Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To na pocieszenie dodam, że my akurat trafiliśmy na ogromny skok cen - teraz materiały budowlane są dużo tańsze, np: pustak porotherm 11,5 cm na ściny działowe w tej chwili można kupić za 6,25 a ja płaciłam 8,70 za sztukę i tak było ze wszystkim, albo nie było, albo było ale drogie. Popłynęliśmy na materiałach jakieś 1/3 więcej niż teraz można byłoby kupić.

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Racja Sylkak, teraz jest trochę taniej. Mieliśmy zaczynac budowę zeszłej wiosny, ale akurat tak wszystko zkoczyło do góry wiec sobie darowalismy. Trochę w zimie staniało, więc co tylko się dało to juz kupilismy no i teraz czekamy na wiosnę, żeby zacząć się bawić :lol:

Stan surowy otwarty ok. 190 tys. Obecnie zamówione okna, brama garażowa i drzwi zewnętrzne, bez okien dachowych - 32 tys. Pln. Pozdrawiam .

szczerze przyznam, że jak dla mnie to troche dużo. fl1 może jakieś szczegóły?

Sylkak

Hej. My na obecnym etapie ponad 350000, a jeszcze sporo zostało do zrobienia. Pozdrawiam

aż żałuje, że przeczytałem ten post... :lol: [/b]

W tej cenie 50 tys. to robocizna. Pozostałe to ceny materiałów. Budowałem z porotonu, dachówka ceramiczna, kominy schidla (nie wiem czy dobrze napisałem), okna mają być firmy Vetrex (faktycznie nie są najtańsze, w tym dosyć droga jest tzw. suwanka - wyjście na taras), brama garażowa Wiśniowski, drzwi zewnętrzne i do garażu 3 szt. firmy KMT.

witam. likom bardzo się cieszę, że domek się spodobał:)) szkoda tylko, ze nie miałam możliwości was poznac:))

jesli chodzi o koszta, to u kazdego bedzie inaczej. jak do wszystkich prac bierze się fachowców to kasa szybko topnieje. poza tym zależy jakie materiały się stosuje. za dach mozna dac 40 tys, albo 20 tyś i tak bedzie ze wszystkim.

my w obecnej chwili jestesmy biedniejsi o 150000 tys. czyli dach - blachodachówka materiał z robocizną 20 tys, okna drewniane jakies 26 czy tez 27 tys, drzwi zewn drewniane 6 tys, brama 5 tys, troche obicia zewn, domek ocieplony, poddasze ocieplone, elektryka zrobiona, hydraulika na górze, wylewka druga na górze, oraz ogrzewanie podłogowe. mamy jeszcze w zapasie styropian na podłoge na dół.

czyli zupełnie nieźle. no ale coś kosztem czegoś. my bardzo dużo sami robimy. w zasadzie za postawienie domku zapłacilismy 8 tyś zł, a chcieli 30 tys, inni 15 tyś, a znajomy który ma firme budowlaną za sam fundament krzyknął 42 tyś. to samo było z połozeniem dachu, warszawiak za sam dach powiedział 10 tys. a przyjechali goscie ze świętokrzyskiego połozyli wieżbe dachową i dach i wzięli 6 tyś.

troche to wszystko trwa, no ale jakie pieniądze zaoszczedzone. Sylkak 350000 tys i jeszcze domek nie zrobiony na tip top szok!!!

także przyszli budujący trzeba szukac oszczedności, zeby ten delikatny nie stał się bankrutem

pozdrawiam

mnie też - wczoraj kupiłem projekt.

Teraz mogę się przyznać - zaczęliśmy szukać czegoś mniejszego :oops: i szczerze przyznam, że....

nic nie pobije "Delikatnego" :D

Nie znaleźliśmy innego projektu, który spełniałby nasze założenia co do domku.

C131 to jest jednak to.

pozdrawiam budowniczych

my planujemy na przełomie czerwca- lipca wprowadzic się. góre pierwszą będziemy wykanczac. pod koniec marca wchodzą tynkarze na dół. więc tak bardzo do tyłu nie jesteśmy z pracami przy tobie Sylkak, zazanaczjac, ze rozpoczęlismy budowe w połowie czerwca. a jednak nakład finansowy nas strasznie różni. mamy nadzieje, że jeszcze 100 tys wydamy i bedzie mozna spokojnie zamieszkac. reszte bedziemy robic sukcesywnie i bez pośpiechu.

czas pokaże jednak.

pozdrawiam

Aż z ciekawości weszłam w swój arkusz wydatków na budowę.

Już sama robocizna murarzy kosztowała nas 25000 (to i tak tanio bo wygrali w "castingu" na wykonawcę - byli tacy co zaśpiewali sobie 75000 za wybudowanie samych murów), potem cieśla 6000, dekarz 7900 itd itd. Dachówka była droga (ale w maju kiedy ją kupowałam, była jedyną dachówką w hurtowni - na inne trzeba było czekać do sierpnia)

Co prawda wliczyłam w te nasz 350000 również materiały które jeszcze czakają w garażu (tynki zewnetrzne, płytki klinkierowe na kominy i opaskę, parapety zewnetrzne i schody, które się robią).

Ale to nie zmienia faktu że wydaliśmy dużo pieniędzy.

No tak, wszystko zalezy od tego czy ma się czas budować samemu...

Szwagier, brat męża, jest w trakcie budowy calkiem podobnego domku do nas. Robi praktycznie wszystko sam, z pomoca rodziny. Tylko do naprawde niezbędnych prac bierze fachowców. Zaczął w marcu zeszłego roku, teraz kończy stan surowy otwarty. Wydał na dzień dzisiejszy około 50 tys :o Ale spędza na budowie praktycznie każdą wolną chwile.

Mój mąż nie ma tyle czasu, mamy małe dziecko, wstępnie zdecydowalismy się, że budowac nam będzie firma. Ale po wycenie spasowaliśmy. Teraz mamy poumawianych fachowców do poszczególnych prac, ze wstępnego kosztorysu wynika, ze powinniśmy wydac mniej więcej tyle co MArcynka. Oczywiście to są tylko wstępne kalkulacje, mam nadzieję, że może coś nie wyjść i będzie drożej. Ale mam nadzieję, ze niewiele :wink:

Marcynka, życzę Ci aby udało Wam sie wprowadzić w czerwcu lub lipcu bo na pewno bardzo na to czekacie, i zycze Ci, żeby udało Wam się wydać jeszcze 100000 żeby się wprowadzić. A jak przyjdzie ten czas to napiszesz nam czy się udało. Pozdrawiam wszystkich delikatnych. Nie będzie mnie prawdopodobnie przez jakis czas na forum, bo w domu nie mamy jeszcze internetu. Więc do następnego razu.

Witam

Przede wszystkim gratuluje Sylkak przeprowadzki. Widziałem domek i jest super.

Mam nadzieje, że nie opuszczasz nas na zawsze i wkrótce znowu Cie "poczytamy".

Chciałbym juz wystartować, ale droga daleka. W środe odebrałem projekt.

Teraz adaptacja, uzgodnienia i PnB.

"pozdrawiam weekendowo" - strasznie mi się to podoba :p

Witam.

Dostałem wczoraj wycene od pierwsze firmy.

SSO - ok 59600 chyba nieźle, nie?

W cenie:

fundamęty !!( pisownia oryginalna z wyceny) :lol:

ściany nośne i wewnętrzne

słupki dachowe, kominy

strop, wieniec

drenaz zewnetrzny ( jest niezbedny?)

szambo

dach - kompletny

czekam jeszce na dwie oferty i... pożyjemy, zobaczymy

Groszeq, ta wycena to jak mniemam jest tylko robocizna?

Nam firma która miała nam budować kompleksowo wyceniła stan surowy otwarty na 50.000. Bez szamba i drenażu.

Doszlismy do wniosku, że to jednak dużo jak na nas, zeby się zmieścić w planowanym kosztorysie :wink: Mąż trochę pojeździł i poumawiał różnych fachowców do budowy, czyli kto inny będzie robił fundamenty, kto inny stawiał ściany, kto inny dach. W sumie robocizna za SSO wyszła nam na 20.000, ale w tej opcji mąż bedzie musiał dużo robić sam, ewentualnie z moim bratem czy szwagrem, np drenaż. Trudno powiedzieć, czy uda się tak jak zakładamy. Mamy już zakupione materiały na SSO (oczywiście bez betonu itp rzeczy) i liczymy, że musimy (powinniśmy :wink: ) się zamknąć w 100.000. Budujemy z prefabetu bielskiego, ściany wewn. z pustaków, na dach dachówka cementowa Brasa.

Czy możecie podać w jakich firmach robiliście trójkątne okno do lazienki i jakie miało wymiary? U mnie jest problem, ponieważ okno to ma mieć wymiar: wys. 83 cm, podstawa 250 cm i producent twierdzi, że nie może wykonać okna o takich wymiarach, gdyż nie jest w stanie zrobić zgrzewu ramy przy podstawie okna. :-? A okna kupuję firmy "Vetrex".

Groszeq, pierwszy raz słyszę o tych stropach. My będziemy mieć najzwyklejszy strop gęstożebrowy - obcinanie kosztów :wink:

Fl1, zlikwidowalismy to trójkątne okno razem z lukarną - powód jw. :lol:

Lazienka z suszrnią będzie w miejscu jednego z pokoi, a z przodu będą 2 pokoje i mała garderoba. Sylkak na pewno miała to trójkątne okno, ale chyba nie ma teraz dostępu do internetu ze wzgledu na przeprowadzkę do nowego domku :D Może spróbuj popytać u innych producentów.

Zaki"

Fl1, zlikwidowalismy to trójkątne okno razem z lukarną - powód jw.

Lazienka z suszrnią będzie w miejscu jednego z pokoi, a z przodu będą 2 pokoje i mała garderoba. Sylkak na pewno miała to trójkątne okno, ale chyba nie ma teraz dostępu do internetu ze wzgledu na przeprowadzkę do nowego domku Może spróbuj popytać u innych producentów."

Właśnie szukam innych producentów. Jeden już mi zaproponował rozwiązanie i jest ono chyba nie najgorsze, tzn. obcięcie o 10 cm narożników przy podstawie.