ryszho 18.05.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Też podoba mi się ten domek. Myślę, że dobra arażancja ogrodu może zmniejszyć wrażenie "stodołowatości" W prezencie dostajecie link do wersji z garażem 2 stanowiskowym. http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=373&IdKolekcji=&action=showProject&ver=mirror Również chcę poszerzyć dom (działka 23,5 m), nie będę realizował logii na piętrze (następny zysk metrażu). Kominek chcę przesunąć na ścianę przy schodach i przed bocznym oknem postawię stół jadalny. Co sądzicie o tych pomysłach? ryszho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 12.06.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Witam mam pytanko. Czy ktoś buduje Delikatny wariant 1 z kolekcji Muratora? Mieliśmy wizję Wspaniałego, ale wydaje nam sie, że Delikatny też ma to coś. Chcielibyśmy porównać zanim podejmiemy decyzję. Interesuje nas okolica Wrocławia (bliższa lub dalsza)PozdrawiamSylka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMi 11.07.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Ja kupiłem ten projekt!!! Na pewno nie przypomina on stodoły, ma regularną bryłę w kwadracie przy optymalnej wysokości. Decyzja zapadła ponieważ jest prosty w budowie i właśnie dlatego, że posiada dach dwuspadowy. Większość inwestorów nie zdaje sobie sprawy z kosztów budowy skomplikowanych dachów z licznymi załamaniami. Zmian w projekcie planujemy niewiele . Na pewno kominek jest zlokalizowany za blisko okna i przesuniemy go bardziej na środek (nie chcemy przestawiać komina). Chcemy też "otworzyć" ścianę przy schodach w salonie aby go wizualnie powiększyć. Generalnie projekt fajny, nie "dziwaczny", po kilku drobnych korektach może być bardzo efektywny. PZDR MMi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula2 07.08.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Jestem coraz bliżej wyboru Delikatnego. Czy może ktoś już rozpoczął realizację tego projektu? Ja chciałabym chyba zrezygnować z balkonów na górze i powiększyć łazienkę (na górze) kosztem pokoju z prawej strony - byłby tam aneks pralniany. A na dole chciałabym zamiast pomieszczenia ogrodowego zrobić garderobę do przechowywania ubrań wierzchnich i butów. Co Wy na to? Czy ktoś może ma makietę delikatnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi0tr 22.08.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 witam - własnie kupiłem działkę i wstępnie rozważam projekt który by mi odpowiadał. Jestem zwolennikiem prostych i nieskomplikowanych brył. Interesuje mnie projekt "delikatny" koniecznie z podwójnym garażem. link: http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=373&IdKolekcji= Chciałbym oszacować koszt budowy stanu surowego zamkniętego ponieważ nie do końca wiem na jakie wydatki się szykować. Prace wykonczeniowe sfinansuję ze sprzedaży mieszkania (ok 200000 powinno wystarczyć). W szacunkach przedstawionych przez Murator SSZ kosztować ma 170000 PLN. Wydaje mi się stosunkowo wysoki tymbardziej że dom ma prostą i zwartą konstrukcję i dach dwuspadowy. Prace prowadzić będę w znacznej mierze syst. gospodarczym starając się ograniczać koszty bo nie chcę korzystać z kredytu: -zamiast dachówki - blachodachówka -samodzielne zakupy materiałów bud. po negocjacjach cenowych -beton komórkowy zamiast ceramiki...... będę wdzięczny za wszelkie opinie, sugestie i popdowiedzi. pozdrawiam forumowiczów pi0tr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi0tr 23.08.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 hmmm?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 23.08.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Witaj Piotrze!Delikatny jest najświeższym projektem muratora więc prawdopodobnie nikt go jeszcze nie zbudował i ciężko tu z jakimikolwiek wyliczeniami.Ja wybrałam podobny projekt i jak na razie jedynymi kosztami jakie znam są koszty podane przez muratora.Mój Barwny wygląda tak:http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/0/0/7/17605157_d.jpg Pozdrawiam kasia w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus02 05.09.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Podbijam wątek. Czy jest ktoś, kto ostatecznie zdecydował się na wersję z garażem dwustanowikowym (wersja I C131a). Jestem ciekaw jakie zmiany planujecie. Jak dla mnie to rewelacyjny projekt, takiego szukałem od kilku miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi0tr 08.09.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 witam - Interesuje mnie projekt "delikatny" koniecznie z podwójnym garażem.link:http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=373&IdKolekcji= chciałbym poznać opinie osób bardziej doświadczonych na temat:- czy dom tego typu jest raczej tani, czy drogi w budowie, i jakie elementy mają na to wpływ - układ funkcjonalny wnetrza - czy widziscie jakieś mankamenty pozdrawiampi0tr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izamr 12.09.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Cały czas sie waham nad wyborem projektu. teraz zostały dwa - Delikatny i Niewielki. o Niewielkim juz co nieco wiem, a kto buduje delikatnego? Jest b.podobny do Zręcznego, tylko poddasze funkcjonalniejsze. czekam na info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus02 13.09.