Sylkak 06.03.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 To na pocieszenie dodam, że my akurat trafiliśmy na ogromny skok cen - teraz materiały budowlane są dużo tańsze, np: pustak porotherm 11,5 cm na ściny działowe w tej chwili można kupić za 6,25 a ja płaciłam 8,70 za sztukę i tak było ze wszystkim, albo nie było, albo było ale drogie. Popłynęliśmy na materiałach jakieś 1/3 więcej niż teraz można byłoby kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 07.03.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Racja Sylkak, teraz jest trochę taniej. Mieliśmy zaczynac budowę zeszłej wiosny, ale akurat tak wszystko zkoczyło do góry wiec sobie darowalismy. Trochę w zimie staniało, więc co tylko się dało to juz kupilismy no i teraz czekamy na wiosnę, żeby zacząć się bawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 08.03.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Stan surowy otwarty ok. 190 tys. Obecnie zamówione okna, brama garażowa i drzwi zewnętrzne, bez okien dachowych - 32 tys. Pln. Pozdrawiam . szczerze przyznam, że jak dla mnie to troche dużo. fl1 może jakieś szczegóły? Sylkak Hej. My na obecnym etapie ponad 350000, a jeszcze sporo zostało do zrobienia. Pozdrawiam aż żałuje, że przeczytałem ten post... [/b] W tej cenie 50 tys. to robocizna. Pozostałe to ceny materiałów. Budowałem z porotonu, dachówka ceramiczna, kominy schidla (nie wiem czy dobrze napisałem), okna mają być firmy Vetrex (faktycznie nie są najtańsze, w tym dosyć droga jest tzw. suwanka - wyjście na taras), brama garażowa Wiśniowski, drzwi zewnętrzne i do garażu 3 szt. firmy KMT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcynka 11.03.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 witam. likom bardzo się cieszę, że domek się spodobał) szkoda tylko, ze nie miałam możliwości was poznac:)) jesli chodzi o koszta, to u kazdego bedzie inaczej. jak do wszystkich prac bierze się fachowców to kasa szybko topnieje. poza tym zależy jakie materiały się stosuje. za dach mozna dac 40 tys, albo 20 tyś i tak bedzie ze wszystkim. my w obecnej chwili jestesmy biedniejsi o 150000 tys. czyli dach - blachodachówka materiał z robocizną 20 tys, okna drewniane jakies 26 czy tez 27 tys, drzwi zewn drewniane 6 tys, brama 5 tys, troche obicia zewn, domek ocieplony, poddasze ocieplone, elektryka zrobiona, hydraulika na górze, wylewka druga na górze, oraz ogrzewanie podłogowe. mamy jeszcze w zapasie styropian na podłoge na dół. czyli zupełnie nieźle. no ale coś kosztem czegoś. my bardzo dużo sami robimy. w zasadzie za postawienie domku zapłacilismy 8 tyś zł, a chcieli 30 tys, inni 15 tyś, a znajomy który ma firme budowlaną za sam fundament krzyknął 42 tyś. to samo było z połozeniem dachu, warszawiak za sam dach powiedział 10 tys. a przyjechali goscie ze świętokrzyskiego połozyli wieżbe dachową i dach i wzięli 6 tyś. troche to wszystko trwa, no ale jakie pieniądze zaoszczedzone. Sylkak 350000 tys i jeszcze domek nie zrobiony na tip top szok!!! także przyszli budujący trzeba szukac oszczedności, zeby ten delikatny nie stał się bankrutem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 11.03.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 No MArcynka, muszę przyznac, że znowu podniosłaś mnie na duchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 11.03.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 mnie też - wczoraj kupiłem projekt. Teraz mogę się przyznać - zaczęliśmy szukać czegoś mniejszego i szczerze przyznam, że.... nic nie pobije "Delikatnego" Nie znaleźliśmy innego projektu, który spełniałby nasze założenia co do domku. C131 to jest jednak to. pozdrawiam budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 11.03.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 My niestety nie mogliśmy sobie pozwolić na długie budowanie, więc coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcynka 11.03.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 my planujemy na przełomie czerwca- lipca wprowadzic się. góre pierwszą będziemy wykanczac. pod koniec marca wchodzą tynkarze na dół. więc tak bardzo do tyłu nie jesteśmy z pracami przy tobie Sylkak, zazanaczjac, ze rozpoczęlismy budowe w połowie czerwca. a jednak nakład finansowy nas strasznie różni. mamy nadzieje, że jeszcze 100 tys wydamy i bedzie mozna spokojnie zamieszkac. reszte bedziemy robic sukcesywnie i bez pośpiechu.czas pokaże jednak. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 11.03.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Aż z ciekawości weszłam w swój arkusz wydatków na budowę.Już sama robocizna murarzy kosztowała nas 25000 (to i tak tanio bo wygrali w "castingu" na wykonawcę - byli tacy co zaśpiewali sobie 75000 za wybudowanie samych murów), potem cieśla 6000, dekarz 7900 itd itd. Dachówka była droga (ale w maju kiedy ją kupowałam, była jedyną dachówką w hurtowni - na inne trzeba było czekać do sierpnia)Co prawda wliczyłam w te nasz 350000 również materiały które jeszcze czakają w garażu (tynki zewnetrzne, płytki klinkierowe na kominy i opaskę, parapety zewnetrzne i schody, które się robią). Ale to nie zmienia faktu że wydaliśmy dużo pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 12.03.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 No tak, wszystko zalezy od tego czy ma się czas budować samemu... Szwagier, brat męża, jest w trakcie budowy calkiem podobnego domku do nas. Robi praktycznie wszystko sam, z pomoca rodziny. Tylko do naprawde niezbędnych prac bierze fachowców. Zaczął w marcu zeszłego roku, teraz kończy stan surowy otwarty. Wydał na dzień dzisiejszy około 50 tys Ale spędza na budowie praktycznie każdą wolną chwile. Mój mąż nie ma tyle czasu, mamy małe dziecko, wstępnie zdecydowalismy się, że budowac nam będzie firma. Ale po wycenie spasowaliśmy. Teraz mamy poumawianych fachowców do poszczególnych prac, ze wstępnego kosztorysu wynika, ze powinniśmy wydac mniej więcej tyle co MArcynka. Oczywiście to są tylko wstępne kalkulacje, mam nadzieję, że może coś nie wyjść i będzie drożej. Ale mam nadzieję, ze niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 12.03.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Coś mi się to zapisało zanim skończyłam.Reasumując - też teraz w tej opcji mąż wiele prac będzie musiał robić sam. Zobaczymy w praniu jak to wyjdzie z czasem. Mam nadzieję, ze nie będzie tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 12.03.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Marcynka, życzę Ci aby udało Wam sie wprowadzić w czerwcu lub lipcu bo na pewno bardzo na to czekacie, i zycze Ci, żeby udało Wam się wydać jeszcze 100000 żeby się wprowadzić. A jak przyjdzie ten czas to napiszesz nam czy się udało. Pozdrawiam wszystkich delikatnych. Nie będzie mnie prawdopodobnie przez jakis czas na forum, bo w domu nie mamy jeszcze internetu. Więc do następnego razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 14.03.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witam Przede wszystkim gratuluje Sylkak przeprowadzki. Widziałem domek i jest super. Mam nadzieje, że nie opuszczasz nas na zawsze i wkrótce znowu Cie "poczytamy". Chciałbym juz wystartować, ale droga daleka. W środe odebrałem projekt. Teraz adaptacja, uzgodnienia i PnB. "pozdrawiam weekendowo" - strasznie mi się to podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 14.03.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Groszeq, ja też nie moge się doczekać rozpoczęcia budowy. Na razie załatwamy doprowadzenie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 16.03.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Witam. Dostałem wczoraj wycene od pierwsze firmy. SSO - ok 59600 chyba nieźle, nie? W cenie: fundamęty !!( pisownia oryginalna z wyceny) ściany nośne i wewnętrzne słupki dachowe, kominy strop, wieniec drenaz zewnetrzny ( jest niezbedny?) szambo dach - kompletny czekam jeszce na dwie oferty i... pożyjemy, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 17.03.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Groszeq, ta wycena to jak mniemam jest tylko robocizna? Nam firma która miała nam budować kompleksowo wyceniła stan surowy otwarty na 50.000. Bez szamba i drenażu. Doszlismy do wniosku, że to jednak dużo jak na nas, zeby się zmieścić w planowanym kosztorysie Mąż trochę pojeździł i poumawiał różnych fachowców do budowy, czyli kto inny będzie robił fundamenty, kto inny stawiał ściany, kto inny dach. W sumie robocizna za SSO wyszła nam na 20.000, ale w tej opcji mąż bedzie musiał dużo robić sam, ewentualnie z moim bratem czy szwagrem, np drenaż. Trudno powiedzieć, czy uda się tak jak zakładamy. Mamy już zakupione materiały na SSO (oczywiście bez betonu itp rzeczy) i liczymy, że musimy (powinniśmy ) się zamknąć w 100.000. Budujemy z prefabetu bielskiego, ściany wewn. z pustaków, na dach dachówka cementowa Brasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 17.03.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Groszeq, ta wycena to jak mniemam jest tylko robocizna? ciaaach... tak - to jest cena za robocizne. 20 tys za sso to naprawde niezly wynik. A teraz z innej beczki. słyszeliście o stropach zerańskich? Zaproponowano mi je jako alternatywe dla terrivy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 19.03.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Czy możecie podać w jakich firmach robiliście trójkątne okno do lazienki i jakie miało wymiary? U mnie jest problem, ponieważ okno to ma mieć wymiar: wys. 83 cm, podstawa 250 cm i producent twierdzi, że nie może wykonać okna o takich wymiarach, gdyż nie jest w stanie zrobić zgrzewu ramy przy podstawie okna. A okna kupuję firmy "Vetrex". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 19.03.2008 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Groszeq, pierwszy raz słyszę o tych stropach. My będziemy mieć najzwyklejszy strop gęstożebrowy - obcinanie kosztów Fl1, zlikwidowalismy to trójkątne okno razem z lukarną - powód jw. Lazienka z suszrnią będzie w miejscu jednego z pokoi, a z przodu będą 2 pokoje i mała garderoba. Sylkak na pewno miała to trójkątne okno, ale chyba nie ma teraz dostępu do internetu ze wzgledu na przeprowadzkę do nowego domku Może spróbuj popytać u innych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 20.03.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Zaki"Fl1, zlikwidowalismy to trójkątne okno razem z lukarną - powód jw. Lazienka z suszrnią będzie w miejscu jednego z pokoi, a z przodu będą 2 pokoje i mała garderoba. Sylkak na pewno miała to trójkątne okno, ale chyba nie ma teraz dostępu do internetu ze wzgledu na przeprowadzkę do nowego domku Może spróbuj popytać u innych producentów." Właśnie szukam innych producentów. Jeden już mi zaproponował rozwiązanie i jest ono chyba nie najgorsze, tzn. obcięcie o 10 cm narożników przy podstawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts