Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej! Witam po dłuiej nieobecności.

Anna Matuszek, budujemy c131 na sląsku, dokładnie okolice Pawłowic, dokładny adres podam na priva. Jesli nie jest to zbyt daleko, zapraszamy serdecznie. Nasz domek jest troszkę inny, bo jednostanowiskowy garaż, no i sam projekt trochę zmienilismy, no ale zawsze to delikatny :wink:

U nas wczoraj skończyli kłaść dachówkę, domek wygląda fajnie. Ale już widzimy jakie popełniliśmy błędy dokonując zmian w projekcie :lol:

Z doświetleniem raczej nie mamy problemu, za radą Marcynki zrobilismy duzo wieksze okna szzcytowe i pousuwaliśmy trochę dachowych - to akurat ze względu na koszty.

Jak będe miała dluższą chwilke, to zamieszcze kilka zdjęc, a jako, że nie umiem tego jeszcze robic, to proszę uzbroić sie w cierpliwość 8)

Kurcze, ale to Groszeq najlepiej zobaczyc, nawet zdjęcia by tego nie oddały.

No ale spróbuję:

parę stron wcześniej wklejałam zdjęcia zmienionego projektu. Obcięliśmy taras z tyłu (u nas północ), zrobilismy duże drzwi tarasowe z boku, obcięlismy tez tylne pom.gosp. i połowę sypialni na dole, w efekcie powstało nam z sypialni pom.gosp., zrobiliśmy schody ze spocznikiem, pod schodami mini spiżarkę (tą wnęko - spiżarkę koło kuchni zlikwidowaliśmy).

U góry - zrobiliśmy strop nad gankiem, ścianka kolankowa we wszystkich pokojach ok 60cm, zlikwidowaliśmy trójkątną lukarnę, łazienka w miejsce pokoju nad dolną łazienką, tam gdzie w projekcie była łazienka mamy garderobę, większe okna.

Generalnie wszystkie zmiany u nas na plus, zwłaszcza schody ze spocznikiem, ale teraz nie zmniejszałabym domku, tylko zlikwidowałabym ten taras z tyłu powiększając salon po prostu. Mniej zmian, salon wcale nie jest duży, a nasz zmieniony domek trochę z zewnątrz stracił na uroku, bo dach nie zachodzi już tak nisko na ganek, widac miedzy dachem a gankiem trochę ścianki kolankowej :roll: Poza tym ok.

Mogliśmy tez bardziej dopracować szczegóły na górze, bo pokoje sa troszkę nieustawne - tak jak i w oryginalnym projeckie zresztą, ale trudno.

Ogólnie domek prosty, ale bardzo fajny, a jakieś niedociągnięcia zawsze się znajdą :wink:

Witam

Zaki próbuję się z Tobą skontaktować ale coś mi nie wychodzi. Pisałam do Ciebie, może wiadomości nie dochodzą. Jestem zainteresowana obejrzeniem domu, bardzo mi na tym zależy, podałam Ci adres i telefon kontaktowy

na poczcie prywatnej.

pozdrawiam

Ania

Witam! Mam pytanie dotyczące więźby dachowej. Czy nie macie problemów ze stabilnością dachu z tej strony gdzie sa niskie ścianki kolankowe. U mnie ostatnio wykonawca montując okna dachowe stwierdził, że dach bardzo mocno sie trzęsie. Kontaktował się z projektantką i ta stwierdziła, że wszystko jest OK, ale jakoś to do nas nie przemawia. Wykonawca i kierownik stwierdzili, że projekt więźby nie jest najlepszy.

Czy stosowaliście jakieś inne, dodatkowe rozwiązania jeżeli chodzi o konstrukcję więźby?

Witam

Zaki próbuję się z Tobą skontaktować ale coś mi nie wychodzi. Pisałam do Ciebie, może wiadomości nie dochodzą. Jestem zainteresowana obejrzeniem domu, bardzo mi na tym zależy, podałam Ci adres i telefon kontaktowy

na poczcie prywatnej.

pozdrawiam

Ania

Wiadomości dochodzą, tylko ja odpalam komputer dopiero późnym wieczorem, jak wszyscy pójdą spać :wink:

Witam! Mam pytanie dotyczące więźby dachowej. Czy nie macie problemów ze stabilnością dachu z tej strony gdzie sa niskie ścianki kolankowe. U mnie ostatnio wykonawca montując okna dachowe stwierdził, że dach bardzo mocno sie trzęsie. Kontaktował się z projektantką i ta stwierdziła, że wszystko jest OK, ale jakoś to do nas nie przemawia. Wykonawca i kierownik stwierdzili, że projekt więźby nie jest najlepszy.

Czy stosowaliście jakieś inne, dodatkowe rozwiązania jeżeli chodzi o konstrukcję więźby?

Zaczynam robic więźbe od poniedziałku. Na razie ani wykonawca, ani tartak nie wspominali nic o problemach. Poczekam az przystapia do działania :-?

Zaczynam robic więźbe od poniedziałku. Na razie ani wykonawca, ani tartak nie wspominali nic o problemach. Poczekam az przystapia do działania :-?

.

Kontynuując temat więźby. Okazało się, że na części dachu, gdzie jest podparty na niskiej ściance kolankowej nastąpiło ugięcie krokwi 3-4 cm. Jest za duża rozpiętość krokwi bez podparcia i pod ciężaem dachówki ceramicznej nastapiło ugięcie. Teraz trzeba wstawiać dodatkowe elementy wzmacniające. Czas, dodatkowe koszta :evil: - także przestrzegam żeby zwrócić na to uwagę. Pani projektantka, stwierdziła że płatwie łączące krokwie powinny być położone na ściankach działowych poddasza. U mnie tego nie ma. W projekcie, który mam nie jest to wyraźnie podkreślone. Licho wie kogo teraz obarczać za taki stan rzeczy.

A mnie trudno cokolwiek powiedziec na temat więźby, bo mieliśmy całkiem zmienioną przez kierownika budowy, ze względu na to, że zmniejszaliśmy trochę domek. W każdym razie, domek stoi, dachówka leży, jak na razie żadnych skrzywionych belek na szczęście nie zauważyłam. No ale my właśnie nie mamy tych pokoi z bardzo niską ścianką kolankową.

Tym co nie mają jeszcze poddasza radze zwrócić uwagę na to, żeby okna szczytowe nie były za blisko siebie. My tak mamy i w efekcie pokoje są nieustawne, nie da się ustawić nic przy jedynej wysokiej ścianie na poddaszu (tej oddzielającej pokoje), bo zasłoniłoby się okno :roll:

No i rdzę poszerzyć schody i zrobić spocznik. Kuzyn ma schody podobne do tych w naszym projekcie, koszmar, zwłaszcza z małymi dziecmi. Na szczęście u nas dało się jeszcze zmienić.

Poza tym domek bardzo mi się podoba.

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam Budowniczych!! :D

Na forum cisza, zakładam więc że wszyscy cięzko pracuja na budowach.

Apeluje więc - oderwijcie sie od kielni i zajrzyjcie na forum.

W zeszłym tygodniu ekipa zeszła z budowy, w poniedziałek wstawiane będą okna i brama garażowa....

..ale po kolei 8)

zaczęliśmy w lipcu:

http://images34.fotosik.pl/341/ff55bee3ef235469med.jpg

robota szła jak z płatka:

http://images31.fotosik.pl/348/58585169d3ab4c60med.jpg

jak mówił wykonawca - " ma furczec" :o

http://images48.fotosik.pl/10/0f3c49b29f94cb34med.jpg

az w końcu po licznych bojach z dostawcami :evil: udało sie :lol:

http://images43.fotosik.pl/37/7075088a8eb1df72med.jpg

Mam nadzieje, że mój post chociaz troche zachęci innych do pochwalenia sie swoimi osiagnięciami.

wiecej zdjęć z budowowy:

http://groszeq.fotosik.pl/albumy/477254.html

Pozdrawiam

Witam.

W kwesti wstawiania zdjec - ja to zrobilem tak:

zarejestrowałem sie w serwisie fotosik.pl, wrzuciłem tam swoje zdjęcia i skopiowałem wygenerowane linki do zdjęć. Podczas pisania postu wkleiłem linki i gotowe 8)

Polecam także wątek

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=30921&highlight=wklejanie+zdjec

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich delikatnych budujacych i mieszkających :)

My z mężem dopiero przymierzamy się do kupna projektu, podoba nam się delikatny, bardzo byśmy chcieli przed zakupem zobaczyć go na żywo :o

Jesteśmy z Górnego Śląska, ale wycieczka poza województwo nie będzie dla nas problemem, w końcu chodzi o wybór na całe życie..

Czytam oglądam i podziwiam Was od dłuzszego czasu, jeśli ktoś miałby ochotę na prezentację swojego domku na żywo, proszę o kontakt :wink:

pozdrawiam