krzysiek12 05.05.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Witam Przejrzałem bardzo dużą ilosć projektów i zawsze jest coś co mi nie odpowiada. Ostatnio znalazłem projekt Muratora Delikatny. Mam pytanie do Sowa19. Gdzie robiłeś adaptację projektu ? Czy mogłbyś powiedzieć jakie zmiany wprowadziłes do projektu i ile cię to kosztowało? Będziemy prawie sąsiadami bo ja będę budował w Miłoszycach. Pozdrawiam wszytkich Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiami 11.05.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 No to jestem! Witam wszystkich "delikatnych"! My też budujemy Delikatnego ale wersję podstawową, lustrzaną. Fundamenty zrobiliśmy już w listopadzie a do marca udało się postawić całość murów. Niestety mamy dwumiesięczne opóźnienie - więźba dojechała dopiero w zeszłym tygodniu a teraz coś robotnicy sie nie mogą rozkręcić . Poczytałam sobie wszystkie wasze propozycje zmian i coś dla siebie jeszcze z tego uszczknę. W każdym razie jestem baaaardzo zła na pania która nam "obrabiała" projekt - według niej nie dało sie nic zrobić ze schodami a chciekiśmy poświęcić pomieszczenie gospodarcze żeby zrobić schody ze spocznikiem. No i już wiemy że schody będą największym bólem po wprowadzeniu (chyba że wprowadzę sygnalizacje świetlną, żeby nie przepychać się na nich hihi). Jak widać u Cezarego - dało sie. Wniosek - trzeba wszystko konsultować na min. dwie strony...... Ale jak to mówią - pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela a dopiero trzeci dla siebie. I właściwie grubszych przeróbek nie robilismy w ogóle, z mniejszych: - odsunięcie kominka od okna poprzez przerobienie komina z kwadratu na prostokąt (cztery przewody wzdłuż ściany nośnej), - w zwiazku z powyższym pokój nad kuchnią przeznaczony na garderobę, - wyciecie po jednym oknie połaciowym w każdym pokoju, - zamiana dwóch okien na górze na drzwi balkonowe (po wycięciu połaci celem doswietlenia), - poszerzenie wiatrołapu tytułem sławetnej "spiżarki", i wiecej grzechów nie pamietam. Jak dojrzeję to zrobię jakis album z budowy, tylko tam jest taki bałagan......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiami 11.05.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Zapomiałam!! Przecież dołożyliśmy wiatę...... aż sie boję co usłyszę ale nam sie podoba. Jest przyklejona do ściany garażowej, dwuspadowa tak jak dach domowy z tym samym spadem - powinno dobrze wyglądać. Ja tam widzę same plusy.... bedzie gdzie trzymać zapas drzewa do kominka Zobaczymy jak ułożą dach czy rzeczywiście jest ok. Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanusiaS 11.05.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Witamy nową "Delikatną". Czekamy z niecierpliwością na informacje z placu budowy Ta wiata wydaje się być ciekawa. Ja złożyłam wczoraj wniosek o pozwolenie na budowę. Teraz czekamy. Cezary prosimy odezwij się. Niemalże codziennie sprawdzam czy są od Ciebie nowe wieści i nic Myślę, że nie ja jedna nie mogę się doczekać na zdjęcia. Ulituj się nad nami i daj znak życia pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 11.05.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Witajcie Delikatni!!!My już w pełnym boju. Wymurowane ściany fundamentowe, zasmarowane Dysperbitem, piasek do wsypu przywieziony. Teraz czekamy aż bloczki wyschną, żeby wsypać piach. A na rynku budowlanym taki młyn, że szkoda gadać. Własnie wczoraj byłam zmuszona kupić dachówkę i to wyprosiłam pana z hurtowni żeby znalazł jeszcze na nasz dach. Ogólnie mówiąc, jesteśmy jakieś 4 kroki do przodu. Kupione pustaki na ściany, nadproża, strop, więźba i dachówka. Szok!!!! Pozdrawiam innych walczących z bumem budowlanym.Aha i jeszcze styropian na docieplenie fundamentów i posadzek też już kupiony.Sylka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 17.05.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Hejka. A dziś smutna nowina z placu boju. Przedwczorajszej nocy włamano się do naszego garażu na budowie i okradziono nas. Straty to hydrofor i drut wiązałkowy i oczywiście zdewastowane drzwi blaszaka. Ale teraz musieliśmy kupić przyczepę kempingową i dyżurujemy na budowie. Więc niestety koszty wzrosły. Mam nadzieję, że Wam nie zdarzają się takie urozmaicenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 17.05.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Hejka. A dziś smutna nowina z placu boju. Przedwczorajszej nocy włamano się do naszego garażu na budowie i okradziono nas. Straty to hydrofor i drut wiązałkowy i oczywiście zdewastowane drzwi blaszaka. Ale teraz musieliśmy kupić przyczepę kempingową i dyżurujemy na budowie. Więc niestety koszty wzrosły. Mam nadzieję, że Wam nie zdarzają się takie urozmaicenia. Pozdrawiam Współczuję bardzo. To jest to czego ja się obawiam i odrazu uwzględniam przy rozpoczęciu prac, tj. zakup przyczepy i pilnowanie. Niestety podraża to koszty, co w obecnych czasach kiedy wszystko co jest związane z budowaniem idzie w górę, wkurza jeszcze bardziej . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 17.05.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Hejka. A dziś smutna nowina z placu boju. Przedwczorajszej nocy włamano się do naszego garażu na budowie i okradziono nas. Straty to hydrofor i drut wiązałkowy i oczywiście zdewastowane drzwi blaszaka. Ale teraz musieliśmy kupić przyczepę kempingową i dyżurujemy na budowie. Więc niestety koszty wzrosły. Mam nadzieję, że Wam nie zdarzają się takie urozmaicenia. Pozdrawiam Współczuję bardzo. To jest to czego ja się obawiam i odrazu uwzględniam przy rozpoczęciu prac, tj. zakup przyczepy i pilnowanie. Niestety podraża to koszty, co w obecnych czasach kiedy wszystko co jest związane z budowaniem idzie w górę, wkurza jeszcze bardziej . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 17.05.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 O rany nie wiem, czemu poszło dwa razy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 17.05.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Hejka. A dziś smutna nowina z placu boju. Przedwczorajszej nocy włamano się do naszego garażu na budowie i okradziono nas. Straty to hydrofor i drut wiązałkowy i oczywiście zdewastowane drzwi blaszaka. Ale teraz musieliśmy kupić przyczepę kempingową i dyżurujemy na budowie. Więc niestety koszty wzrosły. Mam nadzieję, że Wam nie zdarzają się takie urozmaicenia. Pozdrawiam Co za zbieg okoliczności mi także przedwczorajszej nocy włamano się do mojego blaszaka oraz do blaszaka sąsiada . Na szczęście w blaszaku nic nie było więc nie mieli co ukraść , zdewastowali tylko drzwi i oświetlenie (halogen z czujką ruchu) . Przyczepkę mam także do spania i pilnowania ale że jeszcze dobrze nie zaczęliśmy i na budowie nie mamy materiałów to jeszcze nie nocujemy . Pozdrawiam wszystkich delikatnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 18.05.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Cyżby rozpoczął się sezon na włamania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel.dragan 24.05.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witam serdecznie. Chciałbym przywitać się z obecnymi tu 'delikatnymi'. My z żoną również zdecydowaliśmy się na ten projekt - wersja 131b. Nie do końca jestem już pewny, czy wątek również dotyczy tej wersji - jeśli nie, to mnie pogońcie Budynek jest na etapie wykopów pod ławy - w przyszłym tygodniu będą wylane. Ściany będą z Porotonu 24 +12styropian Jeśłi chodzi o zmiany, to my zrobiliśmy: - kąt nachylenia dachu - podniesiony do 40 (wymóg w warunkach zabudowy), ale chcemy zrealizować jakieś 37, lepiej chyba wygląda; - podniesiony wieniec nad parterem o 25cm, czyli więcej miejsca na poddaszu; - powiększone okna we wszystkich pokojach na górze, oraz likwidacja po jednym połaciowym w pokojach; - na górze powiększymy łazienkę kosztem jednego z pokojów, a składzik przy schodach usunimy, zostanie otwarta przestrzeń; - tylko jedna ubikacja na dole (razem z prysznicem), całe pomieszczenie jako gospodarcze; - schody z zabiegowych chcemy zamienić na takie z półpiętrem. Będę więc śledził ten wątek z zainteresowaniem, chętnie podzielę się też swoimi uwagami. pozdrawiam, - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 25.05.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Chciałbym się pochwalić, że w tym tygodniu odebrałem pozwolenie na budowę i podpisałem umowę z wykonawcą na stan surowy otwarty. Niestety duża część radości z tego powodu pryska przez te wariactwa cenowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 31.05.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Melduję posłusznie, że stan 0 zalany!!!! jesteśmy na etapie polewania betoniku. W poniedziałek chłopaki wracają na budowę i zaczynają stawiać ściany. Mam nadzieję, ze teraz w końcu będzie "coś" widać i to coś będzie bardzo cieszyło oczka. Pozdrowienia dla Delikatnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 02.06.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Melduję posłusznie, że stan 0 zalany!!!! jesteśmy na etapie polewania betoniku. W poniedziałek chłopaki wracają na budowę i zaczynają stawiać ściany. Mam nadzieję, ze teraz w końcu będzie "coś" widać i to coś będzie bardzo cieszyło oczka. Pozdrowienia dla Delikatnych Gratulacje . I proponuję rozpocząć prezentację zdjęć z kolejnych etapów i postępów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 02.06.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Problem w tym, ze nie umiem, ale poczytam forum to może się nauczę wstawiać fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaF 03.06.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Cezary,ogromnie pomogły nam Twoje fotki-w podjęciu decyzji, oczywiście. Wahałam się pomiędzy dwoma projektami Codzienny wariant1 albo Delikatny.Marzylam o oddzielnej garderobie w formie odrębnego pokoju i w Delikatnym to będzie mozliwe. Planuję powiększyć salon o ten "wklesły "taras(-nie znam jeszcze fachowego nazewnictwa) ale myśle,ze wiecie o co chodzi i dobudować wykusz w takim samym miejscu jak jest w projekcie Codziennego. Reasumując chcę połączyć te projekty czyli wnętrze Delikatnego a zewnątrz tak jak w Codziennym.Myślicie ,ze to się uda? Cezary będę śledzić Twoją budowę i z niecierpliwością czekam na dalsze fotki.Pozdrowienia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 09.06.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Cezary, jeśli czasami masz czas żeby zajrzeć na forum, dodaj prosze kilka zdjęć z postępów prac w Waszym domku, a ja mam pytanie co do okna w górnej łazience. W jaki sposób je otwierasz? A może jest tylko uchylne? Walczę teraz z firmami odnośnie tego okna i każdy wmawia mi coś innego, żeby podzielić na pół, żeby wydzielić w środku mały kwadrat otwieralno-uchylny itp, itd. Sama już nie wiem jak to rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 09.06.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Cezary, jeśli czasami masz czas żeby zajrzeć na forum, dodaj prosze kilka zdjęć z postępów prac w Waszym domku, a ja mam pytanie co do okna w górnej łazience. W jaki sposób je otwierasz? A może jest tylko uchylne? Walczę teraz z firmami odnośnie tego okna i każdy wmawia mi coś innego, żeby podzielić na pół, żeby wydzielić w środku mały kwadrat otwieralno-uchylny itp, itd. Sama już nie wiem jak to rozwiązać. U mnie również firmy proponowały podzielenie tego okna na pół i oczywiście tylko uchylne, a ponieważ nie zamierzam z okna w łazience wyglądać jak "panienka z okineka", woebc tego przyjmę takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 10.06.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 A ja generalnie jak już mam gdzieś mieć okno to wolałabym, żeby się jednak otwierało, choćby po to żeby je od czasu do czasu umyć. Z resztą okna w garażu i w kotłowni - te małe tez robimy otwierane i uchylane. A okno Cezarego jest fajnie rozwiązane - jeszcze inaczej niż dotychczas mi proponowano. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts