marcynka 24.03.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam fl1.Z tego co mnie mąż poinformował studnia będzie miała 30 metrów, a koszt to 5 000 zł. A jaka cena u ciebie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 24.03.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam fl1.Z tego co mnie mąż poinformował studnia będzie miała 30 metrów, a koszt to 5 000 zł. A jaka cena u ciebie? Pozdrawiam U mnie ceny, które mi proponują wykonawcy wahają się od 250 do 400 zł za metr x 60 m, to trochę czupryna podnosi się na głowie . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcynka 25.03.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Przecież to rozbój w biały dzien. A ja myślałam, że to w Wawie z człowieka zdzierają. No ale czymś są spowodowane takie wysokie ceny, poza tym dość głęboko będzie kopana studnia u ciebie. No ale wszystko jedno cena jest razy 3. Szok. Ale za to na bank będzie "pyszna" woda z tak drogiej studzienki - skarbonki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 25.03.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Przecież to rozbój w biały dzien. A ja myślałam, że to w Wawie z człowieka zdzierają. No ale czymś są spowodowane takie wysokie ceny, poza tym dość głęboko będzie kopana studnia u ciebie. No ale wszystko jedno cena jest razy 3. Szok. Ale za to na bank będzie "pyszna" woda z tak drogiej studzienki - skarbonki. Pozdrawiam Co do "pyszności" wody to tak nie do końca, ponieważjuz teraz zostałem uprzedzony, że najprwdopodboniej czeka mnie odżelazianie i odmanaga... no usuwanie manganu. A to niestety są kolejne pieniążki. Cóż jak sie chce mieszkać na swoim, to coś za coś. A może się mile rozczaruję i będzie OK tzn. woda płyciej i do tego czysta . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcynka 29.03.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witam. Napewno będzie ok z wodą. Dzisiaj wyruszamy do expandera i zaczynamy podbój banków. Już jestem przerażona biurokracją, jak nas będzie czekała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 31.03.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Ufff!W poniedziałek składam dokumentację o pozwolenie na budowę. Ciekawe ile jeszcze to potrwa i czy nie obędzie się bez niespodzianek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanusiaS 01.04.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam wszystkich Na początku się pochwalę - mamy już na działce wodę. Długo to trwało, ale w ubiegły piątek panowie założyli nam licznik No i na dodatek nareszcie uporaliśmy się z adaptacją projektu.Przypomnę wszystkim ,że będziemy budować wersję z dwustanowiskowym garażem, odbicie lustrzane ( 131aL). Ostatecznie nasze zmiany prezentują się tak: 1. Drzwi wejściowe otwierane do wewnątrz, by nie spychać gości z dosyć małego ganku. 2. Likwidacja spiżarni na rzecz większego wiatrołapu (w kuchni powstaje prosta ściana przy kórej postawię stolik do jedzenia) 3. Wejście z kuchni do salonu zwężone do 1,60 (powstaje w salonie dłuższa ściana, przy której będzie stał duży stół). 4. Stół może tam stać, ponieważ kominka tam nie będzie. Przenieśliśmy go na ścianę przy schodach. W związku z tym zlikwidowaliśmy duży komin w kuchni a postawiiśmy w salonie, ale myślę że wkomponuję go w obudowę kominka. Kuchnia będzie podłączona do małego komina, który będzie się rozpoczynał dopiero na piętrze. 5. Schody rozpoczynamy jeden stopień wczesniej, by nie zachodziły na drzwi pokoju (pisał o tym Cezary). 6. Pozmienialiśmy wymiary niektórych okien aby były standardowe (w pokojach na poddaszu szerokośc ze 100 na 90, a w kuchni wys.z 130 na 150.) 7. Na poddaszu mały pokój przylegający do łazienki (ten nad kotłownią)zlikwidowaliśmy. Z części powstanie korytarz prowadzący na balkon,a z reszty dwa małe pomieszczenia - pralnia i garderoba. No, mam nadzieję że opisałam wszystko. Teraz wreszcie będziemy się starać o pozwolenie na budowę. Mam nadzieję, że jakoś to już pójdzie. Tobie fl1 również życzę szybkiego prozumienia z urzędnikami i odbioru pozwolenia pozdrowienia dla Wszystkich w ten piękny słoneczny dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 01.04.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam! Dzięki DanusiaS. Tak się składa, że tak jak DanusiaS mamy dokładnie ta sama wersję i co prawda wczesniej juz opisywałem swoje zmiany w projekcie, ale popnieważ idzie to juz do starostwa, to raczej się juz nic nie zmieni i można sobie porównać: - parter: 1. zlikwidowaliśmy komin wentylacyjny przy kuchni, będę miał wentylacje mechaniczną także jest zbędny, 2. zwęziliśmy okno w salonie przy kominku, tak żeby było więcej miejsca na kominek, 3. zlikwidowaliśmy środkowe okno w garażu i okno w pomieszczeniu przy tarasie, 4. w salonie przy schodach ściana ma byc do połowy, także salon będzie otwarty na schody, powinno to dac wrażenie wiekszej przestrzeni. - poddasze: 1. zlikwidowaliśmy loggię, także automatycznie powiekszyły się pokoje, 2. powiększyliśmy okna szczytowe w tych pokojach, 3. mniejszy pokój przylegajacy do łazienki podzieliliśmy na dwa pomieszczenia, do jednego jest wejście z łazienki i to ma byc pralnio-suszarnia, a do drugiego wejście z korytarza i to ma byc garderoba, 4. poprzez to, że wejście do pralnio-suszarni jest z łazienki, drzwi do łazienki przesunęliśmy w strone garderoby. 5. w pokoju sąsiadujacym z garderoba zlikwidowaliśmy jedno okno dachowe, także w każdym pokoju na poddaszu są po dwa okna dachowe. I to by było na tyle. Teraz tylko przeniść to wszystko w rzeczywistość i mamy domek. O rany żeby to było takie proste . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
littledesign 04.04.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 3. mniejszy pokój przylegajacy do łazienki podzieliliśmy na dwa pomieszczenia, do jednego jest wejście z łazienki i to ma byc pralnio-suszarnia, a do drugiego wejście z korytarza i to ma byc garderoba, 4. poprzez to, że wejście do pralnio-suszarni jest z łazienki, drzwi do łazienki przesunęliśmy w strone garderoby. Witam wszystkich, zdecydowałem się na delikatnego C131a, zmiany we wnętrzu wymyśliłem taki same jak fl1, czy mógłbyś wstawić rzut poddasza z Twojego projektu (tzn z uwzględnieniem zmian). Zastanawiam się nad umieszczeniem wejścia do pralni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 04.04.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 3. mniejszy pokój przylegajacy do łazienki podzieliliśmy na dwa pomieszczenia, do jednego jest wejście z łazienki i to ma byc pralnio-suszarnia, a do drugiego wejście z korytarza i to ma byc garderoba, 4. poprzez to, że wejście do pralnio-suszarni jest z łazienki, drzwi do łazienki przesunęliśmy w strone garderoby. Witam wszystkich, zdecydowałem się na delikatnego C131a, zmiany we wnętrzu wymyśliłem taki same jak fl1, czy mógłbyś wstawić rzut poddasza z Twojego projektu (tzn z uwzględnieniem zmian). Zastanawiam się nad umieszczeniem wejścia do pralni. Niestety swojego oryginalnego projektu nie mam bo jest w starostwie, ale to sa moje wypociny i mniej więcej wygląda to tak. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f9c7a5a7b401ccb.html Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
littledesign 04.04.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Haha - nasz jest prawie identyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 04.04.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Haha - nasz jest prawie identyczny No cóż, to teraz w nastepnym etapie będziemy porównywać postępy w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIOUX 09.04.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Witajcie, zastanawiam się pomiędzy Niewielkim a Delikatnym. Ponieważ jestem już włascicielem domu to chciałbym Was przestrzec przed jedną rzeczą. A mianowicie otwarta klatka schodowa: strasznie się niesie, ile razy krzyczę do dzieci aby pozamykały pokoje u góry. Coś strasznego, uwierzcie mi. Pozdrawiam all SIOUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcynka 19.04.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Witam. Pozwolenie na budowę odbieram za tydzień w piątek no i ruszamy z kredytem. Suporeks udało mi się zakupić za 10 zł brutto. Sledząc wypowiedzi forumowiczów to cena chyba ok biorąc pod uwagę że chodzi juz za 19 zł.Ale kurcze gdzie resztaMurarza mam ze świętokrzyskiego dogadaliśmy się na 10 tyś za stan surowy otwarty. Chyba ok.Mam [problem ze zrobieniem kosztorysu do banku. Jeśli dam 30% zakładki do cen to chyba będzie dobrze. Co wy na to?Może ktoś z was walczy z bankiem i podpowie. Pozdrawiam wszystkich delikatnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 20.04.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witam. Pozwolenie na budowę odbieram za tydzień w piątek no i ruszamy z kredytem. Suporeks udało mi się zakupić za 10 zł brutto. Sledząc wypowiedzi forumowiczów to cena chyba ok biorąc pod uwagę że chodzi juz za 19 zł. Ale kurcze gdzie reszta Murarza mam ze świętokrzyskiego dogadaliśmy się na 10 tyś za stan surowy otwarty. Chyba ok. Mam [problem ze zrobieniem kosztorysu do banku. Jeśli dam 30% zakładki do cen to chyba będzie dobrze. Co wy na to? Może ktoś z was walczy z bankiem i podpowie. Pozdrawiam wszystkich delikatnych Gratuluję pozwolenia na budowę. Moje niestety jeszcze w starostwie i jak byłem i widziałem te stosy dokumentacji, które leżą, to nie wiem czy starostwo wyrobi się w ustawowym terminie tzn. 2 m-cy. Mam pytanie jeżeli chodzi o murarza, czy to jest fizycznie jeden gość, czy z ekipą, ponieważ cena jest zadziwiająca ? Za mój stan surowy, co prawda zamknięty, ekipa krzyknęła 57 tys., oczywiście sama robocizna . Co do banków nie potrafię sie wypowiedzieć, jestem na etapie rozpoznawania terenu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcynka 21.04.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Witam. Jest to murarz z pomocnikiem. Może to będzie trochę dłużej trwało, ale kasy trochę zaoszczędzę. Nadmieniam jednak że to sama murarka. Cieśla z dachowcami to inna bajka. Osoba sprawdzona tak, że mam nadzieję, że obędzie się bez niespodzianek. Jak poszukiwaliśmy to ceny były różne. Dwóch murarzy również ze świętokrzyskiego jak dowiedzieli się, że to Warszawa krzyknęło 30 tyś. Nie wspomnę jak chcieliśmy robić przez firmę budowlaną, że za sam fundament koleś powiedział 42 tyś. Nie wiedziała czy płakać czy śmiać się.W tym tygodniu składamy paiery do banku tak, że mam nadzieję, że juz pod koniec maja ruszymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaSz 21.04.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Witam, w Łodzi natomiast za stan surowy otwarty chcą 22 tyś i myślałam że to jest ekstra cena ale 10 tyś.??? Nieprawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 21.04.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Witam. Jest to murarz z pomocnikiem. Może to będzie trochę dłużej trwało, ale kasy trochę zaoszczędzę. Nadmieniam jednak że to sama murarka. Cieśla z dachowcami to inna bajka. Osoba sprawdzona tak, że mam nadzieję, że obędzie się bez niespodzianek. Jak poszukiwaliśmy to ceny były różne. Dwóch murarzy również ze świętokrzyskiego jak dowiedzieli się, że to Warszawa krzyknęło 30 tyś. Nie wspomnę jak chcieliśmy robić przez firmę budowlaną, że za sam fundament koleś powiedział 42 tyś. Nie wiedziała czy płakać czy śmiać się. W tym tygodniu składamy paiery do banku tak, że mam nadzieję, że juz pod koniec maja ruszymy. Marcynka czy masz już wybrany konkretny bank? Jezeli możesz napisz jaki? Ja przy wyborze banku, oprócz oprcentowania i tych innych opłat będe kierował się również tym czy bank finansuje budowę systemem gospodarczym, co w praktyce sprowadza się do tego, czy żąda za wszystko faktur, czy tylko co jakiś czas przedstawiciel banku pojawia sie na budowie i ocenia stan prac. U mnie cena nadal za stan surowy zamknięty 57 tys. i to bez gwarancji że w momencie rozpoczęcia prac (sierpień-wrzesień) będzie tyle samo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcynka 22.04.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Witam. Z tymi bankami to jest różnie. My zdecydowlismy się na bank śląski ze względu na to ze mamy tam konto i jest w miare kredyt dostępny. Czyli chodzi głównie o kosztorys. Wymagają stan surowy zamknięty z wzięciem ogólnym pod uwagę wykończenia ( posadzki ,malowanie ścian). Jeśli pod koniec budowy zostaną nam niewykorzystane pieniądze możemy je oddac co wiąże się z mniejszymi ratami). Wykazujemy albo fv 60%, albo zdjęcia z kolejnych etapów, lub jedzie rzeczoznawca i sprawdza. Są takie trzy możliwości. Można w trakcie budowy robić zmiany, nie naruszając obrysu domu. I nikt się nie czepia. Poza tym kosztorys nasz i kosztorys rzeczoznawcy może się różnic 20%. My bierzemy pod uwagę to ( bierzemy w złotówkach) że wcześniej spłacimy. Decyzja jest w 3 tygodnie.Dobre oprocentowane ma polbank, ale warunki uzyskania są straszne ( kosztorys). Wymagają zdeklarowania się jakie płytki czy też panele będą założone, koszt zabudowy kuchni, szaf,ścieżki !!!!!. Po prostu szok. Skąd mam wiedzieć jakie wyposażenie będę miała i za ile skoro dom jeszce nie stoi. Deklarując się w kosztorysie na dany materiał musiałabym się z tego wywiąząć ponieważ bardzo szcegółowo rzeczoznawca odbiera kolejne etapy. Jaka kolwiek zmiana wiąże się ze wstrzymaniem dalszych transz!!! Tragedia!!!Pan w banku mi powiedział, że dom o powierzchni 150m2 rzeczoznawca wycenił na 450 tyś. I albo jeśli jest zdolność kredytowa to bierze się taką kwotę lub wykazuję się że różnicę mamy na koncie. Tak że porażka ogólnie.Tak to po skrócie wygląda.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek12 05.05.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Witam Przejrzałem bardzo dużą ilosć projektów i zawsze jest coś co mi nie odpowiada. Ostatnio znalazłem projekt Muratora Delikatny. Mam pytanie do Sowa19. Gdzie robiłeś adaptację projektu ? Czy mogłbyś powiedzieć jakie zmiany wprowadziłes do projektu i ile cię to kosztowało? Będziemy prawie sąsiadami bo ja będę budował w Miłoszycach. Pozdrawiam wszytkich Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts