delikatny" Jestem tuz przed murowaniem scianek dzialowych i wciaz glowkuje nad kotlownia... Planuje piec na eko-groszek, najlepiej taki z podajnikiem slimakowym, choc szufladowy tez moglby byc. Te peirwsze jednak sa wieksze i do oryginalnej kotlowni "Delikatnego" po prostu sie nie mieszcza, jesli wziac po uwage wymagania polskiej normy... A te wymagania to: "Odległość tyłu kotła od ściany nie powinna być mniejsza niż 0,7 m, boku kotła od ściany nie mniejsza niż 1,0 m, natomiast przodu kotła od ściany przeciwległej nie mniejsza niż 2,0 m" - zrodlo: http://www.instalacjebudowlane.pl/pokaz_ksiazke.php?isbn=3878 I tu prosba do wszystkich z kotlami na eko-groszek: Prosze dajcie znac jak rozwiazaliscie ustawnienie kotla, badz powiekszenie kotlowni aby nie bylo problemu z odbiorem. No i jak wygladal u Was odbior instalacji C.O. Dzieki z gory, pozdrowienia dla budowniczych , Adam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 11.02.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witaj adamf3791. Troche sie zmartwiłem po przeczytaniu Twojego postu. Mój hydraulik nie zająknął sie nawet, że może być jakis problem z ustawieniem pieca. W sobote spróbuje go wypytać. Zwiedzałem kiedyś dom Sylkak ( pozdrawiam ) i widziałem tam piec na ekogroszek. Ustawiony był na najkrótszej ścianie ( naprzeciw okna ) i jakos to wszystko działało. Na koniec ostania fotka z "placu boju" http://images25.fotosik.pl/319/4122a1eab6816398med.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamf3791 11.02.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Groszeq - Dzieki za odpowiedz Wlasnie, mnie tez to zmartwilo. Olsnilo mnie gdy zajrzalem do wymagan producentow kotlow, ktore sa nawet mniejsze niz wymieniona norma. A zdjecia kotlowni SyliK widzialem i tez zdziwilem sie, ze zmiescila tam kociol z podajnikiem slimakowym. Wiem, ze taki kociol wymaga ok 1m po stronie zasobnika (tylko ze wzgledow praktycznych). Taka odleglosc jest potrzebna aby bylo mozliwe wysuniecie slimaka przy serwisowaniu. Z takimi odleglosciami jak ma SylaK, to chyba niemozliwe... Ale najlepiej niech wypowie sie sama zainteresowana. Czy instalator mial na to jakies sprytne rozwiazanie? Gratuluje zaawansowania budowu - Groszq. Ja utknalem na etapie wiezby , jak tylko odmarznie mi studnia to murarze maja zrobic szczyty i dzialowki u gory. Dekarz musi wiec czekac... Pozdrawiam, Adam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajfA 13.02.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Witam Delikatnych Staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami projektu C131L wraz pewnymi zmianami: Zaczynając od góry: - lukarna zastąpiona oknem połaciowym, - brak oknien połaciowych dla pokoi (wzamian większe okna boczne), Dół: - spiżarka z wejściem od tarasu zaadoptowana na mała garderobę, - okno przesunięte dalej od kominka, - małe "przemeblowanie" urządzeń kuchennych - dwuskrzydłowe drzwi na wyjście na taras, Start budowy wstępnie na kwiecień groszeq oglądałem zdjęcia i jestem podwrażeniem Delikatnego... Istniałaby możliwość oglądnięcia domu, porozmawiania, zdania kilku pytań ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 13.02.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Witaj MajfA^ Zapraszam w kazdą sobote. W tygodniu moze byc problem. Długo pracuje, więc na budowie jestem jak jest całkiem ciemno. Na p.w. wysłałem nr telefonu. My tez wprowadzilismy małe zmiany. - likwidacja małego pomieszczenia gospodarczego na rzecz szafy wnekowej - przesuniecie okna w salonie ( zamiana na tarasowe). Jak mowił kierbud, to ewidentna pomyłka projektanta. Jakby nie zabudowac kominka to okno na niego zachodzi. - inne drobne ( likwidacja okien, przesuniecie scianek działowych na górze itp.) Co do lukarny - zamiana na okno połaciowe zmniejszy łazienke. Ten wykusz "robi róznice", szczególnie że skosy zaczynaja sie juz nieco ponad metr od sciany. wszystko do zobaczenia " na zywo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 22.02.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 dawno sie nie odzywalem, to może coś napisze a na poważnie Biore sie za ocieplanie dachu. Wykonawca zasugerował 15 + 5 cm. Czy ktoś na forum przebrnął juz przez ten temat? Jeśli tak , to prosze równiez o podanie jaka ilosc wełny poszła na ocieplenie calego dachu. Pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamf3791 22.02.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Witam, wyglada Groszeq, ze zostalismy tu sami . Co do ocieplania dachu, to ja mam krokwie grubosci 18cm wiec taka bedzie grubosc welny miedzy nimi. Pod tym chce jeszcze dac 5-10cm, czyli prawie pod dom pasywny ale ostatecznie sie powinno zwrocic. Cieplej zimia, chlodniej latem. Oprocz tego mysle tez na tej welnie, od strony pomieszczenia, o folii paroizolacyjnej, metalizowanej. Daje dodatkowa izloacje termiczna. Jeszcze lepszy efekt daje ponoc metalizowana folia paroprzepuszczalna, pod pokryciem. Jest troche drozsza ale najgorsze, ze trzeba zapewnic przestrzen wentylacynja miedzy ocieplaniem. Inaczej nie dziala jako reflektor - izolacja termiczna. Nie orientowalem sie jednak jeszcze w ilosci materialu przy takiej grubosci. Co myslicie o tych foliach metalizowanych i w ogole, jakie doswiadczenia odnosnie tematow dachowych? -Adam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 22.02.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Wcale nie jesteście sami. Witajcie.Strasznie dawno nic nie pisałam, ale trzymam rekę na pulsie i widzę, ze mam kilka spraw do opisania.Do adamf3791: Kotłownię mamy "oryginalnych wymiarów" piec Galmet 25 kW i jest 65 cm od podajnika do ściany. Spokojnie wystarcza na wyjęcie ślimaka. Nasz instalator wstawił najpierw piec potem przytransportował podajnik i poskręcał wszystko na miejscu.Oprócz pieca teraz w kotłowni mamy skrzynię na przeszło tonę węgla i do tego ok 1metr3 drewna do kominka, które tam się suszy. Wszystko się mieści. Do groszeq: Nasze ocieplenie poddasza to 20 cm między krokwiami i 5 cm na przekładkę + folia zwykła. Niestety nie powiem ile na zeszło ale ok 200 m2.A kominek mamy na środku ściany dzielącej salon od kuchni (na razie tylko wkład kominkowy - na resztą nie starczyło pieniążków, ale doskonale grzeje).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamf3791 22.02.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Sylkak - fajnie, ze sie odezwalas . Jestes juz zaprawiona w boju z "Delikatnym", wiec licze, ze bedziesz dzielic sie dalej doswiadczeniami . Co do kotlowni, to: Czyli nie poszerzalas w niej sciany z kominem? Jesli masz 65cm od strony podajnika do sciany, to z drugiej strony kociol przylega chyba do sciany. Dobrze wiedziec, ze tak sie da . ja wciaz nie wybralem kotla. Ze wzgledu na wymiary preferowalem tlokowe/szufladowe. Ale ponoc maja gorsza sprawnosc, jesli grzeje sie tylko CWU, a ja tak zamierzam robic latem. "Slimakowce" maja ponoc wiekszy zakres regulacji mocy, co w tym wypadku jest duza zaleta. Wiec... dalej mysle nad poszerzeniem kotlowni. -Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 22.02.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Witaj Sylkak - bardzo się cieszę, że Cie "widze". Nie bedę owijał w bawełne i od razu przejde do rzeczy. Interesują mnie 2 rzeczy: 1. spalanie. Z tego co pamietam to masz piec na ekogroszek. Tak sie zastanawiam ile spaliłaś węgla w sezonie. 2. jakie masz wymiary tego trójkątnego okna w łazience i na jakiej wysokości jest parapet? ..no i jak sie mieszka?.... wybacz, że tak bez ceregieli, ale korzystam z Twojej obecnosci Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tarczyńska Monika 01.03.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam i pozdrawiam delikatnych,ponizej w załączeniu nasze fotki:http://foto.onet.pl/lbh40,c5p5bpppym0c,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 02.03.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Witajcie.Odpowiadając na pytanie odnośnie spalania. Na koniec września kupilismy 4 tony węgla. Dziś mamy jeszcze pełną skrzynię w kotłowni (mieści 1300 kg), więc do dziś od 1 .10.2008 spaliliśmy 2,7 tony. Od maja do pażdziernika czyli grzanie wody + podłoga w łazience na dole - 0,5 tony.Wymiary okna to 255 podstawa i 85 wysokość trójkąta. Parapet na wysokości 145 cm - niestety wysoko, ale cóż zrobić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tarczyńska Monika 08.03.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Witam,u nas trójkątne okno ma wymiary 280 x 120. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankko 05.04.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Witam wszystkich budujących Delikatnego,my mamy wersję C131L, trochę zmienioną i właśnie lejemy fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcia_iw2 06.05.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 10.05.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Witam serdecznie Dawno sie nie odzywałem, ale nawał pracy itd... ( mialem 3 różne ekipy w jednym czasie na budowie ). Mamy tynki, instalacje, posadzki, a ocieplenie "sie robi" Po dłuższej przerwie udało mi sie w końcu wrzucic pare fotek. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak: http://images48.fotosik.pl/122/b4f978a154b9331bmed.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts