Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaki jest przyblizony koszt budowy Delikatnego do stanu surowego zamknętego? To dla mnie bardzo,wazne-nie wiem na ile szacunki kosztów przy projekcie są realne? Z góry bardzo dziękuję.

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaki jest przyblizony koszt budowy Delikatnego do stanu surowego zamknętego? To dla mnie bardzo,wazne-nie wiem na ile szacunki kosztów przy projekcie są realne? Z góry bardzo dziękuję.

Nie potrafię podać kosztów budowy, ale na pewno szacunki przy kosztorysie nie są realne - niestety :cry: .

Jak tam rozwój projektu Lennyb?

Tak na moje to powodem, dla którego 2 wersja wyglada lepiej niż pierwotna jest to, ze dodałeś fajne poziome okno. tego sie trzymaj, nadaje budynkowi nowoczesny wyraz i poza tym będzie wyglądać świetnie w łazience.

Elementem, który chyba najbardziej wpływa na klasyczny charakter bryły jest okap - dość mocno wysunięty poza lico. Tak wiec spróbuj zamiast wysuwać połacie dachu - poprowadzić wyżej ściany szczytowe.

Z oknami również warto trochę sie pogimnastykować - są one zupełnie typowe. Warto zeby gdzieś jeszcze pojawił się poziom okna z łazienki.

Żeby uniknąć wrażenia, że bryła ryzalitu jest tylko przypadkiem dostawiona do klasycznego budynku musi być widoczna pewna kontynuacja myśli.

To co w tym projekcie cię z pewnością zaboli to schody - wąskie, a co najgorsze zachodzące na drzwi gabinetu - fatalny błąd projektanta. Poza tym bez podwyższenia ścianki kolankowej raczej ci się nie uda wygospodarować spocznika - po pierwsze dlatego, że od stopni do połaci dachu jest 2,2 i mniej nie powinno być, a drzwi do gabinetu i pokoju na pietrze nie pozwalają na zwiększenie ilości stopni w górnym biegu.

To co w tym projekcie cię z pewnością zaboli to schody - wąskie, a co najgorsze zachodzące na drzwi gabinetu - fatalny błąd projektanta. Poza tym bez podwyższenia ścianki kolankowej raczej ci się nie uda wygospodarować spocznika - po pierwsze dlatego, że od stopni do połaci dachu jest 2,2 i mniej nie powinno być, a drzwi do gabinetu i pokoju na pietrze nie pozwalają na zwiększenie ilości stopni w górnym biegu.

Niestety te schody. Ruszam z budową na początku września i cały czas kombinuję jakie schody tam zamontować, a żadnych przeróbek w stylu likwidacja pomieszczenia gosp. czy podwyższenie ścianki kolankowej,nie przewiduję. :roll:

Był u nas stolarz na pomiar ww schodów, ok soboty mam dostać projekt i wycenę tychże schodów. Mają być z jesionu, ażurowe. Zobaczymy co pan wymyśli. Czy uda mu się wygospodarowac sensowne rozwiązanie na spocznik czy bedą musiały być zabiegowe. Jak tylko będę coś wiedziała, napiszę. A wracając do problemowego okna w górnej łazience to mam zrobione takie samo jak Cezary i środek jest uchylany aż do kąta 90 stopni. Jak tylko zamontują wstawię fotki.

• 2 weeks później...

Witam

Przyglądam się od jakiegoś czasu waszemu projektowi i muszę powiedzieć ze coraz bardzie mi sie podoba. Mam pytanie gdzie planujecie postawić (powiesić) TV i druga sprawa czy zmieszczę sie w kwocie 300tys. aby wybudować ten dom w stand. developerskim (pisze o samym domu bez projekty, przyłączy)

pozdrawiam

Artur

Szczecin (działka: Dołuje)

mam pytanko do wszystkich delikatnych, którzy są juz po etapie fundamentów - ocieplaliście fundamenty steropianem, czy nie? w sumie nie ma tam piwnic, wiec na dobrą sprawę możnaby olać, w projekcie jednak jest takie rozwiazanie. Prosze o pilna odpowiedź.

Ja właśnie dzisiaj kupowałem styropian na ocieplenie fundamentów , co prawda w projekcie jest grubość styropianu 12 cm także na fundamenty ale ja dam 5cm .

Te 12 cm wydaje mi się za dużo no i szkoda mi było kasy .

Za sam styropian zapłaciłem 425zł (170zł za m3 , 4,25 szt o wym 100cm x 50cm)

Jutro kupuję klej siatkę i do roboty .

Ja także zastanawiałem się czy jest sens ocieplać fundamenty ale poczytałem troszkę forum muratora i doszedłem jednak do wniosku że ocieplam .

Chcesz to tez poczytaj sobie : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=47424

Pozdrawiam

GACUŚ

witam. my też ocieplaliśmy styropianem 10. a styropian obkładamy folią kubełkową. od poniedziałku zaczynają kłaść wzięźbę no i nareszcie dach będzie. szkoda że na stolarke musimy czekac do konca października. no ale trudno..

dom nabierze niebawem właściwego kształtu :)))

pozdrawiam

witam - jestem nowy na forum wiec sie nie bede wymadrzal

razem z zona wybralismy projekt delikatnego 131a

zmian chcemy niewiele - moze przesunac kominek gdzies w inne miejsce i druga zmiana to lazienke na gorze zamienic z jednym pokojem posiadajacym wyjscie na loggie - powod jest jeden - w tej lazience bedzie pralka (wszyscy bedziemy mieszkac na gorze wiec chodzenie z ciuchami do prania na dol i czystymi w gore uwazam za pozbawione sensu) i mysle ze przyjemnie bedzie moc wyjsc na balkon i powiesic rzeczy na swiezym powietrzu

pozdrawiam wszystkich forumowiczow

p.

• 1 month później...

Witam wszystkich budowniczych "Delikatnego".

Od jakiegoś czasu przyglądam się temu tematowi, gdyz w wyniku burzliwych dykusji postanowiliśmy z żoną "zdezerterować" z grupy "Barwnych".

Zdecydowaliśmy się na "delikatnego", bo spełnia nasze oczekiwania i zwyczajnie nam sie podoba :wink:

Obecnie jesteśmy na etapie papierologi, więc budowac zaczniemy po nowym roku - niestety.

Z pewnym niepokojem zauważyłem, że temat troche "oklapł". Ciekawe czy jeszcze ktoś tu zagląda

Pozdrawiam

Witaj groszeq

Ja osobiście tutaj zaglądam ale nie ma co do czytania bo ostatnio temat rzeczywiście troszkę zamilkł .Ja osobiście nie mam o czym pisać bo dopiero skończyłem fundamenty i w tym tygodniu mam nadzieję zacząć ściany parteru :p

Barwny i delikatny to bardzo podobne projekty różniące się głównie dachem , więc decydując się na delikatnego zapewne zaoszczędziliście kilka złotych na samym dachu . :wink:

Przydałoby się żeby ktoś powklejał troszkę świeżych fotek :D

Pozdrawiam