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Cześć, co prawda jeszcze nie buduję Delikatnego, ale jest moim zedycowanym, w wersji z dustanowiskowym garażem. Jak dla mnie to jest przeuroczy przy zachowaniu maksimum prostoty. Jedynie co chcę w nim zmienić to zwiększenie kąta nachylenia dachu, w projekcie jest 35 stopni, ja chcę coś pomiędzy 40 a 45. W projekcie ścianka kolankowa ma 120 cm, i powierzchnia użytkowa (powyżej 190 cm)zaczyna dopiero metr od niej. Jak podniesie się trochę kąt nachylenia dachu (do 40) to ścianka kolankowa ma 140, a wysokość 190 zaczyna się już 55 cm od niej. Przy 45 stopniach jest jeszcze lepiej. Przy tym niewielkim manewrze zyskuje się sporo powierzni, ale przed podjęciem ostatecznej decyzji musi ktoś mi to narysować, żeby zobaczyć jak to wygląda. Powodzenia w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izamr 16.09.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 widzę, ze nas niewiele my zlikwidujemy lukarne i bedzie zwykłe okno połaciowe. poza tym nic nie zmieniamy. wszystko nam pasuje (no prawie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastroje 17.09.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Witam! Właśnie zakupiliśmy projekt delikatny c131. Mamy kilka pomysłów na drobne zmiany, ale mamy też jeden problem - Kominek!!! Nie mamy 'pomysła' gdzie go ulokować, bo w obecnym miejscu jest nie do przyjęcia!!1 Pozdrawiamy i czekamy na ciekawe uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izamr 19.09.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 z chęcią posłucham, jak to zmieniliscie. Gdzie budujecie ten domek i czy zostajecie przy wykonczeniu takim jak na zdjeciu? co na dach? realizujecie projekt od razu, czy etapami? alez jestem ciekawa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus02 19.09.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Kominek oczywiście przy schodach. Wtedy można zlikwidować duży komin w kuchni, a zostawić tylko mały dla okapu, resztę załatwi wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Co do dachu to narysowałem sobie te skosy i doszedłem do wniosku, że najbardziej optymalny jest skos 40 stopni. Jak już pisałem, zyskuje się dużo, ścianka kolankowa ma około 140cm, a wysokość 190cm zaczyna się jakieś 55 cm od niej. Większy skos powoduje już dosyć drastyczny wzrost wysokości, prawie o dwa metry. Przy 40 stopniach będzie wyższy tylko o 80 cm Inne zmiany planowane: wydłużę go trochę, kierunek salon o 60 cm (żeby wykorzystać maksymalną długość elementów stropu Terriva) oraz garaż gdzieś o metr. Garaż musi być większy bo gdzieś musi się zmieścić rekuperator firmy Bartosz, no i inny bałagan Dalej: likwidacja loggy na poddaszu. Łazienka na poddaszu będzie powiększona, prawdopodobnie kosztem pokoju nad garażem, tak żeby była przestronna i zmieściła się w niej sauna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izamr 20.09.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 słuchaj tam jest loggia? pytałam o to, bo na zdjęciach jej nie widac, natomiast na rzucie poddasza tak. jak zwróciłam na to uwagę, to przysłali mi rzuty bez loggi. a jak jest w rzeczywistości? Ty chyba juz zakupiłeś projekt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izamr 20.09.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 juz się doczytałam w opisie - ona tam jest!!! a zakładalam, ze jej tam nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus02 20.09.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Nie kupiłem jeszcze tego projektu, ale póki co to jest mój faworyt. Niestety zdjęcia na muratorze pokazują domek z dwóch stron ale od jednego szczytu - od strony salonu, a logga jest nad garażem. Długo analizuję projekt, zastanawiam się nad zmianami jaki chciałbym wprowadzić, czytam wypowiedzi i uwagi innych, jak już wybuduję domek to po to żeby w nim trochę pomieszkać, zatem muszę mieć pewność, że to jest to o co mi chodziło . Niestety, Delikatnym mało osób się interesuje, zupełnie tego nie rozumiem. Taki Barwny, czy Wspaniały nie umywają się do niego, a mają większe zainteresowanie. Cóż, gust to gust, podobno się z nim nie dyskutuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 21.09.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Cóż, gust to gust, podobno się z nim nie dyskutuje. No to po co piszesz, że Barwny nie umywa się do Delikatnego. Właśnie tym zdaniem krytykujesz gust innych. Wiadomo, że jeżeli wybrałeś delikatnego to on dla ciebie jest najładniejszym i najlepszym projektem. Więc markus02 uszanuj wybór innych.... pozdrawiam kasia - ja będę budować BARWNEGO!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus02 21.09.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Droga Kasiu, a kogo ja krytykuję. Wyraziłem jedynie opinię na temat projektów tych czy innych. A do tego mam prawo bez względu na gust tego czy innego osobnika Nadal nie rozumiem jak można budować Barwnego skoro istnieje Delikatny ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts