Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej, chyba zrobimy jednak tak jak pisze Jowanka. To zmniejszanie jest strasznie skomplikowane. Poddasze zmiejsza się dosyć mocno, trzeba by podnieść ściankę kolankową, a wtedy zmienia się wygląd dachu no i cała bryła budynku.

chcielismy zmniejszyc, bo domek zaczął się nam wydawac jak dla nas za duży. Na dodatek, po boomie budowlanym chcieliśmy trochę obciąc koszta, projekt kupiliśmy wcześniej :wink: Ale wydaje mi się, ze domek mógłby na tym stracic. Na dodatek mamy kredyt na budowę i niewiem czy inspektor z banku by się nie przyczepił, że budujemy inny domek niż miał byc.

Zagmatwane to wszystko.

Pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej. Na pewno gdyby bryła się zmieniła byłby problem nie tylko w banku, ale i przy końcowym odbiorze przez gmine. Na sto procent.

Na projekcie domek wydaje się duży, ale uwierz mi że tak wcale nie jest.

Ogólnie pomieszczenia są nie wielkie. Całe szczęcie teraz nie wstawia się mebli do pokoi bo byłby problem.

W salonie oprócz jednego kredensu ( mamy taki drewniany z odzysku :D ) i kanapy z ławą nic się nie mieści. Kuchnia tez jest nie duża.

Na dole w łazience - kabina, umywalka i kibelek i to wszystko ( nic kompletnie nie wejdzie). Łazienka u góry się zwiększyła u nas bo nie mam skosów( trójkąt) tylko dodaliśmy chyba 4 pustaki.

Pomyślcie o pralni z suszarnią - to naprawde dobre pomieszczenie na cały bałagan.

Acha i zlikwidujcie loggie bo pokoje i tak są niewielkie.

Ogólnie domek wsam raz dla czteroosobowej rodzinki ( w naszym przypadku trzyosobowej i dla tchórzofretki :wink: ).

Buzka

Hejka. podaję zainteresowanym adres do albumu ze zdjęciami naszego domu, oglądajcie, inspirujcie się, przerabiajcie projekty itp itd. Pozdrawiam

http://sylkak.fotosik.pl/albumy/207220.html

Jowanka, dzieki, ze uważasz mnie za guru budownictwa - człowiek całe życie się uczy, a ja przez rozpoczęciem budowy też nie wiedziałam wielu rzeczy. Teraz już wiem i to co mogę powiedzieć na dzień dzisiejszy - jeśli umiesz coś robić sam, czy sama zrób to nie licząc na fachowców, bo rzadko którzy z nich są naprawdę fachowcami, a sam dla siebie zrobisz to porządnie i nie zapłacisz kupy pieniędzy za fuszerkę. To tak na marginesie :)

Witaj Sylkak. Moje gratulacje, już bliżej niż dalej.

Muszę przyznać, że podłoge w salonie masz bardzo ładną.

Przeglądalismy szczegółowo twój projekt i powiem, ze różni się od naszego.

Ile inwestorów tyle pomysłów :)

Nasz hol na górze jest znacznie mniejszy. Ja po wejsciu mam niemalze kwadrat

Na wprost łazienke (ze 2,5 metra do drzwi), po lewej stronie jeden pokój ( około 2 metrów), a po prawej 2 pokoje ( pierszego drzwi beda niemalze przy

ostatnim schodku). Więc chyba moje pokoje są wieksze ( a mnie się w rzeczywistości wydają nieduże).

Wydaje nam się, ze macie mniejszy spad dachu ( tak wygląda na zdjęciach).

U nas drzwi będą zamówione na wysokość 2300, a szerokość 1300 ( beda z bocznym naświetlem). Chciałam, aby brama, drzwi oraz okno było w jednej lini.

My zdecydowaliśmy się na ogrzewanie podłogowe też w kuchni i łazience na górze. Chyba super rozwiązanie, natomiast w salonie i w wiatrołapie będzie grzejnik schowany w podłodze. Nie będzie szpecił pomieszczeń.

Od kilku dni siedze na forum i próbuje podpatrzeć jak ludzie maja urządzone domki.

Troche jednak trudno wypatrzec cos ciekawego. Nazbierałam wiele gazet z aranzacjami wnętrz i poradami i właśnie dzisiaj robiłam przegląd.

Super, ze będziesz miała spiżarke. Też chce.... Ale schody będa wychodzić pewnie od połowy salonu. A moze sie myle.

wklejaj koleżanko zdjęcia to bedziemy podpatrywac. A moze jest cos co bys zmieniła.

A teraz do jowanki.

Jowanka, bardzo schlebiłas z tym guru, ale proszę cię - "bo prawdziwy guru by się obraził".

Ja mam blade pojecie o budowaniu. Aczkolwiek chodze za tym moim "piwoszem" mężem i pytam, pytam do znudzenia. I tak albo cos załapie od razu, albo kaplica ( a czasami to nawet nie chce mu się ze mną gadać - taki dran z niego)

Ale warto się własnymi pomysłami podzielić, czy są one trafione, czy tez nie. Człowiek uczy się na błędach.

Pozdrawiam serdecznie

Piękny domek Sylkak, dzieki za zdjęcia.

Jednak podjęliśmy decyzję o zmniejszeniu domku. Projekt zastepczy jaki przedstawił nam kierownik budowy wygląda bardzo sensownie. dodam, ze mamy wjazd od południa, czyli martwił mnie ten zadaszony taras od pólnocy.

Obcinamy parter właśnie na lini tarasu, likwidując pom.gosp. z wejściem od tarasu, no i pół pokoju. Z tej pozotałej połowy pokoju robimy pom.gosp. na materiały dekoracyjne - mam dział.gosp. dekoracje wesel i slubów. Schody wylewane ze spocznikiem. Pod schodami spiżarka. Podniesiona ścianka kolankowa. Na górze 3 pokoje, garderoba i łazienka z suszarnią.

Mam nadzieję, że będzie to dla nas dobre wyjście i że bryła domku nie straci na tych zmianach. Trochę się tego boję. Aha, okno tarasowe i taras będą z boku. Od północy planujemy minimum okien - tylko dachowe.

Dziękuję za miłe słowa, bardzo się cieszę, że Wam się podoba nasz domek. Co do wykańczania wnętrz to też podpatruje innych. Bardzo podoba mi się styl wiejsko-sielski :lol: i tak też chciałabym urządzić dom, choć nie wiem czy się uda. Na razie zostawiam na poddaszu w pokojach i w holu na wierzchu jętki z więźby dachowej. pomalowane na ciemny orzech. Potem chciałabym w salonie też zrobić takie imitacje belek.

http://images32.fotosik.pl/12/342f1d89395a56ddm.jpg

A potem jeszcze wiele rzeczy, na które nie wiem czy wystarczy funduszy...

na razie, żeby zamieszkać muszę się skupić na meblach i wyposażeniu kuchni.

Co do zmian, to jeśli budowałabym jeszcze raz od razu w salonie na suficie dałabym belki drewniane i chyba też zrobiłabym filary przed domem i ten na tarasie z drewnianej belki, byłoby bardziej wiejsko.

http://images27.fotosik.pl/142/66d073420d9249a5m.jpg

Witam Miłośników "delikatnego"

u mnie wiosna wiec postanowiłam ocieplić fundamenty styropianem i muszę sie pochwalić zakupem cegły za 65 groszy :)

Jesli zima nie powróci i gwiazdy nadal beda sprzyjały, to może uda mi sie postawić domek jeszcze w tym roku.

http://images31.fotosik.pl/111/86e06c7a961510f2m.jpg

http://images27.fotosik.pl/142/4e643cfce5ed2040m.jpg

http://images25.fotosik.pl/141/b3bb3339397d7681m.jpg

http://images34.fotosik.pl/111/2f4a8352f45495e8m.jpg

Wszystkie zdjecia robiłam wczoraj, za parę dni następne wkleję.

Hej, przepraszam, ze zdjęcie przekroju wyszło takie duże.

Opiszę trochę te rzuty:

parter - zmniejszamy o tylny taras, pom.gosp. i połowę pokoju. Z pokoju robimy pom. gosp., schody ze spocznikiem, pod schodami spiżarka.

poddasze - w miejsce łazienki garderoba (likwidujemy lukarnę), łazienka z suszarnią w pomieszczeniu 2.06 i 2.07. Nad gankiem robimy tez strop.

Czekam na opinie :wink: pozdrawiam

Hmm...

Ciekawie rozwiazane. :)

Słusznie mniemam, że wejscie do domu jest od południa?

Przesuniecie łazienki na górze tez jest sprytne - wypada ona dokładnie nad ta na parterze.

Fajne rozwiazania - u nas niestety niemozliwe ze wzgledu na inne ustawienie domu względem stron świata.

Zmian sporo względem oryginalnego projektu, sporo to kosztowało( jesli można)?

Hej groszeq,

tak mamy dziełkę z wjazdem od południa. Zdecydowalismy się na zmniejszenie domku (moglismy go tez powiększyć, kosztem tego zadaszonego tarasu), bo jestesmy 3 os. rodzinką i nie potrzebujemy az tyle pokoi, a jako, ze materiały bud. tak zdrożaly, każdy grosz się liczy :wink:

Za adaptację trochę zapłaciliśmy, ale to dlatego, ze robilismy adaptację projektu w zeszłym roku i wybraliśmy trochę niefajną panią architekt - zapłaciliśmy 2 tys za samą adaptację i projekt zjazdu bez tych zmian.

Mysleliśmy o likwidacji tego tylnego tarasu, ale dopiero teraz jak wzieliśmy kierownika budowy, super faceta, to te zmiany stały się realne. Powiedział, ze to super pomysł, za projekt zastępczy wziął tylko 700zł. W tym także opłata dla architekta za pieczątkę na tym projekcie :wink: Gdybyśmy od razu go znaleźli byłoby taniej i szybciej, bo zmiany zrobilibyśmy od razu.

Mam nadzieję, ze domek nie straci na wyglądzie, pozdrawiam

No no... Zaki, zmiany rewolucyjne :)

ale proszę sie dobrze zastanowić, przed ich zastosowaniem, ponieważ domek jest naprawdę bardzo mały i jak mawiał mój Tato, "łatwiej kijek wyćieńciczyć niz go potem wygrubasić" :))

Pokoje na górze są tak małe i nieustawne, że u mnie bedą trzy pokoje, czyli, po połączeniu sypialni I i II, otrzymam jeden średni pokój (ok.24 m2 powierzchni uzytkowej) pozostałe dwa będą minimalnie powiekszone o loggie: w sypialni III ( uwaga po powiekszeniu tylko 13,28m2 ) od północy bedzie garderoba a sypialnia IV (południowy wschód) zostanie powiekszona do 18,90m2. Czyli suma sumarum, powierzchnia uzytkowa poddasza po doliczeniu loggi powiekszy się z 66,18m2 do 75,48 m2.

A u mnie wytworzyła sie sytuacja bardzo stresujaca, ponieważ nie zdawałam sobie sprawy z cen okien, no i nici z wymarzonych drewnianych okien z okiennicami. Proszę sobie wyobrazić, że plastikowe drzwi balkonowe 2,80 x 2,35 wyceniono mi na 10.000 zł a stolbud jeszcze kalkuje drewniane :( i od wczoraj mam koszmary senne :cry:

Jowanka, zaskoczyłaś mnie tą ceną okna balkonowego. Kolega kupował na jesień trzydrzwiowe, PCV, ze szprosami, nie znam niestety detali, ale dał 2500.

Co do naszego zmniejszania domku, to po zmniejszeniu parteru, poddasze nieznacznie się nam powiększyło :wink: Biorąc pod uwagę poddasze, to zlikwidowalismy ten kawałek podłogi nad pom.gosp. od tarasu i połową gabinetu na dole. Nad tarasem nie było stropu. Za to zrobilismy strop nad tym wcięciem z przodu, czyli wyszło na to samo. Do tego mamy podniesioną sciankę kolankową o 1 pustak, no i zwiększony kąt nachylenia dachu do 38%, żeby nie było widać tej scianki. Mam nadzieję, ze będzie ok. Głupio teraz się wycofywac, facet sie nieźle napracował przy tym naszym projekcie :wink:

Jowanka mam pytanie, a co za okno zamówiłaś. Jakąś przesuwke z pełnym antywłamem i okleiną? Bo musi byc coś na rzeczy , że okno kosztuje 10 tys.

Moje tartasowe ru+fix (z szybą P2) 3000 x 2300 kosztowało 5 700.

Okna mam z firmy Goran z Lublina. I nie są tanie.

Jesteś z Łodzi, zadzwoń do Peteckiego oni mają przystepne ceny. Robią na Rehale.

pozdrawiam

Okno przesuwne 3000 x 2200(bez progu ) dwuskrzydłowe , U-0,6 = potrójne szyby, plastik z okleiną złoty dąb w firmie Plastsystem kosztuje 10.000 złotych , natomiast z progiem tylko 7.000 złotych. Wymiary mojego okna nie wpłyną na zmiane ceny :(. Od tygodnia czekam na wycenę stolbudu włoszczowa wiedząc, że cennik ma podobny do urzędowskiego nie mam złudzeń, że bedą tańsze. Ponadto dowiedziałam się , że dobre okiennice drewniane są w cenie okna :( więc pozostane przy plastic-fantastic :)

jowanka jesli chodzi o przesuwki, to często są problemy z mechanizmami. Zastanów się, czy nie lepiej zrobic inna kombinacje okna tarasowego. Powiem szczerze, ze cena jest szokująca.

Moje tarasowe jest z drewna i kosztowało o połowe taniej. A mój mąz marudzi, ze tyle zapłacilismy za okna ....

pozdrawiam