izamr 23.09.2006 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Przejrzałam chyba z 1500 projektów dzis i... nadal wybieram Delikatnego. Nie ma bardziej funkcjonalnego projektu, a do tego tak prostego Mam ochotę zmienic dwie rzeczy - pozbyc sie tej loggi i przenieść kominek gdzies indziej. Nie wiecie ile moze architekt za takie zmiany wziąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izamr 27.09.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 hej, ludzie, jak tam budowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastroje 28.09.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Dalej: likwidacja loggy na poddaszu. Łazienka na poddaszu będzie powiększona, prawdopodobnie kosztem pokoju nad garażem, tak żeby była przestronna i zmieściła się w niej sauna. Mam pytanko. Kupiłem projekt DELIKATNY C131, wstepnie 'go' przeglądałem ale nie potrafie znaleźć loggi o której piszecie. Czy ktoś może mi to wytłumaczyć bo nie rozumiem o czy piszecie. Tu nie ma loggi!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 28.09.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Mam pytanko. Kupiłem projekt DELIKATNY C131, wstepnie 'go' przeglądałem ale nie potrafie znaleźć loggi o której piszecie. Czy ktoś może mi to wytłumaczyć bo nie rozumiem o czy piszecie. Tu nie ma loggi!!!!! Nie będę budować deliktanego, chociaż śledzę wasz wątek cały czas. Prawdopodobnie wygląda to tak, że kupiłeś projekt C131 http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/5/6/2/17982886_d.jpg Natomiast loggia jest w projekcie C131b http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/9/4/2/18714019_d.jpg Jak się mylę to mnie poprawcie pozdrawiam kasia w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus02 29.09.2006 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Logga jest we wszystkich wersjach, od strony garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 29.09.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Według rzutów muratora loggia jest w wersji C131a i C131b. W tej podstawowej wersji jej nie widzę pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus02 29.09.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Brawo Kasia, w podstawowej faktycznie jej nie ma. Jak idzie budowa Barwnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 29.09.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Dziękuję Markus02 za oklaski Budowę zaczniemy prawdopodobnie na wiosnę. Zapraszam do mojego dziennika (jeszcze nie budowy, a marzeń o jej rozpoczęciu). A tak z innej beczki to mam pytanko, na które próbowali już odpowiedzieć sobie zwolennicy Barwnego, czyli Barwniacy A mianowicie dlaczego kosztorys delikatnego podany przez muratora jest aż o tyle większy od Barwnego, pomimo, że delikatny ma mniej skomplikowany dach. Powierzchnia zabudowy w przypadku delikatnego z jednostanowiskowym garażem i barwnego jest identyczna - 134,1m2 Delikatny: Stan zero 26 300 PLN Stan surowy otwarty 89 500 PLN Stan surowy zamknięty 44 800 PLN Instalacje elektryczne 5 300 PLN Instalacje sanitarne 26 300 PLN Wykończenie zewnętrzne 34 200 PLN Razem (1-6) 226 400 PLN Barwny: Stan zero 23 200 PLN Stan surowy otwarty 67 400 PLN Stan surowy zamknięty 31 600 PLN Instalacje elektryczne 6 300 PLN Instalacje sanitarne 16 800 PLN Razem (1-6) 145 300 PLN W barwnym nie uwzględniono wykończenia zewnętrznego, ale i tak różnica jest spora... Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus02 30.09.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Myślę, że tajemnica tkwi w wycenie Barwnego.Jakoś mam wrażenie, że jest po prostu niedoszacowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus02 30.09.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Przymierzam się do zakupu działki 25x40 z drogą od strony 25m szerokości i północenej. Działka wąska nie jest ale szerokością też nie grzeszy. Jak oglądałem domki na działkach obok to okazuje się, że domek zajmuje całą szerokość działki, fakt że za domem mamy sporo przestrzeni, ale jakoś mi to nie leży. Natchnęło mnie to do zainteresowania się wersją II Delikatnego, z wejściem i garażem od szczytu. Jakby ustawić go wzdłuż dłuższego boku działki to ma się i przed domkiem (jakieś 10m) i za domkiem (około 20m) sporo przestrzeni. To co mi się w wersji II Delikatnego nie podoba to to, że wejście jest od szczytu oraz to, że pomieszczenie gospodarcze (przyszła kotłowania) nie przylega do garażu. Trochę posiedziałem i jak umiałem przerobiłem rzut parteru. Bardzo proszę o opinie, co o tym sądzicie. Dodam od razu, że celowo rozdzieliłem pokój dzienny od kuchni z jadalnią. W tym wydaniu kuchnia i jadalania mają około 20m2, a pokój dzienny około 27m2, czyli nie najgorzej. Wybaczcie pewne niedociągnięcia ale przerobiłem rzut w Paint'cie http://www.misie.waw.pl/markus/domek/C131b_p.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izamr 01.10.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 spoko, tylko, ze nic nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus02 02.10.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 02.10.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witaj markus02!!! Proponuję ci, żebyś założył osobny wątek do oceny twoich przeróbek. Jest większa szansa, że ktoś to skomentuje. Na forum jest naprawdę sporo osób, które mają taką zdolność widzenia rzeczy, których np. ja w ogóle nie widzę. Więcej osób zaglądnie do osobnego tematu niż tutaj do delikatnego... Tak na moje amatorskie oko to nie podobają mi się schody na poddasze w części typowo sypialnej. Zastanawiam się po co dwie łazienki na dole...Z pewnośćią zlikwidowałabym to wc...No i to wejście do kuchni takie wąskie wydaje się na tym rysunku...Poza tym ten projekt ładnie wygląda w oryginalnej wersji, jakoś nie potrafię sobie wyobrazić tego wejścia z boku, według mnie zepsuje to wygląd domu... Ale to tylko moja skromna, amatorska ocena... Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus02 02.10.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Nowy wątek mówisz? Zobaczymy jak wyjdzie, nie sądzę jednak, żeby znalazło się więcej chętnych do oceny ... jacyś niemrawi ci Delikatniccy ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 02.10.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Nowy wątek mówisz? Zobaczymy jak wyjdzie, nie sądzę jednak, żeby znalazło się więcej chętnych do oceny ... jacyś niemrawi ci Delikatniccy ;D Spróbuj co ci szkodzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus02 02.10.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Za namową Kasi_W zakładam wątek ze zmianami w projekcie Delikatnym i jego wariantach.Bardzo podoba mi się wariant I, niemniej ze względu na wymiary działki jaką mam na oku i jej położenia względem stron świata zainteresowałem się wariantem II. Wariant II jest bardzo fajny niemniej nie podoba mi się w nim wejście od szczytu domu i postonawiłem wykorzystać pomysł autora projektu z wariantu I i zroibć wejście z boku, pozostawiając wjazd od szczytu domu. Pierwszą wersję zmian umieściłem w wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=80398&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=Tu prezentuję nową jego wersję, myślę, że trochę bardziej udaną: http://misie.waw.pl/markus/domek/C131b_p_1.JPG A tak wygląda usytuowanie domu na działce: http://misie.waw.pl/markus/domek/C131b_p_dzialka.JPG Jak kogoś interesują motywy zmian to napiszę, póki co proszę o słowa krytyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 03.10.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 1. jeśli wjazd na posesję jest od północy, to ustawienie domu bokiem jest krokiem rozsądnym. Sprawdź, czy pozwolą na taki manewr wzizt (być może kalenica MUSI być równoległa do drogi lub mniejszy kąt nachylenia dachu).2. dwa wyjścia z garażu - niezbyt szczęśliwe rozwiązanie. Lepiej zostawić tylko jedne drzwi do pomieszczenia gospodarczego i z pom. gosp. do domu - zyskasz śluzę.3. łazienka na piętrze jest po drugiej stronie w stosunku do łazienki na parterze (bez znaczenia czy w wersji podstawowej, czy lustrzanym odbiciu). Węzeł sanitarny lepiej (taniej) mieć skomasowany.4. Zmieniłeś usytuowanie schodów, trzeba też odpowiednio zmienić plan góry - czy góra przez to zyska czy stracisz miejsce na komunikację?5. rozbicie przedsionkiem układu kuchnia - jadalnia - pokój dzienny. W nowym układzie masz po prostu dużą kuchnię. Fajnie tak siedzieć przy stole z widokiem na cały kuchenny bajzel?6. Przesunąć zachodnie okno, tak żeby stół stał pod oknem.7. Czy łazience na dole zamierzasz upchać wannę, ustęp, bidet i dwie umywalki - będzie ciasno!8. Pomysł połączenia tynku, klinkieru i desek według mnie dodaje lekkości ścianom szczytowym. W realu gustownie wykończone szczyty w domach z dachami dwuspadowymi zdarzają się nieczęsto.9. pom. gosp. nr 5 - chyba tylko na grabie!10. pom. gosp. nr 8 - po zmianie jeszcze mniejsze. Chałupa 145 mkw, a pomieszczenia gospodarcze dwie małe klity! Skończy się na tym, że wszystko będzie lądowało w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus02 04.10.2006 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Dziękuję bardzo za uwagi, uwzględnie je w nowej wersji przeróbki . Góry jeszcze nie dotykałem, trochę za mało czasu mam na te zabawy ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 04.10.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 markus (sorry ) jestem jestem juz sie patrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 04.10.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Powiem szczerze - lepiej mi pasuje uklad wnetrza z wejsciem od szczytu ale tak jak jest teraz - wstepne uwagi: - na pewno nie tak wyjscie z garazu ! To co napisal ms. jest duzo lepszym rozwiazaniem - jak juz to przez pom nr 8 Raz ze niefajnie wcina sie w komunikacje - dwa ... kozystajac z pom gosp. (w ktyorym byc moze bedzie pralnia?)nie jest najsensowniejsze przechodzenie przez garaz... - co do kuchni - hmm czasem zamkniecie kuchni od salonu jest ok (jedni lubia otwarta inni zamknieta) w wersji z pracowni tez byl widok ze stolu jadalnego ( i z salonu ) na kuchnie... dwa.. naprawde nie kazdy ma w kuchni bajzel (ja np mam otwrta kuchnie - i to w mieszkaniu czyli salon polaczony z jadalnia jest tuz tuz i przez iles tam lat ani razu "kuchennego bajzlu" nie mialam przed oczami jedzac czy przyjmujac gosci ) Dzieki temu rozwiazaniu kuchnia stala sie bj"plytka" ale szersza . - tracisz mala lazienka na dole... trzeba biegac do strefy prywatnej", tak samo goscie ... niby mozna... - przez ten uklad nie bardzo wyobrazam sobie otwieranie drzwi zewnetrznych... jakis snieg czy cos.... tam drzwi opieraja sie na scianie zew... trzeba by to ew. lekko przesunac... Natomiast najbardziej zastanawia mnie to rozwiazanie ze schodami... nie bardzo to widze - one zaczynaja sie teraz tak jak biegnie ta sciana przy korytarzu i biegnie .... no wlasnie do ktorego miejsca? (pomijam ze takie schody "drabiniaste" sa troche meczace w uzytkowaniu" dla mnie w tym momecie tracisz pokoj nr 19 na poddaszu i jeszcze wchodzac na gore musisz "wykrecac" zeby dojsc do pokoi ... tworzy sie takie ..niewiadomo co... maly hall? Czyli dol - w miare ok , gora...mam watpliwosci aha - jeszcze jedno - nie wiem czy pom 5 (gospod) nie przksztalcilabym w jakas garderobe z ewjsciem od sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts